Connect with us

OIKONOMIA

Βρετανία: Το “καλοκαίρι της οργής” συνεχίζεται – Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν και τα εθνικά ταχυδρομεία

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τεράστια προβλήματα στα αεροδρόμια, κινητοποιήσεις κατά της ακρίβειας, συνεχείς απεργίες σε τρένα, μετρό και από σήμερα και στο τραμ του Λονδίνου. Και πλέον στον ορίζοντα έρχεται να προστεθεί και η απειλή μεγάλης απεργίας στα ταχυδρομεία. Το λεγόμενο «καλοκαίρι της δυσαρέσκειας» στη Βρετανία καλά κρατεί, αυξάνοντας συνεχώς την πίεση προς την κυβέρνηση Τζόνσον.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το συνδικάτο CRW που εκπροσωπεί περίπου 115.000 εργαζομένους στα ταχυδρομεία της χώρας (το Royal Mail) ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας, βάσει της οποίας τα μέλη του συνδικάτου θα κληθούν να αποφασίσουν για την έναρξη μεγάλων κινητοποιήσεων μέσα στο καλοκαίρι, με το αίτημα των αυξήσεων στους μισθούς τους.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται στις 19 Ιουλίου και αν είναι θετικό, όπως το συνδικάτο θεωρεί βέβαιο πως θα είναι δεδομένων των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που μαστίζουν τα νοικοκυριά της χώρας, τότε ο κλάδος οδεύει προς την μεγαλύτερη απεργία του εδώ και δεκαετίες.

Προστέθηκαν και τα τραμ

Αυτό έχει γίνει εξάλλου και με τα βρετανικά τρένα, οι εργαζόμενοι των οποίων πραγματοποίησαν τρεις 24ωρες απεργίες την περασμένη εβδομάδα, τις οποίες το συνδικάτο τους χαρακτήρισε ως μόλις την… αρχή. Οι απεργίες στο εθνικό δίκτυο των σιδηροδρόμων (και την περασμένη Τρίτη και στο μετρό του Λονδίνου) προκάλεσαν χάος, όπως άλλωστε ήταν και ο στόχος του συνδικάτου προκειμένου να πιέσει τις αρχές και τους επικεφαλής των εταιρειών διαχείρισης να δεχτούν τα αιτήματα τους για αυξήσεις και αναίρεση των απολύσεων που είχαν αναγγελθεί.

Στη διαταραχή στις μεταφορές ήρθε να προστεθεί και το δίκτυο του τραμ του Λονδίνου, καθώς οι οδηγοί πραγματοποιούν απεργία σήμερα και αύριο, έχοντας αρνηθεί την πρόταση για αύξηση των μισθών κατά 3%, όταν ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 11% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Αντιστοίχως, και η διοίκηση του Royal Mail προτείνει μια αύξηση των μισθών κατά 2% που οι εργαζόμενοι απορρίπτουν ως… αστεία δεδομένης της εκτίναξης του κόστους της ζωής. Το συνδικάτο ζητά αύξηση άνω του 5,5% και καλεί τα μέλη του να συμφωνήσουν σε έναρξη κινητοποιήσεων για να στείλουν το μήνυμα τους προς την διοίκηση και τις αρχές.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Εξαγωγές: Αρνητικό πρόσημο για το επιτραπέζιο σταφύλι

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Συνεχίζεται η συγκομιδή θερινών φρούτων και λαχανικών με τις συνολικές τους εξαγωγές να είναι μειωμένες κατά 17,7% σε ποσότητες συγκριτικά με το 2020, χρονιά όπου υπήρξε κανονική παραγωγή, ενώ το 2021 «σημαδεύτηκε» από μεγάλες καταστροφές και σημαντικές απώλειες προϊόντων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται και η συγκομιδή επιτραπεζίων σταφυλιών, με τις εξαγωγές να συνεχίζονται σε υποτονικούς ρυθμούς. Κανονικά όμως, εξελίσσεται μέχρι σήμερα η παραγωγή, ενώ η ζήτηση και οι τιμές στις αγορές πιέζονται για διατήρηση στα ίδια η χαμηλότερα επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Διαβάστε επίσης: Εξαγωγές: Χαμηλές πτήσεις για το επιτραπέζιο σταφύλι

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, τα οποία επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas, οι εξαγωγές των επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχονται σε 5.644 τόνους, μειωμένες κατά 39,8%  έναντι του 2021 και κατά 36,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στις εξαγωγές από την Κρήτη κατά 50,1%, την Πελοπόνησσο κατά 31,1%, την Θεσσαλονίκη κατά 26,3% και την Καβάλα κατά 41%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου να μην συγκομισθούν και εμπορευθούν τα επιτραπέζια σταφύλια λόγω πολύ χαμηλών τιμών, υψηλού κόστους παραγωγής και έλλειψης εργατών γης. Χρειάζεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητός τους με την έγκαιρη χορήγηση ενίσχυσης του κόστους παραγωγής και εμπορίας τους», επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Μικτή η εικόνα στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μειωμένες είναι οι εξαγωγές των βερίκοκων συγκριτικά με την κανονική από απόψεως παραγωγή του 2020 κατά 5,1% φτάνοντας τους 19.490 τόνους. Συγχρόνως, είναι αυξημένες σε σχέση με την μειωμένη παραγωγή του 2021 κατά 41%.

Αντίστοιχα, τα ροδάκινα εμφανίζονται μειωμένα κατά 40,2% (συγκριτικά με το 2020) φτάνοντας τους 51.363  τόνους και αυξημένες κατά 85,5% σε σχέση με 2021.

Οι εξαγωγές των νεκταρινιών είναι μειωμένες κατά 23,1% (συγκριτικά με το 2020) φτάνοντας τους 36.877  τόνους και αυξημένες κατά 179,8% σε σχέση με 2021.

Μειωμένες κατά 10,7% (συγκριτικά με το 2020) είναι οι εξαγωγές κερασιών, αγγίζοντας τους 34.747 τόνους αλλά και μειωμένες κατά 3,5% σε σχέση με 2021.

Επίσης, μειωμένες είναι οι εξαγωγές και για τα καρπούζια κατά 8,5% (συγκριτικά με το 2020) φτάνοντας τους 180.644 αλλά και μειωμένες κατά 13,4% σε σχέση με 2021.

«Σε κάθε περίπτωση ακόμη και στην ομαλή συγκομιδή και εμπορία της παραγωγής θα επιφέρει μείωση του εισοδήματος των παραγωγών, λόγω υπερπροσφοράς στις καταναλωτικές αγορές, δεδομένου ότι η οποιαδήποτε ποσοστιαία μεσοσταθμική αύξηση της τιμής πώλησης δεν θα καλύψει την αύξηση του κόστους (το πρώτο εξάμηνο +15% έναντι αύξησης κόστους της τάξεως του 35%)», σχολιάζει ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Σταϊκούρας: Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και επίδομα θέρμανσης στο πακέτο των μέτρων στήριξης

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Έτοιμη έχει τη λίστα με τις προτάσεις του για νέα μέτρα στήριξης το υπουργείο Οικονομικών και απομένουν οι αποφάσεις του πρωθυπουργού ενόψει του φθινοπώρου. Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα τα μέτρα που θα ληφθούν για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 είναι σε λίστα και ποσοτικοποιημένα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος το Σεπτέμβριο

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον Σκάι «Έχουμε μπροστά μας την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (το 2023 για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, κόστους 450 εκατ. ευρώ), το επίδομα θέρμανσης κ.ά.». Η προτεραιότητα θα δοθεί από τον πρωθυπουργό για το ποια από αυτά θα ληφθούν, συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης Πώς θα γίνει η παραγραφή οφειλών στον ΕΦΚΑ στη 10ετία – Ποιους αφορά

Κατά τις εκτιμήσεις του κ. Σταϊκούρα «με ασφάλεια τα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος τον Σεπτέμβριο, που δημιουργήθηκε τους μήνες Ιούλιο- Αύγουστο».

Ωστόσο, επεσήμανε, πως η μεγάλη υπέρβαση στα έσοδα του Ιουλίου δεν σημαίνει ότι όλα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Οπότε, στις αρχές του Σεπτεμβρίου αναμένονται, τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, η πορεία των εσόδων και η πορεία των τουριστικών εισπράξεων. Με άγνωστο «Χ» να παραμένουν οι τιμές τότε του φυσικού αερίου και των καυσίμων. Όλα θα εξαρτηθούν από την εικόνα της πραγματικής οικονομίας τον Σεπτέμβριο, κατέληξε.

Για το ΦΠΑ στα τρόφιμα

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, απάντησε ότι «από τον Ιανουάριο 2021 είχαμε πει πως είχαμε ποσοτικοποιήσει και αυτό το μέτρο. Πρέπει, όμως, να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, να μην απαιτούνται παρεμβάσεις σε άλλους τομείς και οι παρεμβάσεις να καταλήγουν στον πολίτη και να μην χάνονται στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Πρόσθεσε, χαρακτηριστικά, ότι «όσο μένει υψηλά η τιμή του φυσικού αερίου ή συνεχίζει να αυξάνεται, που είναι το δυσμενές σενάριο, τόσο θα πρέπει να έχουμε ποσά για πρόσθετες παρεμβάσεις». Τα οποία, όμως, όπως είπε, αφαιρούνται από παρεμβάσεις σε άλλους τομείς.

Fuel Pass 3 και δημοσιονομικός χώρος

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός Fuel Pass 3 στο πλαίσιο των νέων μέτρων στήριξης το φθινόπωρο ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι μετά τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, ενώ πολύ καλά είναι τα στοιχεία των εσόδων του Ιουλίου.

«Τότε με βάση τις ανάγκες του τελευταίου τριμήνου θα συζητηθούν επιπλέον παρεμβάσεις», είπε και προσέθεσε: «Όλα τα έχουμε σε λίστα, το τι από αυτά θα υλοποιηθεί θα εξαρτηθεί από την εικόνα της οικονομίας τον Σεπτέμβριο».

Τέλη Αυγούστου – Αρχές Σεπτεμβρίου

Για το Power Pass, ανέφερε ότι έχουν ήδη πιστωθεί 250 εκατ. ευρώ από συνολικά 300 εκατ. ευρώ.«Υπήρχαν κάποιες λίγες εκκρεμότητες για ελέγχους που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αφορούν το προηγούμενο εξάμηνο και προσθέσαμε και τον Ιούνιο για να καλύψουμε δικαιούχους των οποίων τα εκκαθαριστικά βγήκαν τον Ιούνιο», εξήγησε για τις πληρωμές που εκκρεμούν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του Αυγούστου και οι πληρωμές των 50 εκατ. ευρώ θα γίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Για το Fuel Pass 2, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι έχουν ήδη πιστωθεί 155 εκατ. ευρώ σε περίπου 2,2 εκατομμύρια δικαιούχους ενώ εκκρεμούν οι αιτήσεις που θα γίνουν μέσα στον Αύγουστο ή θα πληρωθούν μέσα στον Αύγουστο.

Το 73% επέλεξε την πίστωση του ποσού μέσω τράπεζας

Όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας το 73% των πολιτών επέλεξε την πίστωση του ποσού στην τράπεζα, άρα δηλαδή προτίμησαν να πάρουν λιγότερα χρήματα ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και σε άλλες πηγές. «Αυτά τα μέτρα είναι 500 εκατ. ευρώ», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE6 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ώρες ago

Το άγαλμα που άφησε άφωνες τις υπηρεσίες του Δήμου στα Παλαιά Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Αυτός είναι ο 34χρονος που απείλησε την 26χρονη σύντροφό του με κατσαβίδι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 ώρες ago

Απίστευτο περιστατικό σε ιερό ναό της Νέας Ιωνίας- Ιερέας απαγόρευσε ζευγάρι να μπει στο ναό επειδή …φορούσαν μάσκες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

Δημοφιλή