Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλγαρία: Σφοδρή αντίδραση για την αναγνώριση της εκκλησίας της Β. Μακεδονίας ως Αρχιεπισκοπής Αχρίδας

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Είναι απαράδεκτο να αναγνωρίζουμε τη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία (MOC)» ως Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας. Αυτό δήλωσε ο μητροπολίτης Λοβχανίου Γαβριήλ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από rus.bg) στην Εθνική Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας, με αφορμή την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει τη MOC ως κανονική.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Πολύ κακή απόφαση»

«Αν δοθεί η ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχρίδας στη MOC, θα είναι πολύ κακό για εμάς. Θα μας στερούσε ένα μεγάλο μέρος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας και της νομικής μας προσωπικότητας», επέμεινε ο επίσκοπος.

Ο μητροπολίτης Γαβριήλ διευκρίνισε ότι η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΒΟΚ) δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

«Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου πρέπει να μεταφραστεί με μεγάλη ακρίβεια για να ξέρουμε τι έχει ειπωθεί, αλλά είναι σαφές ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποκαθιστά την ευχαριστιακή κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας, τον κλήρο και τον λαό, δηλαδή αναγνωρίζει την κανονική ιδιότητα της σχισματικής “Μακεδονικής Εκκλησίας”. Η ίδια η απόφαση δεν προσδιορίζει το όνομά της, αλλά αναφέρεται ως Εκκλησία της Αχρίδας», σχολίασε.

Διάδοχος είναι η Βουλγαρική Εκκλησία…

Ερωτηθείς τι θα σήμαινε για τη Βουλγαρία αν το όνομα της MOC ήταν Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, ο Γαβριήλ απάντησε ότι αυτό θα σήμαινε για τη Βουλγαρική Εκκλησία, ότι στην πραγματικότητα θα υποτίθεται πως ο διάδοχος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας δεν είναι η Βουλγαρική Εκκλησία, αλλά η «Μακεδονική Εκκλησία», που στερείται οποιουδήποτε κανονικού νόμου και ιστορικής βάσης, καθώς διάδοχος της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας ήταν η Βουλγαρική Εκκλησία μέχρι τώρα.

Ο Γαβριήλ επισήμανε ότι αυτό θα στερούσε από τη Βουλγαρία την εκκλησιαστική της ιστορία.

Ερωτηθείς εάν η Βουλγαρία θα μπορούσε να αντιδράσει και τι θα σήμαινε αυτό, ο Γαβριήλ τόνισε ότι η Ιερά Σύνοδος πρέπει να αντιδράσει γιατί αυτό δεν είναι αλήθεια και στερεί από τη Βουλγαρία «την ιστορική κληρονομιά».

Στο ερώτημα ποιοι είναι οι κανόνες στην περίπτωση που η Βουλγαρική Εκκλησία διαφωνήσει, ο Γαβριήλ είπε ότι δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στη συνέχεια, αλλά «πρέπει να πούμε αυτό που είναι αλήθεια και να μας ακούσουν, όχι να στερήσουμε τη νομική μας προσωπικότητα».

Να αντιδράσει όλη η κοινωνία

Επέμεινε να αντιδράσει όχι μόνο η εκκλησία, αλλά ολόκληρη η βουλγαρική κοινωνία, γιατί αυτό το θέμα επηρεάζει ολόκληρο τον βουλγαρικό λαό και την ιστορία του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουλγαρική Εκκλησία δεν μπορούσε να γίνει η μητρική εκκλησία της «Μακεδονικής», επειδή το καταστατικό της ανέφερε ότι ήταν ο διάδοχος της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας και αυτό θα σήμαινε ότι η «Μακεδονική Εκκλησία» είναι η μητέρα εκκλησία της Βουλγαρικής.

Επίσης, η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είχε δικαίωμα να ανατρέψει το σχίσμα της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», καθώς μόνο η μητέρα εκκλησία είχε δικαίωμα να το κάνει και από το 1920 είναι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Πηγή: dnevnik.bg, echedoros-a.gr

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικό «κρυφτό» παίζει η Μόσχα με τις απελάσεις διπλωματών

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σε διπλωματικό παιχνίδι που έχει στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και την αποστολή μηνυμάτων έχει μετατρέψει η Μόσχα τις απελάσεις διπλωματών δυτικών χωρών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι λίστες, όπως υποστηρίζουν πηγές με γνώση των εξελίξεων, είναι έτοιμες από τη στιγμή που άρχισαν οι απελάσεις των ρώσων διπλωματών, αλλά οι ανακοινώσεις εξυπηρετεί καλύτερα να έρχονται κατά κύματα και το θέμα να παραμένει στην επικαιρότητα.

Εν αναμονή της λίστας απελάσεων με τα ελληνικά ονόματα τελεί και η Αθήνα, που αρχές Απριλίου αποφάσισε να κηρύξει «personae non gratae» 12 ρώσους διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμα στελέχη της αποστολής. Ωστόσο η επιλογή των ελλήνων διπλωματών για το ρωσικό ΥΠΕΞ φαίνεται ότι εξαρτάται από σειρά παραγόντων και συνδέεται με διάφορα θέματα, στα οποία κάποιοι συγκαταλέγουν και το Αγιον Ορος.

Ρόλο έχει επίσης – σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες  – το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Ταξίδι που καταγράφηκε και στη ρωσική εφημερίδα «Kommersant», η οποία έδωσε λεπτομερή περιγραφή αποφεύγοντας κάθε αρνητικό σχόλιο.

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον καθώς και το ενδεχόμενο η Αθήνα να προχωρήσει σε απελάσεις ρώσων μοναχών από το Αγιον Ορος, με κάποιες πληροφορίες – που δεν επιβεβαιώνονται – να υποστηρίζουν ότι το θέμα τέθηκε και από παράγοντες κατά τη διάρκεια των επαφών της ελληνικής αποστολής στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι θα μετρήσουν σημαντικά στις αποφάσεις της Μόσχας, που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στον «ιερό πόλεμο» που διεξάγεται εδώ και πολύ καιρό με φόντο τα εκκλησιαστικά θέματα.

Αποκαλύψεις

Οι αποκαλύψεις για τη Μονή Εσφιγμένου και τη δράση «ρωσικών φονταμενταλιστικών-εθνικιστικών ομάδων», και όχι μόνο, ρίχνουν νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης με επίκεντρο την Αθωνική Πολιτεία, με τη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να υπάρξουν μέτρα από την Αθήνα να δείχνει να ανοίγει στο παρασκήνιο.

Επισήμως το ΥΠΕΞ κρατά χαμηλούς τόνους και τα «χαρτιά» του κλειστά, καθώς οι ισορροπίες στις ήδη διαταραγμένες σχέσεις με τη Ρωσία απαιτούν χειρουργικές κινήσεις, σε όλα τα επίπεδα, με το βλέμμα στραμμένο και στην ασφάλεια των ελλήνων διπλωματών που παραμένουν στη Μόσχα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αποκαλύψεις για τη Μονή Εσφιγμένου και το αν η Ελλάδα σκέφτεται να προχωρήσει σε απελάσεις ρώσων μοναχών την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ,Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι επί τούτου», ενώ διευκρίνισε ότι «η διοίκηση του Αγίου Ορους υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών, το Αγιον Ορος έχει και βάσει του Συντάγματος ειδικό καθεστώς. Μιλάμε για έδαφος ελληνικό».

Αρμόδιες πηγές υπογραμμίζουν στα «ΝΕΑ» ότι οι απελάσεις από τη Ρωσία είναι αναπόφευκτες, προσθέτοντας με νόημα ότι αυτά τα πράγματα δεν προαναγγέλλονται.

Απέλαση Πορτογάλων

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χθες ότι απελαύνει πέντε πορτογάλους διπλωμάτες ως απάντηση στην απέλαση 10 ρώσων διπλωματών από τη Λισαβόνα τον περασμένο μήνα. Η κίνηση είναι μέρος μιας μακράς σειράς αντιποίνων της Μόσχας μετά την απέλαση από ευρωπαϊκές χώρες περισσότερων από 300 υπαλλήλων ρωσικών πρεσβειών, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας καταδίκασε την απόφαση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «καμία άλλη δικαιολογία εκτός από αντίποινα». «Σε αντίθεση με τους ρώσους αξιωματούχους που εκδιώχθηκαν από την Πορτογαλία, αυτοί οι πορτογάλοι πολίτες ασκούσαν αυστηρά διπλωματικές δραστηριότητες, σε απόλυτη συμφωνία με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Πορτογαλία απέλασε 10 υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας – αν και κανένας δεν ήταν διπλωμάτης – στις αρχές Απριλίου, λέγοντας ότι οι δραστηριότητές τους στη χώρα ήταν «αντίθετες με την εθνική ασφάλεια».

Την Τετάρτη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απελαύνει συνολικά 85 υπαλλήλους των πρεσβειών από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία ως απάντηση σε παρόμοιες κινήσεις από αυτές τις χώρες.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη ημέρα των τάσεων

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τυπικά σήμερα λήγει η προθεσμία των ενστάσεων για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που τελικά έβγαλε λευκό καπνό την Τετάρτη το βράδυ. Αρα, λήγει κι ένας μακρύς κύκλος εσωστρέφειας και εξωστρέφειας που σχετίζεται με το 3ο Συνέδριο του κόμματος και όσα παρήγαγε ή προκάλεσε. Η θετική ανάγνωση του στενού επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα είναι πως γενικά το εγχείρημα πέτυχε.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Με ομόφωνη συνεδριακή πολιτική απόφαση και με καλή συμμετοχή στην κάλπη της βάσης για τον πρόεδρο και τη νέα ΚΕ, είναι όλοι ικανοποιημένοι. Πώς όμως θα προσέλθουν οι τάσεις και τα ρεύματα στο νέο κορυφαίο όργανο των 300 ανθρώπων;

Οι διαξιφισμοί για την ποσόστωση που αφορούσε τα πρόσωπα της διεύρυνσης (μερίδα της Ομπρέλας και άλλων σημειώνει πως στο νέο όργανο εκλέχθηκαν άτομα με πολύ λιγότερους ψήφους από άλλους υποψηφίους και άρα ενισχύθηκε η ανισοτιμία της ψήφου) έδειξαν πως οι τάσεις είναι εδώ. Και παρά το γεγονός ότι το σύνολο των στελεχών του κλίματος του Αλέξη Τσίπρα και εν γένει των προεδρικών είναι σαφώς ενισχυμένο και με πρωτοκαθεδρία στη νέα ΚΕ.

Δύο αναγνώσεις

Στην πλειοψηφία καταγράφονται δύο αναγνώσεις: Η μία πιο «επιθετική» θεωρεί πως το 3ο Συνέδριο και οι διαδικασίες της 15ης Μαΐου λύνουν τα χέρια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα ακόμη κι αν χρειαστεί στο καταστατικό πεδίο, εφόσον υπάρξουν ηχηρά φάλτσα. Μια πιο μετριοπαθής άποψη των προεδρικών θέλει συνθέσεις την επόμενη ημέρα και ιεραρχεί την αντιδεξιά και δομική αντιπολίτευση και τα επείγοντα χαρακτηριστικά της.

Ενα γενικό χαρακτηριστικό πάντως είναι πως παρότι σχηματικά στο συνέδριο υπήρξαν δύο μπλοκ, αυτό των πολλών ομάδων που τάχθηκαν με τις αλλαγές στο κόμμα και άρα με την πλειοψηφία και εκείνο της Ομπρέλας και των Συμμάχων της, προσεχώς αυτό δεν θα διατηρηθεί. Ανά θέμα, προβλέπονται οριζόντιες συμμαχίες όπως για τα εθνικά θέματα για παράδειγμα όπου η Ομπρέλα, ένα μέρος της ΡΕΝΕ, η Γέφυρα, η ΔΗΜΑΡ κ.ά. είναι στην ίδια γραμμή του «κατευνασμού».

Ετσι μπορεί η Γέφυρα για παράδειγμα να συμμάχησε με τους πασοκογενείς για το οργανωτικό, στα εθνικά όμως δεν ταυτίζονται και αυτό θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η Ομπρέλα μπορεί να υποχώρησε σε σταυρούς και να μην υπάρχει πρόσωπο δικό της στην πρώτη δεκάδα της Αττικής για την ΚΕ, όλα όμως τα κορυφαία στελέχη της θα είναι στο νέο όργανο (Βούτσης, Φίλης, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Βίτσας κ.λπ.). Και τίποτε δεν δείχνει πως θα υποχωρήσουν στην υπεράσπιση των ταυτοτικών τους θέσεων.

Νέο Πολιτικό Συμβούλιο

Με ενδιαφέρον αναμένουν εξάλλου όλοι την πρώτη συνεδρίαση της νέας ΚΕ όπου και θα υπάρξει πρόταση για γραμματέα – αν και οι μετοχές του Δημήτρη Τζανακόπουλου είναι ψηλά για το προεδρικό ρεύμα. Αλλά και θα υπάρξει η πρώτη εισήγηση Τσίπρα έπειτα από τις εσωκομματικές εκλογές της 15ης Μαΐου, όπως και θα προκύψει το νέο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Κάποια πρόσωπα επίσης θα έχουν ανεβασμένες τις πολιτικές τους μετοχές (Αχτσιόγλου, Δούρου, Τεμπονέρας, Ζαχαριάδης, Ηλιόπουλος), αλλά και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα όπως η Ολγα Γεροβασίλη και ο Αλέξης Χαρίτσης. Ενα ζητούμενο που θα συνδέει ομάδες όπως αυτή της Ομπρέλας με μερίδα των παλαιών ανανεωτικών θα είναι η καλή λειτουργία του κόμματος και η προϋπόθεση ότι το πολιτικό σχέδιο θα περνά από τα όργανα.

Από την άλλη, οι πιο πασοκογενείς θα διεκδικήσουν και θα εμμείνουν σε μια γραμμή «κόμμα των μελών», αλλά και θα εντείνουν την πίεση για προοδευτικές συμπορεύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε μαζικούς φορείς.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή