OIKONOMIA
«Βόμβες» ακρίβειας σε ψωμί – καύσιμα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Υπαρκτός ο κίνδυνος να εκτροχιαστούν οι τιμές βασικών προϊόντων – Εκτός ελέγχου το ράλι σε πρώτες ύλες και καύσιμα – «Συναγερμός» στην αγορά που φοβάται σοβαρή πτώση της ζήτησης
«Βόμβες» ακρίβειας απειλούν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με τις τιμές των καυσίμων και του ψωμιού να παίρνουν «φωτιά».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το εκτός ελέγχου ράλι ανόδου σε σιτηρά, φυσικό αέριο και «μαύρο χρυσό» που πηγάζει από τον πόλεμο στην Ουκρανία οδηγούν σε ντόμινο ανατιμήσεων, καθώς οι προμηθευτές δηλώνουν ανήμποροι να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος, εκτιμώντας πως σύντομα αναμένεται να διαχέεται σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας προκαλώντας σοκ στους καταναλωτές.
Ηδη η βενζίνη πωλείται ακόμη και πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο στην Αττική, ενώ σενάρια τρόμου πλανώνται πάνω από την αγορά τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση προχώρησε ήδη στην επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα 24ώρα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις νέες επιδοτήσεις ρεύματος.
Παίρνουν φωτιά οι τιμές βασικών ειδών
Της Δήμητρας Σκούφου
«Φωτιά» στην ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και κατ’ επέκταση και στην ελληνική βάζει η απόφαση της Ουκρανίας να περιορίσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, τροφοδοτώντας με νέα «καύσιμα» το ράλι των πρώτων υλών. Διεθνείς αναλυτές εμπορευμάτων «βλέπουν» τις τιμές των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης να ανεβαίνουν κάθε ημέρα με ρυθμό πάνω από 9% για το σιτάρι και πάνω από 5% για το καλαμπόκι, προεξοφλώντας ντόμινο ανατιμήσεων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.
Το εκρηκτικό κλίμα δυναμιτίζει η κίνηση κάποιων ευρωπαϊκών αγορών να περιορίσουν και οι ίδιες τις εξαγωγές σιτηρών, προκειμένου να διασφαλίσουν την εσωτερική κατανάλωση.
Για παράδειγμα, η Ουγγαρία ήδη ανακοίνωσε πως μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών, ενώ Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν δρομολογήσει έναν μερικό περιορισμό, καθυστερώντας εσκεμμένα τη διαδικασία της εξαγωγής σιτηρών και πιέζοντας τις τιμές προς τα πάνω. Ηδη την περασμένη εβδομάδα τα παράγωγα των σιτηρών στην Ευρώπη εκτοξεύτηκαν κατά 40% καθώς οι χώρες της περιοχής προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές. Είναι ενδεικτικό πως η ευρωπαϊκή τιμή στα σιτηρά ανέβηκε χθες επιπλέον 14%, αγγίζοντας την τιμή-ρεκόρ των 424 ευρώ τον τόνο.
«Εδώ και τριάντα δύο χρόνια που είμαι στον χώρο δεν έχω βιώσει τίποτα αντίστοιχα με το σημερινό… Πρόκειται για μια κόλαση» σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της εγχώριας αλευροβιομηχανίας που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, προεξοφλώντας κύκλο ανατιμήσεων. Και αυτό γιατί η εξάρτηση των ελληνικών αλευροβιομηχανιών είναι αρκετά σημαντική και κυμαίνεται μεταξύ 17% και 33%.
Από την άλλη πλευρά, δεν θεωρούν, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι υφίσταται θέμα ελλείψεων στα ράφια, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική παραγωγή μαλακού σιταριού μπορεί να καλύψει την εγχώρια ζήτηση στο 50%.
Ράλι χωρίς φρένα για το φυσικό αέριο με την τιμή να έχει υπερδιπλασιαστεί
Του Χρήστου Κολώνα
«Χωρίς φρένα» τρέχουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη και την Ελλάδα μετά τις συζητήσεις που διεξάγονται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ για τη διακοπή ή τον περαιτέρω περιορισμό της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Χθες η τιμή φυσικού αερίου TTF στο ολλανδικό hub κατέρριψε νέο ρεκόρ εποχών, καθώς στη διάρκεια των χθεσινών διαπραγματεύσεων το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του Απριλίου εκτοξεύθηκε ακόμα και στα 345 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα). Η αύξηση την ώρα που η τιμή καρφωνόταν στο προαναφερόμενο επίπεδο ήταν σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής πάνω από 79%.
Σε σχέση με τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε και η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η τιμή του φυσικού αερίου έχει υπερδιπλασιαστεί. Το ράλι του ορυκτού καυσίμου παρασέρνει και τις χρηματιστηριακές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Ετσι χθες η αγορά επόμενης ημέρας (day ahead market) του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας εκτίναξε την τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας στα 426,9 ευρώ/MWh. Πρόκειται επίσης για ρεκόρ εποχών, με το προηγούμενο να έχει καταγραφεί στην Ελλάδα στις 21 Δεκεμβρίου 2021, στα 415,94 ευρώ/MWh.
Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός και το κόστος ενέργειας συζητήθηκε το περασμένο Σάββατο σε συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Η κυβέρνηση αναμένει και τις κινήσεις των Βρυξελλών εντός της εβδομάδας που θα αφορούν τόσο το κόστος όσο και τον περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Μέσα στην εβδομάδα, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθούν και οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου για τον μήνα Μάρτιο. Πρόκειται για ένα «πακέτο» 350 εκατ. ευρώ που θα παράσχει μια μικρή ανάσα στους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Ανοίγει ξανά ο φάκελος «Ελληνικοί υδρογονάνθρακες»
Τον φάκελο της έρευνας για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα βγάζει από το συρτάρι ξανά η κυβέρνηση μετά τις αναταράξεις που προκαλεί ο πόλεμος της Ουκρανίας στην ενεργειακή επάρκεια. Μάλιστα, το θέμα βρέθηκε επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το περασμένο Σάββατο.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη προχώρησαν σε μια επισκόπηση της πορείας των ερευνών και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, στην επιδιωκόμενη προσπάθεια της ΕΕ και της Ελλάδας να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν πηγές, η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σηματοδοτεί και μια αλλαγή της στάσης που κρατούσε η κυβέρνηση μέχρι πρότινος στο θέμα των ερευνών λόγω της έμφασης στην «πράσινη» ενέργεια.
Η βουτιά στο ρούβλι και ο κίνδυνος της Τουρκίας
Του Κώστα Ντελέζου
«Για μια σεζόν ισχυρού ανταγωνισμού» από την Τουρκία κάνουν λόγο παράγοντες του τουρισμού, οι οποίοι προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τις επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, η Τουρκία επιχειρεί να μπει δυνατά στη διεκδίκηση σημαντικού μεριδίου της τουριστικής κίνησης που κατευθύνεται προς τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και κυρίως των ρώσων τουριστών, οι οποίοι δεν θα ταξιδέψουν σε προορισμούς που συμμετέχουν στις κυρώσεις κατά της χώρας τους, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Με όπλο τις χαμηλές τιμές, λόγω και της χαμηλής συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας, η Τουρκία εκτιμάται ότι θα προσελκύσει σημαντικά μερίδια τουριστών, αποτελώντας ισχυρό αντίπαλο για τον ελληνικό τουρισμό. Η γειτονική χώρα έθεσε ως στόχο για το 2022 τα τουριστικά έσοδα να φθάσουν στα 35 δισ. δολάρια.
Το 2021 η Τουρκία είχε έσοδα 24,5 δισ. δολαρίων και 24,7 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, εκ των οποίων τα 2,06 εκατομμύρια ήταν από την Ουκρανία και τα 4,7 εκατομμύρια από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής ομοσπονδίας ξενοδόχων Μπουλέντ Μπουλπούλογλου, φέτος αναμένεται ισχυρή ζήτηση τόσο από τη Βρετανία όσο και από άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, καθώς και από τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία. «Η Τουρκία στα ξενοδοχεία των 4 και 5 αστέρων φέτος θα έχει απίστευτα χαμηλές τιμές.
Ο επισκέπτης του μαζικού μοντέλου τουρισμού θα κάνει διακοπές, σε τιμές που δεν θα πίστευε ποτέ» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος. Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι στο τουρκικό τουριστικό προϊόν δείχνουν να πιστεύουν και μεγάλοι «παίκτες», ανεβάζοντας έτσι τον πήχη για τον εγχώριο κλάδο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
ΕΕ: «Κλειδί» η Ελλάδα για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Θετική γνωμοδότηση του ΥΠΕΝ για τον EastMed


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κλειδί για την ολική απεξάρτηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελούν οι νέες υποδομές εισαγωγής και διαμετακόμισης φυσικού αερίου που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Παράλληλα, πέρα από τα έργα που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα θετική γνωμοδότηση για την κατασκευή του αγωγού EastMed (Κύπρος – Ελλάδα – Ιταλία) προσδιορίζοντας τις προκαταρκτικές περιβαλλοντικές απαιτήσεις το έργου.
Τα έργα για τα οποία έκανε αναφορά η ΕΕ
Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι, η νέα δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα που επίσης αναμένεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι, η πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη το 2023 είναι τα πρώτα έργα στα οποία έκανε ονομαστική αναφορά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ανακοινώσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα για το πρόγραμμα RePower EU που αποσκοπεί στην υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου αλλά και των υδρογονανθράκων συνολικά, ανεξαρτήτως προέλευσης, με περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, ενίσχυση της εξοικονόμησης ενέργειας.
«Μόνο το 2022 έχουν τεθεί ή θα τεθούν σε λειτουργία έργα κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest, PCI) με συνολική πρόσθετη ικανότητα μεταφοράς αερίου 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, όπως π.χ. ο αγωγός διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, ο αγωγός διασύνδεσης Πολωνίας-Σλοβακίας, ο αγωγός Βαλτικής μεταξύ Πολωνίας και Δανίας, ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).
Οι τερματικοί σταθμοί LNG στην Κύπρο (2 bcm/έτος) και στην Αλεξανδρούπολη στην Ελλάδα (5 bcm/έτος) πρόκειται να λειτουργήσουν το 2023. Επιπλέον, αρκετά PCI αερίου αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια, τα οποία περιλαμβάνουν πολλά έργα αποθήκευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία) καθώς και το LNG Gdansk στην Πολωνία (τουλάχιστον 6 bcm/έτος).
Ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών
Εξάλλου, η υποστήριξη της επέκτασης του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου στα 20 bcm ετησίως θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Ελλάδα και Ιταλία στην αρχή) και τα Δυτικά Βαλκάνια», τονίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν. Τα έργα αυτά, προστίθεται, θα βοηθήσουν την Ευρώπη και τα Βαλκάνια να εξαρτώνται λιγότερο από τις ρωσικές προμήθειες, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών για την ολοκλήρωσή τους.
Ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου καταλήγει στον αγωγό ΤΑΡ που διασχίζει τη Β. Ελλάδα από τον Έβρο έως τα σύνορα με την Αλβανία και συνεχίζει με το υποθαλάσσιο τμήμα ως την Ιταλία. Ο ΤΑΡ έχει μεταφορική ικανότητα ύψους 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως με δυνατότητα διπλασιασμού στα 20 δισεκατομμύρια.
Σε σχέση με τον αγωγό EastMed το ΥΠΕΝ επισημαίνει στην εγκριτική απόφαση ότι θα πρέπει:
Να επιδιωχθεί η μεγιστοποίηση της συμβατότητας του έργου με τα ευαίσθητα στοιχεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Να αποφευχθούν σχεδιαστικές επιλογές που θα ήταν δυνατόν να συμβάλλουν στην πρόκληση διαταραχών του θαλάσσιου περιβάλλοντος, περιλαμβανόμενων των υποθαλάσσιων κατολισθήσεων, της διαταραχής υδριτών μεθανίου κ.ά.
Να ενσωματωθούν στο σχεδιασμό του έργου όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης σημαντικής υποβάθμισης – ως προς την ποιότητα, την οικολογική αξία, και την έκταση – οικοτόπων κοινοτικής σημασίας.
Να εξεταστεί η δυνατότητα υλοποίησης της εναλλακτικής (Alt2) στην περιοχή που εμπίπτει στο δίκτυο Natura 2000 «Οροπέδιο Φολόης», σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Να εκτιμηθούν αναλυτικά οι αναμενόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που απορρέουν από την ευπάθεια του έργου σε κινδύνους σοβαρών ατυχημάτων ή καταστροφών που σχετίζονται με το έργο, περιλαμβανόμενων των γεωκινδύνων του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την απόφαση ο αγωγός θα έχει συνολική μεταφορική ικανότητα 21 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο. Αποτελείται από:
-Το θαλάσσιο τμήμα Κύπρος – Κρήτη που περιλαμβάνει δύο αγωγούς, μήκους 690 και 740 χιλιομέτρων αντίστοιχα από τα οποία 400 χλμ. βρίσκονται εντός ελληνικής επικράτειας, δυναμικότητας 11 και 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αντίστοιχα.
-Σταθμούς μέτρησης και συμπίεσης στην Κρήτη
-Υποθαλάσσια όδευση από την Κρήτη έως την Πελοπόννησο.
-Το χερσαίο τμήμα του αγωγού 48″ που διασχίζει την Πελοπόννησο από το σημείο προσαιγιάλωσης νοτιοανατολικά της Π.Ε. Λακωνίας έως το σημείο προσαιγιάλωσης βορειοδυτικά της Π.Ε. Αχαΐας, στη νότια ακτή του Πατραϊκού Κόλπου.
-Τον κλάδο Μεγαλόπολης, που προβλέπεται να συνδέσει τον αγωγό με το Εθνικό Σύστημα στην περιοχή της Μεγαλόπολης (περιοχή Περιβόλια).
-Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού που διασχίζει τον Πατραϊκό Κόλπο έως την θέση προσαιγιάλωσης νοτιοδυτικά της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
-Το χερσαίο τμήμα του αγωγού που διασχίζει τη Δυτική Ελλάδα, από τη θέση προσαιγιάλωσης έως το σταθμό συμπίεσης του έργου Ποσειδών στο Φλωροβούνι (νοτιοδυτικά της Π.Ε. Θεσπρωτίας).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
ΥΠΕΝ: Επιστροφή στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η επιστροφή των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας κατοικιών στις κατευθύνσεις του παλαιότερου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του επιτελείου των υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης. Οι συζητήσεις μάλιστα έχουν αναζωπυρωθεί, έπειτα από τις προβλέψεις του ανανεωμένου σχεδίου «REPowerEU» που παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη από την Κομισιόν, το οποίο θέτει τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και τις αντλίες θερμότητας στο επίκεντρο της στρατηγικής του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο ξεχωριστό κεφάλαιο για την ηλιακή ενέργεια, τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θα μπορούσαν να δίνουν σχεδόν το 25% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.- δηλαδή πάνω από το μερίδιο του φυσικού αερίου σήμερα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Έτσι, στο τραπέζι μπήκε και πάλι η επαναφορά ενός προγράμματος για τα ελληνικά νοικοκυριά που θα επιδοτεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και αντλίας θερμότητας στις κατοικίες, ώστε να μπορέσει η χώρα να πιάσει τους νέους ευρωπαϊκούς στόχους. Στο τρέχον πρόγραμμα του «Εξοικονομώ 2021» έχει αφαιρεθεί το «Αυτονομώ», καταργώντας ουσιαστικά τη δυνατότητα ενίσχυσης των νοικοκυριών για ενεργειακή αυτονομία και περιορισμού της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων.
Μάλιστα, η επιστροφή του «Αυτονομώ» αναμένεται να ξεκινήσει από τα νοικοκυριά, τα δημόσια κτίρια και τις επιχειρήσεις των ελληνικών νησιών _ σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση θα διαδραματίσουν τα λεγόμενα GR-Eco Islands, με οδηγό τη Χάλκη, με την ενεργό εμπλοκή των ενεργειακών κοινοτήτων στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Ενεργειακή αυτονομία στα νησιά
Το επόμενο διάστημα αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, για δράσεις και έργα ενεργειακής αυτονομίας στα νησιά, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος παρεμβάσεων για τα νησιά με χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Απανθρακοποίησης. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα τεθούν κριτήρια, τα οποία θα δίνουν προτεραιότητα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και στα νησιά που πληρούν το κριτήριο της διπλής νησιωτικότητας (αφορά νησιά με δύσκολη πρόσβαση, μέσω κάποιου άλλου νησιού).
Παράλληλα, χθες Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε, για άλλη μια φορά, πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αποθήκευση ενέργειας, με κονδύλια 160 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ανακοινώσει ότι εντός του έτους θα προκηρυχθεί και πρόγραμμα για επιδότηση των Δήμων από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε ποσοστό έως και 100%, προκειμένου να συστήσουν ενεργειακές κοινότητες που θα εξασφαλίζουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλή ή και μηδενική τιμή στους ευάλωτους δημότες.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα πρέπει να επιλυθούν διάφορά προβλήματα, όπως με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος στο προηγούμενο πρόγραμμα δημιουργούσε κωλύματα στην ένταξη μικρών φωτοβολταϊκών έργων που ήταν δικαιούχοι του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Ένα πρώτο βήμα γίνεται με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη β΄ φάση απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε προ δεκαημέρου και αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.
Σε αυτό προτείνεται – προκειμένου να ανοίξει ηλεκτρικός χώρος για τα μικρά συστήματα _ η πλεονάζουσα δυναμικότητα των υποσταθμών του δικτύου ηλεκτρισμού να διατίθενται αποκλειστικά για αυτοπαραγωγή, για ενεργειακό συμψηφισμό καθώς και για το πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών στις στέγες. Μάλιστα, προτείνεται ποσόστωση στα περιθώρια του κάθε υποσταθμού με τα νοικοκυριά να καταλαμβάνουν το 30%, οι σταθμοί των αγροτών 30%, άλλο ένα 30% προβλέπεται να διατεθεί στη βιομηχανία και τη μεταποίηση και το υπόλοιπο 10% στους ανεξάρτητους παραγωγούς.
Συγκεκριμένα ποσοστά θα καθοριστούν και για τους υποσταθμούς, των οποίων τα περιθώρια υπερβαίνουν τα 10 MW. Η πλεονάζουσα ισχύς άνω των 10 ΜW θα κατανέμεται σε ποσοστό 30% στα νοικοκυριά, στους αγρότες, στη βιομηχανία και τη μεταποίηση και στους ανεξάρτητους παραγωγούς και το υπόλοιπο 70% για την εγκατάσταση των υπολοίπων σταθμών ΑΠΕ.
Οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως δεσμευτική υποχρέωση την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη για συγκεκριμένες κατηγορίες κτιρίων: έως το 2026 για τα νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια άνω των 250 τ.μ., έως το 2027 για τα παλαιά δημόσια και εμπορικά κτίρια άνω των 250 τ.μ. και έως το 2029 για όλες τις νέες κατοικίες.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποστηρίξουν την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες, σε συνδυασμό με αποθήκευση ενέργειας και αντλίες θερμότητας, θέτοντας ως στόχο την κατάκτηση ενός χρόνου απόσβεσης της επένδυσης των νοικοκυριών που δεν θα ξεπερνά τα δέκα έτη. Γι΄ αυτό θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα εθνικό πλαίσιο για την υποστήριξη επενδύσεων και να εξασφαλίσουν από το επόμενο έτος μια μαζική ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στα κτίρια, με προτεραιότητα σε όσα έχουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) των κατηγοριών Α έως και Δ. Αυτό θα μπορεί να συνδυαστεί με ανακαινίσεις και παράλληλη τοποθέτηση συσσωρευτών για αποθήκευση ενέργειας.
Πάντως, στην Ελλάδα, ο κλιματικός νόμος, ο οποίος ξεκίνησε χθες να συζητείται στις Επιτροπές της Βουλής, ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, καθιστά υποχρεωτική την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μόνο σε ορισμένα νέα ειδικά κτίρια με κάλυψη μεγαλύτερη των 500 τ.μ. Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) είχε προτείνει την επέκταση του μέτρου σε όλα τα νέα κτίρια με κάλυψη μεγαλύτερη των 50 τ.μ. Τη συγκεκριμένη πρόταση, εκτός του ΣΕΦ, είχαν υποστηρίξει επίσης η ΓΣΕΕ και πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις, με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν, να δικαιώνουν το αίτημα και να επιβάλλουν τροποποίηση του σχετικού άρθρου 17.
Η Κομισιόν ζητά όλα τα νέα κτίρια να είναι “solar ready”, να έχουν δηλαδή προκατασκευασμένες τις υποδομές και υποδοχές για να δεχθούν φωτοβολταϊκά συστήματα. Ο ΣΕΦ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε τροποποίηση του άρθρου, ενσωματώνοντας τους στόχους της ΕΕ. Στο πλαίσιο του ανανεωμένου REPowerEU, οι επιπλέον επενδύσεις για ηλιακά φωτοβολταϊκά (σε σύγκριση με όσες απαιτούνται για την υλοποίηση των στόχων του «Fit for 55») εκτιμώνται σε 26 δισ. ευρώ έως το 2027.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Με την ποιότητα και την έδρα της Χάντερσφιλντ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Δημήτρης Κάλμπαρης από Βόλο- Ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του ‘40
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ο Αχιλλέας Μπέος στη Σκιάθο
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Πάτρα: Σοβαρό τροχαίο για τον δικηγόρο της οικογένειας της σπιτονοικοκυράς της Ρούλας