

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βρετανία: Αυξάνει κατά 2 δισ. λίρες τις πιστώσεις για να τονωθούν οι εξαγωγές όπλων
Το Λονδίνο ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή πως αυξάνει κατά 2 δισεκατομμύρια λίρες (2,38 δισ. ευρώ) τη δυνατότητα δανειακών χορηγήσεων αφοσιωμένων στην άμυνα από τη δημόσια υπηρεσία εξαγωγικών πιστώσεων (UKEF), για να τονωθούν οι εξαγωγές όπλων από βρετανικές βιομηχανίες (στη φωτογραφία του Reuters, επάνω, βρετανικό άρμα μάχης Challenger 2).
Η απόφαση αυτή θα «ξεκλειδώσει νέες ευκαιρίες για βρετανικές εξαγωγές στο πεδίο της άμυνας», που αφορούν κυρίως «πυραύλους, αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα», αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Η απόφαση θα «ξεκλειδώσει νέες ευκαιρίες για βρετανικές εξαγωγές στο πεδίο της άμυνας»
Ο μηχανισμός απευθείας δανεισμού του UKEF χορηγεί πιστώσεις σε άλλες κυβερνήσεις για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κατά το οικονομικό έτος 2023-2024, μοιράστηκαν δανειακές χορηγήσεις 8,8 δισ. λιρών, εγγυήσεις και ασφαλίσεις για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη των βρετανικών εξαγωγών στο πεδίο αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ έκανε σαφές τον περασμένο μήνα πως εννοεί ν’ αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα στο 2,5% του ΑΕΠ ως το 2027, εξαιτίας των νέων διακυβευμάτων ως προς την ασφάλεια στην Ευρώπη, και θέλει περαιτέρω αύξησή τους, στο 3%, «κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο», με άλλα λόγια από το 2029.
Θα «μειώσει το χαρτομάνι»
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα συμφωνία για να προμηθεύσει το Κίεβο με πάνω από 5.000 πυραύλους για συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που κατασκευάζονται σε εργοστάσιο της Thales στο Μπέλφαστ, στη Βόρεια Ιρλανδία, με κόστος 1,6 δισ. λιρών (1,9 δισ. ευρώ), καθώς και με νέα drones εφόρμησης.
Το Λονδίνο εξάλλου ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα πως θ’ απλοποιήσει τις διαδικασίες αγοράς στρατιωτικού υλικού και θα «μειώσει το χαρτομάνι που επιβραδύνει την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, από πλοία ως πυρομαχικά».
Πηγή: ΑΠΕ

-
ΒΟΛΟΣ11 ώρες ago
Βόλος- Θλίψη για τον άτυχο άνδρα που βρέθηκε νεκρός τα ξημερώματα στο σπίτι του..
-
ΒΟΛΟΣ20 ώρες ago
«Λύγισε» και ο ιερέας λίγο πριν το τέλος- Σκηνές αρχαίου δράματος στον Αγ. Γεώργιο Ιωλκού στην κηδεία του Κωνσταντίνου και της Κερασίας
-
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες ago
Κορωπί: Νεκρός ο οδηγός του ΙΧ που καρφώθηκε στις προστατευτικές μπάρες
-
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες ago
Ερωτικό παιχνίδι με τραγική κατάληξη; Τι εξετάζουν οι Αρχές για τον νεκρό στην Ομόνοια
-
VIDEO5 ώρες ago
ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ ΕΜΕΝΕ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ – ΑΓΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗ ΣΙΝΔΟ – ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΧΑΙΡΙΕΣ
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ16 ώρες ago
Ενισχύσεις: Εγκρίθηκαν de minimis για αγροτικά προϊόντα – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ11 ώρες ago
Μαγνησία- Γυναίκα ενώ οδηγούσε αισθάνθηκε αδιαθεσία και συγκρούστηκε με ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ18 ώρες ago
Ενισχύσεις: Εγκρίθηκαν de minimis ύψους 7 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι και τα ποσά