Connect with us

OIKONOMIA

Ζαν Κλοντ Τρισέ: «Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει στη ζώνη του ευρώ»

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

συνέντευξη στην Αλεξία Κεφαλά

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στις 3 Νοεμβρίου, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ θα βρίσκεται στην Αθήνα για ένα συνέδριο στη Γαλλική Σχολή Αθηνών, όπου είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Δωρεών.

Ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο και κύριος εμπνευστής του ενιαίου νομίσματος θα συμμετάσχει και στη συνάντηση της Τριμερούς Επιτροπής που διοργανώνεται φέτος από την Ελλάδα.

Με αφορμή αυτά τα δύο γεγονότα μιλάει στα «ΝΕΑ»:

• Ποια είναι η σχέση σας με το έργο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής;

Ηταν ο φίλος μου Louis Schweitzer, πρώην πρόεδρος της Renault, που με σύστησε στη Γαλλική Σχολή της Αθήνας, στο Ταμείο Δωρεών της οποίας προεδρεύει. Το ΔΣ αποτελείται επίσης από τους Corinne Mentzelopoulos (κρασιά Chateau MArgot), Etienne Pfimlin (τραπεζίτης), τη διευθύντρια Véronique Chankowski και τον καθηγητή της ελβετικής σχολής αρχαιολογίας Pierre Ducrey.

Η Γαλλική Σχολή Αθηνών έχει κάνει εξαιρετικό αρχαιολογικό έργο από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, για πάνω από 178 χρόνια. Θέλει να προωθήσει τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας, την ιστορία και τις αρχαιότητες. Συμβολίζει την πολύ βαθιά πολιτιστική προσκόλληση της Γαλλίας στην Ελλάδα. Η δική μου οικογένεια είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας: ο πατέρας μου και ο παππούς μου ήταν και οι δύο καθηγητές Αρχαίων Ελληνικών!

• Συμμετείχατε ενεργά στην υλοποίηση της ιδέας του ενιαίου νομίσματος. Ο κόσμος αντιμετωπίζει σήμερα μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και βρίσκεται ενώπιον μεγάλης ύφεσης. Πριν από μερικά χρόνια, είπατε ότι το ευρώ ήταν ασπίδα έναντι των κρίσεων. Επιμένετε;

Η δημιουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ, είναι η μεγαλύτερη διαρθρωτική μεταρρύθμιση στο διεθνές νομισματικό πεδίο, εδώ και αρκετούς αιώνες. Από τη δημιουργία του πριν από σχεδόν 24 χρόνια, έχει εξασφαλίσει σταθερότητα τιμών για 330 εκατομμύρια Ευρωπαίους και έχει αποδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Το ευρώ πέρασε την κρίση του Subprime το 2007, την πολύ μεγάλη οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008, την κρίση δημόσιου χρέους από το 2010, την κρίση Covid από το 2020!

Η Ελλάδα το ξέρει καλύτερα από τον καθένα: Δεν υπάρχει λαός στην ΕΕ που θα ήθελε να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ σε δύσκολες στιγμές. Μάλιστα από την έναρξη της κρίσης των «Subprime» και της πολύ μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης, πέντε νέες χώρες αποφάσισαν να εισέλθουν στη ζώνη του ευρώ. Αρα, ναι, το ευρώ έχει παίξει πολύ θετικό ρόλο για την Ευρώπη και συνεχίζει σήμερα σε αυτές τις συνθήκες.

• Ησασταν σύμβουλος του γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ειδικός για νομισματικά θέματα. Αφού δημιουργήθηκε το ενιαίο νόμισμα, ο πρόεδρος Ντ’ Εστέν εξέφρασε τη λύπη του που η ευρωζώνη άνοιξε πολύ γρήγορα στις χώρες μέλη της ΕΕ. Συμφωνείτε με αυτήν την παρατήρηση σήμερα;

Προσωπικά, δεν ένιωσα ποτέ ότι κάναμε λάθος που ανοίξαμε την Ευρωπαϊκή Ενωση στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό είναι ένα συναίσθημα που είναι πολύ συνηθισμένο στη Γαλλία.

Ο Ντ’ Εστέν ήταν πολύ προσκολλημένος σε αυτή την ιδέα, πιστεύοντας ότι η διεύρυνση εμπόδιζε την εμβάθυνση. Αλλά η πραγματική εμβάθυνση δεν είναι το άνοιγμα της ευρωζώνης;

Επρεπε δηλαδή να αποτρέψουμε τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, τις τρεις χώρες της Βαλτικής, όλες τις πρώην κομμουνιστικές χώρες, να ενωθούν μαζί μας για λόγους εμβάθυνσης των παλαιών μελών;

• Είναι ο χρυσός κανόνας του 3% κατάλληλος σήμερα;

Σε κάθε περίπτωση, οι χώρες πρέπει να είναι σοβαρές! Εχουμε ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά δεν έχουμε ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ομοσπονδιακό προϋπολογισμό όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες! Πρέπει να το λάβουν υπόψη τους οι χώρες. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη του ενιαίου νομίσματος πρέπει προφανώς να σέβονται ένα ελάχιστο δημοσιονομικό πλαίσιο για να διασφαλιστεί η συνοχή ολόκληρης της περιοχής και να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ευημερία άλλων χωρών που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα.

Η ιδέα ότι ο καθένας κάνει απολύτως ό,τι θέλει στον δημοσιονομικό τομέα είναι ασυμβίβαστη με τη σύνδεση που δημιουργεί το ευρώ. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα καλό και στέρεο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με κανόνες τους οποίους όλοι πρέπει ειλικρινά να αναλάβουν να προσπαθήσουν να σεβαστούν.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Σταϊκούρας: Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Ecofin

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται την Δευτέρα και την Τρίτη να βρίκεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.Την Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών θα λάβει μέρος στο Eurogroup, στην οποία θα συζητηθούν η συνολική εικόνα των προϋπολογισμών των κρατών- μελών και οι οικονομικές προοπτικές της ζώνης του ενιαίου νομίσματος.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στη συνέχεια, θα συζητηθούν η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις κατευθύνσεις για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι Εκθέσεις Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Διαβάστε επίσης: Ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης – Τα αιτήματα της Κυβέρνησης προς τις τράπεζες

Στο τραπέζι του Eurogroup το ελληνικό χρέος

Το Eurogroup θα συζητήσει, επίσης, την 1η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Ελλάδας, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από περίπου 10 ημέρες, και επί τη βάσει της Έκθεσης αναμένεται να αποφασίσει για την εφαρμογή συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που συνδέονται με την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (ANFA/SMP), η οποία εκκρεμούσε από το α’ εξάμηνο του 2019, τον μηδενισμό για το β’ εξάμηνο του 2022 του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και για πρώτη φορά τη μόνιμη μείωση του περιθωρίου αυτού σε μηδενική τιμή για την περίοδο 2023- 2049.

Αύριο η εκλογή προέδρου του Eurogroup

Τέλος, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το α’ εξάμηνο του 2023 και θα προχωρήσουν στην εκλογή του προέδρου του Eurogroup.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει επιπλέον αύριο σε διευρυμένη σύνθεση, με θέμα ημερήσιας διάταξης τις μακροοικονομικές εξελίξεις και προοπτικές, εστιάζοντας στον συντονισμό των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια και των πληθωριστικών πιέσεων. Ο υπουργός Οικονομικών θα λάβει μέρος, επίσης αύριο, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Θέμα συζήτησης και το Ταμείο Ανάκαμψης

Μεθαύριο, ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία θα συζητηθούν η πορεία εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ουγγαρίας, καθώς και η πρόταση για εφαρμοστική απόφαση σχετικά με τα μέτρα προστασίας του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι παραβιάσεων των αρχών του κράτους Δικαίου στην Ουγγαρία.

Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει ακόμα συζήτηση για την οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία, την Οδηγία σχετικά με τη διασφάλιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των πολυεθνικών ομίλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2023, την αναθεώρηση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης, την αναθεώρηση της οδηγίας για τη φορολογία της ενέργειας, την πορεία των νομοθετικών προτάσεων για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες κ.ά.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Πετρέλαιο: Ίδια θα παραμείνει η πολιτική του OPEC+

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να τηρήσει τους στόχους παραγωγής πετρελαίου, κατά την σημερινή (04/12) συνεδρίαση. Μία ημέρα πριν, G7 και ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακόμη, ο ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους μεταξύ των οποίων η Ρωσία, προκάλεσαν την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών τον Οκτώβριο όταν συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, περίπου το 2% της παγκόσμιας ζήτησης, από τον Νοέμβριο και μέχρι τα τέλη του 2023.

Έξαλλοι στην Ουάσινγκτον με την απόφαση ΟΠΕΚ+

Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε την ομάδα και έναν από τους ηγέτες της, τη Σαουδική Αραβία, ότι τάσσονται στο πλευρό της Ρωσίας παρά τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο ΟΠΕΚ+ υποστήριξε ότι είχε μειώσει την παραγωγή λόγω ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών και οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν από τον Οκτώβριο λόγω της βραδύτερης κινεζικής και παγκόσμιας ανάπτυξης και των υψηλότερων επιτοκίων.

Η απόφαση για το πλαφόν και η αντίδραση της Μόσχας

Την Παρασκευή, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν σε ένα πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης, σε μια κίνηση που αποσκοπεί να στερήσει από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έσοδα διατηρώντας παράλληλα τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.

Η Μόσχα είπε ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο βάσει του πλαφόν και πως εξετάζει πώς θα απαντήσει.

Διαβάστε επίσης: G7 και Αυστραλία: Ορισαν πλαφόν 60 δολάρια το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο όπως η ΕΕ

Τι αναφέρουν οι αναλυτές του ΟΠΕΚ για το πλαφόν

Πολλοί αναλυτές και υπουργοί του ΟΠΕΚ έχουν πει πως το πλαφόν είναι πολύπλοκο και πιθανόν αναποτελεσματικό καθώς η Μόσχα πωλεί το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, που αρνήθηκαν να καταδικάσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο ΟΠΕΚ συγκλήθηκε διαδικτυακά χθες Σάββατο χωρίς τη Ρωσία και τους συμμάχους και δεν συζήτησε το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, δήλωσαν πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Θα κρατήσουμε την παραγωγή όπως είναι», δήλωσε σήμερα μία από τις πηγές. Οι συνομιλίες του ΟΠΕΚ+ αρχίζουν στις 13:00 ώρα Ελλάδας με μια συνάντηση της συμβουλευτικής Κοινής Υπουργικής Επιτροπής Επιτήρησης (JMMC), την οποία θα ακολουθήσει η πλήρης υπουργική διάσκεψη.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Σοκ στην Σκιαθο 37χρονη έγκυος εχασε το 9 μηνών μωρό της στην εντατική η ίδια σε κρίσιμη κατάσταση

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Συγκλονίζει ο πατέρας της 21χρονης φοιτήτριας: Τη θέλω κοντά μου αλλά ξέρω ότι δεν γίνεται

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Αποκαλύψεις – φωτιά από την Τζούλια Νόβα: «Στον Τροχό της Τύχης όλοι ξεσπούσαν σε εμένα, έγινε κάτι και…» (vid)

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Πρώην παίκτης ριάλιτι: «Ήμουν ο πιο επιτυχημένος άνδρας escort με 1.000€ την βραδιά, είχα πελάτες ηθοποιούς»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

ΑΡΑΧΩΒΑ: ΦΩΤΑΓΩΓΗΘΗΚΕ Η ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Ο Νίκος Παπαδάκης αποκαλύπτει – «Με έπιασε ένας πόνος, είπα ότι αν θα τη βγάλω θα το κόψω»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έφυγε από την ζωή ο Γιωργος Κόταλης

LIFESTYLE7 ημέρες ago

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ -ΑΡΑΧΩΒΑ:Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΗΜΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΚΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τα πρώτα χιόνια στα Χανια Πηλιου και στο χιονοδρομικό

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Ο Κώστας Βουτσάς βρέθηκε στην «Παριζιάνα» γιατί ήταν στα «μέλια» με την Έρρικα Μπρόγιερ

Δημοφιλή