Connect with us

OIKONOMIA

Βουλή: Μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε 5 νησιά του Αν. Αιγαίου

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αν. Αιγαίου  πέτυχε η κυβέρνηση  διαπραγματευόμενη με τους θεσμούς  όπως ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Η κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε με μόνιμο και συνεκτικό τρόπο την χρονική επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά Λέρος, Λέσβος, Κως, Σάμος και Χίος μετά και την τελική απόφαση που υπήρξε την προηγούμενη Πέμπτη στο Eurogroup», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζοντας στην Ολομέλεια την σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί για ψήφιση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι με τη νέα συμφωνία, η μείωση του ΦΠΑ σε αυτά τα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν θα δίνεται ανά εξάμηνο όπως σήμερα, κυρίως όμως, αποσυνδέεται από το μέσο ετήσιο αριθμό των φιλοξενουμένων αλλοδαπών από τρίτες χώρες που βρίσκονται στα νησιά αυτά.

Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας, εξήγησε ότι από 1/7/2021 στα πέντε αυτά νησιά θα υπάρχει μείωση κατά 30% των συντελεστών του ΦΠΑ εφόσον σε αυτά λειτουργούν εντός της περιφέρειάς τους, δομές υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών και για όσο διάστημα αυτές παραμένουν σε λειτουργία, χωρίς τη εξαμηνιαία αξιολόγηση και ανεξάρτητα των πληθυσμιακών κριτηρίων.

Σε περίπτωση που σε ένα νησί από τα πέντε οι δομές αυτές κλείσουν, η διάταξη και η συμφωνία με τους εταίρους προβλέπει ότι η μείωση ανακαλείται αυτοδίκαια εντός τριών μηνών από την παύση λειτουργίας των δομών τους.

Ο υπουργός Οικονομικών, επισήμανε ότι απαλείφεται «η εξάρτηση της συνέχισης του μειωμένου ΦΠΑ από τον αριθμό των φιλοξενούμενων στα πέντε αυτά νησιά. Καταργείται μια ευμετάβλητη προϋπόθεση και τίθενται οι βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη και την άμβλυνση των συνεπειών στην ζωή των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν δυσανάλογα λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και των αυξημένων ροών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας διαφώνησε επί της αρχής με την τροπολογία αυτή και την συμφωνία με τους εταίρους, υποστηρίζοντας ότι «εμείς καταλαβαίνουμε πως λειτουργείτε ως εκβιαστές, αφού λέτε στους νησιώτες μας, πάρτε μετανάστες για να σας μειώσουμε το ΦΠΑ» και διευκρίνισε «η Ελληνική Λύση θέλει να μειωθεί σε όλα τα νησιά μας και σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές όπως και να υπάρξουν ισχυρά κίνητρα αλλά όχι με την προϋπόθεση ή όχι των ΚΥΤ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Η πρόκληση της απασχόλησης | in.gr

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

του Χρήστου Ιωάννου*

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Παρά τη μείωση του δείκτη ανεργίας έναντι του 2019, και τις ρυθμιστικές βελτιώσεις στην αγορά εργασίας, η πρόκληση της απασχόλησης παραμένει κορυφαία για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, στο παρόν και στο μέλλον τους.

Επείγει να αποκτήσουμε στρατηγική για την πολιτική απασχόλησης. Ας δούμε γιατί.

Πρώτον, παρά τη σημαντική ανθεκτικότητα της απασχόλησης εν μέσω της διετούς κρίσης λόγω πανδημίας, με την υποστήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων, και θέσεων εργασίας, τα ποσοστά απασχόλησης στην Ελλάδα, συγκρινόμενα με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, παλαιότερα και νεότερα, παραμένουν τα χαμηλότερα.

Το ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας 20-64 ετών στην Ελλάδα το 2021 ήταν 62,6%. Στην ΕΕ ήταν 73,1%. Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα έκλεισε, κατά τι, σε 10,5 ποσοστιαίες μονάδες το χάσμα, που ήταν 11,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2019.

Δεύτερον, παρά τη βελτίωση του ποσοστού απασχόλησης της περιόδου 2019-2021, το σημείο εκκίνησης το 2019 ήταν ιδιαίτερα χαμηλό.

Συγκρινόμενη με τον εαυτό της η Ελλάδα ήταν το 2019 σε στασιμότητα δεκαετιών. Το ποσοστό απασχόλησης ήταν στα επίπεδα του 2000, και λίγο χαμηλότερο (2000: 61,9%, 2019: 61,2%). Δηλαδή το 2021 το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα είναι 0,7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο του 2000.

Το 2000 στην τότε ΕΕ των 15 κρατών-μελών το ποσοστό απασχόλησης ήταν 68,2%. Με άλλα λόγια, κράτη-μέλη, παλαιά και νέα, προχωρήσαν, το αυξήσαν. Η Ελλάδα όχι.

Είναι τόσο σημαντική αυτή η «δεικτολογία» για το ποσοστό απασχόλησης;

Είναι. Η οικονομική ευημερία κάθε κοινωνίας – και της ελληνικής – συνδέεται με δύο παράγοντες: πρώτον, το ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας, και, δεύτερον, το παραγόμενο προϊόν αυτού του πληθυσμού, την παραγωγικότητά του. Οταν το ποσοστό απασχόλησης είναι και μένει χαμηλό, τότε και το κατά κεφαλήν προϊόν και εισόδημα της χώρας μένει χαμηλά.

Τρίτον, σε αυτήν τη συζήτηση, πρέπει πλέον να εισαγάγουμε, έστω με καθυστέρηση δεκαετίας ή εικοσαετίας, μια ακόμη παράμετρο, ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα. Τη δημογραφική. Η οποία δεν μας έχει απασχολήσει τα προηγούμενα χρόνια. Αν και είναι θεμελιώδης.

Δεν είναι μόνον ότι το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα ήταν και είναι χαμηλό. Συμβαίνει ταυτόχρονα να μειώνεται ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας που διαθέτει η Ελλάδα.

Που σημαίνει ότι ακόμη κι όταν αυξάνεται – που πρέπει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια – το ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας, ο πληθυσμός αυτός μειώνεται, συρρικνώνεται.

Στην Ελλάδα του 2000 ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας 20-64 ετών ήταν 6.344,6 χιλιάδες. Στην Ελλάδα του 2020 ήταν 6.160,4 χιλιάδες. Σχεδόν 185 χιλιάδες λιγότεροι.

Ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας 20-64 ετών αυξανόταν έως το 2008. Από το 2009 άρχισε να μειώνεται σταθερά. Και να γηράσκει. Ο μέσος όρος ηλικίας των απασχολουμένων πλησιάζει τα 45 έτη.

Οι αδήριτοι νόμοι της δημογραφίας δείχνουν συνεχή μείωση του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας 20-64 ετών τα επόμενα χρόνια. Για δεκαετίες. Και γήρανση.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, των χαμηλών ποσοστών απασχόλησης, της δημογραφικής κάμψης και της γήρανσης, χρειαζόμαστε κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι γινόταν τις τελευταίες δύο και πλέον δεκαετίες.

Μια πολιτική απασχόλησης με μέσα και στόχους (για το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών, για το ποσοστό απασχόλησης των νέων, για την ενεργό γήρανση των μεγαλύτερων ηλικιών) που να συμβάλλει στον αναγεννητικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Που να προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης και ποιότητα ζωής στους πολίτες της, και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες. Για τον μετασχηματισμό μας σε μια κοινωνία δυναμική, εξελισσόμενη και δημιουργική και μία εθνική οικονομία ισχυρή, παραγωγική, που θα κάμπτουν τις αρνητικότερες δημογραφικές προοπτικές.

*Ο Χρήστος Α. Ιωάννου είναι διευθυντής του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Αλεκπέροφ-Lukoil: Το ρωσικό πετρέλαιο είναι αναντικατάστατο για την Ε.Ε.

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Το πιο αρνητικό σενάριο» για όλα τα μέρη θα είναι ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου προειδοποίησε ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της Lukoil, χαρακτηρίζοντας το ρωσικό αργό ως «αναντικατάστατο».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Ρώσος μεγιστάνας μίλησε στους «Financial Times», στο πλαίσιο της πρώτης συνέντευξης του αφότου αναγκάστηκε να παραιτηθεί, τον Μάρτιο, λόγω των προσωπικών κυρώσεων εναντίον του.

Στη συνέντευξη του στους «Financial Times», ο Βαγκίτ Αλεκπέροφ επεσήμανε το τεράστιο σοκ που θα συνιστούσε η διακοπή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Επιβάλλοντας κυρώσεις, οι δυτικές χώρες έστειλαν σαφές μήνυμα και κατέστησαν σαφή την θέση τους. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να τις σκληρύνουν κι άλλο» σχολίασε ο ρωσο-αζέρος ολιγάρχης.

Σημειώνεται πως στο έκτο πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που συζητά η ΕΕ συμπεριλαμβάνεται και η σταδιακή διακοπή των πετρελαϊκών εισαγωγών. Με τον τρόπο αυτό η Ευρώπη θα ακολουθήσει τα χνάρια έτερων κρατών, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Ωστόσο η επικύρωση του πακέτου έχει καθυστερήσει καθώς κάποιες χώρες, και κυρίως η Ουγγαρία, αντιδρούν, παρά το γεγονός πως τους προτείνεται πολύ μεγαλύτερος χρόνος προσαρμογής και κονδύλια στήριξης.

Σε κάθε περίπτωση το μέτρο δεν έχει φύγει από το τραπέζι, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκαλούσε, όπως επεσήμανε και ο πρώην ισχυρός άνδρας της Lukoil.

«Πρόκειται για πολύ σοβαρή ενεργειακή κρίση με αρνητικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για όλους τους παίκτες της αγοράς» σχολίασε, χαρακτηρίζοντας ως «ένα σοκ για όλους» ένα πιθανό εμπάργκο.

Βέβαια παραδέχτηκε πως ένα εμπάργκο θα είχε συνέπειες για τη Ρωσία, καθώς η χώρα θα χρειαζόταν να μειώσει την παραγωγή της, όπως έκανε και κατά την έναρξη της πανδημίας το 2020, καθώς θα ήταν αδύνατο να διοχετεύσει τις ποσότητες που απορροφά η Ευρώπη προς άλλες αγορές… εν μία νυκτί.

Όμως, προειδοποίησε και για την ζημιά που θα υποστεί η ίδια η Ευρώπη. «Είναι αδύνατον να αντικαταστήσει έναν τόσο μεγάλο ενεργειακό εξαγωγέα όπως η Ρωσία, ακόμη και μεσοπρόθεσμα».

«Οι στρατιωτικές συρράξεις μπορεί να τελειώσουν γρήγορα, ενώ η ενεργειακή αναδιαμόρφωση του κόσμου έχει διαμορφωθεί μετά από δεκαετίες επενδύσεων και σκληρής δουλειάς πολλών γενιών. Δεν υπάρχει λόγος να την υπονομεύσουμε ή να την καταστρέψουμε».

Γιατί παραιτήθηκε

Ο Αλεκπέροφ ήταν ένας από τους μακροβιότερους διευθύνοντες συμβούλους της Ρωσίας, με θητεία της τάξεως των 30 χρόνων, έως ότου οι κυρώσεις εναντίον του τον ώθησαν να παραιτηθεί.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή «για το καλό της εταιρείας, παρά το γεγονός πως δεν έκρυψα πως για μένα ήταν μια θλιβερή απόφαση».

Επανέλαβε εξάλλου πως η Lukoil και η διοίκηση της ουδέποτε επηρεάστηκαν πολιτικά για τις αποφάσεις που έλαβαν.

Γεννήθηκε στο Μπακού και δούλεψε όλη του τη ζωή στα κοιτάσματα πετρελαίου για να καταφέρει να αναρριχηθεί επιχειρηματικά και να ιδρύσει την Lukoil το 1991, η οποία προέκυψε από την ένωση τριών από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο ίδιος παρέμεινε στο τιμόνι της εταιρείας μετά και την ιδιωτικοποίηση της και την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Εξάλλου διατηρεί μέχρι και σήμερα ένα μετοχικό μερίδιο ύψους 8,5%, με αποτέλεσμα η προσωπική του περιουσία να υπολογίζεται από το Forbes στα 22 δισ. δολάρια.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή