ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΝ: Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην πανηγυρίζει και να μην παρασύρεται


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Ελλάδα, αναφέρει το ΥΠΕΝ, ήταν η πρώτη και η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δημιούργησε έναν έκτακτο μηχανισμό για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
Απάντηση στους «παραπλανητικούς», όπως τους χαρακτηρίζει, ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωσή του.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Ελλάδα, αναφέρει το ΥΠΕΝ, ήταν η πρώτη και η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δημιούργησε έναν έκτακτο μηχανισμό, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
Και διευκρινίζει ότι «το ΤΕΜ χρηματοδοτείται από τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα αυξημένα πλεονάσματα του ειδικού λογαριασμού ΕΛΑΠΕ, από τον οποίο αμείβονται οι παραγωγοί ΑΠΕ, καθώς και το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΥΚΩ».
Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ακόμη ότι:
- «Τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα αποτελούν ουσιαστική παρέμβαση στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ έως τώρα, συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ που έχει προσφέρει η ΔΕΗ, προσπαθώντας να συμβάλλει στην απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων. Είναι τα σημαντικότερα μέτρα στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια και τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη.
- Για πολλοστή φορά, η αντιπολίτευση επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, με αφορμή τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δυνατότητα επιτάχυνσης της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκτακτων μέτρων για την αποσύνδεση των τιμών ορυκτών καυσίμων από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά.
- Πολλές από τις προτάσεις που αναφέρονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και περιλαμβάνουν τρόπους για την αποσύνδεση των ορυκτών καυσίμων από τον προσδιορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως σε περιοχές περιορισμένης διασύνδεσης με την κοινή ηλεκτρική αγορά, όπως η Ιβηρική Χερσόνησος, μεταφέρουν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος στους κρατικούς προϋπολογισμούς και άρα στους φορολογούμενους, που είναι και οι καταναλωτές ενέργειας.
- Αντίθετα, η πρόταση των έξι σημείων που έχει καταθέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και συγκεκριμένα η εφαρμογή ρυθμιστικών μέτρων όπως η επιβολή πλαφόν σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και άλλες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υποστηρίζονται από πολλά κράτη – μέλη, έχει ως σκοπό να επανέλθει η ισορροπία στη χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά και στη βάση της την αιτία της κρίσης, δίχως να επωμίζονται επιπλέον βάρη οι κρατικοί προϋπολογισμοί και άρα οι φορολογούμενοι.
- Η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευθεί ότι εφόσον προκύψουν υπερκέρδη από τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αυτά θα φορολογηθούν εκτάκτως με συντελεστή 90%».
«Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην πανηγυρίζει και να μην παρασύρεται, υπερθεματίζοντας για προτάσεις που αδυνατεί να αντιληφθεί πώς λειτουργούν και από πού θα χρηματοδοτηθούν», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Γράψτε το σχόλιό σας



Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκία: Δώστε μας τα F-35 για να άρουμε το βέτο κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Την επιστροφή της στο πρόγραμμα παραγωγής αμερικανικών μαχητικών F-35 πέμπτης γενιάς και την άρση των κυρώσεων σε βάρος της για την απόκτηση των ρωσικών S-400 θέτει, εκτός των άλλων, ως όρο η Τουρκία προκειμένου να άρει το βέτο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ (φωτογραφία, επάνω, από Senior Airman Joseph Barron/U.S. Air Force via AP).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι όροι της Αγκυρας
Την αποκάλυψη αυτή έκανε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο συζητήσεις του με τρεις ανώτερους τούρκους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Τουρκία επιμένει επίσης ότι οποιοσδήποτε νέος υποψήφιος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναγνωρίσει τις ανησυχίες για τις κουρδικές πολιτοφυλακές, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο στη Συρία και το Ιράκ.
Απαιτεί επίσης η Σουηδία και η Φινλανδία να καταγγείλουν δημοσίως όχι μόνο το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αλλά και τις παραφυάδες του προτού τους επιτραπεί η είσοδος στο ΝΑΤΟ.
Ζητά ακόμη από τις δύο σκανδιναβικές χώρες να άρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων που επέβαλαν μαζί με πολλά άλλα μέλη της ΕΕ μετά τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία το 2019.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αφού οι δύο χώρες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το αίτημα για έκδοση ύποπτων τρομοκρατών, ιδίως μελών του PKK, που η Τουρκία χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση.
Κρίσιμη ψήφος
Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι η ψήφος της Τουρκίας είναι κρίσιμη για την υλοποίηση της απόφασης επέκτασης του ΝΑΤΟ, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τη Φινλανδία και τη Σουηδία, και γι’ αυτό απαιτεί να ενταχθεί ξανά στο πρόγραμμα JSF (Joint Strike Fighter) και να παραλάβει τα δεσμευμένα F-35.
Η Τουρκία είναι ένα από τα πρώτα μέλη του προγράμματος JSF (από το 1999), το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την πρώτη εξαγωγή μαχητικού stealth 5ης γενιάς. Η Αγκυρα σκόπευε να αποκτήσει εκατό F-35 Lightning II, αλλά αυτά τα σχέδια διαλύθηκαν όταν αποφάσισε επίσης να εντάξει στη δύναμή της το σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-400 από τη Ρωσία.
Τα άλλα μέλη του προγράμματος JSF, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανησυχούσαν ότι οι ρώσοι τεχνικοί που επρόκειτο να εκπαιδεύσουν τους τούρκους χειριστές και να τελειοποιήσουν τα συστήματα S-400 θα είχαν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες των F-35, καθώς και τα δύο συστήματα θα λειτουργούσαν στην ίδια δομή αεράμυνας.
Παρά τις απειλές της Ουάσιγκτον, η Τουρκία προχώρησε στην προμήθεια S400, με αποτέλεσμα την τελική αποβολή της από το πρόγραμμα JSF και την επιβολή στρατιωτικών και οικονομικών κυρώσεων, που ελάχιστα επηρέασαν την απόφαση της Αγκυρας.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε το απροσδόκητο αποτέλεσμα τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία να αποφασίσουν ότι θα ήταν καλύτερα για την ασφάλειά τους να εγκαταλείψουν την ιστορική τους ουδετερότητα και να ενταχθούν στη δομή του ΝΑΤΟ.
Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί
Και έτσι, σχεδόν τυχαία, ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί έπεσε στα χέρια της Τουρκίας για να ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον και να προσπαθήσει να ανακτήσει την ιδιότητά της ως εταίρου στο πρόγραμμα JSF.
Το θέμα επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα, καθώς η Τουρκία λέει ότι θα αποδεχθεί την είσοδο των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ εφόσον λάβει τα F-35 που έχει παραγγείλει και πληρώσει (και για τα οποία συνεχίζει να προμηθεύει εξαρτήματα).
Το Bloomberg αναφέρει ότι η λίστα των αιτημάτων της Τουρκίας περιλαμβάνει τα F-35, 40 νέα F-16 Fighting Falcon Block 70 και 80 κιτ αναβάθμισης για F-16 από προηγούμενες παρτίδες. Θα ζητήσει επίσης από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να άρουν τους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων που επιβλήθηκαν στην Τουρκία, μετά την εισβολή της στη Συρία το 2019.
Χωρίς την υποστήριξη της Τουρκίας, οι δύο Σκανδιναβικές χώρες δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, καθώς είναι απαραίτητο όλα τα μέλη να ψηφίσουν υπέρ της αίτησης ένταξης.
Αποδοχή μέρους των αιτημάτων
Κυκλοφορούν φήμες για αποδοχή μέρους των αιτημάτων, οι οποίες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποδεσμεύσουν την αγορά περισσότερων F-16 και οι Σκανδιναβοί να άρουν τους περιορισμούς, αλλά η απόκτηση των F-35 θα εξαρτηθεί από την απομάκρυνση των S-400.
Ταυτόχρονα, η διαπραγμάτευση θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αποστολή αυτών των πυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία, για να αυξηθεί σημαντικά η ικανότητα αεράμυνάς της.
Αλλά αυτό θα ταπείνωνε τη Ρωσία και θα έφερνε σε αντιπαράθεση τον Ερντογάν με τον Πούτιν, χωρίς δυνατότητα επιστροφής. Η Τουρκία διατηρεί ουδέτερη στάση για την εισβολή στην Ουκρανία και είναι από τις λίγες χώρες που συνεχίζουν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία. Αρα, δεν φαίνεται πολύ εφαρμόσιμη ιδέα.
Η σφήνα της Ελλάδας
Η Ελλάδα, ένα άλλο μέλος και εταίρος του ΝΑΤΟ, θα εξοργιζόταν εάν η Τουρκία επέστρεφε στην ομάδα των F-35 και θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών ως μέσο πίεσης.
Η Τουρκία είχε ήδη τέσσερα F-35A στις Η.Π.Α. για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα, σταμάτησε η διαδικασία εξαγωγής τους.
Η Αθήνα ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνατότητες, με την ενσωμάτωση 24 μαχητικών Dassault Rafale, προκειμένου να μην μείνει πίσω στον ανταγωνισμό όπλων στο Αιγαίο, που διατηρεί με τον εταίρο/αντίπαλό της Τουρκία.
Η συμφωνία της Αγκυρας σε νέα F-16 και ο εκσυγχρονισμός μέρους του στόλου της είναι κάτι που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, καθώς εκσυγχρονίζει τα F-16 της στο ίδιο επίπεδο. Αλλά η προσθήκη εκατό περίπου F-35 θα ήταν πολύ μεγάλη ανισορροπία για να την αποδεχτεί αθόρυβα η Αθήνα.
Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί στο πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις, γιατί αν σήμερα η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την τουρκική ψήφο, αύριο μπορεί να εξαρτηθεί από την ελληνική.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκία: Ομοβροντία αναλυτών – Η Ελλάδα στοχεύει στην Κωνσταντινούπολη και το Βυζάντιο


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο τούρκος απόστρατος και ειδικός σε θέματα ασφάλειας Τζασκούν Μπασμπούγ αναλύει τους επεκτατικούς στόχους της… Ελλάδας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Τουρκίας Haber Global.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Με στήριξη από τη Δύση»
«Η Ελλάδα με στήριξη από τη Δύση έφτασε σε αυτά τα γεωγραφικά όρια. Τους είναι αρκετά;» ρωτάει.
Και απαντά, δείχνοντας στον χάρτη: «Όχι».
«Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι αυτός είναι ο στόχος μας, ο παλιός χάρτης του Βυζαντίου» προσθέτει.
Και τονίζει ότι «προς αυτή την κατεύθυνση λένε πως “Εχω την ιδεολογία μου και τα ιδανικά μου”.
(χρονικό σημείο 6:26)
Βλέψεις για την… Κωνσταντινούπολη
Ο στρατηγικός αναλυτής Αμπντουλάχ Τσιφτσί, μιλώντας στο CNNTURK λέει, μεταξύ άλλων:
«Στην αντιπολίτευση όπως και στην κυβέρνηση στην Ελλάδα υπάρχει εχθρότητα προς την Τουρκία, δεν υπάρχει διαφορά. Και τι επιδιώκουν; Εχει βλέψεις η Ελλάδα για την Κωνσταντινούπολη;» ρωτάει ο τούρκος αναλυτής.
«Ναι, φυσικά έχει» απαντά ο ίδιος.
Πηγή: tourkikanea.gr

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ17 ώρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Εκδήλωση της Sea Jets to Σάββατο 14 Μάϊου στο Βόλο στο πλοίο Sporades Star