ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ – Πρωτόκολλο Συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας και συμφωνίες στους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, που περιλαμβάνει σειρά επιμέρους συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, της διαπεριφερειακής συνεργασίας, του πολιτισμού και της φορολογικής διοίκησης, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, ολοκληρώθηκε η 13η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή (ΜΔΕ) που συνεδρίασε στη Μόσχα και στην οποία επικεφαλής, από ελληνικής πλευράς, ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας από τους δύο συμπροέδρους, τον κ. Βαρβιτσιώτη και τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βιτάλι Σαβέλιεφ, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Ρωσία, στις 8 Δεκεμβρίου.
«Είναι μία επιτυχής συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για μια νέα, βαθύτερη συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία και βάζει τις βάσεις για μια αποδοτική και επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση:
«Σήμερα εδώ στη Μόσχα, μαζί με τον υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο, τη γενική γραμματέα Τουρισμού Βίκυ Λοΐζου και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή, υπογράψαμε από ελληνικής πλευράς μία σειρά από σημαντικές συμφωνίες και το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τη Ρωσία.
Ως συμπρόεδρος της 13ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) για την Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία, μαζί με τον συμπρόεδρο από ρωσικής πλευράς υπουργό Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βιτάλι Σαβέλιεφ, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ανοίξαμε μία νέα σελίδα στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις.
Είναι μία επιτυχής συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για μια νέα βαθύτερη συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία, που βάζει τις βάσεις για μια αποδοτική και επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις 8 Δεκεμβρίου.
Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας 🇬🇷 – 🇷🇺 είναι μία επιτυχής συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για μια νέα βαθύτερη συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας και βάζει τις βάσεις για μια αποδοτική & επιτυχημένη επίσκεψη του @PrimeministerGR pic.twitter.com/xRXmFIJQp7
— Varvitsiotis Miltiadis (@MVarvitsiotis) November 30, 2021
Η επιτυχής ολοκλήρωση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής και η υπογραφή του Πρωτοκόλλου είναι απόρροια εντατικών προετοιμασιών και διαβουλεύσεων κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα των ομάδων εργασίας των θεματικά αρμοδίων υπουργείων με τη ρωσική πλευρά, υπό τον συντονισμό, από ελληνικής πλευράς, του υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας μας στη Μόσχα.
Η διεξαγωγή και επιτυχής ολοκλήρωσή της υλοποιεί τη βούληση των χωρών μας για την περαιτέρω ενδυνάμωση των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, η διαπεριφερειακή συνεργασία, ο πολιτισμός και τα θέματα φορολογικής διοίκησης.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη ρωσική πλευρά για τη συνεργασία. Ευχαριστώ, επίσης, όλους όσοι συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς σε αυτή την πολύμηνη διαπραγμάτευση, από το υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια υπουργεία. Τέλος, να σας ενημερώσω ότι η επόμενη 14η ΜΔΕ θα διεξαχθεί στην Ελλάδα».
Πρωτοκόλλο Συνεργασίας & Συμφωνίες
Το πολυσέλιδο Πρωτόκολλο Συνεργασίας αφορά στους τομείς ενέργειας και τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας υπό το πρίσμα των προτεραιοτήτων της κλιματικής πολιτικής, πετρελαίου και φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, της διαπεριφερειακής συνεργασίας, του πολιτισμού, της υγείας, της επενδυτικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.
Επιπλέον, υπογράφηκαν τέσσερις επιμέρους συμφωνίες διμερούς συνεργασίας:
– Στο πεδίο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων ισχύος πεταβάτ και εξαβάτ μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και από την αναπληρώτρια υπουργό Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ρωσίας, Ναταλία Μποτσάροβα.
– Για το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για την περίοδο 2022-2024, στον τομέα του τουρισμού.
– Το Μνημόνιο Κατανόησης για την τεχνική συνεργασία στον τομέα της φορολογικής διοίκησης μεταξύ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΑΑΔΕ) και της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας,
– Το Πρωτόκολλο περί της τροποποίησης της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών για την αποτροπή περιστατικών στη θάλασσα, πέραν των ορίων της αιγιαλίτιδας ζώνης, από 10 Απριλίου 1991. Υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και τον υφυπουργό Άμυνας της Ρωσίας Αλεξάντερ Φομίν.
Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την υπογραφή συμφωνιών και σε μια σειρά από άλλους τομείς, μεταξύ άλλων και του Κοινού Προγράμματος Δράσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για την περίοδο 2022-2024.
Γράψτε το σχόλιό σας

https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ο Μπάιντεν επαινεί την Ελλάδα για τον ηγετικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στο ζήτημα της Ουκρανίας και τους επαίνους του Τζο Μπάιντεν προς την Ελλάδα εστιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, τα οποία καλύπτουν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το Associated Press, αφορμόμενο από μια φράση του Τζο Μπάιντεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλύπτει τη συνάντηση με τον εξής τίτλο: «Ο Μπάιντεν επαινεί την Ελλάδα για τον ηγετικό ρόλο της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».
«Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ» ήταν, μεταξύ άλλων, τα λόγια του αμερικανού προέδρου.
Όπως παρατηρεί το Assosiated Press, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης έχει προωθήσει την ιδέα η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος που θα μπορεί να φέρει φυσικό αέριο από τη νοτιοδυτική Ασία και τη Μέση Ανατολή προς την ανατολική Ευρώπη.
Ένας νέος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας -που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία τον Ιούνιο- πρόκειται να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών και προς τις δύο κατευθύνσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την τροφοδοσία της βιομηχανίας και τη θέρμανση κατοικιών.
Η νέα σύνδεση του αγωγού, που ονομάζεται Διασυνδετήριος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, θα δώσει στη Βουλγαρία πρόσβαση σε λιμάνια της γειτονικής Ελλάδας που εισάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο ή LNG, και επίσης θα φέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω ενός νέου συστήματος αγωγών που καταλήγει στην Ιταλία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης σε Μπάιντεν: «Θα προχωρήσουμε στην αγορά ενός σμήνους F-35»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Περισσότερα σε λίγο….
Στα θέματα ενέργειας και άμυνας με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στο πλαίσιο της δεξίωσης που του παρέθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όπως χαρακτηριστικά είπε «θα συνεχίσουμε τη μακρά συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών μας», αποκαλύπτοντας πως η Ελλάδα θα εκκινήσει τη διαδικασία για την αγορά ενός σμήνους F-35.
«Θα προσθέσουμε αυτό το καταπληκτικό αεροπλάνο στην Πολεμική Αεροπορία μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι οι συνεργασίες των δύο χωρών -σε πολλούς τομείς- ξεπερνούν την Ιστορία.
Περισσότερα σε λίγο…

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago
Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο
-
COVER STORY4 ημέρες ago
Κατακύρωση στη κοινοπραξία Αστικού Υπεραστικού ΚΤΕΛ και Αθ.Σανίδα για τις συγκοινωνίες Σκιαθου