Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν αύριο οι ενδιάμεσες εκπτώσεις- Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αύριο Τρίτη ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, με την εγχώρια εμπορική αγορά να έχει στραμμένο το βλέμμα περισσότερο στις θετικές προβλέψεις για τον τουρισμό παρά στις 10 ημέρες που θα διαρκέσει η επικείμενη εκπτωτική περίοδος. Άλλωστε όπως λένε οι καταστηματάρχες, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν έχουν ενισχύσει μέχρι σήμερα τα ταμεία των καταστημάτων, αφού ουσιαστικά γίνεται μετακύλιση του τζίρου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η επικείμενη εκπτωτική περίοδος, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η τελευταία που πραγματοποιηθεί καθώς ο εν λόγω θεσμός τελεί υπό κατάργηση, πρόκειται να διαρκέσει μέχρι 10 Μαΐου, με τους εμπόρους να έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή 8 Μαΐου.

Χωρίς να μπορεί κάποιος να προβλέψει με ασφάλεια το πως θα εξελιχθεί συνολικά ο Μάιος και με την πλειονότητα των εμπόρων να είναι απογοητευμένοι από τον πασχαλινό τζίρο, οι αισιόδοξοι ελπίζουν πως ενόψει της αύξησης του κατώτατου μισθού η ψυχολογία του κόσμου ίσως βελτιωθεί.

Ωστόσο, μερίδα του εμπορικού κόσμου διατηρεί σκεπτικισμό επισημαίνοντας πως όταν ο κόσμος πρέπει να καλύψει αυξημένους λογαριασμούς παντού είναι δύσκολο να βγει για ψώνια.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Κατά την διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη, με τις κυρώσεις προς τον εμπορικό κόσμο να είναι αυστηρές.

Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Οι καταστηματάρχες σε περίπτωση ελέγχου θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Κάτι τρέχει με τη Frontex

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μηνύματα από διαφορετικές πλευρές για ενδεχόμενη αλλαγή της επιχειρησιακής δράσης της Frontex στην Ελλάδα λαμβάνει τα τελευταία 24ωρα η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η συζήτηση αυτή, που φαίνεται να εκπορεύεται από την έδρα του Οργανισμού στη Βαρσοβία, εντάθηκε ιδιαίτερα μετά και την παραίτηση του επικεφαλής του, Φαμπρίς Λεζερί, στα τέλη Απριλίου. Οπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, εντός και εκτός Ελλάδας, το μέλλον της Frontex στη χώρα θα κριθεί εν πολλοίς από τον αντικαταστάτη του Λεζερί (που από τις 30 Απριλίου, οπότε και η θέση του έμεινε κενή, δεν έχει βρεθεί) και το δόγμα που αυτός θα επιλέξει να εφαρμόσει.

Η επόμενη ημέρα του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, λοιπόν, ενδέχεται να περιλαμβάνει από ελεγχόμενες δομικές αλλαγές στο modus operandi, ηπιότερη αστυνόμευση μέχρι και πλήρη αποχώρηση, με το τελευταίο σενάριο, πάντως, να συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Κι αυτό γιατί οι ελληνικές Αρχές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για εκ νέου κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Βόρειο και το Ανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού Σώματος, η σχετική… απραγία των δύο προηγούμενων καλοκαιριών (και λόγω των περιορισμών που επέβαλλε η πανδημία) αλλά και η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού μεταναστών στα τουρκικά παράλια χτυπούν «καμπανάκι».

Τις τελευταίες εβδομάδες, πάντως, φέρεται ότι έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά η δημιουργία ομάδας εποπτείας της τήρησης των διεθνών συμβάσεων, αποτελούμενη από αξιωματούχους των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας. Ανάμεσα σε άλλα, αντικείμενό τους θα είναι η εξέταση των καταγγελιών για τα επονομαζόμενα «pushbacks» και βασικός στόχος τους η εξομάλυνση της κατάστασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στον απόηχο των παραπάνω καταγγελιών.

Με ανάλογο σκεπτικό, έχει προταθεί και η ενεργοποίηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στον τομέα αυτόν. Μάλιστα, κύριο ρόλο στις σχετικές διαπραγματεύσεις έχει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις με την επίτροπο Εσωτερικών της ΕΕ Ιλβα Γιόχανσον, η οποία αναφέρεται συχνά στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.

Από την άλλη, την Αθήνα ανησυχεί για τυχόν ενεργοποίηση της παραγράφου 4 του άρθρου 46 του Κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, βάσει της οποίας σε περίπτωση παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων ή των υποχρεώσεων διεθνούς προστασίας από μία χώρα ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex δύναται να αποσύρει τη χρηματοδότηση, να αναστείλει ή ακόμα και να τερματίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα του Οργανισμού.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η ελληνική πλευρά αρνείται πρακτικές που αντίκεινται στον Κανονισμό, με αρμόδιους αξιωματούχους να σημειώνουν επιπλέον ότι «δεν υφίσταται θέμα αποχώρησης της Frontex από τη χώρα μας». Οπως λένε, «γίνονται συζητήσεις – παράλληλα με την τοποθέτηση νέου εκτελεστικού διευθυντή – για αναπροσαρμογή της συνεργασίας με τις Αρχές».

Ο έντονος προβληματισμός για την τύχη και τις επόμενες κινήσεις της Frontex προέκυψε έπειτα από πόρισμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF), στο οποίο διαπιστώνονται «πολλαπλές και συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μεσόγειο». Η OLAF κινητοποιήθηκε βασιζόμενη στις αποκαλύψεις δημοσιογραφικής έρευνας (από κορυφαία ευρωπαϊκά ΜΜΕ: «Le Monde», «The Guardian», «Lighthouse Reports», «Der Spiegel», «SRF Rundschau», «Republik»).

Σύμφωνα με αυτή, η Frontex υπήρξε μάρτυρας ή ενεπλάκη και η ίδια σε περίπου 1.000 επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021. Στην παραίτησή του ο τέως εκτελεστικός διευθυντής της Frontex είχε σημειώσει ότι «επιστρέφω την εντολή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς φαίνεται ότι η αρμοδιότητά της, για την οποία εξελέγην και η οποία ανανεώθηκε τον Ιούνιο του 2019, έχει, σιωπηλά αλλά ουσιωδώς, αλλάξει».

Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε σημειώσει: «Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί δεν μου επιτρέπουν να σχολιάσω δημοσίως τις έρευνες και τα πορίσματα της OLAF. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μετά τις δύο έρευνες που προανέφερα η Frontex βελτίωσε τις πρακτικές της, ιδίως όσον αφορά τις υποψίες ή αναφορές για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ζητήσαμε, επίσης, από όλα τα κράτη-μέλη να μας αναφέρουν όλα τα πλωτά μέσα που επιχειρούν σε μια περιοχή ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα, αλλά μερικά κράτη-μέλη – όχι η Ελλάδα – δείχνουν απροθυμία».

Επίσημη απάντηση της Frontex στα «ΝΕΑ»

«Η Frontex συνεχίζει τις επιχειρησιακές της δραστηριότητες στην Ελλάδα και παραμένει σε διάλογο με τις αρμόδιες Αρχές για συγκεκριμένες ανάγκες και βοήθεια, καθώς και για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν θεμελιώδη δικαιώματα σε επιχειρησιακούς τομείς. Η Ελλάδα παραμένει μία από τις μεγαλύτερες επιχειρησιακές περιοχές του οργανισμού, με 450 μόνιμους αξιωματικούς του σώματος, 18 σκάφη, 33 περιπολικά και δύο εναέρια μέσα.

Καθώς ένας από τους κύριους μεταναστευτικούς δρόμους διέρχεται από την Ελλάδα, η υποστήριξη των εθνικών Αρχών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των ελληνικών Αρχών και της Frontex».

Το άρθρο που προβληματίζει την Αθήνα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 2019/1896 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 13ης Νοεμβρίου 2019 για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και για την κατάργηση των κανονισμών

Αρθρο 46 – Αποφάσεις για αναστολή ή τερματισμό ή μη δρομολόγηση δραστηριοτήτων

Παράγραφος 4: Ο εκτελεστικός διευθυντής, ύστερα από διαβούλευση με τον υπεύθυνο θεμελιωδών δικαιωμάτων και αφού ενημερώσει το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος, αποσύρει τη χρηματοδότηση για κάθε δραστηριότητα του Οργανισμού ή αναστέλλει ή τερματίζει οποιαδήποτε δραστηριότητα του Οργανισμού, εν όλω ή εν μέρει, εάν θεωρεί ότι υφίστανται παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων ή υποχρεώσεων διεθνούς προστασίας που σχετίζονται με την εν λόγω δραστηριότητα που είναι σοβαρής φύσεως ή είναι πιθανό να συνεχιστούν.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Δημόσιοι υπάλληλοι: Θα απολύονται ύστερα από τέσσερις δυσμενείς κρίσεις

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Κατάργηση της βαθμολογίας για τους υπαλλήλους και έμφαση σε εννέα δεξιότητες προβλέπει το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο. Ωστόσο, στην περίπτωση που ο υπάλληλος λάβει τέσσερις δυσμενείς – πλην, όμως, πλήρως δικαιολογημένες, με πραγματικά γεγονότα –  αξιολογήσεις, τότε δύναται να ενεργοποιηθεί η κατάργηση της σύμβασης εργασίας του.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Με στόχο τη θέσπιση ενός νέου, λειτουργικού και διαφανούς πλαισίου στοχοθεσίας και αξιολόγησης της απόδοσης στον δημόσιο τομέα, το υπουργείο προχωρεί τη μεταρρύθμιση, θέλοντας να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα προβλήματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, το 97% των υπαλλήλων αξιολογούνται τουλάχιστον πολύ επαρκείς, με βαθμολογία άνω του 75/100, ενώ το ποσοστό των άριστων αξιολογήσεων ξεπερνά το 50%. «Το ισχύον σύστημα είναι βαρύ, δαπανηρό και χρονοβόρο και δεν μας δίνει κανένα αποτέλεσμα. Γι’ αυτό καθίσταται αναγκαία η μεταρρύθμιση» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος στη διάρκεια της παρουσίασης του νέου συστήματος.

Δεξιότητες

Βάσει, λοιπόν, του νομοσχεδίου, το οποίο θα παραμείνει αναρτημένο για διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη και αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται στις εξής δεξιότητες: ομαδικότητα, ηγετικότητα, επαγγελματισμό και ακεραιότητα, προσανατολισμό στο αποτέλεσμα, οργάνωση και προγραμματισμό, προσανατολισμό στον πολίτη, προσαρμοστικότητα, διαχείριση γνώσης καθώς και επίλυση προβλημάτων και δημιουργικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αξιολόγηση, που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2023, αφορά συνολικά 200.000 δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις κατηγορίες που υπόκεινται σε αξιολόγηση.

Οπως ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης, η αξιολόγηση των δεξιοτήτων θα γίνει με τον… κανόνα «3-3-3», δηλαδή θα ελεγχθούν οι τρεις δεξιότητες στις οποίες ο υπάλληλος έχει πολύ καλή επίδοση, τρεις στις οποίες χρήζει βελτίωσης και τρεις όπου η επίδοσή του είναι μέτρια. Κι ενώ ένας «κακός» υπάλληλος, ύστερα από τέσσερα… φάουλ αξιολόγησης, με ειδικώς μνημονευόμενα πραγματικά γεγονότα, μπορεί να δει την πόρτα της εξόδου, ένας «εξαιρετικός» συνάδελφός του μπορεί να επιβραβευθεί, καθώς η αξιολόγηση πρόκειται να λειτουργήσει ως στοιχείο για την περαιτέρω εξέλιξή του στην επιλογή προϊσταμένων.

Προϊστάμενοι

Από την άλλη, για την αξιολόγηση των προϊσταμένων η βαθμολόγηση δεν καταργείται. Αντίθετα, η αποτύπωση του επιπέδου δεξιοτήτων βαθμολογείται από 1 έως 5 και λαμβάνεται σε ποσοστό 40% στη συνολική αξιολόγηση. Η επίτευξη των στόχων θα βαθμολογείται με 50% κι ένα 10% θα είναι η αξιολόγηση του προϊσταμένου από τους υφιστάμενούς του. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, η αξιολόγηση των υφισταμένων θα γίνεται επώνυμα. «Αλλωστε, με την ανωνυμία δεν χτίζεται κουλτούρα αξιολόγησης».

Στην περίπτωση που ο προϊστάμενος μείνει… μετεξεταστέος τόσο στην αξιολόγηση των δεξιοτήτων όσο και στη στοχοθεσία, τότε – και πάλι ύστερα από παράθεση τεκμηριωμένων πραγματικών περιστατικών – μπορεί και να παυθεί από τα καθήκοντά του.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να δοθεί πιλοτικά το μπόνους παραγωγικότητας, με τη μορφή χρηματικού πριμ, σε τρεις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Ετσι, σε πρώτη φάση η χρηματική επιβράβευση θα συνδεθεί με τα Ετήσια Σχέδια Δράσης Υπουργείων, τα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, αλλά και με την υλοποίηση δημοσιονομικών στόχων.

Πριμ

Οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα λάβουν πρώτοι και πιλοτικά το μπόνους είναι εκείνοι που σχετίζονται με την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης Υπουργείων αλλά και όσοι εργάζονται στις Γενικές Διευθύνσεις οικονομικών υπηρεσιών των υπουργείων καθώς και συγκεκριμένων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, προτεραιότητα θα δοθεί στους περίπου 6.000 υπαλλήλους που θα εμπλακούν άμεσα στην υλοποίηση έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και έργων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Το μπόνους παραγωγικότητας δεν θα υπερβαίνει το 15% του ετήσιου μισθού.

Στο μεταξύ, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο προβλέπεται και ο θεσμός του Συμβούλου Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Πρόκειται για στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών τα οποία θα τοποθετηθούν στα Τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού των υπόλοιπων υπουργείων με στόχο να καθοδηγούν και να συμβουλεύουν για την ορθή εφαρμογή του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, ενισχύεται η αυτο-αξιολόγηση των οργανικών δομών του Δημοσίου, που είναι μεν προαιρετική αλλά το υπουργείο θα δώσει κίνητρα, όπως η πρόσληψη προσωπικού.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ1 λεπτό ago

Κάτι τρέχει με τη Frontex

ΚΟΣΜΟΣ9 λεπτά ago

Έλον Μασκ: Ο Mr. Tesla κοιτάζει τον Λευκό Οίκο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ19 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη ημέρα των τάσεων

ΚΟΣΜΟΣ28 λεπτά ago

Ζελένσκι: Ζητά διεθνή συμφωνία για την καταβολή ρωσικών πολεμικών αποζημιώσεων

ΕΛΛΑΔΑ39 λεπτά ago

Δημόσιοι υπάλληλοι: Θα απολύονται ύστερα από τέσσερις δυσμενείς κρίσεις

ΚΟΣΜΟΣ48 λεπτά ago

Δυτική Οχθη: Σκοτώθηκε έφηβος Παλαιστίνιος από σφαίρες των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ώρες ago

Βαλκάνια: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

ΚΟΣΜΟΣ3 ώρες ago

Συρία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και ζημιές από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Δαμασκό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ώρες ago

ΗΠΑ για τουρκικές υπερπτήσεις: Ανησυχία για θανατηφόρο ατύχημα αλλά ίσες αποστάσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ώρες ago

Τουρκία: Και οι ΗΠΑ τίμησαν τον Κεμάλ Ατατούρκ ανήμερα της Γενοκτονίας των Ποντίων

Δημοφιλή