ΚΟΣΜΟΣ
Υποχρεωτικός εμβολιασμός – Μπορεί να οδηγήσει τους πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα;


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Ευρώπη έχει στη διάθεσή της πληθώρα εμβολίων. Όμως μεγάλο μέρος του πληθυσμού της εξακολουθεί να διατηρεί τις επιφυλάξεις του απέναντι στα σκευάσματα που έχουν επιτύχει ήδη σημαντική μείωση της θνητότητας και της νοσηρότητας του νέου κοροναϊού.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Έτσι, ήδη πριν από την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, που κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν για έναν χειμώνα πιο «βαρύ» από ό,τι τον υπολόγιζαν, πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν αρχίσει να σκέφτονται σοβαρά αυτό, που λίγο καιρό πριν φάνταζε αδιανόητο: την υποχρεωτικότητα των εμβολίων, τουλάχιστον για συγκεκριμένες, ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακόμη και στην αυταρχική Κίνα, ο εμβολιασμός παραμένει ζήτημα επιλογής.
- Διαβάστε επίσης: Το εμβόλιο στους 60αρηδες, τα λάθη της κυβέρνησης και τα μέτρα που έπρεπε να έχουν ληφθεί
Πριν τη σημερινή ανακοίνωση του έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών και την επιβολή διοικητικού προστίμου στους παραβάτες, σε μηνιαία βάση, είχε προηγηθεί η σχετική απόφαση της Αυστρίας – η οποία μάλιστα αφορά ολόκληρο τον πληθυσμό που ανήκει στις ηλικιακές ομάδες για τις οποίες έχει εγκριθεί το εμβόλιο.
Μιλώντας στο CNN, ο αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα:
«Έχουμε αρκετά εμβόλια. Η επιστήμη μας έδωσε τη δυνατότητα, το εισιτήριο εξόδου από αυτό τον φαύλο κύκλο των κυμάτων του ιού και των συζητήσεων περί lockdown. Και απλώς επειδή δεν αξιοποιούν αυτή τη δυνατότητα αρκετοί άνθρωποι, παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αυτή την κατάσταση».
Έτσι, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου όλοι οι Αυστριακοί πρέπει να έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους ή να αντιμετωπίσουν διοικητικό πρόστιμο, αδιευκρίνιστου μέχρι στιγμής ύψους. «Πρόκειται για ένα δραστικό μέτρο», τόνισε ο Σάλενμπεργκ. «Θα προτιμούσα τα πράγματα να γίνουν διαφορετικά. Όμως αν ένα χρόνο αφού το εμβόλιο έγινε διαθέσιμο, μετά τις καμπάνιες, αφού τα ΜΜΕ έχουν εξηγήσει ξανά και ξανά περί τίνος πρόκειται, η ανασφάλεια παραμένει τόσο ισχυρή και οι άνθρωποι πιστεύουν σε fake news… είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αυτό το δραστικό βήμα».
Η Νότια Αφρική, όπου και ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η ταυτοποίηση της νέας παραλλαγής, επεξεργάζεται επίσης σενάρια υποχρεωτικότητας, ενώ η Κένυα έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που επέβαλε περιορισμούς στους ανεμβολίαστους την περασμένη εβδομάδα.
Ταυτόχρονα, η παραλλαγή Όμικρον εγείρει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ο επικεφαλής της Moderna δήλωσε στους Financial Times ότι πιστεύει πως οι πολλαπλές μεταλλάξεις θα οδηγήσουν σε «ουσιαστική μείωση της ανοσίας», όμως ο αρχίατρος των ΗΠΑ, Δρ. Άντονι Φάουτσι, υποστήριξε στο CNN ότι αναμένει πως τα εμβόλια θα συνεχίσουν να προσφέρουν κάποιο βαθμό προστασίας.
Και φυσικά, η υποχρεωτικότητα των εμβολίων δημιουργεί ορισμένα ηθικά διλήμματα στην Ευρώπη, που είναι περήφανη για τη φιλελεύθερη δημοκρατική της παράδοση.
Μένει επίσης άλλο ένα ερώτημα που είναι ανάγκη να απαντηθεί: μπορεί η υποχρεωτικότητα να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα;
Στην Αυστρία, από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν η κυβέρνηση άρχισε να ανακοινώνει αυστηρότερα μέτρα για τους εργαζόμενου, οι εμβολιασμοί σημείωσαν σημαντική αύξηση. Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, η εμβολιαστική κάλυψη αυξήθηκε κατά 14%, σύμφωνα με το Our World in Data.
Μετά το αρχικό lockdown στους ανεμβολίαστους στις 14 Νοεμβρίου, μισό εκατομμύριο επιπλέον πολίτες έκαναν την πρώτη δόση, σύμφωνα με τον καγκελάριο της χώρας. Και αυτή η τάση συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασμών αφορούν αναμνηστικές δόσεις, σύμφωνα με τον Πίτερ Κλίμεκ, αναπληρωτή καθηγητή του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης και σύμβουλο του αυστριακού υπουργείου υγείας, που μίλησε στο CNN.
«Από άποψη δημιουργίας μοντέλων, είναι ξεκάθαρο ότι όταν αυξάνονται οι εμβολιασμοί, μπορεί μεν ο ιός να συνεχίζει να κυκλοφορεί, όμως γίνονται τεράστια βήματα για την αποτροπή της κατάρρευσης του συστήματος υγείας», εξήγησε ο Κλίμεκ. «Θα βοηθήσει η υποχρεωτικότητα; Ναι, αν βρούμε τρόπους να την κάνουμε να λειτουργήσει».
Η ανακοίνωση της Αυστρίας για υποχρεωτικότητα των εμβολίων οδήγησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους, σε διαδηλώσεις κατά των μέτρων.
Όμως, αναφέρει το CNN, πολλοί περισσότεροι ήταν εκείνοι που κατευθύνθηκαν στα εμβολιαστικά κέντρα. «Υποχώρησα στον εκβιασμό της κυβέρνησης. Ήθελα να περιμένω, όμως η κυβέρνηση είχε άλλα σχέδια για εμένα», δήλωσε στο CNN ο Γιάρουσλαβ, που μίλησε με τον όρο ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο το μικρό του όνομα.
Είναι βέβαιο ότι δεν θα αλλάξουν γνώμη όλοι οι ανεμβολίαστοι εξαιτίας της απειλής προστίμων. Όμως σιγά-σιγά όλο και περισσότερες κυβερνήσεις εμφανίζονται διατεθειμένες να πάρουν το ρίσκο της δυσαρέσκειας ομάδων του πληθυσμού.
Επιχειρώντας να εξηγήσει την απόφασή του, ο Σάλενμπεργκ παρέπεμψε στην επιτυχία της Ιταλίας και της Γαλλίας, που μπορεί μεν να μην μίλησαν περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, όμως πρακτικά την επέβαλαν, απαιτώντας υγειονομικά διαβατήρια για τη συμμετοχή σε δημόσιες συναθροίσεις, αλλά και στον εργασιακό χώρο. Ταυτόχρονα και οι δύο χώρες ανήκουν στα πέντε κράτη της Ευρώπης που έχουν επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών υπαλλήλων. Ανάμεσά τους, φυσικά και η Ελλάδα.
Ο Τόμας Χέιλ, που συγκρίνει την αποτελεσματικότητα των κρατικών πολιτικών στο πλαίσιο του Covid-19 Government Response Tracker, της Σχόλης Δημόσιας Διοίκησης Blavatnik στην Οξφόρδη, συγκεντρώνει στοιχεία από 180 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Όπως εξηγεί στο CNN, η υποχρεωτικότητα έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική στη Γαλλία, το Ισραήλ την Κίνα και τη Βραζιλία.
Σε καμία από τις χώρες αυτές η υποχρεωτικότητα δεν είναι καθολική. Στο Ισραήλ, τη Γαλλία και τη Βραζιλία έρχεται με τη μορφή του υγειονομικού διαβατηρίου, στην Κίνα με έναν συνδυασμό «καρότου και μαστιγίου» που υποχρεώνει τους μαθητές και τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν και τιμωρεί εκείνους που δεν συμμορφώνονται με χειρότερη ταξινόμηση στο σύστημα κοινωνικής πίστωσης.
Στη Γαλλία, την ημέρα που ανακοινώθηκε η εφαρμογή του υγειονομικού διαβατηρίου, ένα εκατομμύριο πολίτες έκλεισαν ραντεβού για εμβόλιο μέσα σε ένα 24ωρο. Αυτή τη στιγμή περίπου το 70% των Γάλλων έχει εμβολιαστεί.
Όπως και η Ελλάδα, η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι για την ανανέωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά τα μέσα Δεκεμβρίου, τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να κάνουν και την αναμνηστική δόση.
Αντίστοιχα βήματα έκανε και η Γαλλία τον Ιούλιο, όταν ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε επίσης ότι η πρόσβαση σε διάφορους χώρους και υπηρεσίες θα επιτρέπεται μόνο για τους κατόχους υγειονομικού διαβατηρίου. Αρχικά η χώρα δεν είδε τόσο καλά αποτελέσματα όσο η Γαλλία, όμως σταδιακά η στρατηγική φαίνεται πως απέδωσε. Τον περασμένο μήνα, η Ιταλία εφάρμοσε ένα από τα (μέχρι τότε) πιο σκληρά μέτρα σε όλη την Ευρώπη: ένα «πράσινο διαβατήριο» που απαιτούσε όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, να μπορούν να αποδείξουν είτε ότι έχουν εμβολιαστεί, είτε ότι είναι αρνητικοί στον ιό, είτε ότι έχουν αναρρώσει από αυτόν, προκειμένου να λάβουν το μισθό τους.
Έκτοτε, η εμβολιαστική κάλυψη της χώρας έχει αυξηθεί κατά 5%, με τα αποτελέσματα να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά στις ηλικίες 20 έως 30.
Ωστόσο, η Ιταλία εξακολουθεί να απέχει από τον εμβολιαστικό στόχο του 90%, παρά το γεγονός ότι, έχοντας θρηνήσει 150.000 νεκρούς, ανήκει στα κράτη που χτυπήθηκαν πιο βάναυσα από την πανδημία.
Στις χώρες που βρίσκονται κοντά στο να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ανήκει και η Γερμανία, σύμφωνα με δηλώσεις του νέου καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, ενώ από την περασμένη Τετάρτη όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν υγειονομικό πιστοποιητικό για να μπουν στον χώρο εργασίας του – και θα μπορούσαν να μη λάβουν το μισθό τους σε περίπτωση που αρνηθούν.
Αντίστοιχα μέτρα επεξεργάζεται και η Τσεχία.
Όμως σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, η υποχρεωτικότητα στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς και τους επαγγελματίες υγείας είναι δύσκολο να αποδειχθεί αν απέδωσαν σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, τονίζει ο Χέιλ.
Αυτό δεν αλλάζει την άποψή του ότι, θέλοντας να αποφύγουν τα lockdown, όλο και περισσότερες χώρες θα αρχίσουν να κινούνται προς την υποχρεωτικότητα. «Θεωρώ ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όντως λειτουργεί», σημείωσε. «Πιστεύω ότι μπορεί να κινητοποιήσει ιδίως τους ανθρώπους που δεν είναι αντίθετοι στα εμβόλια, όμως κατά κάποιο τρόπο τεμπελιάζουν ή διστάζουν λίγο. Και σε ορισμένες χώρες αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού».
«Όμως όταν είσαι αντιμέτωπος με εκείνους που πραγματικά αντιτίθενται στον εμβολιασμό, δεν μου είναι τόσο σαφές αν αυτά τα μέτρα είναι σε θέση να αλλάξουν την κατάσταση».
Με πληροφορίες από CNN
Γράψτε το σχόλιό σας

https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Ουκρανία: Προσαρτήσεις κατειλημμένων εδαφών από τη Μόσχα – Αντίσταση μέχρι τέλος από το Κίεβο


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου, με τις δύο πλευρές να σημειωθούν ότι επί του παρόντος δεν διαφαίνεται καμία αχτίδα φωτός.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Από την στιγμή δε, που η Μαριούπολη έπεσε στα χέρια των Ρώσων, η Μόσχα φέρνει στο προσκήνιο το πραγματικό σχέδιο της για την Ουκρανία και τα εδάφη μου κατέλαβε.
Προσάρτηση σχεδιάζει η Ρωσία
Μετά από τρεις μήνες πολέμου, η Ρωσία έχει καταφέρει να κερδίσει την μάχη στη Μαριούπολη, με τον Νμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει ότι οι περιοχές που έχουν έλθει υπό τον έλεγχο της Μόσχας θα αποφασίσουν για την τύχη τους. Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για προαναγγελία προσάρτησης βασισμένη στο μοντέλο της Κριμαίας, με διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.
Αντίσταση μέχρι τέλους από τους Ουκρανούς
Την ίδια στιγμή ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει, και η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται για ένα νέο «Μινσκ» (σ.σ. προηγούμενη συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας) και την επιστροφή του πολέμου σε λίγα χρόνια.
«Μην μας προσφέρετε κατάπαυση πυρός – αυτό είναι αδύνατο χωρίς την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter και πρόσθεσε: «Μέχρι η Ρωσία να είναι έτοιμη να ελευθερώσει τις κατεχόμενες περιοχές μας, η διαπραγματευτική μας ομάδα είναι τα όπλα, οι κυρώσεις και τα χρήματα».
Do not offer us a ceasefire – this is impossible without total Russian troops withdrawal. Ukraine is not interested in new «Minsk» and the war renewal in a few years. Until 🇷🇺 is ready to fully liberate occupied territories, our negotiating team is weapons, sanctions and money.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) May 19, 2022
Ανυπολόγιστες συνέπειες
Χωρίς να διαφαίνεται το τέλος του πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους και στρατιώτες, ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, η αγωνία για τις συνέπειες της σύγκρουσης στην επισιτιστική ανασφάλεια του πλανήτη κορυφώνεται. Ο ΟΗΕ απηύθυνε δραματική έκκληση για άνοιγμα της πρόσβασης στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να μπορούν να εξάγονται σιτηρά.
Η Μόσχα ζήτησε να επανεξεταστούν οι κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί ως προϋπόθεση για να λάβει υπόψιν της την έκκληση του οργανισμού, ενώ το Κίεβο από τη μεριά του κάνει λόγο για εκβιασμό της Ρωσίας, που συμπεριφέρεται ως «τρομοκρατική χώρα» και δηλώνει ότι θα πρέπει να «σφίξουμε τη θηλιά».
Η Ουκρανία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, εξήγαγε τα περισσότερα από τα προϊόντα της μέσω των λιμανιών της, αλλά μετά την ρωσική εισβολή, αναγκάστηκε να κάνει τις εξαγωγές της μέσω τρένων ή μέσω των μικρών λιμανιών της στον ποταμό Δούναβη.
Δύσκολο να εκτοπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις από το Ντονμπάς
Πάντως το Πεντάγωνο προειδοποίησε χθες ότι παρά τις επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων στο Χάρκοβο, ο ρωσικός στρατός καταφέρνει να ενισχύει τον έλεγχό του στο Ντονμπάς και στον νότο της χώρας, που σημαίνει ότι η σύγκρουση μπορεί να διαρκέσει πολύ.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν προβλήματα συνοχής, ηθικού των στρατευμάτων και επιμελητείας, δήλωσε στον Τύπο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, χωρίς να επιβεβαιώσει τις εκκαθαρίσεις στις τάξεις της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης που επικαλείται το Λονδίνο.
Ωστόσο «θα παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί στις προβλέψεις μας», πρόσθεσε.
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Κίνα: Τελικά το Boeing δεν έπεσε, το έριξαν


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η πτήση της China Eastern Airlines που συνετρίβη τον Μάρτιο παρασύροντας στον θάνατο τους 132 επιβαίνοντες φαίνεται να οδηγήθηκε επίτηδες πάνω στο βουνό, αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Wall Street Journal», δημοσιοποιώντας εκτίμηση ειδικών που μελέτησαν το μαύρο κουτί. Η ανάλυση δείχνει ότι κάποιος στο πιλοτήριο του Boeing 737-800 έκανε, σκοπίμως, τη μοιραία βουτιά.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το αεροσκάφος, που πραγματοποιούσε εσωτερική πτήση στην Κίνα, διατηρούσε σταθερό ύψος μέχρι να πέσει, απότομα, 20.000 πόδια πριν τελικώς συντριβεί. Η διαδρομή που ακολούθησε το αεροσκάφος, το γεγονός ότι δεν εξέπεμψε έκκληση για βοήθεια και το ότι δεν χάθηκε ποτέ το σήμα δημιούργησαν υποψίες στους ερευνητές που είδαν ομοιότητες με τη συντριβή πτήσης της Germanwings το 2015, Βαρκελώνη – Ντύσελντορφ.
Σε εκείνη την περίπτωση, ο συγκυβερνήτης Αντρέας Λούμπιτς κλείδωσε κάποια στιγμή τον κυβερνήτη έξω από το πιλοτήριο και έριξε επίτηδες το αεροσκάφος στις γαλλικές Αλπεις, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 150 άτομα. Ο 28χρονος Λούμπιτς είχε διαγνωστεί με αυτοκτονικές τάσεις από ψυχίατρο, ο οποίος τον χαρακτήρισε «ακατάλληλο για εργασία», εκείνος όμως είχε αποκρύψει τη διάγνωση από τη γερμανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας ανέφερε ότι το πλήρωμα πληρούσε τις απαιτήσεις ασφαλείας πριν από την απογείωση, το αεροσκάφος δεν μετέφερε επικίνδυνα υλικά και δεν φάνηκε να συνάντησε κακοκαιρία, ενώ η αεροπορική εταιρεία σημείωσε πως κυβερνήτης και συγκυβερνήτης δεν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα υγείας. Η αλήθεια είναι όμως ότι καθώς δεν εντοπίζονται προβλήματα στο αεροσκάφος και τα συστήματά του γίνεται ενδελεχής έρευνα για τους πιλότους.
Τα δεδομένα πτήσης δείχνουν ότι κάποιος στο πιλοτήριο έριξε σκόπιμα το αεροσκάφος, το οποίο ταξίδευε σε μεγάλο υψόμετρο, όταν ξαφνικά έκανε μια σχεδόν κάθετη κάθοδο, πέφτοντας κατακόρυφα σε ένα βουνό με τεράστια ταχύτητα. Τα δεδομένα από το μαύρο κουτί που ανακτήθηκε μετά τη συντριβή υποδηλώνουν ότι η απότομη πτώση προήλθε από εντολή που δόθηκε. «Το αεροπλάνο έκανε ό,τι του έδωσε εντολή να κάνει κάποιος στο πιλοτήριο», ανέφερε άτομο που γνωρίζει την προκαταρκτική αξιολόγηση των αμερικανών αξιωματούχων, η οποία περιλαμβάνει ανάλυση πληροφοριών οι οποίες εξήχθησαν από τον κατεστραμμένο καταγραφέα δεδομένων πτήσης του αεροπλάνου.
Οπως έγινε γνωστό, οι κινεζικές Αρχές μέχρι στιγμής δεν έχουν επισημάνει κανένα μηχανικό πρόβλημα ή πρόβλημα ελέγχου πτήσης στο αεροπλάνο που συνετρίβη στις 21 Μαρτίου στη Νότια Κίνα. Το συγκεκριμένο μοντέλο αεροσκάφους θεωρείται ένα από τα πιο ασφαλή για εμπορικές πτήσεις της Boeing.
Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα οδήγησαν τους αξιωματούχους των ΗΠΑ που συμμετείχαν σε αυτή να στρέψουν την προσοχή τους στις ενέργειες ενός πιλότου. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα κάποιος άλλος στο αεροπλάνο να είχε εισβάλει στο πιλοτήριο και να προκάλεσε εσκεμμένα τη συντριβή. Ούτε η εταιρεία Boeing ούτε οι ρυθμιστικές Αρχές της εναέριας ασφάλειας έχουν εκδώσει ενημερωτικά δελτία ή οδηγίες για την ασφάλεια λόγω της συντριβής. Τέτοια μηνύματα θα υπήρχαν εάν οι Αρχές πίστευαν ότι έπρεπε να ειδοποιηθούν οι αεροπορικές εταιρείες και οι πιλότοι για προβλήματα που αντιμετώπισε το πλήρωμα πτήσης ή για λεπτομέρειες που απαιτούσαν επισκευές στο αεροσκάφος.
Στέλεχος της China Eastern σε δήλωσή του στη «Wall Street Journal» ανέφερε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπήρχαν προβλήματα με το αεροσκάφος που ενεπλάκη στο δυστύχημα. Η αεροπορική εταιρεία ανέφερε ότι η υγεία και η οικογενειακή κατάσταση των πιλότων ήταν καλές και πρόσθεσε ότι η οικονομική τους κατάσταση ήταν επίσης καλή.
Ερωτηθείς για πιθανή εισβολή στο πιλοτήριο, ο εκπρόσωπος της κινεζικής αεροπορικής εταιρείας είπε ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν ήταν πιθανό, καθώς δεν είχε σταλεί κωδικός έκτακτης ανάγκης από το αεροπλάνο πριν από τη συντριβή. Μετά το δυστύχημα η China Eastern καθήλωσε όλο τον στόλο της με ίδια μοντέλα Boeing για περίπου έναν μήνα. Το 2018 και το 2019 είχαν καταγραφεί δύο συντριβές Boeing 737-Max, μεταγενέστερου μοντέλου του 737-800, αλλά σε εκείνες τις περιπτώσεις διαπιστώθηκαν προβλήματα στον σχεδιασμό. Τα αεροσκάφη Max δεν επέστρεψαν σε εμπορικές πτήσεις στην Κίνα για περισσότερα από τρία χρόνια ύστερα από αυτά τα δύο δυστυχήματα σε άλλες χώρες που συνδέονταν με ελαττωματικό σύστημα ελέγχου πτήσης.
Η προκαταρκτική έκθεση των κινεζικών Αρχών ανέφερε ότι οι επικοινωνίες μεταξύ του πληρώματος και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας δεν έδειξαν κάτι μη φυσιολογικό πριν από τη συντριβή του αεροπλάνου. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τους πιλότους, αφού το είδαν να πέφτει, αλλά δεν έλαβαν απάντηση.
Το αεροσκάφος της China Eastern διαλύθηκε όταν προσέκρουσε στο βουνό, σκορπίζοντας συντρίμμια σε δασώδες έδαφος. Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δεν βρήκαν επιζώντες. Μεταξύ των επιβατών ήταν ένα 17χρονο αγόρι στην πρώτη του πτήση, έξι άτομα που ταξίδευαν μαζί για μια κηδεία και ένας πρώην λογιστής που είχε πρόσφατα μετακομίσει για να ξεκινήσει νέα δουλειά στην εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και να παντρευτεί την αγαπημένη του.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Με την ποιότητα και την έδρα της Χάντερσφιλντ
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago
Το «λευκό βέλος» πέρασε από τη Λάρισα το πρωί της Κυριακής – Δυόμιση ώρες από Αθήνα – Bίντεο & φωτογραφίες –
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Παυλίδη από Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο Αχιλλέας Μπέος στη Σκιάθο