Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Wikipedia: Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ των συντακτών της κινεζικής έκδοσης

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μια έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ εθελοντών συντακτών της κινεζικής έκδοσης της Wikipedia, σχετικά με την απεικόνιση των γεγονότων στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με νέα έρευνα του BBC.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Με φόντο τις εντάσεις μεταξύ Χονγκ Κονγκ και ηπειρωτικής Κίνας, οι διαδηλώσεις του 2019 και του 2020 έχουν μετατραπεί σε «πόλεμο λέξεων» μεταξύ των συντακτών της Wikipedia που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας και εκείνων που τάσσονται υπέρ του Πεκίνου. Ο καθένας μπορεί να επεξεργαστεί τις περισσότερες σελίδες της Wikipedia, αλλά μόνο ένα κλάσμα των χρηστών τείνει να το κάνει – και μόνο μερικοί από αυτούς σε τακτική βάση.

Η ένταση κορυφώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν το διοικητικό όργανο της Wikipedia απαγόρευσε την πρόσβαση σε επτά ενεργούς συντάκτες που τάσσονται υπέρ του Πεκίνου και αφαίρεσε τις διοικητικές εξουσίες από άλλους 12. Οι εμπλεκόμενοι κατηγορήθηκαν για εκφοβισμό των συντακτών που κρατούσαν φιλοδημοκρατική στάση.

Όμως, οι συντάκτες που τάσσονται υπέρ του Πεκίνου και οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα του BBC, πιστεύουν ότι αυτή η ενέργεια θα επηρεάσει την ισορροπία με αποτέλεσμα οι καταχωρήσεις που θα αφορούν την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, να είναι φιλοδυτικές.

«Η Wikipedia και ειδικά η κινεζική, είναι θέμα ισορροπίας», δήλωσε στο BBC ο Ένμινγκ Γιάν, πρώην διαχειριστής του ιστότοπου, με μεγαλύτερες εξουσίες επεξεργασίας, ο οποίος τώρα ζει εκτός της ηπειρωτικής χώρας. Αν και του έχει απαγορευτεί η είσοδος στην πλατφόρμα, εκείνος αρνείται ότι έκανε κατάχρηση.

«Εάν απομακρύνετε τις φωνές που υποστηρίζουν το Πεκίνο, η ισορροπία θα γείρει προς τις αντι-κινεζικές δυνάμεις μέσα στη Wikipedia», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο ιδρυτής της Wikipedia, Τζίμι Γουέιλς, λέει ότι οι αρχές της πλατφόρμας για την ελευθερία της έκφρασης και την ουδετερότητα ισχύουν παγκοσμίως.

«Έχω μεγάλη εμπειρία μιλώντας με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και η άποψη ότι οι άνθρωποι στην Κίνα έχουν υποστεί τόσο μεγάλη πλύση εγκεφάλου που δεν μπορούν να διακρίνουν την ουδετερότητα, είναι απλά λανθασμένη», δήλωσε ο Γουέιλς.

Η έρευνα του BBC Click αποκάλυψε τους «πολέμους επεξεργασίας» μεταξύ των εθελοντών συντακτών που τάσσονται υπέρ του Πεκίνου και εκείνων που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας σε θέματα που αφορούν το Χονγκ Κονγκ, κυρίως στον κινεζικό ιστότοπο, αλλά και στην αγγλική έκδοση.

«Εκείνοι που υπερασπίζονται το Πεκίνο συχνά αφαιρούν περιεχόμενο που υποστηρίζει τις διαμαρτυρίες και προσθέτουν το δικό τους», είπε ένας συντάκτης με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Αναγνωρίζει όμως ότι αυτό το κάνουν και οι δύο πλευρές.

«Οι συντάκτες που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας τείνουν να προσθέτουν περιεχόμενο για να αλλάξουν την ισορροπία ή τον τόνο του άρθρου, αλλά από την εμπειρία μου, οι συντάκτες που τάσσονται υπέρ του Πεκίνου είναι πολύ πιο επιθετικοί στο θέμα της παραπληροφόρησης», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι πολλοί από τους συντάκτες που υποστηρίζουν την κινεζική κυβέρνηση είναι πατριώτες πολίτες που ζουν εκτός Κίνας, ενώ εκείνοι που ζουν στην ηπειρωτική χώρα, χρησιμοποιούν μεθόδους όπως τα VPN (εικονικά ιδιωτικά δίκτυα) για να παρακάμψουν τον κυβερνητικό αποκλεισμό της ιστοσελίδας.

Ένα παράδειγμα αυτής της διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους  επεξεργαστές, είναι ένα άρθρο στην κινεζική έκδοση της Wikipedia σχετικά με ένα περιστατικό στο Χονγκ Κονγκ το 2019, που αναφέρεται ως «Επίθεση Yuen Long». Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, όταν περίπου 100 άνδρες με λευκές μπλούζες, που πιστεύεται ότι ανήκαν στο φιλοκινεζικό στρατόπεδο, επιτέθηκαν σε ανθρώπους σε ένα σταθμό μεταφορών. Η μία από τις δύο φωτογραφίες – ένα στιγμιότυπο από ένα βίντεο που δείχνει τους άνδρες με τις λευκές μπλούζες να περπατούν μαζί με την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ – αφαιρέθηκε. Ακολούθησαν τουλάχιστον 123 επεξεργασίες του κειμένου, μέσα σε διάστημα δύο ημερών, τον Αύγουστο του 2020.

Εκφοβισμός

Η απαγόρευση των συντακτών που τάσσονται υπέρ του Πεκίνου προήλθε επίσης από ισχυρισμούς για εκφοβισμό. Σύμφωνα με μηνύματα που δημοσιεύθηκαν σε ιδιωτικά κανάλια συνομιλίας και που περιήλθαν στην κατοχή του BBC, το φιλοκινεζικό στρατόπεδο πρότεινε τη χρήση του νόμου περί εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ, κατά των φιλοδημοκρατικών συντακτών. Κάποιοι μιλούν και για κατάχρηση του συστήματος της Wikipedia.

«Όταν άρχισα να επεξεργάζομαι τις καταχωρήσεις μου, οι συντάκτες που τάσσονται υπέρ του Πεκίνου συνασπίστηκαν για να τις αφαιρέσουν», δήλωσε στο BBC ο Ντέιβ, ένας άλλος συντάκτης που ζει στη Βρετανία και ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Εν τω μεταξύ, ο Γιαν δήλωσε στο BBC ότι συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας που θα αντιπροσωπεύει την άποψη του Πεκίνου, αν και θα λογοκρίνεται από την κινεζική κυβέρνηση.

Ωστόσο ο Τζίμι Γουέιλς υποστηρίζει ότι η Wikipedia μπορεί να παραμείνει μια βιώσιμη πηγή ποιοτικών πληροφοριών για τη χώρα, αν δοθεί στους ανθρώπους η κατάλληλη πρόσβαση.

«Το μεγαλύτερο πράγμα που εμποδίζει τους Κινέζους της ηπειρωτικής Κίνας να εκφράσουν την άποψή τους, είναι η κινεζική κυβέρνηση, η οποία δεν τους επιτρέπει να επεξεργάζονται την Wikipedia. Η ιδέα ότι αποκλείουμε την Κίνα είναι παράλογη. Αντιθέτως, καλωσορίζουμε τους συντάκτες από την Κίνα».

ΠΗΓΗ: BBC

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Nordic Monitor: Η Άγκυρα «κρυφακούει» τις δυτικές πρεσβείες

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι πρόσφατες ενστάσεις –για την ακρίβεια το ανατολίτικο παζάρι– της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα έπρεπε να προκαλούν καμιά έκπληξη. Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν αποτελέσει καταφύγιο για τούρκους αντιφρονούντες και γι’ αυτό τον λόγο έχουν συχνά κατηγορηθεί από την Άγκυρα για υποστήριξη τρομοκρατών- ιδιαίτερα προς το ΡΚΚ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα βέλη στρέφονται, κυρίως, προς τη Σουηδία, χώρα από την οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας συνταρακτικές αποκαλύψεις για το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε καθημερινή, σχεδόν, βάση.

Τα «άπλυτα» βγαίνουν στη φόρα μέσω του Nordic Monitor, της ερευνητικής ιστοσελίδας, δημιουργός της οποίας είναι ο Abdullah Bozkurt. Πρόκειται για αυτοεξόριστο δημοσιογράφο, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία το 2016 ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος κατηγορήθηκε ως «γκιουλενιστής» και ως εκ τούτου τρομοκράτης.

Η τελευταία αποκάλυψη που έρχεται από τη Στοκχόλμη, σύμφωνα με το Nordic Monitor, αφορά τις υποκλοπές που διενεργεί η Άγκυρα σε βάρος δυτικών πρεσβειών. Αυτό, μάλιστα, που δίνει βαρύτητα στα καταγγελλόμενα είναι ότι την αποκάλυψη την έκανε -εμμέσως- ο ίδιος ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Η παραδοχή Σοϊλού

Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα, ο τούρκος ΥΠΕΣ σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κόμματος του Ερντογάν στο Αϊδίνιο μετέφερε σχεδόν αυτολεξεί τη συζήτηση που έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες δυτικής πρεσβείας στην Άγκυρα, μεταξύ διπλωματών και μελών του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

«Θα αναφέρω την κάθε πρόταση που είπατε. Μιλήσατε ξεδιάντροπα με τον πρέσβη μιας ευρωπαϊκής χώρας για το πόσες έδρες θα κερδίσετε στις εκλογές του 2023. Επιτρέψτε μου να σας πω ένα άλλο στοιχείο. Μιλήσατε για τον Çağatay Kılıç (πρώην σύμβουλο του Ερνοτγάν)» είπε ο Σοϊλού στους παρευρισκόμενους και πρόσθεσε:

«Μιλήσατε για το γεγονός ότι ο πρώτος πρόεδρος (από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης) που θα εκλεγεί στις επόμενες εκλογές, θα υπηρετήσει για δύο ή τρία χρόνια και μετά θα πρέπει να επιλέξετε νέο πρόεδρο. Αξιολογήσατε πώς η κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας και τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου θα επηρέαζαν την Τουρκία. Μιλήσατε για όλες τις λεπτομέρειες εντός της (αντιπολιτευόμενης) Λαϊκής Συμμαχίας , για τους πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης Αλί Μπαμπατζάν και Αχμέτ Νταβούτογλου και πώς να λάβετε ψήφους από το HDP (το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών)».

Με τον -έμμεσο έστω- τρόπο αυτό, επιβεβαίωσε τις παρακολουθήσεις των δυτικών πρεσβειών από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Αν και ο Σοϊλού δεν κατονόμασε τη χώρα, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Το βρώμικο παιχνίδι

Η στοχοποίηση ξένων διπλωματών από τον υπουργό Εσωτερικών, δουλειά του οποίου είναι να προστατεύει και να διασφαλίζει τις διπλωματικές αποστολές και τους ξένους διπλωμάτες στην Τουρκία, έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλές ξένες πρωτεύουσες που ανησυχούν για την ασφάλεια των ανθρώπων τους στην Τουρκία.

Τον Δεκέμβριο του 2016, ένας αστυνομικός που απασχολούνταν από το υπουργείο Εσωτερικών πυροβόλησε τον ρώσο πρέσβη στην πιο ασφαλή συνοικία της Άγκυρας.

Όπως αναφέρει το Nordic Monitor, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει να παίξει βρώμικο παιχνίδι και προφανώς αποφάσισε να διεξαγάγει εσωτερική πολιτική εκστρατεία ενόψει των εκλογών του 2023, με το αφήγημα ότι η αντιπολίτευση υποστηρίζεται από τη Δύση, η οποία, κατά την άποψή της, στοχεύει στην ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, την εισβολή στην Τουρκία, τον διαμελισμό της και τη δημιουργία μικρών ανεξάρτητων κρατών, όπως ένα κουρδικό κράτος στο έδαφος της Τουρκίας.

Οι πληροφορίες που λαμβάνονται από την παρακολούθηση των δυτικών πρεσβειών και διπλωματών θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και να ενισχύουν το αντιδυτικό αφήγημα της κυβέρνησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που η κυβέρνηση Ερντογάν στοχοποιεί δυτικές πρεσβείες για θέματα εσωτερικής πολιτικής. Όταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη χώρας δημοσιοποιήθηκε από τους εισαγγελείς τον Δεκέμβριο του 2013, στο οποίο εμπλεκόταν ο Ερντογάν και τα μέλη της οικογένειάς του, ο τούρκος πρόεδρος αμέσως ισχυρίστηκε ότι υπήρχε διεθνής συνωμοσία κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα υπέδειξε ως ενορχηστρωτές τις ΗΠΑ και τότε αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα, Francis J. Ricciardone.

Σε μια συντονισμένη εκστρατεία υπό τις εντολές του Ερντογάν, όλα τα φιλοκυβερνητικά μέσα δημοσίευσαν ιστορίες με φωτογραφίες του Ricciardone και ισχυρίστηκαν ότι ο αμερικανός πρέσβης ανέφερε σε ομάδα ευρωπαίων πρεσβευτών σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, ότι ο κόσμος θα γινόταν μάρτυρας της πτώσης μιας αυτοκρατορίας -μια προφανής αναφορά στον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν.

Αποδείχθηκε ότι πίσω από την εκστρατεία σπίλωσης του αμερικανού πρέσβη ήταν η τουρκική μυστική υπηρεσία (ΜΙΤ). Την ημέρα που η ιστορία φιγουράρισε σε πέντε πρωτοσέλιδα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, ο Ερντογάν ανέφερε την είδηση κατά τη διάρκεια δημόσιας συγκέντρωσης στην Σαμψούντα και απείλησε να εκδιώξει τον Ricciardone ως persona non grata.

Η στοχοποίηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ βοήθησε τον Ερντογάν να αλλάξει την ατζέντα από τις εναντίον του κατηγορίες για διαφθορά, σε μια δυτική συνωμοσία υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον- ασχέτως αν δεν δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ίσχυε.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ με τον εντοπισμό νεκρού 14χρονου σε δάσος – «Ανεξήγητα τα αίτια θανάτου του»

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Ο θάνατος αντιμετωπίζεται προς το παρόν ως ανεξήγητος»

Νεκρός σε δάσος στο νότιο Λονδίνο βρέθηκε ένας 14χρονος, ο οποίος αγνοούνταν τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως ανακοίνωσε η μητροπολιτική αστυνομία ο 14χρονος μαθητής εθεάθη για τελευταία φορά να επιβιβάζεται σε λεωφορείο και στη συνέχεια τα ίχνη του χάθηκαν.

Ο θάνατος αντιμετωπίζεται, προς το παρόν, ως ανεξήγητος.

Ο Jamie Daniel, 14 ετών, εθεάθη για τελευταία φορά γύρω στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης 11 Μαΐου να επιβιβάζεται στο λεωφορείο της γραμμής 132 από το Eltham μετά το σχολείο.

«Ο θάνατος αντιμετωπίζεται προς το παρόν ως ανεξήγητος, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Θα ετοιμαστεί φάκελος για τον ιατροδικαστή» ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
VIDEO7 λεπτά ago

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου στο “Συμβαίνει Τώρα” 16/05/2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ8 λεπτά ago

Δείτε live την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και την υποδοχή του Τζο Μπάιντεν

ΕΛΛΑΔΑ9 λεπτά ago

Κάτω Πατήσια: Έτσι αποχαιρέτησαν τον 14χρονο που αυτοκτόνησε οι συμμαθητές του

ΚΟΣΜΟΣ17 λεπτά ago

Nordic Monitor: Η Άγκυρα «κρυφακούει» τις δυτικές πρεσβείες

VIDEO31 λεπτά ago

Ο πρόεδρος Αστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας Νίκος Ευαγγελινός στο “Συμβαίνει Τώρα” 16/05/2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ32 λεπτά ago

Το Συμβούλιο της Ευρώπης… ένωσε Παπανδρέου και Βενιζέλο – Το τραπέζι σε ταβέρνα των Χανίων

ΕΛΛΑΔΑ33 λεπτά ago

Στο έλεος των διακινητών και των ναρκωτικών το ιστορικό κέντρο της Αθήνας

OIKONOMIA40 λεπτά ago

Χρειάζονται πρόσθετοι πόροι για τα φάρμακα επισημαίνει ο ΣΦΕΕ

ΚΟΣΜΟΣ41 λεπτά ago

Θρίλερ με τον εντοπισμό νεκρού 14χρονου σε δάσος – «Ανεξήγητα τα αίτια θανάτου του»

VIDEO50 λεπτά ago

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης στο “Συμβαίνει Τώρα” 16/05/2022

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Φτωχότερη η Αρχαιογνωσία στην Ελλάδα – «έφυγε» ο καθηγητής Γιάννης Α. Πίκουλας

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Στοίχημα: Αξίζει τη στήριξη η Γιουβέντους

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

Δημοφιλή