Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

«Ζάκυνθος–Ανατροπή–Αναγέννηση»: Αυτοψία στον…υπό κατάρρευση «Λίβα»

Published

on

Spread the love

Με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης «Ζάκυνθος – Ανατροπή – Αναγέννηση » πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5/10 επίσκεψη-αυτοψία στο χώρο λειτουργίας της κινητής μονάδας (ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων) στην περιοχή «Λίβας» της Τ.Κ. Γυρίου.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην επίσκεψη συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις «Ζάκυνθος – Ανατροπή – Αναγέννηση » και «Ζάκυνθος με Φιλότιμο», πολίτες μέλη των παρατάξεων και εκπρόσωπος του Συλλόγου Προστασίας του «Βραχιώνα».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε σχετική ενημέρωση, επισημαίνονται τα εξής:
«Σκοπός της επίσκεψης ήταν να εκτιμήσει την λειτουργία και απόδοση των εγκαταστάσεων στο χώρο καθώς και να σηματοδοτήσει την ανάγκη σταθερής παρακολούθησης από αιρετούς και ενεργούς πολίτες της τήρησης των περιβαλλοντικών και λοιπών όρων σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Ακόμα κατά την διάρκεια της αυτοψίας έγινε ενημέρωση από τον υπεύθυνο λειτουργίας της μονάδας και από τους εργαζόμενους στο χώρο, τους οποίους οφείλουμε να συγχαρούμε και ευχαριστήσουμε για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους σε τραγικές συνθήκες εργασίας.

Η συνολική εικόνα λειτουργίας και απόδοσης της κινητής μονάδας στα περίπου δύο χρόνια που λειτουργεί (να σημειωθεί μάλιστα ότι η αδειοδότηση της είναι για 30 μήνες) είναι σημαντικάεπιδεινωμένη συγκριτικά με ανάλογη επίσκεψη μας προ 5μηνου στις εγκαταστάσεις:

α) Η υπέρ- συσσώρευση των δεματοποιημένων απορριμμάτων συνεχίζεται με εντονότερους ρυθμούς και η ανάγκη για επιπλέον αποθηκευτική επιφάνεια αυξάνεται αλματωδώς. Σημαντική είναι πλέον η έκθεση του περιεχομένου των δεμάτων στο περιβάλλον, λόγω καταστροφής της προστατευτικής μεμβράνης.

β) Η επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων, που ο όγκος τους συνεχώς αυξάνει λόγω και της ελλιπούς ανακύκλωσης-διαλογής στην πηγή, τείνει να μετατραπεί ς σε κακής ποιότητας συμπίεση -δεματοποίηση.

γ) Κρίσιμος εξοπλισμός στην «αλυσίδα παραγωγής» είτε είναι εκτός λειτουργίας είτε υπολειτουργεί, ενώ το σύνολο του εξοπλισμού δοκιμάζεται στα όρια της αντοχής του από την έκθεση στο ύπαιθρο χωρίς στέγαστρο.

δ) Σημαντική ποσότητα σύμμεικτων απορριμμάτων μετά την υπαίθρια εναπόθεση τους για επεξεργασία, συσσωρεύονται σε ποσότητα μεγαλύτερη των 600-700 τόνων με όρους ανεξέλεγκτης διάθεσης τύπου χωματερής.

ε) Η συνολική διάθεση των ομβρίων υδάτων- αποβλήτων στο χώρο λόγω 1) υπαίθριας εναπόθεσης-παραμονής των ανωτέρω σύμμεικτων απορριμάτων και 2) της τεράστιας έκτασης που καταλαμβάνουν τα δεματοποιημένα και μερικώς εκτεθειμένα στο περιβάλλον απορρίμματα, είναι προβληματική

Οι παραπάνω συνθήκες λειτουργίας και απόδοσης της μονάδας όχι μόνο παραβιάζουν ουσιωδώς την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου ( απόφαση Γ.Γ.Α.Δ. με α.π. 2598-16/3/2017 για την τροποποίηση της αρ. πρωτ. 11715/12-11-2012 Απόφαση Γ. Γ. Α.Δ. Πελ/σου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων) αλλά κυρίως χωρίς επείγουσες παρεμβάσεις το αμέσως προσεχές διάστημα η κατάρρευση της είναι θέμα ολίγου χρόνου.

Τα ανωτέρω στοιχεία και παρατηρήσεις συζητήθηκαν διεξοδικά κατά την σύσκεψη που ακολούθησε στο πρώην Δημαρχείο Αλυκών, με εκπροσώπους του Συλλόγου Προστασίας του «Βραχιώνα» και του τοπικού διαμερίσματος Κατασταρίου.

Αποφασίστηκε οι παρευρισκόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι να αναλάβουν ευρύτερη πρωτοβουλία στα πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου, για συνάντηση με τον δήμαρχο Νικήτα Αρετάκη, ώστε να τεθεί συνολικά το πρόβλημα για άμεση λήψη μέτρων».

Να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ Ζακύνθου ήταν το μοναδικό τοπικό μέσο ενημέρωσης, που κάλυψε δημοσιογραφικά, τόσο την «αυτοψία» στον «Λίβα», όσο και την σύσκεψη που ακολούθησε στο πρώην Δημαρχείο Αλυκών στο Καταστάρι, με εκπροσώπους του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής και του Συλλόγου Προστασίας του «Βραχιώνα», παρουσία των επικεφαλής- και όχι μόνο- των δημοτικών παρατάξεων «Ζάκυνθος – Ανατροπή – Αναγέννηση» και «Ζάκυνθος με Φιλότιμο», ενώ είχαν κληθεί, αλλά δεν παρέστησαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, και οι εκπρόσωποι του συνδυασμού «Επανεκκίνηση Τώρα», οι οποίοι, όπως τονίστηκε, συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

VIDEO6 ημέρες ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΒΟΛΟΣ6 ημέρες ago

Παρέμβαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τον 26χρονο ΑΜΕΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Λιμεναρχείο Βόλου: Στην ανατολική Μαγνησία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής την Τρίτη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

«Επιβεβαιώνεται ότι το νερό που παρέχεται από το δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση» ανακοίνωσε ο Φώτης Σερέτης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Βόλος: Αναζητείται για να φυλακιστεί μια 38χρονη γυναίκα μετά από καταδικαστική απόφαση σε βάρος της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Κατάλληλο για κάθε χρήση το νερό του Βόλου – Ποιοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Εκτελούσε εργασίες και υπέστη καρδιακή ανακοπή στη Δράκεια

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή