ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υβριδικά αυτοκίνητα: Έντονες αντιδράσεις για τις προτεινόμενες αλλαγές στη φορολογία τους – Αναμένονται διορθωτικές κινήσεις

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Επανεξετάζονται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) οι διατάξεις για τις αλλαγές στη φορολογία τωνυβριδικών αυτοκινήτων που ενσωματώθηκαν στο υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο, μετά τις έντονες αντιδράσεις που καταγράφονται στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης.
Φορείς της αγοράς αυτοκινήτου αναρτούν σχόλια, ζητώντας την απόσυρση των ρυθμίσεων που αφορούν τόσο στο τέλος ταξινόμησης όσο και στη φορολογική μεταχείριση των εταιρικών υβριδικών οχημάτων, με τα περισσότερα ..πυρά να συγκεντρώνει η πρόβλεψη για ενιαία απαλλαγή 50% από το τέλος ταξινόμησης για όλα τα υβριδικά οχήματα, ανεξαρτήτως των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Με το ισχύον καθεστώς, τα υβριδικά οχήματα με εκπομπές έως 50 γραμμάρια CO₂ ανά χιλιόμετρο απολαμβάνουν απαλλαγή 75%, ενώ για τα υπόλοιπα το ποσοστό ανέρχεται στο 50%.
Η κατάργηση της διαφοροποίησης αυτής μεταφράζεται σε αύξηση στις τιμές λιανικής των plug-in υβριδικών αυτοκινήτων. Για παράδειγμα, το τέλος ταξινόμησης για ένα plug-in υβριδικό αυτοκίνητο που σήμερα με την έκπτωση 75% ανέρχεται σε 5.700 ευρώ με τη μείωση της έκπτωσης στο 50% το τέλος ταξινόμησης αυξάνεται στα 6.650 ευρώ, «φουσκώνοντας» την λιανική τιμή πώλησης του αυτοκινήτου κατά περίπου 1.000 ευρώ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει πάντως μεταβατική περίοδο προστασίας για οχήματα που έχουν ήδη εισαχθεί στη χώρα. Συγκεκριμένα, για τα υβριδικά αυτοκίνητα με εκπομπές έως 75 γρ. CO₂ ανά χιλιόμετρο, τα οποία εισήχθησαν από την 1η Νοεμβρίου 2025 έως και την 31η Μαΐου 2026, διατηρείται η απαλλαγή 75%, ώστε να μην ανατραπούν συμφωνίες και παραγγελίες που έγιναν με βάση το προηγούμενο καθεστώς.
Οι νέες διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, φέρνουν αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο για τα εταιρικά οχήματα με την κυριότερη να περιορίζει σημαντικά τα φορολογικά πλεονεκτήματα που απολάμβαναν μέχρι σήμερα τα υβριδικά χαμηλών ρύπων.
Οι εξαιρέσεις από τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος για παροχές σε είδος και αποζημιώσεις που συνδέονται με τη χρήση τέτοιων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών φόρτισης, παύουν να ισχύουν για τα υβριδικά και διατηρούνται αποκλειστικά για τα οχήματα μηδενικών εκπομπών.
Παράλληλα, καταργείται το ειδικό καθεστώς που ίσχυε για την παραχώρηση υβριδικών εταιρικών αυτοκινήτων σε εργαζομένους, εταίρους και μετόχους. Στο εξής, τα φορολογικά κίνητρα θα αφορούν μόνο τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, ενώ τίθεται και πλαφόν λιανικής τιμής προ φόρων στις 40.000 ευρώ για τη διατήρηση των σχετικών απαλλαγών.
Πλήγμα στην αγορά
Εισαγωγικές εταιρείες και εκπρόσωποι του κλάδου προειδοποιούν ότι η συρρίκνωση των κινήτρων θα πλήξει ιδιαίτερα την αγορά των plug-in hybrid μοντέλων, η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε λόγω των φορολογικών κινήτρων.
Σε κάθε περίπτωση αναμένονται διορθωτικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, στην κατεύθυνση απόσυρσης των επίμαχων διατάξεων, ενώ δεν αποκλείεται ολική επαναφορά στο υφιστάμενο καθεστώς για τα υβριδικά αυτοκίνητα.
Οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών αναμένονται μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης (στις 15 Ιουνίου).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους γηραιότερους στόλους αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μέση ηλικία περίπου 18 ετών και ότι ο περιορισμός των κινήτρων για τα σύγχρονα υβριδικά οχήματα θα αποτελέσει εμπόδιο στην ανανέωση του στόλου και τη μείωση των εκπομπών ρύπων που είναι και το ζητούμενο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Telegram;
Γίνε μέλος στο κανάλι μας:
στο Telegram
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο WhatsApp;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο WhatsApp
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Viber;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο Viber

MEDIA13 ώρες agoΠοιος είναι ο ο σεφ που έχει κερδίσει την καρδιά της Κατερίνας Ζαρίφη (Εικόνες & Βίντεο)
LIFESTYLE8 ώρες agoΙωάννα Τριανταφυλλίδου: Πόζαρε με μαγιό στη θάλασσα – “Είχε παγώσει το είναι μου”, έγραψε (Εικόνες)
MEDIA21 ώρες agoΗ Θάλεια λυτρώνεται και η Χριστίνα ζει το δικό της σκοτάδι
LIFESTYLE22 ώρες agoΑλεξάνδρα Νίκα: Η πρώτη φωτογραφία με τη νεογέννητη κόρη της και η τρυφερή αποκάλυψη για το όνομα (Εικόνα)
ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες agoΟι ημερομηνίες που αναμένονται οι Βάσεις από τις Πανελλήνιες
LIFESTYLE10 ώρες agoΚωνσταντίνα – Ερμίνα Σούκου: Η Μις Γιανγκ 2025 αποκαλύπτει στα Παραπολιτικά -“Εννοείται πως µε φλερτάρουν, είµαι όµως επιλεκτική”
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες agoΕργαζόμενη σε ξενοδοχείο έπεσε σε φρεάτιο πισίνας
ΒΟΛΟΣ12 ώρες agoΘλίψη για τον θάνατο του Αντώνη Ζαχαρακόπουλου












