ΕΛΛΑΔΑ
Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας: 96 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε 48 ώρες

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Διαβάστε: Πυροσβεστική: Μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες του Ιουλίου έγινε πάνω από το 10% των συλλήψεων του 2026
Η δύσκολη πυρκαγιά της Οινόης
Η μεγαλύτερη και δυσκολότερη πυρκαγιά του σημερινού 24ώρου, εκδηλώθηκε στην περιοχή της Οινόης, στη Μάνδρα Αττικής, όπου αναπτύχθηκαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, σε μια περιοχή που σήμερα είχε πολύ υψηλό δείκτη επικινδυνότητας (κατηγορία 4). Στην επιχείρηση συμμετείχαν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 76 οχήματα, πλήθος εθελοντών και 29 εναέρια μέσα, ενώ εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση όσων βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή. Η εικόνα της πυρκαγιάς είναι πλέον βελτιωμένη και οι δυνάμεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ενεργές εστίες εντός της περιμέτρου.
Παράλληλα, μεταξύ άλλων, άμεσα αντιμετωπίστηκαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Δροσιά Χαλκίδας, στον Ελαιώνα Θήβας και στις Αμμούδες Ρόδου, όπου η έγκαιρη κινητοποίηση των δυνάμεων απέτρεψε την εξέλιξή τους σε μεγάλα συμβάντα.
Το προηγούμενο 24ωρο, ιδιαίτερα απαιτητική ήταν η κατάσταση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 17 αγροτοδασικές πυρκαγιές, γεγονός που προκάλεσε σημαντική διάσπαση των διαθέσιμων πυροσβεστικών δυνάμεων. Οι δυσκολότερες από αυτές ήταν στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όπου οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και συνεχίζουν να επιχειρούν με ισχυρές δυνάμεις καθώς και στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής όπου η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.
Παρά τη μεγάλη πίεση που δέχθηκε ο μηχανισμός από τα διαδοχικά και ταυτόχρονα συμβάντα του τελευταίου διημέρου, η άμεση κινητοποίηση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων, καθώς και των εμπλεκόμενων φορέων, είχε ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών να περιοριστεί στα αρχικά στάδιά τους, αποτρέποντας την επέκτασή τους και την απειλή κατοικημένων περιοχών.
Υψηλός κίνδυνος
Υπενθυμίζεται ότι για αύριο, Δευτέρα 6 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για τις Περιφερειακές Ενότητες Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 3) προβλέπεται και σε αρκετές ακόμη περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Εύβοια.
Η Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα καλούν όλους τους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, ιδίως κατά τις ημέρες υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει φωτιά, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να διατηρούν καθαρά τα οικόπεδα και τους υπαίθριους χώρους τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Η πρόληψη παραμένει το αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος.
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Telegram;
Γίνε μέλος στο κανάλι μας:
στο Telegram
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο WhatsApp;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο WhatsApp
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Viber;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο Viber

LIFESTYLE12 ώρες agoΙωάννα Τούνη: Μετά το Μπαλί στη Χαλκιδική – “Έχω τις πιο όμορφες αναμνήσεις με την οικογένειά μου από εδώ” (Εικόνες)
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες agoΩραιόκαστρο Θεσσαλονίκης: Τρόμος από τη φωτιά στην Ανθούπολη
ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες agoΚαρέ καρέ η εμπρηστική επίθεση σε ΙΧ γυναίκας
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες agoΑναπνευστικά προβλήματα για δύο πυροσβέστες, μεταφορά στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
ΕΛΛΑΔΑ24 ώρες agoΣυνέτρεξε το Λιμενικό, δεν αναφέρθηκε τραυματισμός
ΚΟΣΜΟΣ15 ώρες agoΤόγκο: Πέντε νεκροί από τις φονικές πλημμύρες που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις
ΑΘΛΗΤΙΚΑ23 ώρες agoΣε διαπραγματεύσεις με Μπιμπέροβιτς οι Μάβερικς – Το buyout που θα λάβει η Φενέρμπαχτσε
ΚΟΣΜΟΣ21 ώρες agoΣυνελήφθη άνδρας που κρέμασε σημαία των ΗΠΑ στον Πύργο του Άιφελ









