OIKONOMIA
WSJ: Το «σπιράλ μισθών-τιμών» σήμερα θυμίζει τη δεκαετία του 1970


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η οικονομία έχει αλλάξει με διαφόρους τρόπους, τον τελευταίο μισό αιώνα, αλλά ο κίνδυνος πληθωρισμού συνεχίζει να μας απειλεί
Το 2022, η οικονομία των ΗΠΑ στέλνει ανησυχητικά μηνύματα που θυμίζουν το παρελθόν: οι τιμές καταναλωτή και οι μισθοί των νοικοκυριών εκτοξεύτηκαν στα ύψη, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη δεκαετία του 1970.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Την εποχή εκείνη, η σπειροειδής αυτή εξέλιξη μισθών-τιμών κράτησε για χρόνια, μέχρι η Fed να την εξαλείψει μέσω της αύξησης των επιτοκίων, η οποία μείωσε τον πληθωρισμό και ώθησε την οικονομία σε ύφεση.
Πρόκειται να συμβεί το ίδιο, σήμερα, στις ΗΠΑ; Όχι αναγκαστικά. Τα σπιράλ μισθών-τιμών δεν γίνεται να αποφευχθούν. Μπορούν, όμως, να αποτραπούν, ακόμη και αφού συγκεντρώνουν αρκετή δυναμική, και θα πρέπει να πάνε πολλά πράγματα στραβά, για να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ωστόσο, ο κίνδυνος, σήμερα, είναι μεγαλύτερος απ’ό,τι παλιά.
Ένα σπιράλ μισθών-τιμών εμφανίζεται όταν αυξάνονται, πρώτα, οι τιμές καταναλωτή και, έπειτα, οι μισθοί, καθώς οι εργαζόμενοι πιέζουν τους εργοδότες τους για αυξήσεις μισθών, ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με την κατάσταση που επικρατεί. Οι εργοδότες, παράλληλα, αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις τιμές καταναλωτή για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αυξανόμενα κόστη. Οι μισθοί και οι τιμές παγιδεύονται, έτσι, σε έναν συνεχή «χορό» – ο ένας οδηγεί τον άλλον στο επόμενο βήμα – που οδηγεί σε υψηλότερες τιμές και υψηλότερους μισθούς, αλλά δεν ωφελεί κανέναν.
Οι τιμές καταναλωτή και οι μισθοί άρχισαν, το 2022, να αυξάνονται με ρυθμούς 7,5% και 5,7%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αντίστοιχα, επίπεδα που έχουμε να δούμε από τη δεκαετία του 1970. Αυτό είναι ένα κακό σημάδι, αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, τα τελευταία 75 χρόνια, όπου η απειλή του δυναμικού σπιράλ μισθών-τιμών φαίνεται να απειλεί, αλλά, εν τέλει, δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα.
Λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μισθοί και οι τιμές διπλασιάστηκαν, αλλά, στη συνέχεια υποχώρησαν. Τις δεκαετίες του 1950 και του 1990, οι μισθοί αυξήθηκαν, αλλά ο πληθωρισμός παρέμεινε μέτριος. Yπήρχαν διάφορες στιγμές, τα τελευταία 20 χρόνια, που ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε, αλλά οι μισθοί δεν αυξήθηκαν το ίδιο.
Πολλά εξαρτώνται από την περίπλοκη αλληλεπίδραση της ψυχολογίας των καταναλωτών, τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων, την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και την αξιοπιστία της Federal Reserve. Το κλειδί είναι ο τρόπος που αυτές οι δυνάμεις ενώνονται.
Για να κατανοήσουμε τον κίνδυνο, θα πρέπει να κοιτάξουμε λίγο τη δεκαετία του 1970, όταν πολλά πήγαν στραβά. Ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται στα τέλη της δεκαετίας του 1960, εν μέρει λόγω της αύξησης των ομοσπονδιακών δαπανών για τη χρηματοδότηση του πολέμου του Βιετνάμ και των προγραμμάτων Great Society του προέδρου, Λίντον Τζόνσον. Αυτές οι δαπάνες είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για αγαθά και υπηρεσίες, γεγονός που οδήγησε σε αυξήσεις τιμών.
Η δουλειά της Federal Reserve είναι να λειτουργεί ως τροχοπέδη σε τέτοιες περιπτώσεις, αυξάνοντας τα επιτόκια, ώστε να περιορίσει τη ζήτηση. Δεν έπραξε, όμως, κάτι τέτοιο. Οι αξιωματούχοι της Fed δέχτηκαν εκφοβισμό από τον Τζόνσον και τον τότε πρόεδρο, Ρίτσαρντ Νίξον, για να βοηθήσουν τα προγράμματα δαπανών τους με άφθονη πίστωση. Η Fed διατήρησε τα επιτόκια χαμηλά και, σε συνδυασμό με τις πιστωτικές ροές, η ζήτηση εκτινάχθηκε στα ύψη.
Διαβάστε όλο το άρθρο στο ΟΤ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
e-ΕΦΚΑ: Εκτός λειτουργίας προσωρινά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες λόγω αναβάθμισης


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τι διευκρινίζει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.
Εκτός λειτουργίας θα είναι προσωρινά οι υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι από σήμερα Πέμπτη 19-5-2022 και ώρα 15:00 έως Δευτέρα 23-5-2022 και ώρα 7:00 οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Φορέα θα είναι προσωρινά μη διαθέσιμες προκειμένου να διεξαχθούν εργασίες μετάπτωσης εφαρμογών και δεδομένων στις υποδομές του Κυβερνητικού Νέφους (G-Cloud) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Με τον τρόπο αυτό αντικαθίστανται υφιστάμενες παλαιές υποδομές με σύγχρονες αυξάνοντας παράλληλα τη διαθεσιμότητα, την ταχύτητα και την ποιότητα των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Η ανωτέρω διαδικασία θα επηρεάσει:
- τον προγραμματισμό ηλεκτρονικών ραντεβού για την Παρασκευή 20.5.2022.
- την ενημέρωση από το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών 1555 καθώς δεν θα είναι δυνατή η άντληση των ασφαλιστικών στοιχείων.
- Αρκετές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα που αντλούν στοιχεία από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ (ενδεικτικά ΟΠΕΚΑ, ΔΥΠΑ, ΕΡΓΑΝΗ, ΤΕΚΑ, ΚΕΠ, υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του Gov.gr κα)
Για τον λόγο αυτό προτείνουμε στους ασφαλισμένους να διεκπεραιώσουν τα όποια ζητήματα τους μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Φορέα www.efka.gov.gr σήμερα Πέμπτη 19-5-2022 πριν τις 15:00», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Νέα παράταση δύο μηνών για την αποπληρωμή


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Νέα παράταση 2 μηνών λαμβάνουν περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, προκειμένου να ξεκινήσουν να εξοφλούν σε 96 δόσεις (ή εφάπαξ με «κούρεμα» 15% το ποσό που προκύπτει προς επιστροφή), από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, οι οποίες δόθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεκινήσει στο τέλος Ιουλίου.
Μάλιστα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση με βάση την οποία οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν ενισχύσεις μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα μπορούν να προχωρήσουν στις παραπάνω 2 εναλλακτικές ενέργειες.
Στόχος είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να έχει αναρτήσει μέχρι τις 15 Ιουνίου τα εκκαθαριστικά με τα ακριβή ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν σε διάστημα 8 ετών, μετά και την επέκταση του χρόνου εξόφλησης, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ανάρτηση εκκαθαριστικών
Αξίζει δε να σημειωθεί πως τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».
Ακολούθως, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν στη θέση του να αποφασίσουν αν θα εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν λίγες ημέρες πριν το τέλος Ιουλίου και να κερδίσουν επιπλέον έκπτωση 15% ή αν θα προχωρήσουν στην καταβολή της οφειλής σε 96 μηνιαίες δόσεις, με αρχή το τέλος Ιουλίου.
Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ, σε σύνολο 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκε συνολικά. Από αυτά τα 3 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι τελικά θα καταφέρει να εισπράξει τα 2,3 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας έληγε στις 31 Μαΐου ενώ στις 30 Ιουνίου 2022 έληγε η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης της οφειλής.
Ποια ποσά θα επιστραφούν
Από εκεί και πέρα, οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:
-Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
-Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.
-Το 50% της ενίσχυσης οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:
-Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
-Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 ώρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ταξιδεύεις με το Sporades Star seajets για Σκιαθο αισθάνεσαι ότι πας Μύκονο