Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

«Υπάρχει μία υγειονομική τραγωδία σε εξέλιξη και η κυβέρνηση προσπαθεί να την υποβαθμίσει»

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επίσκεψη του τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του κόμματος στις δομές Υγείας του νομού Καρδίτσας

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επίσκεψη σε δομές Υγείας του νομού Καρδίτσας πραγματοποίησε ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Ρεθύμνου, Ανδρέα Ξανθός, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Καρδίτσας του κόμματος, Σπύρο Λάππα, τον συντονιστή της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αποστόλη Μπουγουλιά και μέλη του κόμματος.

Ο Ανδρέας Ξανθός περιόδευσε, αρχικά, στο Κ.Υ. Παλαμά και στην 1η ΤΟΜΥ Καρδίτσας, όπου συζήτησε με το προσωπικό για θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των δύο δομών και τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Στη συνέχεια, επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου συναντήθηκε αρχικά με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και στη συνέχεια συζήτησε με γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου, οι οποίοι τόνισαν τις ελλείψεις και την απουσία στήριξης που βιώνουν κατά την μάχη τους με την πανδημία.

Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το ΕΣΥ στην τύχη του, το ανθρώπινο δυναμικό έχει ξεπεράσει τις ψυχοσωματικές αντοχές του και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι δίνουν σκληρή μάχη για να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σύστημα Υγείας και να παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες. Είναι, όμως, μια άνιση μάχη και η κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις της δεν βελτιώνει, αλλά επιδεινώνει τη κατάσταση. Ακολουθεί μια πολιτική υπονόμευσης δημόσιων δομών Υγείας, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Παίδων Πεντέλης, ένα τριτοβάθμιο παιδιατρικό νοσοκομείο που αναστέλλει τη λειτουργία του και μετατρέπεται σε εμβολιαστικό κέντρο. Άλλα μεγάλα εξειδικευμένα νοσοκομεία της Αθήνας γίνονται επίσης αποκλειστικά COVID-19 και σταματούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασθενείς με άλλα νοσήματα, οι οποίοι έχουν εγκαταλειφθεί». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «υπάρχει μια υγειονομική τραγωδία σε εξέλιξη, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει διακινώντας σενάρια που λένε ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της πανδημίας, ενώ οι προβλέψεις του Π.Ο.Υ. λένε το ακριβώς αντίθετο. Χρειάζεται μια γενναία παρέμβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ένα σήμα που θα ενισχύσει το ηθικό των ανθρώπων, θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και θα δώσει μια προοπτική αναβάθμισης στο ΕΣΥ συνολικά. Η κυβέρνηση δεν έχει τέτοιο σχέδιο, θεωρεί την πανδημία μια μπόρα περαστική και δεν θέλει να δεσμευτεί σε μια μονιμότερου χαρακτήρα στήριξη στο σύστημα Υγείας. Θεωρώ ότι η πραγματικότητα στο ΕΣΥ, οι ακάλυπτες ανάγκες, οι ανισότητες, τα προβλήματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων, η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για την πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας ενισχύει το αίτημα αλλαγής πορείας στα πολιτικά πράγματα και μιας νέας διακυβέρνησης με άλλες προτεραιότητες, όπου η δημόσια περίθαλψη θα είναι μία από αυτές».

Ο πρώην υπουργός Υγείας επεσήμανε ακόμα πως «δυστυχώς, το υπόλοιπο κομμάτι της ιατρικής φροντίδας σε όλη τη χώρα έχει πάει πάρα πολύ πίσω. Τώρα το ΕΣΥ αδυνατεί να καλύψει αξιοπρεπώς και τους ασθενείς με COVID-19 με πολλούς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και λόγω της προνομιακής συμφωνίας του ιδιωτικού τομέα με την κυβέρνηση έχουμε και το φαινόμενο λίστας αναμονής για απλό κρεβάτι COVID-19. Έχουμε μια τραγική υγειονομική διαχείριση, η οποία εκ του αποτελέσματος κρίνεται αποτυχημένη και γι’ αυτό ενισχύεται το αίτημα αλλαγής στρατηγικής και αλλαγής πολιτικών προτεραιοτήτων».

Σε ό,τι αφορά την έλλειψη διοικητή στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, ανέφερε πως «η κυβέρνηση έχει χάσει τη μπάλα και δεν μπορεί από ό,τι φαίνεται ούτε τα στοιχειώδη να διασφαλίσει. Είναι απαράδεκτο εδώ και έναν χρόνο να είναι διοικητικά ακέφαλο το Νοσοκομείο Καρδίτσας, να υπάρχει η επικουρική διοίκηση από τον διοικητή του Νοσοκομείου Τρικάλων. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι λόγοι -αν υπάρχουν ενδοκυβερνητικές ή εσωκομματικές κόντρες- η ουσία όμως είναι ότι σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης ένα δημόσιο νοσοκομείο πρέπει εκτός από προσωπικό, υποδομές, ενίσχυση με επιπλέον πόρους πρέπει να έχει και μια σοβαρή διοίκηση που θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης».

Τον Ανδρέα Ξανθό συνόδευσαν, επίσης, η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου, ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, το μέλος της Ν.Ε. Καρδίτσας του κόμματος, Θωμάς Καλιάς, ο συντονιστής της Ο.Μ. Παλαμά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Κώστας Αρχοντής και άλλα μέλη του κόμματος. Παρόντες στις επαφές του πρώην υπουργού ήταν ο γιατρός και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκος Μιχαλάκης, ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Καρδίτσας, Βάιος Βαρελάς, ο παλιός γιατρός του νοσοκομείου, Ν. Καραγιώτας.

Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Κωνσταντίνος Αγόρης

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Διδακτική Επίσκεψη του Γυμνασίου Αργυροπουλίου – «Ηλώνη»

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στις 13 Μαΐου 2022 οι μαθητές  της Α΄τάξης του Γυμνασίου Αργυροπουλίου – «Ηλώνη» πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη σε αρχαιολογικά μνημεία της πόλης της Λάρισας.  Αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας μαζί με τους μαθητές μας ταξίδεψαν στους δρόμους της ιστορίας της πόλης της Λάρισας, ακολουθώντας μια διαδρομή στο κέντρο της πόλης και γνωρίζοντας μνημεία που έχουν σχέση με το νερό.   Η περιήγησή μας ξεκίνησε απότο Βαλανείο (= Λουτρό) στην πλατεία Μπλάνα, το οποίο είναι παλαιοχριστιανικό λουτρό του 5ου αι. μ.Χ. Το μέγεθός του και η γειτνίασή του με τη βασιλική που έχει εντοπιστεί στην οδό Κύπρου, οδηγούν στην υπόθεση ότι επρόκειτο για ένα εκκλησιαστικό λουτρό που ανήκε στο συγκρότημα της βασιλικής. Μας έχει σωθεί αρκετό τμήμα της ανωδομής του. Κατόπιν θαυμάσαμε τον ρωμαϊκό δρόμοστην οδό Νίκης.Ο ρωμαϊκός δρόμος αποτελεί τμήμα λιθόστρωτου δρόμου, που χρονολογείται  τη ρωμαϊκή εποχή, πιθανότατα στα χρόνια του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου (19 π.Χ. – 14 μ.Χ).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κατά μήκος του δρόμου αποκαλύφθηκαν τμήματα κατοίκησης του 6ου μ.Χ. και 12 μ.Χ. και μέρος του προτειχίσματος της ιουστινιάνειας οχύρωσης της πόλης. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμετη στήλη του Ποσειδώναπου βρίσκεται αριστερά του ρωμαϊκού δρόμου, στη συμβολή των οδών Δήμητρας και Νίκης. Πρόκειται για μία στήλη αναθηματική προς τον θεό Ποσειδώνα του 4ου π.Χ. αι με επιγραφή στην αιολική διάλεκτο “ΠΟΤΕΙΔΩΝΙ ΚΡΑΝΑΙΩΙ ΠΥΛΑΙΩΙ”.

Η επιγραφή μας πληροφορεί ότι σ’ αυτό το σημείο υπήρχε μια δημόσια κρήνη [Κραναίος = Κρηναίος, προστάτης της κρήνης] αφιερωμένη στον θεό Ποσειδώνα, τον θεό – προστάτη των υδάτων. Επόμενος σταθμός μας

η Ρωμαική Δεξαμενή,η οποίαβρέθηκε στην οδό Μανωλάκη 6 σε υπόγειο οικοδομής. Η κατασκευή της χρονολογείται στην εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (πριν από τα τέλη του 3ου αι. μ.Χ.) ή και νωρίτερα και ταυτίζεται με την κεντρική δεξαμενή της πόλης.  Το κτίσμα καλυπτόταν με ημικυλινδρικές καμάρες. Εσωτερικά οι τοίχοι ήταν επιχρισμένοι με υδραυλικό κονίαμα για στεγανοποίηση. Αποτελείται από τρεις ορθογώνιους χώρους. Στην πρόσοψη αυτής διαμορφωνόταν πολυτελές κρηναίο οικοδόμημα . Η δεξαμενή λειτούργησε μέχρι τον 5ο αι. Τελευταίος σταθμός της περιήγησής μας το Χαμάμ, το οποίο

ήταν συνδυασμός ρωμαϊκών θερμών και βυζαντινών λουτρών (βαλανείων). Μαζί με τα τζαμιά ανήκαν στα πρώτα έργα που οι Οθωμανοί κατασκεύαζαν μόλις κατακτούσαν μία πόλη .Ήταν τόποι ανάπαυσης, διασκέδασης, αλλά και θεραπείας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες

Το τρανό χαμάμ της Λάρισας ήταν επίμηκες κτίσμα με δύο μολυβδοσκέπαστες θόλους, τριγυρισμένες από μικρούς στρογγυλούς φεγγίτες και μεγάλα χαμηλά τόξα στο εσωτερικό. Σήμερα διατηρείται ο μεγάλος τρούλος της αίθουσας αποδυτηρίων και ο μικρότερος τρούλος του ζεστού χώρου. Οι υπόλοιποι χώροι βρίσκονται καλυμμένοι κάτω από τα σύγχρονα μαγαζιά ή έχουν καταστραφεί. Πολλοί ερευνητές τοποθετούν την αρχική φάση του κτίσματος στον 15ο αι., αμέσως μετά την κατάληψη της Λάρισας από τους Οθωμανούς. Άλλοι κατά το 17 ή 18 ο αι μ. Χ.

Γυρίσαμε στο σχολείο μας νιώθοντας ότι αυτό το ταξίδι στο χρόνο μας έκανε να δούμε διαφορετικά μια πόλη που προσφερόταν σε μας κυρίως για ψώνια!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Κι όμως εκτός από τον δρόμο και… η κολώνα έχει την δική της ιστορία – Συνέβη στους Γόννους (φωτο) –

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Τέλος καλό, όλα καλά» που λέμε…Την  διάνοιξη του στενού στο σημείο αυτό του δρόμου (οδός Βασ. Παύλου, από κεντρική πλατεία Γόννων προς την Αγία Παρασκευή), ξεκίνησε το 1968 με τη δωρεάν  παραχώρηση, στην  τότε κοινότητα Γόννων, μερικών τετραγωνικών μέτρων, από το οικόπεδό του ο Ζήσης Π. Γουγουλιάς και τη συνέχισε μερικά χρόνια αργότερα ο Θανάσης Κοκκινόπουλος, του Γιάγκου. Έμεινε, όμως, να χάσκει, επικίνδυνα σχεδόν στη μέση του δρόμου, μία κολώνα της ΔΕΗ. Δεν καταπάτησαν δημοσία έκταση αυτοί οι δημότες, αντίθετα χωρίς καν να τους το ζητηθεί από την κοινότητα και το δήμο χάρισαν τετραγωνικά για το κοινό καλό, τηδια πλάτυνση του δρόμου, πράγμα δυσεύρετο στις μέρες μας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η πρώτη αίτηση για τη μεταφορά της κολώνας έγινε επί δημαρχίας Τάσου Τόλιου (δήμος Γόννων) το 2010.(Δ.Ζ.Γουγουλιάς – Α.Ι.Κοκκινόπουλος). Αυτή η αίτηση χάθηκε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Η δεύτερη παρέμβαση έγινε επί δημαρχίας Κώστα Κολλάτου (δήμος Τεμπών) και ενώ είχε προηγηθεί σχετικό άρθρο μου, το 2011 και με πρόεδρο του τοπικού Συμβουλίου Γόννων τον Γιάννη Αργυρακούλη, ο οποίοςμάλιστα ήρθε στο σημείο με την υπηρεσία του δήμου και ανθρώπους της ΔΕΗ και σημείωσαν το σημείο της νέας τοποθέτησης.

Στις 12 Οκτώβρη 2021και αφού πέρασαν 10 χρόνια, μετά από πρόσκληση του τότεπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών, Γιώργου Κυρίτση, ανάμεσα στα άλλα θέματα που παρουσιάζω σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην «ώρα του δημότη», διαδικτυακά μέσω τηλεδιάσκεψης,είναι και πάλι το θέμα της κολώνας.Ακολουθεί η πρόσκληση του Αντιδημάρχου Γόννων, Βασίλη Σίμου, για να γίνει νέα αίτηση και την υποβάλλω στις 9 Δεκέμβρη 2021.

Στις 4 Γενάρη 2022 ο Αντιδήμαρχος, Βασίλης Σίμος,  μαζί με αρμόδιο υπάλληλο της ΔΕΗ, έρχονται και τους υποδεικνύω το σημείο που θα πρέπει να γίνει η νέα τοποθέτηση.

Και πράγματι, προς τιμή του Αντιδημάρχου Γόννων – για να λέγονται και τα καλά – στις 5 Μάη 2022, αφού ολοκληρώθηκαν τα διαδικαστικά μεταξύ του δήμου Τεμπών και της ΔΕΗ, γίνεται η τοποθέτηση της νέας κολώνας και στις 16 Μάη η μεταφορά του ρεύματος από κολώνα σε κολώνα και η αφαίρεση της παλιάς.

Και είμαστε και τυχεροί που δεν είχαμε ατυχήματα όλα αυτά τα χρόνια. «Τέλος καλό, όλα καλά» !

Φωτο – ρεπορτάζ : Δημήτρης Ζ. Γουγουλιάς

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
OIKONOMIA2 λεπτά ago

Αγωνία για την ελληνική οικονομία στη σκιά της παγκόσμιας κρίσης

ΚΟΣΜΟΣ3 λεπτά ago

Λιβύη: Αποχώρησε από την Τρίπολη η διορισμένη από το κοινοβούλιο κυβέρνηση του Μπασάγα μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν

Καραμέτος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ8 λεπτά ago

Οριστικά εκτός ηγεσίας ο Ηλίας Καραμέτος – Έγινε δεκτή η παραίτηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ13 λεπτά ago

Ιωάννινα: Αναβαθμίζεται το εμπορικό κέντρο

ΕΛΛΑΔΑ14 λεπτά ago

Κάσος: Ακρωτηριάστηκε 59χρονος – Έκοψε τον αντίχειρά του

Τσανακλίδου
ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 λεπτά ago

«Κατεβάζει ρολά» το μαγαζί της Τάνιας Τσανακλίδου στις Μηλιές

OIKONOMIA21 λεπτά ago

Ανατιμήσεις: Στις μυλόπετρες της ακρίβειας οι καταναλωτές – Το ράλι στα σιτηρά «καίει» το ψωμί

ΚΟΣΜΟΣ22 λεπτά ago

Μπορέλ: Ελπίζω το ΝΑΤΟ να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για Φινλανδία και Σουηδία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ32 λεπτά ago

Πελώνη: Η Ελλάδα σύντομα θα στείλει επιστολή στις ΗΠΑ για την αγορά F-35

ΕΛΛΑΔΑ33 λεπτά ago

Πύργος: Αγωνία για τον Θύμιο – Παραμένει άφαντος για 13η ημέρα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

Φτωχότερη η Αρχαιογνωσία στην Ελλάδα – «έφυγε» ο καθηγητής Γιάννης Α. Πίκουλας

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Στοίχημα: Αξίζει τη στήριξη η Γιουβέντους

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

Δημοφιλή