ΚΟΣΜΟΣ
Βόρεια Μακεδονία – Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – Οι νέες προκλήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή έλαβε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ειδικότερα, 62 βουλευτές υπερψήφισαν την κυβέρνηση, 46 την καταψήφισαν, ενώ 12 απείχαν από την ψηφοφορία. Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας αριθμεί στο σύνολό της 120 έδρες.
Το νέο υπουργικό συμβούλιο αριθμεί 21 μέλη. Δώδεκα προέρχονται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM), του οποίου ηγείται ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, έξι από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα, το DUI του Αλί Αχμέτι, τρία από το έτερο αλβανικό κόμμα στη νέα κυβέρνηση, την Εναλλακτική.
Οι προτεραιότητες
Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, ανέφερε ότι προτεραιότητές της θα αποτελέσουν η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στη χώρα, η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, η εκτέλεση έργων υποδομής και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, θεωρεί τη νέα κυβέρνηση συνέχεια της προηγούμενης του Ζόραν Ζάεφ, που – σύμφωνα με όσα υποστήριξε – απέτυχε σε όλους της τους στόχους· επανέλαβε το αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν συμμετέχουν αρκετά μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, μετά τη βαριά ήττα του SDSM στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Οκτώβριο, παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και από την ηγεσία του κόμματος, προκρίνοντας στη θέση του τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.
Ποιοι συμμετέχουν
Μεταξύ άλλων, στη νέα κυβέρνηση δεν συμμετέχουν ο μέχρι χθες αντιπρόεδρος της νυν κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νίκολα Ντιμιτρόφ, η πρώην υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο πρώην υπουργός Υγείας, Βένκο Φίλιπτσε (προέρχονται από το SDSM).
Αντιθέτως, αμετακίνητοι στις θέσεις τους παρέμειναν οι υπουργοί που προέρχονται από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα DUI (Εξωτερικών, Οικονομικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος).
Ο 50χρονος Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος στην τελευταία κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είχε διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών, έχει φήμη τεχνοκράτη· μέχρι πριν από την παραίτηση του τελευταίου, ήταν σχετικά άγνωστος στην κοινή γνώμη της χώρας.
Ερωτηματικά
Αναλυτές στα Σκόπια θέτουν το ερώτημα κατά πόσο η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι θα μπορέσει να ολοκληρώσει την κυβερνητική της θητεία, η οποία τυπικά διαρκεί ακόμη δυόμισι χρόνια.
Και αυτό διότι το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το SDSM, υπέστη στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη χώρα συντριπτική ήττα, που προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις στους κόλπους του, ενώ το δεξιό VMRO-DPMNE, το οποίο στην παρούσα φάση εμφανίζεται ως η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, επιχειρηματολογεί σε υψηλούς τόνους ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν έχει νομιμοποίηση, καθώς υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαϊκής βούλησης, όπως αυτή εκφράσθηκε στις δημοτικές εκλογές. Μολαταύτα, ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι λέει ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει τη θητεία της και αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Πηγή: AΠΕ
Γράψτε το σχόλιό σας

https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Δυτική Οχθη: Σκοτώθηκε έφηβος Παλαιστίνιος από σφαίρες των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Παλαιστίνιος έφηβος σκοτώθηκε πριν τα ξημερώματα σήμερα Σάββατο κατά τη διάρκεια επιδρομής ισραηλινών δυνάμεων στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Mussa Qawasma), ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Επίκεντρο της έντασης
«Ενα αγόρι 17 ετών σκοτώθηκε και άλλο ένα 18 ετών τραυματίστηκε σοβαρά από τις σφαίρες (δυνάμεων) της ισραηλινής κατοχής κατά τη διάρκεια επίθεσής τους στην Τζενίν», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.
Ο καταυλισμός παλαιστίνιων προσφύγων στην Τζενίν, όπου ζουν περίπου 14.000 άνθρωποι, έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της έντασης, μετά το κύμα επιθέσεων με 19 νεκρούς στο Ισραήλ.
Παλαιστίνιος πολίτης και ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκαν και δεκατρείς Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν εκεί κατά τη διάρκεια επιχείρησης ισραηλινών στρατιωτών την περασμένη εβδομάδα.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δημοσιοποίησε το όνομα του πεσόντα στρατιώτη, του Νόαμ Ραζ. Οι παλαιστινιακές αρχές δημοσιοποίησαν από την πλευρά τους το όνομα του θανόντα Παλαιστίνιου: επρόκειτο για τον Νταούντ αλ Ζουμπάιντι, αδελφό του Ζακαρία αλ Ζουμπάιντι, ηγέτη του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που είχε αποδράσει πέρυσι από ισραηλινή φυλακή προτού συλληφθεί ξανά.
Μετά τον θάνατο της δημοσιογράφου
Οι επιδρομές καταγράφηκαν μετά τα βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια της κηδείας της Σιρίν Αμπού Ακλεχ, δημοσιογράφου του Αλ Τζαζίρα, η οποία σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα καθώς κάλυπτε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό.
Η ισραηλινή αστυνομία επιτέθηκε σε συγκεντρωμένους σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ και ακόμη και στους ανθρώπους που μετέφεραν το φέρετρο με το πτώμα της για την κηδεία, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.
Πηγή: ΑΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Συρία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και ζημιές από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Δαμασκό


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και προκλήθηκαν ζημιές όταν ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, ανακοίνωσε το συριακό υπουργείο Αμυνας (φωτογραφία, επάνω, από το Twitter).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αναχαίτισε πυραύλους
Νωρίτερα, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα της Συρίας αναχαίτισε ισραηλινούς πυραύλους.
#BREAKING: Reports about another strike in #Syria this evening. According to one report, the target was #Hezbollah warehouses. Comes on the same day as the IDF revealed Reza Safieddene’s involvement in arms transfers from #Iran. https://t.co/PQ367U67PH
— Jason Brodsky (@JasonMBrodsky) May 20, 2022
Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) στη Δαμασκό μετέδωσαν ότι άκουσαν ισχυρές εκρήξεις.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι πύραυλοι είχαν στόχο ιρανικές βάσεις κοντά στη συριακή πρωτεύουσα.
Area near Damascus international airport that was targeted by Israeli airstrikes this evening. #Syria pic.twitter.com/hmzrg0ucsN
— Joe Truzman (@JoeTruzman) May 20, 2022
Σε πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στις 14 Μαΐου είχαν σκοτωθεί πέντε στρατιώτες.
Εκατοντάδες επιδρομές
Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη γείτονά του, βάζοντας στο στόχαστρο θέσεις του συριακού στρατού, των ιρανικών δυνάμεων και της λιβανικής Χεζμπολάχ.
#Syria | Israel launches air raids on multiple areas including Damascus International Airport.
VIDEO: air defense engaging missiles over Damascus. pic.twitter.com/hxk6xNU93N— The Cradle (@TheCradleMedia) May 20, 2022
Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει τις επιθέσεις του στη Συρία, αλλά έχει τονίσει επανειλημμένως πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να επεκτείνει την επιρροή του στη Συρία.
Πυροδοτούμενος από την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 500.000 ανθρώπους, έχει καταστρέψει τις υποδομές της χώρας και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια κατοίκους.
Πηγή: ΑΠΕ
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Με την ποιότητα και την έδρα της Χάντερσφιλντ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Δημήτρης Κάλμπαρης από Βόλο- Ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του ‘40
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Παυλίδη από Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ο Αχιλλέας Μπέος στη Σκιάθο