Connect with us

OIKONOMIA

WSJ: Σε αδιέξοδο πλησιάζει η παγκόσμια οικονομία – Υφεση βλέπουν 6 στους 10 αναλυτές

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Ολοένα και περισσότεροι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να οδεύει προς ύφεση, με ποιο πρόσφατο παράδειγμα τη δημοσκόπηση οικονομολόγων από την Wall Street Journal.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συγκεκριμένα, το γκάλοπ της WSJ όρισε τις πιθανότητες ύφεσης το 2023 στο 61%. Ακόμη και ο 96χρονος πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν, ανέφερε ότι η ύφεση είναι «το πιο πιθανό αποτέλεσμα» δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής τροχιάς.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όμως εδώ τίθεται το ερώτημα «τι τροχιά είναι αυτή;». Η Fed προσπαθούσε να καταπολεμήσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Η λύση της κεντρικής τράπεζας ήταν να ξεκινήσει μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων με την ελπίδα να μετριάσει το «τέρας», επιβραδύνοντας την οικονομία.

Πλέον, ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται και η Fed αφήνει να εννοηθεί ότι θα μειώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η επιθετική πολιτική της Fed έχει προκαλέσει μια ευρύτερη επιβράδυνση της οικονομίας, με τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων να βλάπτουν τον στεγαστικό τομέα, ενώ και η μεταποιητική δραστηριότητα εμφανίζει προβλήματα.

Ο αντίκτυπος μιας σύντομης ύφεσης

Οι οικονομολόγοι δεν είναι οι μόνοι που σκέφτονται την ύφεση. Οι επενδυτές ανησυχούν για την κατάσταση της οικονομίας εδώ και μήνες, ενώ έγιναν μάρτυρες της βουτιάς του S&P 500 κατά 18% (έως και 25% σε ένα σημείο) από το υψηλό ρεκόρ στις αρχές του 2022.

Όπως αναφέρει ο Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός στην CFRA, «οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι αναμένουν ένα αρκετά ήπιο είδος ύφεσης».

Η υπόθεση για μια σχετικά ήπια και βραχύβια ύφεση, προκύπτει από την εξέταση των τρεχόντων οικονομικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών καταναλωτικών δαπανών και μιας ισχυρής αγοράς εργασίας, λέει από την πλευρά του ο Ross Mayfield, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής Baird Private Wealth Management. «Αυτά είναι τα δεδομένα που εξετάζει η Fed και τα οποία αναμένουμε να συμβούν πριν την ύφεση», προσθέτει.

Εάν η πρόβλεψη για ύφεση γίνει πραγματικότητα, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε απότομη πτώση ή μεγάλη αύξηση των τιμών των μετοχών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, αυτά τα σημάδια θα παρατηρηθούν όταν η Fed αντιστρέψει την πορεία των επιτοκίων, μια κίνηση που θα μπορούσε να έρθει μετά την ύφεση.

«Όταν κοιτάζεις πίσω ιστορικά τη Fed, προηγούνται συνήθως πολλαπλές συσφίξεις πολιτικής πριν αντιμετωπίσεις προβλήματα με την οικονομία και τις αγορές», δήλωσε Τζι Πόλσεν, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στον Leuthold Group.

Την ίδια ώρα, άλλοι οικονομολόγοι, ανησυχούν περισσότερο για την ικανότητα σχεδιασμού των αποτελεσμάτων Goldilocks και ίσως χρειάζεται να πιεστεί περισσότερο η αγορά εργασίας για να καταστεί δυνατό αυτό το αποτέλεσμα στον πληθωρισμό.

Πώς θα υποφέρουν οι επενδυτές

Επισημαίνεται πως εάν τελικά επέλθει ύφεση, που δεν είναι τόσο σύντομη και δεν είναι τόσο ήπια, οι επενδυτές μπορεί να υποφέρουν λίγο.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το CNBC, θα πρέπει να εστιάσουμε σε έναν σημαντικό παράγοντα που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια βαθύτερη ύφεση. Μια σημαντική μείωση των εταιρικών κερδών, θα μπορούσε να οδηγήσει τις μετοχές σε καθοδική πορεία. Στα θετικά ενός τέτοιου ενδεχομένου θα μπορούσε να υπολογιστεί το ήδη άσχημο αποτέλεσμα για τους επενδυτές, πράγμα που σημαίνει ότι μια ύφεση δεν θα αποτελούσε τεράστιο σοκ για τα χαρτοφυλάκια.

Σημειώνεται πως για να φτάσει στο αρνητικό όριο του 30%, ο S&P 500 θα έπρεπε να κάνει «βουτιά» στις 3.357 μονάδες. Για να συμβεί αυτό, θα έπρεπε να καταγραφεί περαιτέρω μείωση 16%.

Ως συμβουλή για τους επενδυτές, τονίζεται πως θα πρέπει να μπουν χρήματα σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και να συνεχιστούν οι επενδύσεις ακόμα κι αν η αγορά βιώσει κάποια αναταραχή. Με αυτόν τον τρόπο, οι επενδυτές αγοράζουν ουσιαστικά περισσότερες μετοχές φθηνά, κάτι που θα τους ωφελήσει εάν η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίσει, μακροπρόθεσμα, ανοδική τροχιά.

Προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Την περασμένη εβδομάδα, σε έρευνα του WEF διαφάνηκαν μεγάλες περιφερειακές διακυμάνσεις αναφορικά με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό που αναμένει υψηλό πληθωρισμό το 2023 κυμαίνεται από μόλις 5% για την Κίνα έως 57% για την Ευρώπη, όπου ο αντίκτυπος της περυσινής ανόδου των τιμών της ενέργειας εξαπλώθηκε στην ευρύτερη οικονομία.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων βλέπει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες (59% και 55%, αντίστοιχα).

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Wikifarmer: Αγρότες χωρίς μεσάζοντες – Νέος γύρος χρηματοδότησης

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ, μέσω της Point, άντλησε η  πλατφόρμα Wikifarmer, η οποία συνδέει απευθείας αγρότες με επιχειρήσεις, οδεύοντας προς ένα δρόμο πλήρως ψηφιοποιημένων συναλλαγών.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το Wikifarmer έχει δημιουργήσει ένα οικοσύστημα περιεχομένου και αγροτικών προϊόντων, που προωθεί μια διαφανή και βιώσιμη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης στη βιομηχανία τροφίμων. Μέσω της πλατφόρμας, οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν χωρίς μεσάζοντες σε διαφορετικούς αγοραστές, να πετύχουν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους αποκτώντας ταυτόχρονα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, η βιβλιοθήκη του Wikifarmer διαθέτει ευρεία συλλογή (μεταφρασμένη σε 16 γλώσσες) βέλτιστων γεωργικών πρακτικών, στην οποία μπορούν οι αγρότες να έχουν συνεχή πρόσβαση, χωρίς κόστος.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Το όραμα μας είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις, μέσα από τον μετασχηματισμό της αλυσίδας εφοδιασμού και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Στόχος μας είναι να καταστούμε, την προσεχή διετία, η κορυφαία B2B πλατφόρμα αγροτικού εμπορίου στην Ευρώπη. Με τη χρηματοδότηση αυτή, επιταχύνουμε την ανάπτυξη του προϊόντος μας, ώστε  να προσφέρουμε πλήρη κάλυψη σε όλο το εύρος των αγροτικών συναλλαγών» εξηγεί ο Ηλίας Σούσης, συνιδρυτής και CEO του Wikifarmer.

Στήριξη των αγροτών

«Ελπίζουμε η χρηματοδότηση αυτή να μας βοηθήσει να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα μας: να εκδημοκρατίσουμε τον αγροτικό τομέα. Επιθυμούμε να στηρίξουμε τους αγρότες στην προσπάθειά τους για εκσυγχρονισμό των τεχνικών καλλιέργειας και να πουλήσουν επάξια τα προϊόντα τους», εξηγεί ο Πέτρος Σάγκος, συνιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής του Wikifarmer.

«Οι αγορές B2B αποτελούν ένα σημείο εστίασης για εμάς στην Point Nine. Μπορεί η βιομηχανία τροφίμων να είναι αχανής και να αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις, όμως η μοναδική προσέγγιση του Ηλία και του Πέτρου για την ψηφιοποίηση του κλάδου, μάς έχει εντυπωσιάσει. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, που μας δίνεται η δυνατότητα να διαδραματίσουμε ένα μικρό ρόλο στην μακροχρόνια επιτυχία τους» περιγράφει ο Louis Coppey, εταίρος της Point Nine.

Εξαιρετικά ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ο εν λόγω γύρος χρηματοδότησης αποτελεί την πρώτη επένδυση της Point Nine στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας ότι η εγχώρια αγορά ωριμάζει και έχει εισέλθει στο πεδίο δράσης επενδυτών εγνωσμένης αξίας και παγκόσμιας φήμης.

Τον γύρο χρηματοδότησης του Wikifarmer συμπλήρωσαν «Άγγελοι Επενδυτές» όπως ο κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης – Πρόεδρος και CEO της Intracom Ventures, οι ιδρυτές της cargo.one, ο Νίκος Μωραϊτάκης – συνιδρυτής/CEO της Workable, ο Przemyslaw Budkowski – CEO της Merxu, ο Cihan Aksakal – ιδρυτής της Zenjob, ο Louis Pfizner – ιδρυτής της Caya.com και της Treatwell, καθώς και από ήδη υπάρχοντες επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων Ελλήνων VC Metavallon, καθώς και αγγέλων επενδυτών όπως η Sophia Bendz.

Σήμερα, η πλατφόρμα του Wikifarmer πλησιάζει τους 1 εκατ. καθημερινούς επισκέπτες μηνιαίως. Έχει βοηθήσει χιλιάδες επιχειρήσεις να περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστος κατά έως και 30%, και τους αγρότες να πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες, ενώ αυξάνουν το πελατολόγιο τους τριπλασιάζοντας την κερδοφορία τους.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Συντάξεις: Διορθωτική αύξηση έως 0,5% για το 2023

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Συμπληρωματική αύξηση έως 0,5% (πέραν του 7,75%) πρόκειται να λάβουν οι συνταξιούχοι για όλο το 2023, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται το μέτρο της προκαταβολής στις εκκρεμείς συντάξεις.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το 2024 – ανεξάρτητα από τη συμπληρωματική αύξηση – οι συνταξιούχοι θα πάρουν διορθωτική αύξηση που θα προκύψει με βάση την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του 2023.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οπως τονίζουν στελέχη του ΕΦΚΑ, η συμπληρωματική αύξηση θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2022 που θα επικυρωθούν από τη Eurostat. Το επιπλέον ποσοστό θα πληρωθεί για όλο το 2023 στις αρχές του 2024.

Η αύξηση κατά 7,75% που δόθηκε βασίστηκε στην εκτίμηση για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 5,6% και πληθωρισμό 9,9% το 2022. Το άθροισμα των δύο μεγεθών διά του δύο αποτελεί, σύμφωνα με τον νόμο, το ποσοστό αύξησης των συντάξεων (9,9%+5,6%=15,5% και 15/2=7,75%).

Το τελικό ποσοστό

Ο πληθωρισμός έκλεισε τελικά στο 9,6%, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί στο 6,4%-6,7% σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις (της Τράπεζας της Ελλάδος, της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ).

Με ανάπτυξη μεταξύ 6,4% και 6,7% για το 2022, το τελικό ποσοστό της αύξησης των συντάξεων κυμαίνεται μεταξύ 8% και 8,15%, οπότε οι συνταξιούχοι θα έχουν να περιμένουν ένα συμπλήρωμα αύξησης της τάξης του 0,25%-0,4% που μπορεί να φτάσει το 0,5% στις συντάξεις της επόμενης χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι αναδρομική αύξηση 7,75% για τη σύνταξη του Ιανουαρίου θα πάρουν οι συνταξιούχοι από τις 22 Φεβρουαρίου. Η αναδρομική αύξηση με το 7,75% θα πιστωθεί στη σύνταξη μηνός Μαρτίου 2023 που πληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι συνταξιούχοι θα πάρουν δηλαδή την ήδη αυξημένη τους σύνταξη και επάνω σε αυτή θα προστεθεί η χρωστούμενη αύξηση για τη σύνταξη Ιανουαρίου που πληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 χωρίς το 7,75%.

Η προκαταβολή

Την ίδια ώρα, σε σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση πριν από την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης.

Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου, και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης (για τις επικουρικές συντάξεις γήρατος), από το διάστημα υποβολής της αίτησης έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου. Το θέμα αφορά 40.000 εν αναμονή συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν προκαταβολές επικουρικών με αναδρομικά που φτάνουν έως και τις 8.000 ευρώ και θα τα πληρωθούν έως τις 15 Μαρτίου.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ2 λεπτά ago

Η πιο high tech αντιγραφή στη Λάρισα – Τον έπιασαν στα πράσα και μηδενίστηκε

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ7 λεπτά ago

Μπλούνας: «Διαθέσιμα τα γήπεδα των Τσέλσι, Άρσεναλ και Κρίσταλ Πάλας για τον Τελικό Κυπέλλου» (audio)

ΚΟΣΜΟΣ10 λεπτά ago

Σεισμός Τουρκία: Χάος στις τηλεπικοινωνίες – Το μπλόκο στο Twitter και οι επαφές με τον Έλον Μασκ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ11 λεπτά ago

Λάρισα: Αυτός είναι ο 65χρονος που σκοτώθηκε σήμερα σε τροχαίο σε αγροτική περιοχή ανάμεσα σε Τύρναβο και Δαμάσι

LIFESTYLE14 λεπτά ago

Η Ζόι Κράβιτζ εντυπωσιάζει με μαύρο φόρεμα και σούπερ αποκαλυπτικό ντεκολτέ

ΕΛΛΑΔΑ17 λεπτά ago

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η ιατροδικαστής που «αθωώνει» την 34χρονη για το θάνατο της Τζωρτζίνας

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ23 λεπτά ago

Οριστική αναβολή στο Λαμία – ΠΑΟΚ!

OIKONOMIA25 λεπτά ago

Wikifarmer: Αγρότες χωρίς μεσάζοντες – Νέος γύρος χρηματοδότησης

ΚΟΣΜΟΣ26 λεπτά ago

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Η άβολη στιγμή στην «οικογενειακή φωτογραφία» με Ζελένσκι και Όρμπαν

LIFESTYLE30 λεπτά ago

Ελένη Μενεγάκη: Εύχεται στην κόρη της για τα γενέθλιά της

LIFESTYLE5 ημέρες ago

«Λες ”πόσο χρόνο έχω; Μπορεί να είναι ένα Πάσχα”» – Ραγίζει καρδιές η Μπακογιάννη για την υγεία της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Βόλος: Εξαφανίστηκαν μέσα στη νύχτα η 23χρονη και η οικογένειά της μετά το επεισόδιο με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού – Όλα όσα υποστηρίζει ο 45χρονος

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Πάολα: Το μήνυμα της τραγουδίστριας μέσα από το νοσοκομείο

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Πάμελα Άντερσον – Η σύζυγος του Τόμι Λι αντεπιτίθεται: «Δεν θα νοιαζόσουν, αν πέθαινα»

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Παραμένουν στον Άγιο Δομίνικο η Κατερίνα Δαλάκα και η Ασημίνα Χατζηανδρέου

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Νέος Κόσμος: Νεαρός κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τραβεστί

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

ΤΗΝΟΣ : ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ -ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΤΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΚΑΔΟ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Άρχισαν τα «όργανα» και τα πρόστιμα για τα ηλεκτρικά πατίνια

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Κλειστά τα σχολεία στο Βόλο την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

Δεκαπέντε αρχαία αντικείμενα επαναπατρίζονται στην Ελλάδα από την Ελβετία

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή