Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Βραβεία καλύτερης ιδέας σε φοιτητές και φοιτήτριες για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η ερευνητική ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου διοργάνωσε διήμεροHackathonστο  πλαίσιο του ερευνητικού έργουERASMUS+/KA2«HE-ENTREDIGCOMP–Development of Entrecomp and DigcompFramework in HigherEducation». Το Hackathon, που υλοποιήθηκε δια ζώσης στις εγκαταστάσεις «Γαιόπολις» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, είχε τοντίτλο «Εργαζόμαστε μαζί και Προτείνουμε λύσεις σε προβλήματα που σχετίζονται με τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών». Στη διάρκειά του, φοιτητές και φοιτήτριες Ανώτατης Εκπαίδευσης ανέπτυξαν καινοτόμες ιδέες για προϊόντα και υπηρεσίες που βασίζονται στην τεχνολογία και εναρμονίζονται με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη το 2015.Όλη η δράση προσφέρθηκε δωρεάν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους νέους και τις νέες που συμμετείχαν.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το Hackathon αποτέλεσε μια συναρπαστική εμπειρία μάθησης, συνεργασίας και δημιουργίας. Την πρώτη ημέρα, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να οργανωθούν σε ολιγομελείς ομάδες,  να μάθουν περισσότερα για το θέμα της διοργάνωσης και να μελετήσουν τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Τη δεύτερη ημέρα, εκπαιδεύτηκαν στην επιχειρηματική σκέψη,έμαθαν και αξιοποίησαν εργαλείαστρατηγικού σχεδιασμού, συζήτησαν, πρότειναν λύσεις και δημιούργησαν «πρωτότυπα», δηλ. μακέτες τεχνολογικών λύσεων σε σύγχρονα προβλήματα της ανθρωπότητας.

Κατατέθηκαν συνολικά πέντε προτάσεις από ισάριθμες ομάδες.

Στο τέλος της δεύτερης ημέρας, κριτική επιτροπή από καθηγητές Ανώτατης Εκπαίδευσης αξιολόγησε τα πρωτότυπα, βράβευσε τις καλύτερες προτάσεις και απένειμε πιστοποιητικά παρακολούθησης. Στηδιαδικασία αξιολόγησης συμμετείχαν ενεργά και οι εμπλεκόμενοι/ες φοιτητές και φοιτήτριες χρησιμοποιώντας την εφαρμογή mentimeter.Στα κριτήρια αξιολόγησης  περιλαμβάνονταν εκτός από την τεκμηρίωση της συνάφειας με έναν από τους 17 ΣΒΑ και την ανάπτυξη/αξιοποίηση τεχνολογίας και η δημιουργικότητα και καινοτομία, η εφικτότητα και η βιωσιμότητα της ιδέας.

Το 1ο βραβείο μοιράστηκαν οι δύο προτάσεις που ισοψήφησαν:

ΟιDr. ROB – Dr Robot onBoardκαι P-SPY, Parking Spy.

Η πρώτη πρότασηDr. ROBπου κατατέθηκε από τις Άννα-Μαρία Βλαχογιάννη, Ανθή ΜαυρίκαΕιρήνη-ΧρυσοβαλάντουΜπουργούδη, ΜαρβίναΠετσάνι, και Παυλίνα-Χριστίνα Φραγκογούλα,έχει αναφορά στον Στόχο 3:Καλή υγεία και Ευημερία και προτείνει την δημιουργία ρομπότ (ή/και σε συνδυασμό με drone) ώστε να παρέχονται βασικές ιατρικές υπηρεσίες και εξυπηρέτηση στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Η δεύτερη πρότασηP-SPYπου κατατέθηκε από τις/τους Ελισάβετ Μπρακάι, Αριστέα Μπιτζάκου, Ελευθέριο Χαλκίδη και Εντλίρα Χότζα έχει αναφορά (κυρίως) στο Στόχο 11 : Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες και προτείνει λύση για την κυκλοφοριακή συμφόρηση στα αστικά κέντρα. Συγκεκριμένα προτείνει τη χρήση της εφαρμογής P-Spy η οποία θα παρέχεται δωρεάν στους πολίτες και τους επισκέπτες  από τις οικείες αυτοδιοικητικές αρχές και η οποία θα χαρτογραφεί κάθε περιοχή και  θα εντοπίζει τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης με βάση το μέγεθος των οχημάτων, την κατηγορία των επιβατών (ενδ.παιδιά, ηλικιωμένοι, ασθενείς κλπ) και των οδηγών (ιδιώτες, επαγγελματίες κλπ)  ώστε να μη πραγματοποιούν άσκοπες μετακινήσεις (μείωση ρύπων, κατανάλωση καυσίμων, κόπωση -εκνευρισμός κλπ) και να εξυπηρετούνται καλύτερα,  ιδιαίτερα τα μέλη ευάλωτων ομάδων.

Το 3ο βραβείο έλαβε η πρόταση SecurityLightτων Χριστόδουλου Κίκα, Ελένης Μοτσενίγου, Γεωργίας Κοζάκη, ΕλληςΠετσούκη και Χαράλαμπου Μπαντήμε αναφορά στο Στόχο 11:Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες, η οποία προτείνει λύση για την ασφάλεια των πολιτών με παράλληλη εξοικονόμηση ενέργειας. Συγκεκριμένα, μέσω της SLεφαρμογής οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν δημόσιο φωτισμό σε πάρκα, σκοτεινούς δρόμους κλπ οι οποίοι θα αξιοποιούν φώτα ledή με ηλιακή ενέργεια και αυτοματισμούς.

SecurityLight

 

Τα επόμενα δύο βραβεία έλαβαν οι:

ΕCOffeeτων Κωνσταντίνου Γκατζιούρα,  Καλλιόπη, Γκόντια, Ελένη Ζουμπουνέλλη, Ειρήνη Ορχάνισι, Θωμά Τσάρα με αναφορά κυρίως στο Στόχο 13:  Δράση για το Κλίμα που προτείνει την αξιοποίηση υπολειμμάτων παραγωγής καφέ με πολλαπλούς τρόπους δηλ στην παραγωγή καύσιμης ύλης για θέρμανση και ενέργειααλλά και στη σύνθεση καλλυντικών και η

RoboSea των Κωνσταντίνου Γεννητσεφτσή,Αλεξάνδρα Καράχατζη, Δημήτρη Μαργαρίτη, ΙρέναΜπάλλα, ΘεόφιλουΠέτσου με αναφορά κυρίως στοΣτόχο 14:Ζωή στο Νερόπου προτείνει τη δημιουργία ενός υποθαλάσσιου ρομπότ το οποίο θα συλλέγει στον πυθμένα της θάλασσας και θα συγκεντρώνει σε συγκεκριμένο σημείο απορρίμματα συμβάλλοντας στην ποιότητα των νερών σε θάλασσες και ωκεανούς και του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι οι καλύτερες ιδέες που θα αναπτυχθούν στα αντίστοιχα HACKATHONsπου διοργανώνουν οι εταίροι του έργου θα συμπεριληφθούν στον «Οδηγό Επιχειρηματικού Έργου στην Ανώτατη Εκπαίδευση» του HE-ENTREDIGComp ενώ εκπρόσωποι της νικήτριας ομάδας θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Άγκυρα της Τουρκίας για να παρακολουθήσουν το MultiplierEvent του έργου και να παρουσιάσουν την πρότασή τους μαζί από φοιτητές και φοιτήτριες αντίστοιχων ομάδων από την Τουρκία, την Ιταλία και την Ισπανία.

 

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Τοέργο HE-ENTREDIGCOMP«Development of EntreComp and DigComp framework in Higher Education» χρηματοδοτείταιαπότοπρόγραμμα Erasmus+ τηςΕυρωπαϊκήςΕπιτροπής (Project No: 2020-1-TR01-KA203-094706). Διαρκεί δυο έτη και στοχεύει στην ανάπτυξη επιχειρηματικών και ψηφιακών δεξιοτήτων για φοιτητές και φοιτήτριες Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσα από ένα  ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο προσέγγισης, μέσα από το οποίο οι φοιτητές και φοιτήτριες μπορούν να αναπτύξουν επιχειρηματική σε διεθνές περιβάλλον με νέους και νέες  από άλλες χώρες.

ΣυντονιστήςεταίροςOSTIMTECHNICALUNIVERSITY (Τουρκία) καιεταίροιοιProvincialDirectorateofSocialServices, WorkandFamilyofAnkara, (Τουρκία), POLARISS.R.L. (Ιταλία), UNIVERSIDADADISTANCIADEMADRIDSA (Ισπανία), AIDEJOVENΜΚΟ (Ισπανία). Στο έργο συμμετέχει ως Έλληνας εταίρος το ΕΑΠ μέσω της ερευνητικής ομάδας DAISSy.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο θα βρείτε εδώ και για τις δραστηριότητές του εδώ.

Ακολουθήστε την ομάδα DAISSy στο Διαδίκτυο:

Ιστοσελίδες: http://daissy.eap.gr/en
Facebook: @DAISSyResearchGroup
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/daissyresearchgroup/
Twitter: https://twitter.com/daissy_research
Instagram: @daissy_researchgroup
Email: info@daissy.eap.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σύλληψη φυγόποινου για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Συνελήφθη σήμερα (11-08-2022) τις πρώτες πρωινές ώρες στην Καρδίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καρδίτσας, ένας ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμεί απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, με ποινή φυλάκισης -8- ετών και χρηματική ποινή -50.000- ευρώ, για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ιδρύεται πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο στη Λίμνη Πλαστήρα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

O Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πραγματοποίησε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα Βασίλης Μπράντζος.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης όπου τέθηκε το χρονοδιάγραμμα, κατέστη σαφές ότι το ιατρείο που θα δημιουργηθεί σε άμεσο χρονικό διάστημα, θα έχει έδρα την τοπική κοινότητα Πεζούλας, θα παρέχει διευρυμένες υπηρεσίες στους κατοίκους του ορεινού όγκου, αλλά και στους τουρίστες που επισκέπτονται συστηματικά την περιοχή. Προβλέπονται 2 θέσεις ειδικών ιατρών γενικής ιατρικής, 1 θέση παιδιάτρου, 2 θέσεις αγροτικών ιατρών, θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού όπως νοσηλευτών, επισκεπτριών και ιατρικών εργαστηρίων. Επίσης θα λειτουργεί οδοντιατρική έδρα με ιατρική κάλυψη από το Κ.Υ. Μουζακίου, ανάλογα με τις ανάγκες, καθώς και υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Υπουργός Υγείας κατέστησε σαφή την προσήλωση του στις εξειδικευμένες υγειονομικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών της χώρας, όπως είναι αυτές του Δήμου της Λίμνης Πλαστήρα και της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας.


Μάλιστα ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι υγειονομικοί πυλώνες της χώρας δεν βρίσκονται μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε όλη τη χώρα ώστε να την υποστηρίζουναποτελεσματικά:

«Αποδίδουμε στη Λίμνη Πλαστήρα μία σύγχρονη μονάδα υγείας, την οποία έχει ανάγκη η περιοχή. Για πρώτη φορά η παραλίμνια περιοχή αποκτά μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό, ειδικούς ιατρούς, εξασφαλίζεται εξοπλισμός, υποδομές διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών, κέντρο εφημερίας, δυνατότητες για προγράμματα προληπτικής ιατρικής.Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πακέτο διευρυμένων υπηρεσιών, τις οποίες παρέχουν Κέντρα Υγείας Β’ τάξης. Προβλέψαμε το ανάλογο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και ανάλογα με τις ανάγκες θα προσθέσουμε στο μέλλον και άλλες ειδικότητες εφόσον απαιτηθεί».

 Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ κ. Τσιάρας δήλωσε:

«Δημιουργούμε μια νέα σύγχρονη δομή Πρωτοβάθμιας Υγείας στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, αφουγκραζόμενοι τις υγειονομικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, μιας περιοχής απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, που προσελκύει και τις τέσσερις εποχές του χρόνουχιλιάδες επισκέπτες.Επίσης, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των μόνιμων κατοίκων της Λίμνης Πλαστήρα και θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.Ένα πάγιο αίτημα των συμπολιτών μας, λοιπόν, γίνεται πράξη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που στέκεται πάντα στο πλευρό τους.Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη και το Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας κ. Σερέτη, που συνέβαλλαν καθοριστικά στην ίδρυση της νέας δομής, σε μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο, λόγω του Covid-19».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Νάνος δήλωσε:

«Με την απόφαση της κυβέρνησης να ιδρύσει Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο με διευρυμένες μάλιστα παροχές μικρού Κέντρου Υγείας, καλύπτεται ένα έλλειμα δεκαετιών. Για πρώτη φορά εξασφαλίζονται υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, αλλά και μία υποστηρικτική υποδομή, απαραίτητη για την αναβάθμιση του Τουρισμού στη Λίμνη Πλαστήρα. Θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη για την αποφασιστικότητα που επέδειξε κάνοντας δεκτή την πρότασή μας.Επίσης, ευχαριστώ τα στελέχη της 5ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας. Ξεχωριστά ευχαριστώ τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, διότι χάρη στο αδιάλειπτο πολιτικό του ενδιαφέρον λύνονται χρόνια προβλήματα του παρελθόντος.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ6 λεπτά ago

Αρναούτογλου: Προσοχή – Έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ημέρες [Χάρτες]

ΜΠΑΣΚΕΤ12 λεπτά ago

Ιτούδης: «Είναι πολλά αυτά που πρέπει να βελτιώσουμε»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ13 λεπτά ago

Μπούργος: «Το παλέψαμε, τώρα χτίζεται η ομάδα»

ΕΛΛΑΔΑ27 λεπτά ago

Σύγκρουση αλιευτικού με καταμαράν στην Κεφαλονιά: Τραυματίστηκε ψαράς

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ33 λεπτά ago

Ίβιτς: «Σήμερα δυναμώσαμε τον χαρακτήρα μας»

ΚΟΣΜΟΣ36 λεπτά ago

Βρετανία: Η γειτονιά του γκρεμίζεται και αυτός αρνείται να την εγκαταλείψει – Είπε όχι σε 35.000 λίρες

ΕΛΛΑΔΑ47 λεπτά ago

Μεσσήνη: Κινδυνεύει να χάσει το δεξί της μάτι η 49χρονη που δέχθηκε επίθεση με υδροχλωρικό οξύ

ΜΠΑΣΚΕΤ52 λεπτά ago

Χτίζει… συνήθειες και χωρίς Γιάννη (video)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ53 λεπτά ago

Στον Απόλλωνα Σμύρνης ο Μωραΐτης

ΚΟΣΜΟΣ56 λεπτά ago

Κούβα: Δεύτερος πυροσβέστης νεκρός στην πυρκαγιά στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

LIFESTYLE5 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ11 ώρες ago

Αυτός είναι ο 34χρονος που απείλησε την 26χρονη σύντροφό του με κατσαβίδι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ16 ώρες ago

Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

Δημοφιλή