OIKONOMIA
Ξεμπλοκάρει η μεταφορά του συντελεστή δόμησης


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την περιουσία τους σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πρόκειται για ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων, δεσμευμένων οικοπέδων (για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων) για τα οποία έχει παγώσει για χρόνια η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, εγκαταλελειμμένων βιομηχανιών, αλλά και ξενοδοχείων, οι οποίοι πλέον μπορούν να ελπίζουν πως θα βγουν από την «ομηρεία» που βρίσκονται εδώ και χρόνια.
Αυτό θα γίνει μέσω των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΖΥΣ). Ηδη, όπως έγινε χθες γνωστό, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και του αρμόδιου υφυπουργού Νίκου Ταγαρά, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ο καθορισμός των προαναφερόμενων Ζωνών.
Πρόκειται, όπως αναφέρουν από το υπουργείο, για μια πολεοδομική μεταρρύθμιση που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», με προϋπολογισμό 8,085 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενη από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος καταρτίζει και εγκρίνει τις μελέτες και ορίζει Αναθέτουσα Αρχή και Φορέα Υλοποίησής τους το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο και θα προχωρήσει στη διαδικασία προκήρυξης των σχετικών διαγωνισμών.
Στην πράξη, οι ΖΥΣ είναι οι ζώνες όπου θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση της Μεταφοράς του Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ) σε ωφελούμενα ακίνητα. Αυτό θα μπορεί να γίνει σε συγκεκριμένες περιοχές εντός του αστικού χώρου.
Για την ακρίβεια θα μπορεί να γίνει: εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ρυθμιστικών σχεδίων και εγκεκριμένων ορίων οικισμών. Αντιθέτως, η μεταφορά συντελεστή δόμησης δεν μπορεί να γίνει: εντός των ιστορικών κέντρων των πόλεων, των ορίων ιστορικών τόπων, των παραδοσιακών οικισμών, των αρχαιολογικών χώρων ή περιοχών στις οποίες έχουν επιβληθεί ειδικοί όροι δόμησης.
Οπως προαναφέρθηκε, μέσω των ΖΥΣ θα καθίσταται μεταξύ άλλων εφικτή:
- Α) Η αξιοποίηση της περίσσειας συντελεστή δόμησης που διαθέτουν οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων.
- Β) Η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων σε πυκνοδομημένες πόλεις με χαμηλό κόστος.
- Γ) Η ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Μεγαλύτερα κτίρια
Επί της ουσίας, όπως εξηγούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι ΖΥΣ είναι οι περιοχές στις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα αύξησης της δόμησης έπειτα από Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι, για παράδειγμα, η ύπαρξη σημαντικών δικτύων υποδομών, οδικών αρτηριών, η ανάπτυξη δικτύων αυτοκινητοδρόμων, αλλά και η σύνδεση με τα μέσα σταθερής τροχιάς.
Σε αυτές τις περιοχές, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, θα μπορούν να κατασκευαστούν μεγαλύτερα σε διαστάσεις κτίρια ή και να εντατικοποιηθούν οι χρήσεις και οι δραστηριότητες. Για παράδειγμα, η προαναφερόμενη παρέμβαση θα δύναται να επιτευχθεί σε οργανωμένους υποδοχείς, όπως βιομηχανικά και επιχειρηματικά πάρκα.
«Ο καθορισμός και η λειτουργία των ΖΥΣ αποτελεί ένα πολύ φιλικό προς το περιβάλλον πολεοδομικό εργαλείο καθώς εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι σε δίκτυα και υποδομές, διότι ενισχύεται η δόμηση στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον και επιτυγχάνεται η αρχή της συνεκτικής πόλης», επισημαίνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ψηφιακή Τράπεζα Γης
Οπως εξηγούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, παράλληλα με τον καθορισμό των ΖΥΣ και την ενεργοποίηση του συντελεστή δόμησης, αντιμετωπίζεται και μια μεγάλη εκκρεμότητα, αυτή της αξιοποίησης των τίτλων. Κι αυτό διότι θα μπορούν όσοι κατέχουν τέτοιους τίτλους να εκμεταλλευτούν το υπόλοιπο του συντελεστή δόμησης που έχουν μέσω της Τράπεζας Γης.
Γίνεται έτσι σαφές, λένε, πως οι ΖΥΣ και η Ψηφιακή Τράπεζα Γης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Ειδικότερα, η Ψηφιακή Τράπεζα Γης διαμορφώνει έναν απλό μηχανισμό προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά του συντελεστή δόμησης από ακίνητα προσφοράς σε ακίνητα υποδοχής συντελεστή δόμησης, αλλά για να ξεκινήσει η κατάθεση τίτλων συντελεστή δόμησης θα πρέπει να έχουν καθοριστεί οι ΖΥΣ.
«Μέσα από τις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης ενισχύονται οι πολεοδομικοί στόχοι όπως η ένταση της πυκνότητας και η ενίσχυση της συνεκτικής πόλης που είναι συνυφασμένη με τον περιορισμό της αστικής διάχυσης», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς. Οπως τονίζει, «ο σύγχρονος πολεοδομικός σχεδιασμός – ιδιαίτερα εξαιτίας της κλιματικής κρίση – προτάσσει την αειφορία της πόλης, με την εξοικονόμηση πόρων, με την καλύτερη περιβαλλοντική διαχείριση, λαμβάνοντας ως αρχή πως οι υποδομές πρέπει να εξυπηρετούν μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
ΔΝΤ: Το κλείσιμο των σχολείων λόγω κοροναϊού μπορεί να έχει διαρκή οικονομική επίπτωση


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το κλείσιμο των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας ζημίωσε τη μάθηση των παιδιών σε πολλές χώρες της G20 και μπορεί να έχει διαρκή οικονομική επίπτωση, με ένα ΑΕΠ ενδεχομένως χαμηλότερο κατά 3% στις προηγμένες οικονομίες, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πρόσφατες αξιολογήσεις μαθητών, σπουδαστών κολεγίων και φοιτητών δείχνουν ότι η γενικευμένη τηλεκπαίδευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα πτώση των σχολικών επιδόσεων, όπως στην Ινδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ορισμένα εκπαιδευτήρια και σχολές παρέμειναν κλειστά επί έναν και πλέον χρόνο.
«Αν αυτές οι μαθησιακές απώλειες δεν καλυφθούν, οι συγκεκριμένοι σπουδαστές μπορεί να γνωρίσουν μείωση του εισοδήματός τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους», προειδοποιεί το ΔΝΤ.
Οι οικονομολόγοι του διεθνούς οικονομικού οργανισμού στην Ουάσιγκτον ξεκίνησαν από τη διαπίστωση ότι οι σημερινοί σπουδαστές θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στις οικονομίες της G20 επί δεκαετίες.
«Αν και υπάρχουν ακόμη πολλές άγνωστες (παράμετροι), οι προσομοιώσεις μάς δείχνουν ότι, μόλις όλοι αυτοί οι σπουδαστές βρεθούν στην αγορά εργασίας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των προηγμένων οικονομιών τής G20 μπορεί να είναι κατώτερο κατά 3% μακροπρόθεσμα», σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει προ πανδημίας.
Χωρίς να αποτελεί έκπληξη, τα πιο φτωχά νοικοκυριά είναι αυτά που υπέστησαν τις χειρότερες απώλειες μάθησης, με προοπτικές που «μπορεί να είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, βαθαίνοντας περαιτέρω τις ανισότητες των εισοδημάτων».
«Οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι αν δεν καλυφθούν τα κενά στη μάθηση που έμεινε ατελής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτό θα μπορούσε να σημάνει απώλειες των εισοδημάτων από 1,5% έως 10% κατά τη διάρκεια της ζωής των ανθρώπων, των χωρών της G20».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Πίτερ Νίκολας: Τελευταίο αντίο στον διακεκριμένο Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία – Το success story της Boston Scientific


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ένα από τα επίλεκτα μέλη της θρηνεί η ομογένεια και έναν δεινό επιχειρηματία που έκανε πράξη το «αμερικανικό όνειρο» ξεκινώντας από τα χαμηλά κι από μια ιδέα που τελικά αποδείχτηκε… χρυσή!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πρόκειται για τον Πίτερ Νίκολας, τον συνιδρυτή της Boston Scientific που «έφυγε» από καρκίνο στα 80 του χρόνια.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, περιλαμβάνονται δηλώσεις του τωρινού CEO της Boston Scientific, Μάικ Μαχόνεϊ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Νίκολας «πρωτοπόρο που βοήθησε στη διαμόρφωση του τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής».
«Τα πάντα στη ζωή είναι μία κρίσιμη απόφαση»
Γιος μεταναστών ελληνικής καταγωγής, του Νικόλα και της Βρυσούλας, ο Πίτερ Νίκολας, γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ του Νιου Χάμπσαϊρ, στις 16 Μαΐου 1941, αλλά πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε μια γειτονιά του Πόρτλαντ, όπου η παρουσία των Ελληνοαμερικανών ήταν αισθητή.
Το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας λάτρευε τη θάλασσα και θέλησε να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του στο ναυτικό, όμως η επίλεκτη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ δεν τον δέχτηκε λόγω ενός προβλήματος στην όραση.
Πηγή: Boston Scientific
Τελικά σπούδασε οικονομικά στο Duke University και έκανε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Wharton School του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Πάντως, η θάλασσα παρέμεινε μέχρι τα βαθιά του γεράματα η μεγάλη του αγάπη.
Στο πανεπιστήμιο Duke γνώρισε και ερωτεύτηκε την μετέπειτα γυναίκα του, Τζίνι Λίλυ, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, δύο γιους και μία κόρη.
Η σύζυγος του ήταν δισεγγονή του Έλι Λίλυ, του οραματιστή φαρμακοποιού και χημικού που ίδρυσε την γνωστή αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly. Από την συγκεκριμένη εταιρεία ξεκίνησε και την καριέρα του στον ευρύτερο κλάδο της Υγείας, με την πρώτη του δουλειά να αφορά τις πωλήσεις και το marketing.
Παρέμεινε στην Eli Lilly για μια δεκαετία, όπου μεταπήδησε στην εταιρεία ιατρικών προϊόντων Milipore Corporation.
Peter Nicholas, co-founder of the medical device maker Boston Scientific and its longtime leader as it grew into a global giant with tens of thousands of employees, has died. He was 80. https://t.co/N6Rqy8UL5u
— Bloomberg (@business) May 16, 2022
Δείτε το συγκινητικό αφιέρωμα της εταιρείας στον Πίτερ Νίκολας
Η γνωριμία που του άλλαξε τη ζωή
Σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι, στο Κόνκορντ της Μασαχουσέτης, το 1978, έκανε μια γνωριμία που θα του άλλαζε την ζωή. Γνωρίστηκε με τον Τζον Άμπελ, ο οποίος εργαζόταν επίσης για μια μικρή εταιρεία ιατρικών προϊόντων στην Βοστόνη.
Οι δυο τους συνδέθηκαν, έκριναν πως μπορούσαν να συνδυάσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους και να ιδρύσουν μαζί την δική τους επιχείρηση στο χώρο του ιατρικού εξοπλισμού.
Στόχος τους ήταν να καταστήσουν για τους ασθενείς την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας πιο εφικτή, πιο φτηνή και λιγότερο τραυματική και επώδυνη.
«Όποιος αποδέχεται πως τα πράγματα δεν αλλάζουν, δεν θα ζήσει τη ζωή που θα μπορούσε να κάνει… εάν ο πατέρας μου είχε αποδεχθεί τον κόσμο όπως ήταν, θα έκοβε ακόμα πέτρες σε ένα βουνό, όπως έκανε η οικογένειά του για γενιές ολόκληρες» είχε τονίσει χαρακτηριστικά.
Από μία start up γεννήθηκε ένας κολοσσός
H Boston Scientific ξεκίνησε ως μια μικρή, αλλά φιλόδοξη startup, με 50 εργαζόμενους και κεφάλαιο ύψους 800.000 δολαρίων, 500.000 μέσω δανεισμού και τα υπόλοιπα από τα χρήματα που κατάφεραν να μαζέψουν οι δύο συνέταιροι. Μάλιστα η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1992.
Τα επόμενα 35 χρόνια, αρχικά ως CEO και αργότερα ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ο Νίκολας κατάφερε να «χτίσει» με διορατικότητα μια μικρή αυτοκρατορία με συνεχείς επεκτάσεις και εξαγορές.
Η μικρή startup μετατράπηκε σε έναν κολοσσό με 27.000 υπαλλήλους και κεφαλαιοποίηση ύψους σχεδόν 60 δισ. δολαρίων.
Η δε, πρόοδος που έκανε στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής κατέστησε τον ίδιο και την εταιρεία του ανάμεσα στους πρωτοπόρους του κλάδου του ιατρικού εξοπλισμού.

Πηγή: Boston Scientific
«Τα πάντα στη ζωή είναι μία κρίσιμη απόφαση, αν το κάνεις για αρκετά χρόνια, καταλαβαίνεις πως λειτουργούν τα πράγματα και αυτό σε βοηθά να αποφεύγεις τα ρίσκα» είχε δηλώσει σε συνέντευξη του.
Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείτο ως ένας από τους πλουσιότερους Ελληνοαμερικάνους, με το όνομα του να «φιγουράρει» στις επίλεκτες λίστες των 400 πλουσιότερων επιχειρηματιών των ΗΠΑ. Ενδεικτικά το 2005 είχε βρεθεί στην 78η θέση της σχετικής λίστας του περιοδικού Forbes με περιουσία ύψους 4 δισ. δολαρίων.

Πηγή: Boston Scientific
Πέρα από την αγάπη του για την οικογένεια του και για την επιχείρηση του είχε έντονη παρουσία στα κοινά της ομογένειας, όπως και σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
Ειδικά το ενδιαφέρον του για θέματα περιβάλλοντος εκδηλώθηκε μέσα από τεράστιες δωρεές σε ινστιτούτα και στη σχολή περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Duke, που μάλιστα μετονόμασε την σχολή προς τιμήν του σε Nickolas School of the Environment. Συνολικά από το 1996 προσέφερε στη Σχολή πάνω από 70 εκατ. δολάρια.
Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στις 14 Μαΐου, στο σπίτι του στην Μπόκα Γκράντε της Φλόριντα. Μαζί του είχε την επί 58 χρόνια αγαπημένη του σύζυγο, τα τρία τους παιδιά και τα επτά τους εγγόνια.
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Βήμα πρόκρισης η Χάντερσφιλντ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Έκθεση με κρητικά προϊόντα στο Βόλο 12 με 17 Μαίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εκδήλωση της Sea Jets to Σάββατο 14 Μάϊου στο Βόλο στο πλοίο Sporades Star