Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων στο νέο Πρόγραμμα Πιστοποίησης Ποιοτικών Τοπικών Προϊόντων υπό την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα πιστοποίησης των ποιοτικών τοπικών προϊόντων της Θεσσαλίας που χρηματοδοτεί με 140.000 ευρώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Σε σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Απόστολο Μπίλλη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών ενημερώθηκαν για το νέο πρόγραμμα που οδηγεί στην προσθήκη νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σημάνσεων ποιότητας ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΠΟΠ), ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ (ΠΓΕ) και ΕΓΓΥΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΙΔΙΟΤΥΠΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ (ΕΠΙΠ), στη λίστα των είκοσι ήδη πιστοποιημένων προϊόντων της Θεσσαλίας.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, η Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Λαρισαίων Ρίτα Απρίλη, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Τεμπών Ζήσης Γκανάτσιος και Βλάχος Αθανάσιος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας και Αντιδήμαρχος Δήμου Αγιάς Βαγγέλης Κρανιώτης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου και Αντιδήμαρχος του Δήμου Κιλελέρ Γιάννης Κουκούτσης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας – Στομίου Ευθύμιος Τριανταφύλλου, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καρίτσας Βασίλειος Τσακνής, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποταμιάς – Σκήτης Βαγγέλης Μανίκας, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δένδρων – Οργάνωση Παραγωγών «ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ» Γεώργιος Ντόνας, ο Αντιπρόεδρος και ο Ταμίας του Συνεταιρισμού ΑΙΓΑ Φυλής Σκοπέλου Απόστολος Κωνσταντός του Δημητρίου και Απόστολος Κωνσταντός του Κωνσταντίνου, ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Ελασσόνας Αστέριος Νάνος, ο Πρόεδρος και το μέλος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου Σωτήρης Ταμπόσης και Βασίλειος Τζουχαλάς, ο Πρόεδρος του Νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων Ευθύμιος Καζαντζής, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού Αθανάσιος Ευθυμίου, ο υπεύθυνος Εξαγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς – Πηλίου Δημήτριος Σαμαράς, το στέλεχος της «Εurolead» Σωτήρης Σερδένης και το στέλεχος της «Agronomia» Γιάννης Καραστέργιος .

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας Δημήτρης Σταυρίδης και το στέλεχος του Τμήματος Γιώργος Κανάκης ενημέρωσαν τα εξής:

H πρόσκληση αφορά στην επιχορήγηση της διαδικασίας σύνταξης, υποβολής και τεκμηρίωσης τεχνικών φακέλων από τους δικαιούχους φορείς, για πιστοποίηση νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σημάνσεων ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1151/2012 της Ε.Ε, όπως ισχύει.

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχουν αποκλειστικά ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας, Ομάδες Παραγωγών, όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 37 του ν. 4384/2016 (ΦΕΚ 78Α’), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί Γυναικών και Συνεργατικά Σχήματα και Δίκτυα-ΑΜΚΕ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Παραγωγής και Προώθησης ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ προϊόντων.

Οι ως άνω δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει:

-Να έχουν την έδρα τους σε μία από τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας.

-Οι δυνητικοί δικαιούχοι δεν μπορούν να είναι μέλη του Μητρώου Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και γενικά νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα και επιχορηγούμενα καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το δημόσιο.

-Κάθε δυνητικός δικαιούχος έχει δικαίωμα να υποβάλλει μόνο μία αίτηση ανά ΑΦΜ για δράση που αφορά στο έργο.

Tο ποσό επιχορήγησης, το οποίο αφορά σε επιλέξιμες πραγματικές δαπάνες, ορίζεται σε:

  • Έως 4.000 €, για τη σύνταξη τεχνικών φακέλων για πιστοποίηση νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σήμανσης ποιότητας ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα).
  • Έως 7.000 €, για ΠΟΠ/ΠΓΕ Φυτικής Παραγωγής (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).
  • Έως 12.000 €, για ΠΟΠ/ΠΓΕ Ζωικής Παραγωγής (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης).

Το έργο θα υλοποιηθεί από 01.12.2022 έως 31.12.2024. Η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 30.10.2022 και ώρα 12 το μεσημέρι.

Σκοποί του έργου είναι:

· Η ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του κάθε τόπου.

· Η ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

· Η σύνδεση των προϊόντων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους με τη βιοποικιλότητα, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και μεταποίησης, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της παραγωγής των τοπικών κοινωνιών.

· Η ενίσχυση ορεινών, ημιορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

· Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας της κάθε περιοχής.

· Η παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση των τοπικών κοινωνιών της Θεσσαλίας.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι:

· Η βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών.

· Η προάσπιση και προστασία τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών που εμπλέκονται στην παραγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

· Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού και τουρισμού μέσω της διασύνδεσής τους με τον πολιτισμό και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

· Η παροχή σαφούς ενημέρωσης των καταναλωτών για στοιχεία των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

· Η προώθηση και αξιοποίηση στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς – παραδοσιακών τοπικών προϊόντων.

· Η διασύνδεση τοπικών παραγωγών με τον τουρισμό στο πλαίσιο της πολιτικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Με την υλοποίηση του έργου θα επιτευχθεί η βελτίωση της αναγνωρισιμότητας των τοπικών γεωργικών προϊόντων και η αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους.

Μέχρι τώρα έχουν πιστοποιηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ 20 προϊόντα, που αφορούν φρούτα, ελιές, τυριά, προϊόντα κρέατος και κρασιά. Επιπρόσθετα η Περιφέρεια είναι μία από τις 30 συνολικά ευρωπαϊκές περιφέρειες. που συμμετέχουν στο Δίκτυο AREPO, το οποίο έχει ως κύριο αντικείμενο την προώθηση και προστασία των προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ). Μέσω του Δικτύου AREPO, η Θεσσαλία με τους φορείς της συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα σε θέματα ποιότητας και περιβάλλοντος, στην προάσπιση και στην ενίσχυση των τοπικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης καθώς και στην προώθηση της διεθνούς αναγνώρισής τους.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη με το μήνυμα του γιου του 49χρονου Βολιώτη που «έσβησε» έξω από το βετζινάδικο του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

«Έσβησε» μπροστά στην αντλία γνωστός 49χρονος πρατηριούχος στη Νέα Ιωνία Βόλου

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

«Ο γιος μου έπαθε σοκ, αηδίασε»: Οργισμένη η μητέρα του 12χρονου που έλαβε άσεμνο βίντεο από ιερέα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Βόλος- Πέθανε ο Γιάννης Ξυνογαλάς

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Άκρως αποκαλυπτική η Ματίνα Παγώνη: «Θα σας πω κάτι που δεν το ξέρει κανείς»

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Έχω κάνει σεξ με 3.800 γυναίκες, έρχονταν στο σπίτι 20-20

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Αυτοκτονία στη Λάρισα: Άφησε λεφτά για την κηδεία του, ζήτησε συγγνώμη και έβαλε τέλος στη ζωή του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ευχάριστες μουσικές Βραδιές με Saxophone στο Restaurant Carnayo της Σκιάθου Ανταπόκριση :Γιάννης Αποστολίδης

LIFESTYLE4 ημέρες ago

«Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν»: Η Δέσποινα Βανδή δηλώνει προδομένη και καθηλώνει με την εξομολόγησή της

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Θρίλερ δίχως τέλος με το θάνατο της 68χρονης στην Καβάλα – Τι αποκάλυψε ο αδελφός της

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή