ΚΟΣΜΟΣ
Βουλγαρία: Ανησυχία για σοβαρή έλλειψη καυσίμων από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της ρωσικής Lukoil
Η Βουλγαρία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει απαλλαγή από τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της μεγαλύτερης ιδιωτικής πετρελαϊκής εταιρείας της Ρωσίας, της Lukoil που δραστηριοποιείται στο έδαφός της, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, φοβούμενη ότι τα μέτρα θα προκαλέσουν σοβαρές ελλείψεις καυσίμων και αντίδραση σε όλη τη χώρα, αναφέρει το POLITICO.
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις κατά δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου της Ρωσίας, της Rosneft και της Lukoil, ωθώντας αρκετές χώρες της ΕΕ όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες να σπεύσουν να ζητήσουν απαλλαγές. Η Βουλγαρία φιλοξενεί το διυλιστήριο του Μπουργκάς, ιδιοκτησίας της Lukoil, το οποίο προμηθεύει έως και το 80% των καυσίμων της χώρας.
Η κυβέρνηση ανησυχεί ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να αναγκάσουν το διυλιστήριο να κλείσει, καθώς οι τράπεζες αποσύρονται, προκαλώντας εκτεταμένες ελλείψεις καυσίμων και διαμαρτυρίες.
Η Σόφια υποστηρίζει ότι αυτό θα μπορούσε να επισπεύσει την κατάρρευση της κυβέρνησης, ανέφεραν τα άτομα, ενισχύοντας την υποστήριξη προς τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, μια προσωπικότητα που θεωρείται από ορισμένους φιλορώσος και ο οποίος έχει διατυπώσει δημόσια την ιδέα της δημιουργίας ενός νέου κόμματος.
Ο Τζούλιαν Ποπόφ, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας και μέλος του think tank Strategic Perspectives, συμφώνησε ότι η κυβέρνηση «δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη» και «δεν έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για την έξοδο από τη Lukoil, γεγονός που καθιστά πιθανές τις ελλείψεις καυσίμων εάν δεν βρεθεί λύση.
Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να αναλάβει τον λειτουργικό έλεγχο του διυλιστηρίου, με την υποστήριξη μιας «διεθνούς επιτροπής» δικηγόρων και διεθνών εμπειρογνωμόνων που μπορούν να βοηθήσουν τη Σόφια να διαχειριστεί τη στρατηγική εγκατάσταση. Ωστόσο, οι ειδικοί αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό ότι, εκτός εάν οι ΗΠΑ χορηγήσουν απαλλαγή από αυτές τις κυρώσεις, ο Ράντεφ θα αναλάβει την εξουσία.
Αυτή είναι μια «τακτική εκφοβισμού» από την κυβέρνηση, δήλωσε ο Ιλιάν Βασίλεφ, πρώην πρέσβης της Βουλγαρίας στη Ρωσία, ο οποίος τώρα ηγείται της συμβουλευτικής εταιρείας Innovative Energy Solutions, σε μια προσπάθεια να αποφύγει να κινηθεί γρήγορα για την πώληση του διυλιστηρίου. «Υπάρχουν νόμιμα και σοβαρά συμφέροντα στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της Lukoil», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού».
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: POLITICO, digi24.ro
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
-
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες agoΑυτά είναι τα 46 καταστήματα που κλείνουν από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου
-
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες agoΨήφος εμπιστοσύνης από τους πολίτες στο Gov.gr
-
ΚΟΣΜΟΣ10 ώρες agoΟυκρανία: Έξι νεκροί σε πλήγματα της Ρωσίας, οι δυνάμεις του Κιέβου πλήττουν πετρελαϊκό λιμάνι
-
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες ago“Θέλω να πάρω την κόρη μου και τα παιδιά της και να πάμε στη Λιθουανία” (Βίντεο)
-
ΚΟΣΜΟΣ17 ώρες agoΒρετανία: Αστυνομικοί χτυπούν με teaser έναν από τους συλληφθέντες της επίθεσης με μαχαίρι στο τρένο
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ10 ώρες agoIσοπεδωτικοί Θάντερ, συνέθλιψαν τους Πέλικανς με επιθετική πολυφωνία
-
ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες agoΦωτιά σε ταράτσα σπιτιού στους Αγίους Αναργύρους (Βίντεο)
-
ΚΟΣΜΟΣ22 ώρες agoΕυπρόσδεκτη η αμερικανική βοήθεια κατά της τρομοκρατίας αν είναι σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Νιγηρίας




