ΚΟΣΜΟΣ
Βρετανία: Ετοιμάζει επτά νέους πυρηνικούς σταθμούς


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Υπάρχει χώρος όπου έχουμε έξι ή επτά τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο» μέχρι το 2050, είπε ο Κουάρτενγκ στην εφημερίδα.
Η Βρετανία ενδέχεται να κατασκευάσει έως και επτά νέους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας στο πλαίσιο μιας ριζικής επέκτασης της εγχώριας παραγωγής ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων Κουάζι Κουάρτενγκ στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Telegraph.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Υπάρχει χώρος όπου έχουμε έξι ή επτά τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο» μέχρι το 2050, είπε ο Κουάρτενγκ στην εφημερίδα.
Η Sunday Telegraph ανέφερε ότι υπουργοί συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα, με την ονομασία Great British Nuclear, για να εντοπίσουν τοποθεσίες, να παρακάμψουν τη γραφειοκρατία για να επιταχύνουν τη διαδικασία σχεδιασμού και να συγκεντρώσουν ιδιωτικές εταιρείες για τη διαχείριση κάθε τοποθεσίας.
Ανέφερε ότι η νέα στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας της Βρετανίας, που πρόκειται να παρουσιαστεί την Πέμπτη, αναμένεται να δεσμεύσει την κυβέρνηση να υποστηρίξει την κατασκευή τουλάχιστον δύο νέων πυρηνικών σταθμών μεγάλης κλίμακας έως το 2030, εκτός από μικρούς δομοστοιχειωτούς αντιδραστήρες.
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Bloomberg: Να μην εμποδίσει ο Ερντογάν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ – Να μειωθεί η συμμετοχή της Τουρκίας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Απειλώντας πως θα εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλους της Συμμαχίας», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, ενώ καλεί τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να καταστήσουν σαφές, τόσο ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας υπονομεύει τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ, όσο και την πρόθεσή τους να επιβάλουν κυρώσεις εάν συνεχιστεί.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η φαινομενική αντίρρηση του Ερντογάν για τη συμμετοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου είναι ότι οι σκανδιναβικές χώρες παρέχουν καταφύγιο σε αυτονομιστές από τις κουρδικές μειονότητες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες. Η Άγκυρα διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια ότι οι εχθροί της βρίσκουν πολύ εύκολα καταφύγιο ανάμεσα στους φίλους της, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων της – μελών του ΝΑΤΟ.
Την Τετάρτη, σε συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει την αποδοχή των υποψηφιοτήτων της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Δεδομένου ότι οι κανόνες της Συμμαχίας απαιτούν ομοφωνία στην έγκριση όλων των νέων αιτήσεων, καθένα από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο.
Το Bloomberg χαρακτηρίζει «οπορτουνιστή» τον Ερντογάν, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε πει στον Φινλανδό ομόλογό του πως θα έβλεπε θετικά μια αίτηση του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο Ερντογάν επιμένει, όχι μόνο οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί να καταπολεμήσουν τον κουρδικό ακτιβισμό, αλλά και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να κάνουν το ίδιο.
Το πιο σημαντικό, θέλει τα άλλα μέλη να εγκαταλείψουν τους περιορισμούς στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού κορυφαίας τεχνολογίας στην Τουρκία – περιορισμοί που είναι συνέπεια της δικής του απόφασης να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις στρατιωτικές δυνατότητες της συμμαχίας.
«Επαναλαμβανόμενος τραμπουκισμός»
Δεν είναι η πρώτη φορά, σημειώνει το Bloomberg, που η Τουρκία απειλεί να διαταράξει τα σχέδια ασφαλείας του ΝΑΤΟ, αν δεν εξυπηρετηθούν τα δικά της συμφέροντα. Πριν από δύο χρόνια, καθυστέρησε ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής για αρκετούς μήνες, ενώ απαιτούσε από τα κράτη μέλη να δράσουν εναντίον μιας συρο-κουρδικής ομάδας που θεωρείτο σημαντική στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποχώρησε τότε και μπορεί κάλλιστα να το κάνει ξανά για το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. «Το ΝΑΤΟ, όμως, δεν έχει την πολυτέλεια να υποταχθεί στον επαναλαμβανόμενο τραμπουκισμό του Ερντογάν», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Μια παρατεταμένη διαδικασία έγκρισης για τη Φινλανδία και την Σουηδία θα μπορούσε να αφήσει και τις δύο χώρες ευάλωτες στον ρωσικό εκφοβισμό, καθώς δεν θα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ μέχρι την ένταξή τους σε αυτό. Και δεδομένης της ολοένα και πιο απρόβλεπτης συμπεριφοράς του Βλαντίμιρ Πούτιν, η Συμμαχία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίζει ολοένα και συχνότερες κρίσεις, στις οποίες πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά.
«Να μειωθεί η συμμετοχή της Τουρκίας»
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση όπλων και την αναβάθμιση εξοπλισμού στα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας.
Ο Μπάιντεν θα πρέπει να ανακοινώσει ότι αυτές οι συναλλαγές θα σταματήσουν, εάν η Άγκυρα επιχειρήσει να καθυστερήσει ή να εκτροχιάσει την ενταξιακή διαδικασία για τη Φινλανδία και την Σουηδία.
«Μέχρι ο Ερντογάν να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, η συμμετοχή της Τουρκίας στον σχεδιασμό και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο και ο πρόεδρός της θα πρέπει να υποβιβαστεί στην δεύτερη σειρά – κυριολεκτικά και μεταφορικά – στις συγκεντρώσεις των ηγετών της συμμαχίας».
Τονίζει επίσης ότι, εάν οι ήπιες επιπλήξεις δεν αλλάξουν τη συμπεριφορά του Ερντογάν, θα πρέπει να εξεταστούν σκληρότερες τιμωρίες. Οι κανόνες του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν την αποβολή ενός μέλους, αλλά η εσκεμμένη περιφρόνηση του συλλογικού καλού από τον Ερντογάν υποδηλώνει την ανάγκη επανεξέτασης αυτών των κανόνων. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πρότεινε αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι επίσης δεν επιτρέπουν αποβολή μελών. Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να στείλει ένα παρόμοιο μήνυμα προς το ΝΑΤΟ.
Ενώ μπορεί να υπάρξει αντίδραση από πλευράς Ερντογάν, δεν υπάρχουν περιθώρια διαρκούς ρήξης των σχέσεων της Άγκυρας με τη Δύση, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, καθώς και τις εκλογές του 2023 στην Τουρκία. Ο Ερντογάν δεν έχει την πολυτέλεια να προκαλέσει περισσότερο πόνο στο λαό του. Από την άλλη, οι κακές επιδόσεις της Ρωσίας στον πόλεμο είναι μια υπενθύμιση ότι η Τουρκία εξυπηρετείται καλύτερα μέσω της συμμαχίας της με τη Δύση, παρά με τον Πούτιν.
Το μήνυμα του ΝΑΤΟ προς τον Ερντογάν πρέπει να είναι απλό: Η ασφάλεια της Συμμαχίας δεν πρέπει να είναι όμηρος ενός επαναλαμβανόμενου παραβάτη.
Ήρθε η για αποτελέσματα, καταλήγει το Bloomberg.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
ΝΑΤΟ: Νέα επικοινωνία Στόλτενμπεργκ με Ερντογάν


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επικοινώνησε εκ νέου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Συνέχεια των συνομιλιών
«Μίλησα με τον Πρόεδρο Tαγίπ Ερντογάν της πολύτιμης Συμμάχου μας Τουρκίας σχετικά με τη σημασία των Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ και των αιτήσεων ένταξης από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Συμφωνούμε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Spoke with President @RTErdogan of our valued Ally #Turkey on the importance of #NATO’s Open Door and the membership applications by #Finland & #Sweden. We agree that the security concerns of all Allies must be taken into account and talks need to continue to find a solution.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) May 21, 2022
Επικοινωνία Ερντογάν με Σουηδία και Φινλανδία
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με Σουηδία και Φινλανδία, ζητώντας για ακόμα μία φορά συγκεκριμένα μέτρα που να δείχνουν ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες συμμερίζονται τις ανησυχίες της Τουρκίας, σχετικά με το PKK και άλλες οργανώσεις που η Άγκυρα αντιμετωπίζει ως τρομοκρατικές.
Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη στην σουηδή πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να αρθεί το εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία το 2019 μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, τον Οκτώβριο του 2019.
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Δημήτρης Κάλμπαρης από Βόλο- Ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του ‘40
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Πάτρα: Σοβαρό τροχαίο για τον δικηγόρο της οικογένειας της σπιτονοικοκυράς της Ρούλας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Γλυκά Νερά: Η αντίδραση της οικογένειας της Καρολάιν στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 ώρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα