Connect with us

OIKONOMIA

Υδρογονάνθρακες: Ψάχνουν συνεταίρους Helleniq Energy και Energean για τις έρευνες φυσικού αερίου [χάρτης]

Published

on

Spread the love

Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους αναμένεται να μιλήσουν οι σεισμικές έρευνες για το αν υπάρχουν αξιόλογα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα θαλάσσια blocks της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του ΟΤ, σύμφωνα με τις οποίες οι τρεις πετρελαϊκές ExxonMobil, Helleniq Energy και Energean από τον Οκτώβριο και μετά θα παίρνουν από την PGS τα αποτελέσματα και τις ερμηνείες των γεωφυσικών δεδομένων που συγκέντρωσαν τα σεισμογραφικά της εταιρείας κατά τη διάρκεια των σεισμικών ερευνών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Άρα, λένε στον ΟΤ αρμόδιες πηγές, οι επενδυτές θα προχωρήσουν με τη σειρά τους στην αξιολόγηση των σεισμικών και τον εντοπισμό πιθανών στόχων για τις εξορύξεις.

Την ίδια στιγμή η Helleniq Energy και η Energean φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρίσκονται στην αναζήτηση εταίρων για τις παραχωρήσεις που διαχειρίζονται κατά 100% μόνες τους.

Η επιδίωξη είναι με την συνεκμετάλλευση να μοιραστούν τα κόστη των γεωτρήσεων αλλά και ο πλούτος… που μπορεί να κρύβουν τα blocks.

Κρήτη και Ιόνιο

Η διαδικασία της ερμηνείας και της αξιολόγησης των σεισμικών δεδομένων, όπως προαναφέρθηκε, δεν αναμένεται να τελειώσει το 2023 καθώς όπως πρόσφατα σημείωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης οι επενδυτικές αποφάσεις, δηλαδή το αν θα διενεργήσουν οι εταιρείες τις πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις ή αν θα επιστρέψουν τις παραχωρήσεις θα ληφθούν εντός του 2024.

Σημειώνεται ότι ο λόγος γίνεται για τα θαλάσσια blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» (ExxonMobil – Helleniq Energy), τα blocks «10 – Κυπαρισιακός Κόλπος» και «Ιόνιο» της Helleniq Energy και το block «2 – Δυτικά της Κέρκυρας» των Energean – HelleniqEnergy.

Επενδυτές

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς, η Helleniq Energyέχει σε εξέλιξη διαδικασία για την εύρεση εταίρου στα δύο θαλάσσια οικόπεδα, στα οποία δραστηριοποιείται μόνη της. Άρα το 2024 και μόλις θα έχει στη διάθεση της την ερμηνεία και την αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων αναμένεται και να προχωρήσει και στις τελικές της αποφάσεις και ως προς το θέμα αυτό.

Όπως και να χει οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις στα θαλάσσια blocks αναμένονται το 2025. Εφόσον, τα γεωφυσικά δεδομένα είναι θετικά.

Ιωάννινα

Πάντως, νωρίτερα, εντός του 2024 αναμένεται να πέσει το πρώτο γεωτρύπανο μετά από δεκαετίες στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το χερσαίο block των Ιωαννίνων το οποίο έχει μισθώσει η Energean.

Στα «Ιωάννινα», στις 27 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη διενέργεια της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης. Πηγές αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (τοπική αυτοδιοίκηση, περιφέρεια, αρχαιολογική υπηρεσία κλπ) τάχθηκαν υπέρ της ΣΜΠΕ. Ωστόσο το κείμενο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου η Energean να πάρει το πράσινο φως και να τρέξει την προετοιμασία και την εκτέλεση της εξόρυξης.

Η Energean απαντά στις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις που έχουν γίνει στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης. Η διαδικασία γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η αδειοδότηση παραμένει αδιευκρίνιστη χρονικά. Με το πλέον αισιόδοξο σενάριο αναμένεται γύρω στο Φθινόπωρο.

Επιπλέον, κι εφόσον τα παραπάνω τρέξουν γρήγορα η Energean θα πρέπει να χωροθετήσει το εργοτάξιο για τη γεώτρηση αλλά και να παραγγείλει το γεωτρύπανο από τη διεθνή αγορά.

Ενδεχομένως, δηλαδή, η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση να πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Πάντως, οι πληροφορίες της αγοράς φέρουν και την Energean να αναζητούν εταίρο για την παραχώρηση των Ιωαννίνων.

Η ΕΔΕΥΕΠ

Πρόσφατα στη διάρκεια του συνεδρίου του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος επανέλαβε τις δηλώσεις που έκανε τον Φεβρουάριο στα ΝΕΑ για τις μεγάλες πιθανότητες εντοπισμού πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου: «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι καθώς η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και των υποδομών που ήδη έχουμε μπορεί να γίνει ένα αξιόπιστο κέντρο ενέργειας, όχι μόνο σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και σε Ευρωπαϊκό, με τη δυνατότητα να προμηθεύσει την Ευρώπη με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου», είπε και τόνισε: «Στοχεύουμε άλλωστε σε μεγάλες δομές φυσικού αερίου – πιθανώς και σε μεγαλύτερες από όσο υπολογίζαμε παλαιότερα, με τις τελευταίες εξελίξεις στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου να μας γεμίζουν με αυτοπεποίθηση».

Πηγή: OT

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΚΟΣΜΟΣ9 λεπτά ago

Τουρκία: Στα «ύψη» τα ενοίκια – Απειλούνται με εξώσεις οι ενοικιαστές

ΘΕΣΣΑΛΙΑ19 λεπτά ago

«Έχουμε το σχέδιο, έχουμε την ομάδα για να κάνουμε τη Λάρισα πόλη της ευημερίας για όλους» –

LIFESTYLE29 λεπτά ago

Κένταλ Τζένερ – Bad Bunny: Μαζί σε διαφήμιση της Gucci

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ38 λεπτά ago

Τα 25 χρόνια λειτουργίας γιορτάζει σήμερα η Google – GPU

VIDEO59 λεπτά ago

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος στο Συμβαίνει Τώρα 29/09/2023

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα ago

Γεωργιάδης κατά Κασσελάκη: Στην αρχή είχε λίγο πλάκα αλλά… – Είναι άσχετος

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Κακοκαιρία Elias: Χωρίς πόσιμο νερό οι κάτοικοι στον Βόλο

ΜΠΑΣΚΕΤ2 ώρες ago

Λίλαρντ: «Θα φανεί πως είμαι από τους κουφαίους»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 ώρες ago

Αγγλία (7η αγωνιστική): Ψάχνουν νίκη… εδραίωσης

OIKONOMIA2 ώρες ago

Υδρογονάνθρακες: Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 οι αποφάσεις για τα κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή