Connect with us

OIKONOMIA

Υδρογονάνθρακες: Σε Ιωάννινα και Κέρκυρα τα πρώτα γεωτρύπανα – Το μυστήριο της Κρήτης

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα ερευνών και γεώτρησης ανά παραχώρηση

Στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων και το θαλάσσιο «block 2» που βρίσκεται Βορειοδυτικά της Κέρκυρας αναμένεται να γίνουν οι πρώτες γεωτρήσεις που θα δώσουν την πρώτη εικόνα για το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το γκάζι… για την άφιξη των γεωτρύπανων πατάνε η Energean και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ άγνωστες παραμένουν προσώρας οι προθέσεις της γαλλικής TotalEnergies η οποία και είναι η εντολοδόχος της κοινοπραξίας με την ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια κι έχουν μισθώσει τα πλέον πολλά υποσχόμενα θαλάσσια blocks της Κρήτης.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, το roadmap των ενεργειών ανά περιοχή έχει ως εξής:

Block «Ιωάννινα». Η πρώτη γεώτρηση, όπως έγινε γνωστό από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και τον επικεφαλής της Energean θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2023 στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων. Είναι η πλέον ώριμη περιοχή σε σχέση με τις υπόλοιπες πέντε. Η εταιρεία που έχει μισθώσει το συγκεκριμένο block έχει ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες και άλλες προκαταρκτικές εργασίες και προγραμματίζει ερευνητική γεώτρηση. Αν διαπιστωθεί εκμεταλλεύσιμο κοιτάσματα τότε το 2024 θα προχωρήσει η ανάπτυξη του. Σημειώνεται ότι τα «Ιωάννινα» έχουν παραχωρηθεί από το 2014.

«Block 2 – Β.Δ. της Κέρκυρας». Την παραχώρηση έχουν μισθώσει η Energean (75%) και τα ΕΛΠΕ (25%). Στη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023 προγραμματίζονται απευθείας τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες ώστε να έρθει πιο κοντά ο χρόνος της πρώτης γεώτρησης, το 2024.

Blocks “Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός». Οι δύο παραχωρήσεις έχουν μισθωθεί κατά 100% από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Έχουν ήδη γίνει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Μέχρι το τέλος του 2022 θα εντοπιστούν οι στόχοι ενδιαφέροντος ώστε το 2023 να ληφθούν τρισδιάστατες σεισμικές και το 2024 να πραγματοποιηθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση.

Blocks “Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Τα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» είναι τα πλέον φιλόδοξα ως προς την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου, ωστόσο είναι τα λιγότερο «ώριμα» επενδυτικά blocks. Απαιτείται άμεσα η πρόσκτηση δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων. Ο στόχος είναι για τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023. Οι δύο παραχωρήσεις έχουν μισθωθεί από την κοινοπραξία των TotalEnergies (εντολοδόχος 40%), την ExxonMobil (40%) και τα ΕΛ.ΠΕ (20%). Όπως έγραψαν τα ΝΕΑ και ο ΟΤ το περασμένο Σαββατοκύριακο η TotalEnergies φέρεται να ανασχεδιάζει τα επενδυτικά της πλάνα σε σχέση με την τύχη της στις συγκεκριμένες θαλάσσιες παραχωρήσεις.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Κρήτη: Μετρούν απώλειες οι κτηνοτρόφοι – Χάθηκε το 25% του ζωικού κεφαλαίου σε ένα χρόνο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σοβαρή μείωση έχει δεχτεί το ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης σε πρόβατα και κατσίκια, με τη μείωση να αγγίζει το 25% μέσα σ’ ένα χρόνο. Η πανδημία, ο αυξημένος πληθωρισμός και ο πόλεμος που έχει κηρύξει εδώ και σχεδόν τρεις μήνες η Ρωσία στην Ουκρανία είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα να εκτινάξουν το κόστος της παραγωγής, με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι κτηνοτρόφοι εκπέμπουν SOS, καθώς το κόστος της παραγωγής είναι ιδιαίτερο μεγάλο, με τους ίδιους να δηλώνουν ότι η κατάστασή τους είναι απογοητευτική. Η μείωση ζωικού κεφαλαίου σημαίνει ταυτόχρονα πως το ντόπιο κρέας θα ακριβύνει, επισημαίνει το neakriti.gr. Η Ελλάδα βιώνει εδώ και δύο χρόνια μια πανδημία που έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε όλες τις πτυχές της οικονομικής ζωής. Δε θα μπορούσε η κτηνοτροφία να ξεφύγει από τον γενικό κανόνα, που σήμερα έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κόστος παραγωγής. Οι αντοχές της κτηνοτροφίας δοκιμάζονται εδώ και δύο χρόνια, με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να έχουν ξεκινήσει τη σφαγή προβάτων και κατσικιών για να διασφαλίσουν το οικονομικό τους μέλλον.

Ήδη από την πανδημία φάνηκε πως η κατάσταση θα είναι δύσκολη για τους ίδιους. Ο κτηνοτρόφος Νίκος Δασκαλάκης μίλησε στη «ΝΚ», εξηγώντας πως η υγειονομική κρίση εξουθένωσε οικονομικά τις αντοχές των κτηνοτρόφων.

«Η πανδημία έκανε τους ανθρώπους αντικοινωνικούς. Δεν έβγαιναν έξω, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κατανάλωση προϊόντων. Το κρέας έμενε στο ράφι», ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης.

25% μείον το ζωικό κεφάλαιο

Η πανδημία ήταν μόνο ένα οικονομικό γεγονός που δημιούργησε δυσοίωνες συνθήκες για τους κτηνοτρόφους. Οι αυξημένες ανατιμήσεις, που ξεκίνησαν από τα μέσα του 2021 και κορυφώθηκαν με τον πόλεμο της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας, είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση. Οι ζωοτροφές ανέβηκαν κατακόρυφα και το συνολικό κόστος παραγωγής ήταν τεράστιο.

«Έχουμε ένα μεγάλο κόστος παραγωγής. Αυτή είναι η αιτία που ωθεί πολλούς κτηνοτρόφους να περιορίσουν το ζωικό τους κεφάλαιο. Η τροφή των ζώων έχει πάρει αύξηση κατά 40% και οι κτηνοτρόφοι σφάζουν τα ζώα τους για να ζήσουν», αναφέρει ο κ. Δασκαλάκης.

Οι κτηνοτρόφοι, για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του επαγγέλματός τους, στράφηκαν στη σφαγή των αμνοεριφίων. Ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην επάνω Ελλάδα και πλέον έχει προχωρήσει στην Κρήτη. Σφάζοντας τα αμνοερίφια, μειώνεται το κόστος παραγωγής.

«Και στην Κρήτη έχει συμβεί η σφαγή αμνοεριφίων ως ένας τρόπος μείωσης του κόστους παραγωγής. Εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεκινήσει ο περιορισμός του ζωικού κεφαλαίου, εξαιτίας του τεράστιου κόστους στις ζωοτροφές. Το έχω αναφέρει στον κ. Γεωργαντά και πιο συγκεκριμένα του έχω πει δημόσια τι συμβαίνει με τις τιμές στο τριφύλλι, στο καλαμπόκι και γενικότερα στην πρώτη ύλη. Εντός των ημερών θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά στο τεράστιο κόστος των ζωοτροφών. Μέχρι στιγμής, έχουμε πληροφορηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα δοθούν 100 εκατ. ευρώ για τους αγροτοκτηνοτρόφους. Πιστεύω πως θα μοιραστούν τα χρήματα άμεσα και δίκαια, για να δούμε πώς θα εξασφαλιστεί η παραγωγή και πιο συγκεκριμένα: γάλα, κρέας (αρνί) και να γνωρίζουμε πως το κεφάλαιο που ήρθε στα χέρια μας από τους παππούδες και τους πατεράδες μας θα παραμείνει σε μας», τόνισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου κ. Γρύλλος Παπαδάκης.

Ο κ. Παπαδάκης διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση: «Το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί αρκετά στην Κρήτη. Σε σχέση με πέρυσι, έχει περιοριστεί κατά 25% το ζωικό κεφάλαιο στο νησί. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με βάση τις τιμές που υπάρχουν. Το έχω πει ως πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου στον Μυλοπόταμο, πως εδώ στην Κρήτη ταΐζουμε τα ζώα 365 ημέρες τον χρόνο».

«Βιώνουμε απελπισία»

Απογοήτευση και απελπισία αισθάνεται ο μέσος Κρητικός κτηνοτρόφος με όλα αυτά που συναντάει, όπως ανέφερε ο Νίκος Δασκαλάκης. Τα προβλήματα είναι πολλά και η Πολιτεία, αντί για σύμμαχος, είναι εχθρός.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια αρκετά άσχημη κατάσταση. Οι περισσότερες ζωοτροφές ήταν από την Ουκρανία. Η πρώτη ύλη είναι το κριθάρι και γενικά οι ζωοτροφές έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Το πετρέλαιο, επίσης, κοστίζει πολύ σε μας. Τα προβλήματα είναι πολλά για μας. Βιώνουμε μια απίστευτη απελπισία και απογοήτευση. Σε όλα τα προβλήματά μας ήρθε να προστεθεί και το κυβερνητικό “τσεκούρωμα” κατά 40% όσον αφορά στις επιδοτήσεις που δικαιούμαστε. Οι φόροι είναι πάρα πολλοί. Πλέον, στην κρητική ύπαιθρο είναι ανοιχτό το ζήτημα να εγκαταλειφθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής από μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων», επισήμανε ο κ. Δασκαλάκης.

«Το ντόπιο κρέας θα ακριβύνει»

Ένα φλέγον ζήτημα σχετίζεται με τις επιπτώσεις που θα έχει η μείωση ζωικού κεφαλαίου στη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα. Το ντόπιο κρέας αναμένεται να ακριβύνει, ενώ θα υπάρξει ζήτημα στη γαλακτοπαραγωγή. Μείωση ζωικού κεφαλαίου σημαίνει ταυτόχρονα μείωση προσφοράς ντόπιου γάλακτος, όπως αναφέρει ο οικονομολόγος Γιάννης Νικηφόρος.

«Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου είναι μείωση της ποσότητας ενός προϊόντος. Η μείωση ζωικού κεφαλαίου θα αγγίξει και άλλα πεδία οικονομικής δράσης. Η τροφική αλυσίδα θα δεχτεί “ψαλίδι”. Θα υπάρξει πρόβλημα στη γαλακτοπαραγωγή, αλλά και στο ντόπιο κρέας. Θα μειωθεί ο τζίρος σε ζωοτροφές», ανέφερε, ενώ συνέχισε: «Το ντόπιο κρέας θα ακριβύνει από τη στιγμή που η προσφορά θα είναι περιορισμένη. Δύσκολα θα υπάρξει υποκατάσταση της μειωμένης προσφοράς από εισαγωγές. Δε νομίζω ότι θα τεθεί θέμα άμεσου επηρεασμού. Θα επηρεαστεί η ποιότητα του προϊόντος που καταναλώνει ο μέσος Κρητικός».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Γιώργος Στύλιος: Άμεσα η εκτίμηση των ζημιών στα ακτινίδια

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών προκάλεσε ζημιά στα ακτινίδια στον κάμπο της Άρτας

Σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειες ακτινιδίου στον κάμπο της Άρτας, προκάλεσε η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στις περιοχές αυτές βρέθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος, ο οποίος ανέφερε ότι θα εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές στις καλλιέργειες, από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ και η αποπληρωμή των αποζημιώσεων θα γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τους διαβεβαίωσε, επίσης, ότι τον Ιούνιο θα γίνουν πληρωμές ύψους 4,8 εκατ. ευρώ στην Άρτα, για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 και τους υπενθύμισε ότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αποζημιώσεων από τον κοροναϊό των παραγωγών μανταρινιών (Κλημεντίνη).

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
OIKONOMIA6 λεπτά ago

Κρήτη: Μετρούν απώλειες οι κτηνοτρόφοι – Χάθηκε το 25% του ζωικού κεφαλαίου σε ένα χρόνο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ17 λεπτά ago

Μενδώνη: Ανιστόρητοι οι ισχυρισμοί του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

ΕΛΛΑΔΑ18 λεπτά ago

Κρήτη: Φωτιά σε υπόγειο πολυκατοικίας στο κέντρο του Ηρακλείου – Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα

ΚΟΣΜΟΣ26 λεπτά ago

Ευλογιά των πιθήκων: Η Σλοβενία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ27 λεπτά ago

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ36 λεπτά ago

Ψυχικό: Έτοιμος προς χρήση ο νέος χώρος αναψυχής για παιδιά

ΕΛΛΑΔΑ37 λεπτά ago

Eύβοια: Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου Απάτσι των Ε.Δ

Πορεία Υγείας
ΜΑΓΝΗΣΙΑ41 λεπτά ago

Δωρέαν σεμινάριο για την καταπολέμηση της ανεργίας από την Πορεία Υγείας

ΚΟΣΜΟΣ45 λεπτά ago

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ καλεί τα κράτη σε συνεργασία για την αντιμετώπιση του ιού

ΘΕΣΣΑΛΙΑ46 λεπτά ago

Διαμαρτυρήθηκαν έξω από Δημαρχείο και Δικαστικό Μέγαρο οι δημοτικοί υπάλληλοι (φωτο) –

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

ηλικιωμένος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

Δημοφιλή