«Αναδεικνύονται με δραματικό τρόπο οι κυβερνητικές ευθύνες για την απουσία προληπτικών ελέγχων και την τήρηση βασικών μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας»

Το θέμα του πρόσφατου εργατικού δυστυχήματος στα Γρεβενά, αναδεικνύουν, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας, 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της τομεάρχη Εργασίας και πρώην υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ερώτησή τους, με θέμα «Διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών για το τραγικό εργατικό ατύχημα, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο τριών εργαζομένων της εταιρείας ΕΛΤΕΚ (Ελληνική Τεχνολογία Εκρηκτικών), στα Γρεβενά», οι βουλευτές επισημαίνουν ότι τίθενται σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο τηρήθηκαν από τη διοίκηση της εταιρείας όλοι οι απαραίτητοι κανόνες και τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας που επιβάλλονται λόγω της φύσης των εργασιών του εργοστασίου.

Επίσης, προσθέτουν, «αναδεικνύονται με δραματικό τρόπο οι κυβερνητικές ευθύνες για την απουσία προληπτικών ελέγχων και την τήρηση βασικών μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, η οποία διαρκώς επιδεινώνεται λόγω της υποβάθμισης των ελεγκτικών μηχανισμών και του γενικευμένου κλίματος εργοδοτικής αυθαιρεσίας που επικρατεί».

Τέλος, τονίζουν ότι «οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες της εταιρείας προσδιορίζονται με πλήρη σαφήνεια από την κείμενη νομοθεσία και επιβάλλεται να αναζητηθούν και να  αποδοθούν πλήρως από τις αρμόδιες αρχές».

Διαβάστε επίσης Γρεβενά: Πού οφείλεται η έκρηξη στην αποθήκη εκρηκτικών – Αποκάλυψη

Συγκεκριμένα, ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την άμεση και πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη η έκρηξη, τον έλεγχο τήρησης από την εταιρεία των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας και για την πλήρη απόδοση ευθυνών για την ανείπωτη αυτή τραγωδία;

2. Ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβει για να διασφαλιστεί η στήριξη και αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων;

3. Σκοπεύει και με ποιον τρόπο να ενισχύσει σε προσωπικό και μέσα τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας και ειδικότερα του ΣΕΠΕ;

4. Σκοπεύει και με ποιο τρόπο να ενισχύσει τις πολιτικές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και την αποτελεσματική εφαρμογή τους;

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Φυσικό αέριο: Η G7 απορρίπτει το τελεσίγραφο Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια – Με διακοπή της παροχής απειλεί η Ρωσία