Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποβρύχιος «πόλεμος» σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Eνας αόρατος «πόλεμος» – μολονότι χωρίς πυραύλους, τραυματίες και θύματα -διεξάγεται παράλληλα με τον κανονικό στην Ουκρανία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αρκετά μίλια νοτιότερα και δυτικότερα από το θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία γίνεται μια άλλου είδους μάχη. Κάτω από το νερό. Σε Αιγαίο, Ιόνιο και Ανατολική Μεσόγειο παρατηρείται εδώ και έναν μήνα ένας συνωστισμός υποβρυχίων άνευ προηγουμένου. Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει κάτω από τον βυθό είναι ανάλογο του… μποτιλιαρίσματος πολεμικών πλοίων που υπάρχει και στην επιφάνεια. Ρωσικά υποβρύχια έχουν έντονη δραστηριότητα και κινητικότητα στις παραπάνω περιοχές, όπως έχουν επισημάνει νατοϊκοί σύμμαχοι, κάτι που επιβεβαιώνεται και από ελληνικές στρατιωτικές πηγές.

Ενα μεγάλο τμήμα του ρωσικού στόλου χρησιμοποιεί τη ναυτική βάση της Ταρτούς στη Συρία και έτσι το τελευταίο διάστημα αρκετά ρωσικά πολεμικά πλοία αλλά και υποβρύχια κινούνται προς το Αιγαίο ή νότια της Κρήτης ώστε να βρίσκονται όσο πιο κοντά γίνεται στην περιοχή της Ουκρανίας αλλά και εγγύτερα σε νατοϊκές βάσεις, όπως είναι αυτή της Σούδας. Οπως είναι επόμενο, η δραστηριότητα των ρωσικών υποβρυχίων σε μια περίοδο που όλη η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επαγρύπνηση παρακολουθείται πολύ στενά από μια σειρά συμμαχικών χωρών. Η Ελλάδα είναι μία απ’ αυτές καθώς ούτως ή άλλως σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έχει παρουσία με δικά της υποβρύχια.

Οι κινήσεις των ρωσικών υποβρυχίων παρακολουθούνται όμως και από υποβρύχια άλλων συμμαχικών χωρών. Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι τρία αεροπλανοφόρα, το «Harry Truman» από τις ΗΠΑ, το «Charles de Gaulle» από τη Γαλλία, το «Cavour» από την Ιταλία, περιπολούσαν για περίπου έναν μήνα στην ευρύτερη περιοχή και η συνοδεία τους περιελάμβανε και αρκετά υποβρύχια. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η επιχείρηση «Clemenceau» – που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες – με το γαλλικό αεροπλανοφόρο, έχοντας στη συνοδεία του και το ελληνικό υποβρύχιο «Παπανικολής», έκανε δύο φορές ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου. Αντικείμενα ανθυποβρυχιακού πολέμου είχε εξάλλου και η άσκηση «Passex», στην οποία συμμετείχαν στις 8 και 9 Απριλίου το ελληνικό υποβρύχιο «Πιπίνος» και αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας νοτιοανατολικά της Καρπάθου, με πολεμικά πλοία και υποβρύχια της Μόνιμης Ναυτικής Συμμαχικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group 2).

Στην περιοχή του Ιονίου παραμένει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Harry Truman» και, όπως προεξοφλείται, εκτός από τις αποστολές εναέριας αστυνόμευσης με τα μαχητικά του στην Ανατολική Ευρώπη και όχι μόνο, είναι επιφορτισμένο να εντοπίζει και τις θέσεις του ρωσικού στόλου και των υποβρυχίων του στην περιοχή. Και βέβαια έχει τα μέσα να το κάνει, με αεροσκάφη – ραντάρ, UAV και άλλα ηλεκτρονικά μέσα.

Η Τουρκία

Συμπτωματικά, σ’ αυτόν τον συνωστισμό υποβρύχιων μέσων σε Αιγαίο και Μεσόγειο συμμετέχει και η Τουρκία, αφού κάθε χρόνο την ίδια περίοδο πραγματοποιεί την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα». Εδώ και δέκα ημέρες οι Τούρκοι έχουν βγάλει αρκετές ναυτικές δυνάμεις και υποστηρίζουν ότι μεταξύ αυτών είναι και 11 υποβρύχια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το «σκανάρισμα» και το «κυνήγι» των ρωσικών υποβρυχίων από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν γίνεται μόνο με τα υποβρύχια αλλά με πλήθος μέσων. Αεροσκάφη – ραντάρ, ναυτικής συνεργασίας, κατασκοπευτικά και UAV είναι βέβαιο ότι έχουν αποστολές να εντοπίζουν τόσο τις θέσεις των ρωσικών πολεμικών πλοίων επιφανείας αλλά και των υποβρυχίων. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, πάντως, τα ρωσικά πλοία και τα υποβρύχια δεν έχουν προχωρήσει, τουλάχιστον προς το παρόν, σε κάποια παράνομη ενέργεια στην περιοχή. Κινούνται δηλαδή στα διεθνή ύδατα, ενώ είναι πολύ πιθανό να κάνουν χρήση και 3-4 αγκυροβολίων στην ευρύτερη περιοχή του Νότιου Αιγαίου.

Το σκηνικό είναι αναμφισβήτητα ψυχροπολεμικό. Εδώ και μία τετραετία οι Αμερικανοί έχουν επισημάνει και μελετήσει την έντονη στρατιωτική και κυρίως ναυτική παρουσία της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο (λόγω και της Συρίας). Βλέπουμε κάτι που δεν έχουμε δει από το 1980, έλεγε το 2018 στην Αθήνα ο τότε αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Τζόζεφ Ντάνφορντ. Απ’ αυτό και μόνο μπορεί να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει πάνω και κάτω από τα νερά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, όταν έχει ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις στο τουρκικό πρωτόκολλο…«προσάρτησης» | in.gr

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση της προσάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου από την Τουρκία  αποτελεί το νέο «πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας» μεταξύ της Άγκυρας και της «κυβέρνησης» των Τουρκοκυπρίων. Το πρωτόκολλο, το οποίο υπογράφηκε στις 14 Απριλίου αλλά κρατήθηκε μυστικό μέχρι τις 20 Μάϊου, περιλαμβάνει πρόνοιες που μεταφέρουν πρακτικές που εφαρμόζονται στην Τουρκία, στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ενδεικτικά η συμφωνία προνοεί για την προώθηση «νομικών ρυθμίσεων» σχετικά με την παρεμπόδιση των ιδεολογικών δραστηριοτήτων των συντεχνιών και τον περιορισμό στο δικαίωμα της συνάθροισης και διαδήλωσης.

Επίσης φαίνεται ότι ο στόχος της επιβολής του πολιτικού Ισλάμ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα εξυπηρετείται με προβλέψεις που αφορούν την προώθηση νομοθεσιών για «ενίσχυση των δεσμών σε τομείς που πηγάζουν από κοινές ιστορικές, θρησκευτικές και πνευματικές αξίες».

Ενδεικτικές του πνεύματος του πρωτοκόλλου είναι και οι πρόνοιες που πλήττουν την ελευθερία της έκφρασης. Χαρακτηριστική η πρόβλεψη για συνεργασία της «κυβέρνησης» με την Τουρκία «ενάντια στην παραπληροφόρηση σε όλες τις πλατφόρμες επικοινωνίας και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» αλλά και η ποινικοποίηση δημοσιογραφικών σχολίων που θα θεωρούνται προσβλητικά.

Διαβάστε επίσης Τουρκία: Ο Ερντογάν βγάζει το Cesme για έρευνες στο κεντρικό Αιγαίο

Διαβάστε επίσης Η απάντληση του ιρανικού πετρελαίου από την Κάρυστο μετά από αμερικανικό αίτημα – Πώς φτάσαμε στο θρίλερ του περσικού κόλπου

Αντιδράσεις και ξύλο στη «βουλή»

Η αποκάλυψη των προνοιών του πρωτοκόλλου προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις στην τ/κ κοινότητα με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για νέα παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά της Τουρκοκυπρίων.

Η τοποθέτηση του Τουφάν Ερχιουρμάν έγινε στην διάρκεια μια φορτισμένης συνεδρίασης στην τ/κ «βουλή», όπου βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πιάστηκαν στα χέρια με βουλευτές της αντιπολίτευσης, μετά την προσπάθεια βουλευτή του αριστερού ΡΤΚ να ανέβει στο βήμα με φανέλα που έγραφε «Όχι» στο πρωτόκολλο.

Μεγάλες αντιδράσεις προκλήθηκαν και σε επίπεδο συντεχνιών με την συντεχνία των Τ/κ δασκάλων να καλεί την Τουρκία να σταματήσει να προσπαθεί να αλλάξει τους Τουρκοκύπριους ενώ η συντεχνία των εργαζομένων στην αρχή ηλεκτρισμού ανακοίνωσε πως δεν αναγνωρίζει «το πρωτόκολλο της προσάρτησης και της προδοσίας».

Απαράδεκτες πρόνοιες λέει η Κομισιόν

Σε σχέση με τις πρόνοιες του πρωτοκόλλου που αφορούν την ελευθερία του τύπου τοποθετήθηκε και εκπρόσωπος της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την χρήση του ποινικού δικαίου ως εργαλείου άσκησης πίεσης σε επικριτικές φωνές. «Η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου αποτελούν απαραίτητα θεμέλια για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Πηγή Deutsche Welle

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ανδρουλάκης: «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν στρατηγικό σχέδιο για το μέλλον της οικονομίας»

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την έλλειψη στρατηγικού σχεδίου εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον της οικονομίας, με αποτέλεσμα αυτή να είναι εκτεθειμένη και ευάλωτη στις παγκόσμιες εξελίξεις, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο συνέδριο της ΕΣΕΕ «Future of Retail 2022».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Αν δεν δούμε τη χώρα με ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, που θα εντάσσει τις δημοσιονομικές πολιτικές, τις φορολογικές πολιτικές και τα ευρωπαϊκά κονδύλια στο όραμα για μια ανθεκτική οικονομία και κοινωνία, θα ζούμε τη μέρα της Μαρμότας. Κρίσεις και φυγή ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Επέμεινε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ, δίχως όραμα εκσυγχρονισμού της οικονομίας και έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για πτυχές του κοινωνικού κράτους, όπως η Υγεία και η Κοινωνική Κατοικία, που δεν αποτέλεσαν προτεραιότητα της κυβέρνησης κατά τον σχεδιασμό της κατεύθυνσης των πόρων του ευρωπαϊκού αυτού εργαλείου.

Αναφερόμενος στο κύμα ακρίβειας και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική επέκταση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση κατά την πανδημική κρίση, είχε σαν αποτέλεσμα «να έχει μείνει από ‘καύσιμα’, καθώς δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την ανακούφιση των πολιτών από την ενεργειακή ακρίβεια».

Ανέδειξε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, «για να γίνει εξαρχής δίκαιη κατανομή του κόστους μεταξύ ιδιώτη – κράτους και παραγωγού», καθώς και την ανάγκη για «φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και όχι αυτών που εμφανίζονται σήμερα».

«Ρυθμίσαμε την αγορά; Δώσαμε έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Τις διαχύσαμε στους παραγωγούς, στους μεταποιητές, ώστε σε ενδεχόμενο ενεργειακών κρίσεων να είναι θωρακισμένοι; Κάναμε φωτοβολταϊκά στις στέγες;», απαρίθμησε τα πεδία όπου καταγράφεται υστέρηση από πλευράς κυβερνητικού σχεδιασμού.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι απαιτείται αποτελεσματική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων. «Δεν μπορεί αυτός που είχε υποθηκεύσει την περιουσία του για να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή του, να βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από αυτόν που δεν είχε καμία εγγύηση. Χρειάζεται μία πραγματική δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας, με κριτήρια, σε όσους προσπάθησαν και δεν τα κατάφεραν», είπε χαρακτηριστικά.

«Απογοητεύομαι που η κυβέρνηση δημιουργεί νέους δύο ταχυτήτων. Δεν μπορεί να κάνουμε ειδική φορολογική πολιτική κινήτρων για αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό. Και αυτοί  που έμειναν στη χώρα; Είναι άλλοι Έλληνες; Δεν θέλουμε να κάνουμε με αυτούς τους όρους το brain gain, χωρίζοντας τη νεολαία σε δυο κατηγορίες. Θα επιστρέψουν τα παιδιά που έφυγαν, αν δουν ότι όλοι εμείς σχεδιάζουμε μια ανταγωνιστική οικονομία με πολλές και καλές θέσεις εργασίας», τόνισε σχετικά με την αιμορραγία εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago

Οι Σεξουαλικές πόζες στο Tik tok από την 17χρονη από Αλμυρό που είχε καταγγείλει ασέλγεια από τον πατέρα της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago

Βόλος: Το νέο τετράστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης – Πως θα ονομάζεται και ποιες θα είναι οι παροχές του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

πάρτι
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

αυτοκίνητο
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία

Δημοφιλή