ΚΟΣΜΟΣ
Βρετανία: Δικαστής επέτρεψε στην Palestine Action να προσφύγει κατά της απαγόρευσής της

Βρετανικό δικαστήριο δικαίωσε τη συνιδρύτρια της Palestine Action, Χάντα Αμόρι, η οποία διεκδικούσε το δικαίωμα να ασκήσει προσφυγή στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία επικαλέστηκε την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να θέσει εκτός νόμου τη φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση.
Η Αμόρι, που βοήθησε στην ίδρυση της οργάνωσης το 2020, είχε ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να της επιτρέψει να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της απαγόρευσης.
Η Palestine Action τέθηκε εκτός νόμου αφού μέλη της προκάλεσαν ζημιές σε αεροπορική βάση στην Αγγλία τον Ιούνιο. Φέρονται ότι έριξαν κόκκινη μπογιά σε δύο μαχητικά αεροσκάφη, προκαλώντας ζημιές ύψους περίπου 7 εκατομμυρίων λιρών.
Κατόπιν ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο, η ομάδα προστέθηκε στις αρχές Ιουλίου στον κατάλογο των οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τη Χαμάς και την Αλ Κάιντα. Κάθε μέλος ή υποστηρικτής της κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 14 ετών. Μετά την απαγόρευση της Palestine Action συνελήφθησαν περισσότεροι από 100 υποστηρικτές της, κυρίως σε διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε ένδειξη συμπαράστασης.
Η οργάνωση το τελευταίο διάστημα έβαζε ολοένα και πιο συχνά στο στόχαστρο εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ, συνήθως ρίχνοντας κόκκινη μπογιά στα γραφεία τους, αποκλείοντας την είσοδό τους ή καταστρέφοντας μηχανήματα. Κατηγορεί τη βρετανική κυβέρνηση για συνέργεια σε αυτά που αποκαλεί εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.
Στις αρχές Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αρνηθεί το αίτημα της Αμόρι να παύσει η απαγόρευση της Palestine Action. Σήμερα ωστόσο ο δικαστής Μάρτιν Τσάμπερλεν ενέκρινε το αίτημά της να προσφύγει κατά της απαγόρευσης, χαρακτηρίζοντας «αρκετά εύλογο» το επιχείρημά της ότι η απαγόρευση ισοδυναμεί με δυσανάλογη παρέμβαση στο δικαίωμα της ίδιας και άλλων προσώπων στην ελευθερία της έκφρασης.
Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ είχαν καταγγείλει την απαγόρευση της οργάνωσης, εκτιμώντας ότι «οι απλές υλικές ζημιές, χωρίς να διακινδυνεύει η ζωή κανενός, δεν είναι αρκετά σοβαρές κατηγορίες ώστε να χαρακτηρίζονται τρομοκρατία».
Πηγή: ΑΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

-
ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες ago
Γενικό blackout λόγω βλάβης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago
Πήλιο: 56χρονη πάτησε το panic button για να ξεφύγει από τον πρώην σύζυγό της
-
ΕΛΛΑΔΑ24 ώρες ago
Φωτιά σε σταθμευμένο αυτοκίνητο κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό
-
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες ago
Βόλος: Καρέ-καρέ η διάσωση ψαροντουφεκά – "Ζορίστηκα πολύ, νόμιζα θα τη βγάλω εδώ απόψε"
-
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες ago
“Μάστιγα” οι πνιγμοί στις ελληνικές θάλασσες
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες ago
Κατηγορείται και για αιμομιξία η μητέρα της 13χρονης
-
LIFESTYLE17 ώρες ago
Κατερίνα Δαλάκα: Ερωτευμένη με τον “Πρίγκιπα του Κοτόπουλου”- Ο επιχειρηματίας που της έκλεψε την καρδιά
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ10 ώρες ago
Το ιστιοφόρο Club Med-2 έδεσε στην Σκιάθο