Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ξενικά είδη: Η άγρια μάχη επιβίωσης κάτω από τα ήρεμα νερά – Είστε σίγουροι ότι ξέρετε πού κολυμπάτε;

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Επικίνδυνος συνωστισμός παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στις θάλασσες της Μεσογείου χωρίς αυτός να οφείλεται στο πέρα δώθε σκαφών και πλοίων κατά τη θερινή περίοδο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης: Γαλάζιες μέδουσες: Φτάνουν στις ελληνικές ακτές

Αντιθέτως, το στριμωξίδι κάτω από τα φαινομενικά ήρεμα, επιφανειακά, νερά, έχει να κάνει με εκατοντάδες αινιγματικά είδη, ψάρια, τσούχτρες, μέδουσες, μυστήρια ψάρια, επικίνδυνα φυτά, κλπ. κλπ. τα οποία  βρήκαν την πόρτα ανοικτή και μπήκαν.

Διαβάστε επίσης: Έκπληξη: Ορισμένα ψάρια ξέρουν από αριθμητική

Και δεν θα ενδιέφερε κανέναν αν μερικές εκατοντάδες οργανισμοί κατάφερναν απλώς να τρυπώσουν στο Αιγαίο και το Ιόνιο από τον μακρινό Ινδικό Ωκεανό, εκμεταλλευόμενα τη διώρυγα του Σουέζ.

Δεν κάνουν μόνο φασαρία

Ομως από την στιγμή που τα ξενικά είδη, τα οποία έφτασαν και εγκαταστάθηκαν στις ελληνικές θάλασσες, δεν κάθονται φρόνιμα να βοσκήσουν στον πυθμένα αλλά επιτίθενται σε άλλα είδη, διαταράσσουν το περιβάλλον, χύνουν δηλητήριο, διώχνουν ψάρια, στρώνουν τον δρόμο σε μέδουσες, καταστρέφουν λιβάδια, κλπ.κλπ., τότε τα πράγματα σοβαρεύουν.

Με άλλα λόγια, κανείς δεν θα απολάμβανε αμέριμνος το μπάνιο του στη θάλασσα, ξέροντας την πραγματική αλήθεια για όσα συμβαίνουν, γύρω του, στον βυθό. Και δεν έχει να κάνει με τις μέδουσες.

Χαλασμός με τις τσούχτρες

Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει χαλασμός με τις τσούχτρες. Ολοι ξέρουν όμως ότι εδώ και δεκαετίες, καλοκαίρι παρά καλοκαίρι, οι θάλασσες είχαν τσούχτρες.

Εμπαινε κάποιος, τον τσιμπούσαν, έβγαινε ουρλιάζοντας και οι υπόλοιποι κάθονταν κάτω από τα δέντρα ή έφευγαν.

Για παράδειγμα, στα μέσα του Ιουνίου του 2017, μαζί με τους πρώτους λουομένους έκαναν την εμφάνισή τους μαζικά και οι μέδουσες. Την αρχή έκαναν στον Κορινθιακό Κόλπο και μετά πήγαν και στο Πατραϊκό, και αλλού.

Παγίδα

Σύμφωνα με επιστήμονες,  η μαζική εμφάνιση μεδουσών  είναι ένα φαινόμενο φυσικό. Ιδιαίτερα, δε, οι μέδουσες Pelagia noctiluca, με τα μακριά πλοκάμια και το διάφανο σώμα, αναπαράγονται στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος. Μετά την αναπαραγωγή οι μέδουσες μπορεί να φτάσουν, ανάλογα με τους ανέμους που πνέουν, μέχρι και την ακτή και όταν μπουν μέσα σε έναν κόλπο, παγιδεύονται.

Αυτή η μαζική εμφάνιση οφείλεται και σε μια σειρά από παράγοντες όπως είναι η αλατότητα του θαλασσινού νερού, η αύξηση της θερμοκρασίας του, καθώς και η ηλιοφάνεια, παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αναπαραγωγή των μεδουσών. Υπάρχει, βέβαια, και μια θεωρία που λέει πως όταν σημειώνεται υπεραλίευση, ευνοούνται οι ζελατινώδεις οργανισμοί, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να αποδειχθεί, χωρίς βέβαια να αποκλείεται πως θεωρητικά έχει κάποια βάση.

Μαζική εισβολή

Μαζική, όμως, είναι τα τελευταία χρόνια και η εισβολή που σημειώνεται στη Μεσόγειο, και άρα και στις ελληνικές θάλασσες, από ξενικά είδη που δεν είναι μόνο ψάρια, αλλά και φύκια, μαλάκια, εχινόδερμα καθώς και καρκινοειδή. Είναι ενδεικτικό πως από τα 17.000 είδη που γνωρίζουμε στη Μεσόγειο, πάνω από 1.000 είναι τα ξενικά.

Πρόκειται για τροπικά ή υποτροπικά είδη, τα περισσότερα από τα οποία άρχισαν να εισβάλλουν στα νερά της Μεσογείου μετά την κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ το 1869. Μάλιστα, τα ξένα – για το μεσογειακό οικοσύστημα – είδη ονομάστηκαν λεσεψιανοί μετανάστες, παίρνοντας το όνομά τους από τον γάλλο μηχανικό της διώρυγας Φερντινάντ Λεσέψ. Βάσει δεδομένων, πάντως, η θάλασσα της Μεσογείου παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό βιολογικών εισβολών παγκοσμίως.

Ετσι, η διώρυγα αποτέλεσε ένα φυσικό κανάλι επικοινωνίας της Ερυθράς Θάλασσας και του Ινδικού Ωκεανού και των ειδών τους με τη Μεσόγειο.

Τα λεοντόψαρα

Είναι ξενικό είδος από την Ερυθρά Θάλασσα και το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση στην Ανατολική Μεσόγειο. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Ρόδο το 2015. Είναι δηλητηριώδες ψάρι, με μεγάλες, μακρόστενες άκανθες στη ράχη του και μπορεί να το δουν ακόμη και οι λουόμενοι με μια μάσκα σε βάθος μόλις 3-4 μέτρων. Καταναλώνεται ωστόσο, και μάλιστα είναι πολύ νόστιμο. Οσο για την τοξίνη που έχει, όταν το ψάρι ψηθεί».

Το λαγόψαρο

Το τοξικό λαγόψαρο (Lagocephalus sceleratus), είναι ακόμη μία περίπτωση επικίνδυνου ξενικού είδους.  Οι επιστήμονες από την αρχή που το εντόπισαν, ενημέρωναν αλιείς και καταναλωτές για το επικίνδυνο αυτό ψάρι, το οποίο δεν πρέπει να καταναλώνεται, γιατί ακόμη και με το μαγείρεμα το δηλητήριο που έχει παραμένει. Πλέον, το λαγόψαρο έχει εξαπλωθεί τόσο, που πληθυσμοί του εντοπίζονται ακόμη και στην Ισπανία.

Η τρομπέτα

Κάποια από τα ξενικά είδη, τρώγονται όπως και τα δικά μας ψάρια.  Ενα από αυτά είναι η  φιστουλάρια (Fistularia commersonii) ή τρομπέτα.

Ο σαρδελόγαυρος

Αλλά και ο σαρδελόγαυρος (Etrumeus golanii), ο οποίος αλιεύεται στα νερά των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Γερμανοί

Τη δεκαετία του ’30 και του ’60 ήρθαν και οι λεγόμενοι γερμανοί ή μαύρη και άσπρη αγριόσαλπα – αλιεύονται στα ελληνικά νερά και φτάνουν στους πάγκους των ψαράδων προς πώληση.
Πολλοί από τους λεσεψιανούς μετανάστες, ωστόσο, δεν έχουν εμπορική αξία, είτε γιατί είναι μικροί σε μέγεθος είτε γιατί στους καταναλωτές δεν αρέσει η γεύση τους.

Μάχη επιβίωσης

Η συμβίωση των λεσεψιανών μεταναστών με τους γηγενείς θαλάσσιους οργανισμούς μόνο αρμονική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Στη Μεσόγειο σήμερα εντοπίζονται περισσότερα από 1.000 διαφορετικά ξενικά είδη, εκ των οποίων περισσότερα από 600 έχουν βιώσιμους πληθυσμούς. Περίπου 100 από αυτά θεωρούνται εισβολικά, δηλαδή αναπτύσσονται εις βάρος των ντόπιων πληθυσμών. Ανάμεσά τους είναι ο λαγοκέφαλος, η κορνέτα, το λεονταρόψαρο, ο μονόχειρας κ.ά.

Επιστήμονες εξηγούν  ότι η ραγδαία ανάπτυξη αυτών των πληθυσμών οφείλεται στο γεγονός ότι τα ξενικά είδη δεν αντιμετωπίζουν απειλές. Οι άνθρωποι δεν τα τρώνε, τα ντόπια είδη δεν τα αναγνωρίζουν ούτε ως θήραμα ούτε ως θηρευτές. Ετσι όχι μόνο δεν κινδυνεύουν τα ίδια αλλά θηρεύουν εξαιρετικά αποτελεσματικά.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Καλύτερη εικόνα στην Ιτέα, ανησυχούν για τους ανέμους – Σε ύφεση η φωτιά στο Κρανίδι

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με τα εναέρια μέσα να έχουν πέσει από το πρωί της Τρίτης στη μάχη με τις πυρκαγιές σε Ιτέα και Κρανίδι, η εικόνα και από τα δύο πύρινα μέτωπα είναι καλύτερη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Ιτέα η έκταση της φωτιάς είναι πολύ μεγάλη αν και η εικόνα τις πρώτες πρωινές ώρες είναι καλή μετά τον χθεσινό πύρινο εφιάλτη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ωστόσο, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, καθώς αναμένουν να ενισχυθούν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες, κάτι που πρόκειται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και την προσπάθεια των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούσαν όλο το βράδυ, ενώ τα εναέρια που επιχειρούν από το πρωί είναι 4 Canadair και 1 Erickson. Επίσης, τη μάχη με τις φλόγες δίνουν 140 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα τμήματα και 43 οχήματα της Πυροσβεστικής.

Θυμίζουμε ότι η φωτιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή της Άμφισσας. Η Πολιτική Προστασία προειδοποίησε τους κατοίκους να εκκενώσουν το βορειοδυτικό κομμάτι της, ενώ εστάλη και μήνυμα από το 112.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, Γιώργος Δελμούζος μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα » νωρίς το πρωί της Τρίτης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή και για τις μάχες των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της φωτιάς.

«Με το πρώτο φως της ημέρας δύο Canadair είναι μαζί μας και επιχειρούν, στο μέτωπο προς Αγία Ευθυμία σε μη κατοικημένη περιοχή προς το παρόν. Πριν από λίγο πέρασα από τις εργατικές κατοικίες της Ιτέας, όπου η φωτιά έχει κατασβεστεί πλήρως, υπάρχουν ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, ένα στύλο της ΔΕΗ είδα να καίγεται, δεν ξέρω όμως τί μπορεί να δημιουργήσει αυτό. Εκκενώθηκαν 50 σπίτια περίπου, ωστόσο οι κάτοικοι γύρισαν. Είναι σε ύφεση η φωτιά και δείχνει ότι πάει να τεθεί σε έλεγχο», ανέφερε αρχικά ο κ. Δελμούζος.

«Ο ελαιώνας της Αμφισσας που είναι και μνημείο της UNESCO έχει πληγεί πάρα πολύ, καίγεται πολύ μεγάλο μέρος. Κουράγιο και καλή δύναμη σε αυτούς που έχουν πληγεί», κατέληξε.

Οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας

Σε ύφεση η φωτιά στο Κρανίδι

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής, στο Κρανίδι η φωτιά είναι σε ύφεση μετά τις ηρωικές προσπάθειες των δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή. Στο συγκεκριμένο μέτωπο επιχειρούν 63 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρα τμήματα και 18 οχήματα. Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν είναι 2 Canadair και 1 Erickson.

Να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει κάποια αναφορά για καμένα σπίτια ούτε στην Άμφισσα, ούτε στο Κρανίδι.

Επίσης, στα μέτωπα της Αχαΐας και της Ηλείας, οι πυρκαγιές είναι σε ύφεση, ενώ εκεί επιχειρούν 2 Canadair και ένα Erickson.

Πού υπάρχει κίνδυνος Κατηγορίας 4 για φωτιά σήμερα

Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο σήμερα λόγω των πυρομετεωρολογικών συνθηκών είναι:

  • Αττική και Κύθηρα
  • Κεντρική και νότια Εύβοια
  • Αργολίδα
  • Λέσβος
  • Χίος
  • Σάμος
  • Ικαρία

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Οι «αλλαγές θέσης» των τριών νεκρών κοριτσιών, δείχνουν τι συνέβη στο θρίλερ με τα 3 νεκρά παιδιά

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι ύποπτες αλλαγές «θέσης» στους θανάτους και στα σημαντικά επεισόδια υγείας των τριών κοριτσιών στην Πάτρα, δίνoυννέες διαστάσεις στην δραματική αυτή  υπόθεση και πολλαπλασιάζει της υπόνοιες για την 33χρονη  ήδη κατηγορούμενη μητέρας τους, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στον θάνατο της επτα μηνών Ιριδας τον Μαρτιο του 2021 στο οικογενειακό σπίτι στην οδό Μπιζανίου, στην ανακοπή της εννιάχρονης Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο τον Απρίλιο του 2021 αλλά και στον θάνατο της 3,5 χρονών Μαλένας τον Μάρτιο του 2019 στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ελπίς» υπάρχουν κρίσιμες καταθέσεις ότι τα κορίτσια που βρεθηκαν άπνοα, είχαν αλλάξει περιέργως θέση στο κρεβάτι τους, από τότε που τα είχε αφήσει η μητέρα τους  είτε για να ειδοποιήσει γιατρούς ή για να πέσει να κοιμηθεί.

Κάτι που εξετάζεται από αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και νομικούς αν σχετίζεται με «την πιθανή προσπάθεια των παιδιών να κρατηθούν στην ζωή, κάνοντας ημιθανή τις τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις,  μετά  την πιθανή σφοδρή προσπάθεια την μητέρας τους να τα σκοτώσει» Κι αφού βεβαίως δεν είναι απολύτως σαφές σε τι κατάσταση τα είχε αφήσει τελευταία φορά η μητέρα τους.

Αναφορές γιατρών

Σε αναφορές λοιπόν για περίεργη μεταβολή της θέσης της ατυχης Τζωρτζίνας  που βρεθηκε στην μέση του κρεβατιού και μάλιστα χωρίς παροχή οξυγόνου προχώρησαν οι   γιατροί του Καραμανδανείου Νοσοκομείου όταν έσπευσαν στο δωμάτιο της μετα από νωχελική καθυστερημένη ενημέρωση τους   από την Ρούλα Πισπιρίγκου   ότι «κτυπάει το οξύμετρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πισπιρίγκου: Αγώνας δρόμου για να αντικρούσει τη δικογραφία – Η εισαγγελική εντολή και οι πιθανές νέες διώξεις

Όπως έχουν ενδεικτικά καταθέσει οι γιατροί για τις ώρες που έπαθε ανακοπή η Τζωρτζίνα (ΣΣ τελικώς πέθανε από χορήγηση κεταμίνης τον Ιανουάριο του 2022) «πήγαν στο δωμάτιο και βρήκαν την Τζωρτζίνα ωχρή και χωρίς σφυγμό. Το κορίτσι δεν ανταποκρινόταν. Ειδαμε την Τζωρτζίνα περιέργως στη μέση του κρεβατιού, σε πλάγια θέση και χωρίς το ρινικό οξυγόνο. Και το παλμικό οξύμετρο δεν είχε καμία ένδειξη».

Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να προκύπτει και για την επτα μηνών Ιριδα με βάση την πρόσφατη κατάθεση της   αδελφης της Δήμητρας Πισπιρίγκου   για την θέση που  βρήκε το μωρό (ΣΣ: Χωρίς σφυγμό, μελανιασμένο)  γύρω στις 10.30 το πρωί στην κούνια του.

Όπως κατεθεσε: «Την είδα εντελώς ξεσκέπαστη. Δεν ήταν στη θέση που ήταν συνήθως ξαπλωμένη. Ήταν κάθετα στο στρώμα με το κεφάλι της προς τα έξω και τα πόδια της προς την μεριά του τοίχου. Ήταν ανάσκελα ξαπλωμένη και το κεφάλι της γερμένο προς τα δεξιά. Δεν ήταν στο κέντρο της κούνιας, αλλά προς τα πάνω.

Την Ίριδα την βρήκα ανάμεσα στο ξύλο της πάνω πλευράς της κούνιας και στο μαξιλάρι. Μάλιστα το μαξιλάρι ακουμπούσε ακριβώς το δεξί χέρι της Ιριδας. Σας λέω ότι μου έκανε εντύπωση η θέση της γιατί η Ίριδα δεν κουνιόταν τόσο στον ύπνο ώστε να μπορεί να αλλάξει τόσο πολύ από τη θέση που την είχε βάλει η Ρούλα για ύπνο. Δεν είδα που ακριβώς την έβαλε για ύπνο, αλλά την έβαλε σίγουρα κατά μήκος. Όχι κάθετα. Επίσης σίγουρα το κεφάλι της θα ήταν πάνω στο μαξιλάρι όταν την έβαλε για ύπνο».

Ο θάνατος της Μαλένας

Κάτι αντίστοιχο όμως συμβαίνει και στον θανατο της Μαλένας  όπου υπάρχει η περιγραφή της ίδιας της Ρούλας Πισπιρίγκου που αναφέρει ότι «στις 16.40 το παιδί τινάχτηκε, με κοίταξε, εβγαλε έναν βρόγχο και έμεινε με τα μάτια μισάνοιχτα. Της μίλησα , της φωναξα Μαλένα, Μαλένα, της πήρα από τα χερια τα πανάκια  που είχε ως συνήθεια να κρατά στον υπνο της κι έτρεξα στο δωμάτιο των νοσηλευτών να τις φωνάξω.

Όταν μπήκαμε στο δωμάτιο το παιδί είχε γυρίσει σε πλάγια θέση , είχε ξαναπάρει τα το πανάκι στα χερια της και τα χείλη της ήταν μπλέ». Με κύριο ζητούμενο πως βρεθηκε το παιδί που το  είχε –σύμφωνα με την περιγραφή της-  αφήσει ακίνητο και κανονικά τοποθετημένο στο κρεβάτι με τα πανάκια να τα έχει πάρει από το χερι του, σε άλλη θέση, γυρισμένο και με τα πανάκια πάλι  στα χέρια του».

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή