Connect with us

OIKONOMIA

ΥΠΕΝ: Οδηγίες για να ξεμπλοκάρουν 340.000 δασικά ακίνητα

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Τις διαδικασίες για τη σύσταση επιπλέον 100 Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕπΕΑ) εκκινεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να ξεμπλοκάρουν χιλιάδες ακίνητα που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε “ομηρία”. Όπως αναφέρει στον ΟΤ ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, χθες Σάββατο 1 Απριλίου συγκλήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των επτά Διευθύνσεων Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, προκειμένου να ενεργοποιηθούν ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση των περίπου 340.000 αντιρρήσεων επί των Δασικών Χαρτών που έχουν υποβάλλει οι πολίτες και βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων

«Πρέπει να υπάρχει ενιαίος προγραμματισμός σε όλες τις Διευθύνσεις. Εντός του επόμενου μήνα θα έχουν συσταθεί άλλες περίπου 100 ΕπΕΑ και στόχος είναι να επιταχύνουμε την πορεία εξέτασης των αντιρρήσεων. Έως τον Μάρτιο του 2024 θέλουμε να έχουν κλείσει όλες οι υποθέσεις, με αίσθημα ασφάλειας δικαίου τόσο για την προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών όσο και του φυσικού περιβάλλοντος », επισημαίνει ο κ. Αραβώσης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Έως σήμερα έχουν ιδρυθεί 116 ΕπΕΑ, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι ανενεργές καθώς τα μέλη τους αρχικά δεν αποζημιώνονταν, ενώ στη συνέχεια οι αμοιβές ήταν πολύ χαμηλές και δεν υπήρχε ενδιαφέρον, γι΄ αυτό τα ποσά διπλασιάστηκαν. Για τη λειτουργία των τουλάχιστον 200 Επιτροπών (μαζί με εκείνες που σχεδιάζεται να ιδρυθούν σε έναν μήνα) έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Εκατό υποθέσεις το μήνα

Η αποζημίωση των μελών τους πλέον θα καταβάλλεται εφόσον τηρείται κάθε μήνα ο ελάχιστος υποχρεωτικός αριθμός συμμετοχής σε τέσσερις συνεδριάσεις ανά μέλος, συνδυαστικά με την ολοκλήρωση εξέτασης 25 υποθέσεων ανά συνεδρίαση, ήτοι 100 υποθέσεις ανά μήνα. Δηλαδή οι περίπου 200 Επιτροπές θα εξετάζουν 20.000 υποθέσεις ανά μήνα. «Κάθε εβδομάδα, θα παρακολουθούμε πώς προχωρούν οι ΕπΕΑ και εάν τηρείται το όριο των 100 υποθέσεων. Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει να στέλνουμε εγκυκλίους ώστε να ερμηνεύονται με τον ίδιο τρόπο οι δασικές διατάξεις από όλες τις υπηρεσίες», σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας Δασών.

Οι αντιρρήσεις υπολογίζονται περίπου στις 340.000 και αφορούν περί τα 2.600.000 στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας. Ωστόσο, ποσοστό περίπου 30% των αντιρρήσεων εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν ως πρόδηλα σφάλματα. Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες των εν λόγω εκτάσεων δεν μπορούν να τις διαχειριστούν ή να τις μεταβιβάσουν έως ότου περατωθεί η εξέταση των αντιρρήσεων.

Νέα ευκαιρία για τα πρόδηλα

Όσον αφορά στις αιτήσεις για πρόδηλα σφάλματα που απορρίφθηκαν _ σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δασών που εστάλη προ ημερών σε όλες της Δασικές Υπηρεσίες της χώρας _ θα μετατραπούν αυτόματα σε αντιρρήσεις, υπό την προϋπόθεση της πληρωμής του ειδικού τέλους που προβλέπει ο νόμος για τις αντιρρήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν το επόμενο διάστημα σχετικό μήνυμα από τις δασικές υπηρεσίες.

Σε πρώτη φάση θα σταλούν οι κωδικοί αίτησης των απορριφθέντων προδήλων σφαλμάτων στο αρμόδιο Τμήμα Δασικών Χαρτών και τα απορριφθέντα πρόδηλα θα εμφανίζονται στη σχετική εφαρμογή υποβολής αντιρρήσεων ως νέες «Προσωρινές» αντιρρήσεις. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα ειδοποιηθούν οι πολίτες για την καταβολή του ειδικού τέλους, ώστε να καταστούν οι αντιρρήσεις «Υποβληθείσες». Η νέα αντίρρηση θα είναι ένα ακριβές αντίγραφο της αρχικής αίτησης προδήλου και δεν θα μπορεί να τροποποιηθεί από τον πολίτη (προσωρινή αντίρρηση).

Εγκύκλιος

Επίσης, το ΥΠΕΝ με την εγκύκλιο δίνει οδηγίες για τις διαδικασίες εξέτασής των αντιρρήσεων από τις Επιτροπές. Ειδικότερα αναφέρεται ότι όσοι ιδιοκτήτες έμειναν στις αρχικές αντιρρήσεις και αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων που είχαν υποβάλλει προ του 2021 και δεν επανήλθαν με νέες αντιρρήσεις ή αιτήσεις πρόδηλων στους αναρτημένους Δασικούς Χάρτες, δεν θα εξετάζονται από τις Επιτροπές και οι υποθέσεις αυτές αρχειοθετούνται.

Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται αιτήματα που ενώ ικανοποιήθηκαν δεν έχουν κυρωθεί, οι δασικές υπηρεσίες θα προβαίνουν σε συμπληρωματική κύρωση. Πέρα απ’ αυτό, αντιρρήσεις ή αιτήματα προδήλων σφαλμάτων για τα οποία έχουν εκδοθεί μεν αποφάσεις από τις Επιτροπές, αλλά ανήκουν σε περιπτώσεις για τις οποίες έχει τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο, οφείλεται να επανεξεταστούν (εφόσον οι δασικοί χάρτες για τα συγκεκριμένα εδαφικά τμήματα δεν έχουν αναμορφωθεί, διορθωθεί ή κυρωθεί). Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων ή προδήλων, για το σύνολο των αιτημάτων ενός ΟΤΑ και αφού αποσταλεί ο συνοπτικός κατάλογος με τις αποφάσεις των Επιτροπών, θα διενεργείται αλληλογραφία με τα οικεία δασαρχεία ώστε να αποσταλούν τα απαραίτητα στοιχεία και να διορθωθούν αναλόγως τα επηρεαζόμενα πολύγωνα του δασικού χάρτη. Η ενσωμάτωση των αποφάσεων των ΕπΕΑ στον δασικό χάρτη θα υλοποιείται ανά τοπική ή δημοτική κοινότητα.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
MEDIA2 λεπτά ago

Αθλητικές μεταδόσεις (Παρασκευή 9/6) – Δείτε το πρόγραμμα

ΜΠΑΣΚΕΤ5 λεπτά ago

Ο Πονίτκα στέκεται στη συγκέντρωση του Παναθηναϊκού (video)

OIKONOMIA9 λεπτά ago

Εθνική Τράπεζα: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία σπάνια θετική συγκυρία

ΚΟΣΜΟΣ11 λεπτά ago

Συνάντηση Μπάιντεν-Σούνακ: «Ακλόνητη η υποστήριξή μας στην Ουκρανία»

LIFESTYLE17 λεπτά ago

Τζέιμι Φοξ: «Είναι παράλυτος και τυφλός» διαδίδουν στα social media

VIDEO21 λεπτά ago

Λάρισα: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κάλυψη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ23 λεπτά ago

Εκλογές: Μαίνεται η πολιτική σύγκρουση για Υγεία και «προοδευτική» αντιπολίτευση

ΕΛΛΑΔΑ26 λεπτά ago

Εργατικό ατύχημα στην Κοζάνη: Στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης 45χρονος που εγκλωβίστηκε σε μηχάνημα εργοστασίου

ΜΠΑΣΚΕΤ29 λεπτά ago

Ισοφάρισε την σειρά και… έσπασε το σερί! (video)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ32 λεπτά ago

Ανακοίνωσε τερματοφύλακα η Λειψία – www.ertsports.gr

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη με το μήνυμα του γιου του 49χρονου Βολιώτη που «έσβησε» έξω από το βετζινάδικο του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

«Έσβησε» μπροστά στην αντλία γνωστός 49χρονος πρατηριούχος στη Νέα Ιωνία Βόλου

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

«Ο γιος μου έπαθε σοκ, αηδίασε»: Οργισμένη η μητέρα του 12χρονου που έλαβε άσεμνο βίντεο από ιερέα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Βόλος- Πέθανε ο Γιάννης Ξυνογαλάς

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Άκρως αποκαλυπτική η Ματίνα Παγώνη: «Θα σας πω κάτι που δεν το ξέρει κανείς»

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Έχω κάνει σεξ με 3.800 γυναίκες, έρχονταν στο σπίτι 20-20

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Αυτοκτονία στη Λάρισα: Άφησε λεφτά για την κηδεία του, ζήτησε συγγνώμη και έβαλε τέλος στη ζωή του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ευχάριστες μουσικές Βραδιές με Saxophone στο Restaurant Carnayo της Σκιάθου Ανταπόκριση :Γιάννης Αποστολίδης

LIFESTYLE4 ημέρες ago

«Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν»: Η Δέσποινα Βανδή δηλώνει προδομένη και καθηλώνει με την εξομολόγησή της

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Θρίλερ δίχως τέλος με το θάνατο της 68χρονης στην Καβάλα – Τι αποκάλυψε ο αδελφός της

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή