Connect with us

OIKONOMIA

Βρετανία: Τα συνταξιοδοτικά ταμεία πωλούν άρον-άρον περιουσιακά στοιχεία

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σε πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως μετοχές και ομόλογα, προχωρούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να συγκεντρώσουν μετρητά, όπως αναφέρουν οι Financial Times ενώ αναζητούν προγράμματα διάσωσης, καθώς η κρίση στον ασφαλιστικό κλάδο μαίνεται μια εβδομάδα μετά τον «μίνι» προϋπολογισμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Τρας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα περισσότερα από τα 5.200 συστήματα καθορισμένων παροχών του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιούν παράγωγα για να αντισταθμίσουν τις κινήσεις των επιτοκίων και του πληθωρισμού, τα οποία ωστόσο απαιτούν την προσθήκη χρηματικών εξασφαλίσεων ανάλογα με τις κινήσεις της αγοράς.

Διαβάστε επίσης: Η βρετανική κυβέρνηση ανακάλυψε ότι δεν μπορεί να τετραγωνίσει τον κύκλο

Ο ρόλος της νέας κυβέρνησης

Η απότομη πτώση της τιμής των κρατικών ομολόγων 30ετούς διάρκειας, που προκλήθηκε από την ανακοίνωση του δημοσιονομικού πλάνου της κυβέρνησης της Λιζ Τρας με το αμφιλεγόμενο μέτρο της μείωσης φορολογικών συντελεστών, οδήγησε σε άνευ προηγουμένου απαιτήσεις για περισσότερα μετρητά.

Για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, τα συνταξιοδοτικά ταμεία πούλησαν περιουσιακά στοιχεία — συμπεριλαμβανομένων κρατικών ομολόγων — προκαλώντας περαιτέρω πτώση των τιμών.

Την Τετάρτη η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε ότι ξεκινά προσωρινό πρόγραμμα αγορών μακροπρόθεσμων ομολόγων προκειμένου να σταθεροποιήσει την αγορά, ενώ αντίστοιχα ανέβαλε την έναρξη του προγράμματος πώλησης που είχε προγραμματίσει.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Προειδοποίηση Σταϊκούρα για έκτακτο φόρο στις τράπεζες

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση στις τράπεζες για την υποστήριξη της πελατείας τους στο τρέχον περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων και ακρίβειας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η τελευταία σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις τους την περασμένη Πέμπτη σήμανε την έναρξη ενός νέου γύρου αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Διαβάστε επίσης: Συνταξιούχοι – Τα 9 πακέτα αυξήσεων σε 2,9 εκατ. δικαιούχους

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο υπουργός ουσιαστικά απαίτησε από τις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα σε αναπροσαρμογές της τιμολογιακής τους πολιτικής, με αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων, μειώσεις στις χορηγήσεις και κούρεμα των προμηθειών που επιβάλλουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για πάσης φύσεως συναλλαγές. Παράλληλα, ζήτησε το περαιτέρω άνοιγμα της κάνουλας των δανείων.

Υψηλή κερδοφορία

Ο κ. Σταϊκούρας κατά τους ίδιους κύκλους επικαλέστηκε την υψηλή κερδοφορία που παρουσιάζουν πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα και απείλησε ότι αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες ελάφρυνσης των πελατών τους, θα προωθήσει άμεσα την εφαρμογή ενός έκτακτου φόρου στον κλάδο.

Οι τραπεζίτες απάντησαν ότι τα κέρδη που καταγράφονται δεν διανέμονται στους μετόχους και πως αποτελούν τα καύσιμα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και του σχεδίου μετασχηματισμού τους, ενώ αποτελούν ένα μέσο άμυνας απέναντι στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων από την επόμενη χρήση.

Σημείωσαν επίσης ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για τη στήριξη των δανειοληπτών θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το Κοινοτικό Δίκαιο και τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Το ισπανικό μοντέλο

Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη εβδομάδα, με τον κ. Σταϊκούρα να ζητά από τις τράπεζες να ετοιμάσουν προτάσεις για το πώς μπορούν να στηριχθούν τα νοικοκυριά. Το υπουργείο έθεσε ως βάση για τον σχεδιασμό των δράσεων που θα προταθούν το μοντέλο που σχεδιάζεται αυτή την περίοδο στην Ισπανία από την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, με στόχο να οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα και να ενεργοποιηθεί το 2023.

Σύμφωνα με αυτό, οι τράπεζες καλούνται να προσφέρουν λύσεις ανακούφισης σε αδύναμα νοικοκυριά, ώστε να αντιμετωπιστούν τόσο η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος που προκαλεί ο πληθωρισμός όσο και η άνοδος των μηνιαίων δόσεων λόγω των αυξήσεων στα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

l Περίοδο χάριτος πληρωμής μόνο τόκων για διάστημα έως και 5 έτη, με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου κατά τη διάρκειά της, για νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 25.200 ευρώ

l 12μηνη περίοδο χάριτος, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα καταβάλλονται δόσεις,  εφαρμογή χαμηλότερου επιτοκίου και αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής έως και 7 χρόνια για νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 29.400 ευρώ, τα οποία ξοδεύουν περισσότερο από το 30% αυτού για το στεγαστικό τους δάνειο και το κόστος του έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20%.

Το κόστος

Οπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, εάν εφαρμοστούν τέτοιου είδους μέτρα στην Ελλάδα χωρίς κρατική στήριξη, θα οδηγήσουν σε αυξημένες δαπάνες για τον πιστωτικό κίνδυνο, οι οποίες θα επιδράσουν αρνητικά στα αποτελέσματά τους και κατ’ επέκταση στις δυνατότητες του συστήματος να χρηματοδοτήσει την οικονομία.

Ενδεικτική, κατά τους ίδιους κύκλους, των σκέψεων στην κυβέρνηση για το ποιος θα καλύψει το κόστος των διευκολύνσεων είναι η τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα πριν από την επίμαχη σύσκεψη με τις τράπεζες. Κατά τον υπουργό, το ισπανικό μοντέλο, το οποίο τελεί υπό εξέταση, «δείχνει με την πρώτη εικόνα ότι δεν έχει δημοσιονομικό κόστος». Κατά τον ίδιο, «οι συνθήκες δεν είναι ανάλογες με αυτές της πανδημίας δημοσιονομικά και, κατά συνέπεια, η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί και ανάλογα με το αν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο».

Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με πηγές από τον τραπεζικό κλάδο, αποτελεί μια σαφή ένδειξη για την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να αναληφθεί κόστος από τις τράπεζες. Οπως λένε, «εάν εφαρμοστεί αυτό, θα προσομοιάζει με την εθελοντική εισφορά των ναυτιλιακών εταιρειών προς το κράτος, που κλείδωσε πριν από λίγες ημέρες». Σημειώνουν δε πως οι τράπεζες ούτως ή άλλως προχωρούν σε λύσεις ανακούφισης όσων δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. «Αλλο αυτό και άλλο μια οριζόντια υποχρεωτική αναδιάρθρωση των δανείων» προσθέτουν.

Κίνδυνοι

Με βάση τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις των συστημικών ομίλων, αυξημένους κινδύνους αθέτησης πληρωμών εμφανίζουν κατά βάση τα στεγαστικά δάνεια, ειδικά όσα έχουν ρυθμιστεί στο παρελθόν μία ή και περισσότερες φορές, καθώς πρόκειται για οφειλέτες με χαμηλά εισοδήματα σε σχέση με το χρέος τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα άσκησης ευαισθησίας που πραγματοποίησε μεγάλη τράπεζα, ενδεχόμενη άνοδος του Euribor 3μήνου στο 3% θα οδηγήσει σε μια μέση αύξηση της μηνιαίας δόσης κατά 10% στο μισό χαρτοφυλάκιο, ενώ στο υπόλοιπο το επιπλέον κόστος υπολογίζεται στο 20%-25%.

Κάλεσμα σε Ελληνες του εξωτερικού να εργαστούν στον όμιλο της Alpha Bank

Κάλεσμα σε Ελληνες που εργάζονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα και να εργαστούν στον όμιλο της Alpha Bank απευθύνει η τράπεζα. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει, διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες την ημερίδα «Future Ithacans». Ο CEO του ομίλου Βασίλης Ψάλτης (φωτογραφία), μιλώντας στους προσκεκλημένους, υπογράμμισε πως «θέλουμε να μπολιάσουμε το δυναμικό της τράπεζας με τον σημαντικό πλούτο γνώσεων και εμπειριών των Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό». Κορυφαία στελέχη της Alpha Bank βρέθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα και παρουσίασαν τον μετασχηματισμό της, που την καθιστά εργοδότη επιλογής για το ελληνικό ταλέντο.

Ανοδος των δόσεων επί πέντε συνεχείς μήνες

Ο Δεκέμβριος θα είναι ο πέμπτος συνεχής μήνας αύξησης των μηνιαίων δόσεων για την πλειονότητα των δανειοληπτών που έχουν λάβει χρηματοδότηση με πρόγραμμα κυμαινόμενου επιτοκίου. Από τον περασμένο Αύγουστο το euribor 3 μηνών, με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια, βρίσκεται ξανά σε θετικό έδαφος και όσο αυξάνεται πάνω από το 0% ισόποσα ενισχύεται και το ετησιοποιημένο κόστος για τον οφειλέτη.

Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στη ζώνη του 1,90%, που σημαίνει ότι σε όλα τα δάνεια της κατηγορίας το τελικό επιτόκιο έχει αυξηθεί κατά 190 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο. Ετσι, για μια χορήγηση με spread 2%, το κόστος σε ετήσια βάση από το 2% μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο έχει πλέον αναρριχηθεί στο 3,9%. Σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, η δόση ανά 100.000 ευρώ δανείου διάρκειας 15 ετών έχει αυξηθεί σε αυτό το διάστημα από τα 644 ευρώ στα 730 ευρώ.

Σύντομα, θα ξεπεράσει και το 4% καθώς η ανοδική πορεία του διατραπεζικού επιτοκίου θα συνεχιστεί, εν όψει και της νέας αναπροσαρμογής των δεικτών της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα. Με το euribor 3μήνου στο 2,30% η μηνιαία δόση θα ανέλθει στα 755 ευρώ, στο 2,50% στα 765 ευρώ και στο 3% στα 790 ευρώ. Υψηλότερα δηλαδή έως και κατά 146 ευρώ ή 22% ανά 100.000 ευρώ υπολοίπου σε σύγκριση με τα μέσα του καλοκαιριού.

Από την άλλη, στην επιχειρηματική πίστη, τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι, δεν υπάρχουν προς το παρόν αρρυθμίες, καθώς η οικονομία τρέχει ακόμη με υψηλούς ρυθμούς και έχει προηγηθεί μια εξαιρετική τουριστική σεζόν που τροφοδότησε πλειάδα κλάδων γύρω από το οικοσύστημα των ξενοδοχείων και των μονάδων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Εξισωτική αποζημίωσης: Ποιοι αγρότες θα πληρωθούν – Οι ενστάσεις

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ολοκληρώθηκε η πρώτη κατάταξη των αιτήσεων πληρωμής που αιτήθηκαν στο Μέτρο 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» (εξισωτική αποζημίωση), του ΠΑΑ 2014-2020, για το έτος 2022.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συγκεκριμένα, μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων εκδόθηκαν οι πίνακες Παραδεκτών Αιτήσεων (Εγκεκριμένων) και Μη Παραδεκτών Αιτήσεων (Απορριπτόμενων). Στο μεταξύ αυξημένη κατά 14 εκατ. ευρώ είναι η εξισωτική αποζημίωση.

Διαβάστε επίσης: Λιπάσματα: Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων για την ενίσχυση

Να σημειωθεί ότι δ δημόσια δαπάνη του Μέτρου 13 ανέρχεται σε 264.000.000 ευρώ, κατόπιν της αύξησης του ποσού των αναγκών όλων των εγκεκριμένων παραγωγών, και κατανέμεται στα υπομέτρα ως εξής :

  • Υπομέτρο 13.1: 187.000.000 ευρώ,
  • Υπομέτρο 13.2:   65.000.000 ευρώ,
  • Υπομέτρο 13.3:   12.000.000 ευρώ.

Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί και είναι διαθέσιμοι στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gov.gr/upourgeia/upourgeio-agrotikes-anaptuxes-kai-trophimon/organismospleromon-kai-elegkhou-koinotikon-eniskhuseon-prosanatolismou-kai-eggueseon-opekepe/eae με προσωποποιημένη πληροφόρηση των παραγωγών στο gov.gr και συγκεκριμένα στην διεύθυνση https://eae.opekepe.gov.gr , με την κατάλληλη επιλογή του Μέτρου 13 (Μ13), όπως φαίνεται παρακάτω.

Η ενημέρωση μπορεί να γίνεται, είτε μέσω του ΚΥΔ στο οποίο υποβλήθηκε η αίτηση, είτε μέσω χρήσης κωδικών Taxisnet, εφόσον η αίτηση υποβλήθηκε απευθείας online από τον δικαιούχο.

Ποιοι απορρίφθηκαν

Κατά των αποτελεσμάτων των πινάκων οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί δύναται να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή (ένσταση) εντός 10 εργασίμων ημερών, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 30.11.2022, μέχρι την Τρίτη 13.12.2022.

Επισημαίνεται ότι:

  • οι παραγωγοί που χαρακτηρίστηκαν ως «Άμεσα Συνταξιούχοι» από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) απορρίφθηκαν. Οι παραγωγοί που διαφωνούν με το αποτέλεσμα της κατάταξης έχουν τη δυνατότητα υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής,
  • ο χαρακτηρισμός της ιδιότητας του «Ενεργού Γεωργού» έχει προκύψει από το τελευταίο αρχείο της ΑΑΔΕ ,
  • οι παραγωγοί που απορρίπτονται ως «Κάτοικοι Εξωτερικού», «Ηλικία εκτός ορίων επιλεξιμότητας (18-67)», «Ο αιτών/σύζυγος είναι δικαιούχος πρόωρης συνταξιοδότησης», «Ο αιτών είναι διάδοχος με δεκαετή αποκλεισμό», «Ο αιτών είναι διάδοχος με ετήσιο αποκλεισμό» έχουν τη δυνατότητα υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής, προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι ενστάσεις επίσης θα υποβληθούν από την πλατφόρμα https://eae.opekepe.gov.gr του κυβερνητικού νέφους σύμφωνα με οδηγίες που θα δοθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την Τετάρτη 30.11.2022.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος στην Αγχίαλο

LIFESTYLE5 ημέρες ago

“Γίναμε” – Δείτε το αξέχαστο σκύψιμο της Νόβα με ανύπαρκτο στρινγκ – NassosBlog

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Τζούλια Νόβα για τα αρνητικά σχόλια που δέχεται: «Δεν κρατάω κακία σε κανέναν»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Mάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει 60χρονος Βολιώτης – Υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από τροχαίο ατύχημα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

ΣΚΙΑΘΟΣ: Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΙΣΤΡΙΑΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

ΣΤΟΙΧΗΜΑ6 ημέρες ago

Στοίχημα Τρίτης: Γαλλία – Αυστραλία «πληρώνουν» 10.00

LIFESTYLE3 ημέρες ago

«Εννοείται ότι η Τζούλια Νόβα ενδιαφέρθηκε για εμένα, τόσα χρόνια ήμασταν μαζί»

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Σοκάρει η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου – «Μου έχει πέσει το… στήθος. Τι να το κάνεις, άμα έχεις ζήσει 52 χρόνια»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Η φιλαρμονική της Σκιαθου γέμισε ύμνους τα σοκάκια του νησιού

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Καταγγελία φοιτητή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας του ζητουν 150 ευρώ για να παρει το Πτυχιο του

Δημοφιλή