Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ταλανιζόμαστε από ενδοοικογενειακούς καβγάδες, λέει ο Φάμελλος σε ύστατη προσπάθεια ενότητας

Published

on

3891858

Ύστατη προσπάθειας ενότητας πριν από την Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου επιχειρεί ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» ανέφερε ότι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να συζητήσει «για την ειλικρινή αγωνία και ανησυχία του κόσμου για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

«Υπάρχει το συναίσθημα μίας μεγάλης οικογένειας που δεν μπορείς να βλέπεις να ταλανίζεται»

Τόνισε ότι «υπάρχει αγωνία για το εάν θα υπάρχει ένα προοδευτικό, αριστερό, ευρωπαϊκό, σύγχρονο, οικολογικό κόμμα που μπορεί να προσφέρει κυβερνητική λύση, γιατί αυτό χρειάζεται η Ελλάδα», όμως, πρόσθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος, «μάς ενώνει όλες και όλους η ευθύνη που έχουμε απέναντι στην κοινωνία».

Επισήμανε τον κίνδυνο η κοινωνία να απομακρυνθεί πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λόγω του εσωκομματικού κλίματος, υπογραμμίζοντας πως «χρειάζεται να δώσουμε απαντήσεις για τη χώρα και για το πώς οι πολίτες θα ζουν καλύτερα. Πολλοί έχουν προσφέρει επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αισθάνονται ότι είναι το σπίτι τους».

Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο «υπάρχει το συναίσθημα μίας μεγάλης οικογένειας που δεν μπορείς να βλέπεις να ταλανίζεται ακόμη και εξαιτίας ενδοοικογενειακών καβγάδων».

Advertisement

«Πρέπει να ψάξουμε τις αιτίες που μάς οδήγησαν στην ήττα και να κάνουμε αλλαγές»

Πρόσθεσε ότι έχει προηγηθεί μία μεγάλη πολιτική ήττα στην κοινωνία εξαιτίας του ελλείμματος εμπιστοσύνης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Είχαμε την αποχώρηση του ηγέτη μας για μία δεκαπενταετία, του Αλέξη Τσίπρα, που έκανε στην άκρη για να γίνει επανεκκίνηση και για να τελειώσει αυτό που δομήθηκε ως αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Πρέπει να ψάξουμε τις αιτίες που μάς οδήγησαν στην ήττα και να κάνουμε αλλαγές. Σε αυτή τη διαδικασία πολλές φορές δυστυχώς λειτουργούμε σπασμωδικά και χάνεται η πολιτική ουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως η πρόταση για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να έχει προσωπικά χαρακτηριστικά και ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό λάθος. «Πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά. Είναι πολύ σημαντικό, και για εμένα προσωπικά, να συμβάλλουμε όλοι, να διαφυλάξουμε το συντροφικό κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρέπει όλοι και όλες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αποφασίσουν ότι η συζήτηση θα γίνει με αυστηρά συντροφικούς και αυστηρά πολιτικούς όρους, καθώς, «είναι μεγάλη η ευθύνη για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γιατί είναι μία συζήτηση για τις ανάγκες της κοινωνίας».

«Να κριθούν πολιτικά οι απόψεις όλων των μελών της ΚΕ»

Όπως είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, «οι συμπεριφορές των συντρόφων μας αλλά και οι απόψεις όλων των μελών της ΚΕ πρέπει να κριθούν πολιτικά και αυτό θα υποστηρίξω στην ΚΕ. Θα καλέσω όμως και τα στελέχη μας να ανατρέξουν στην πολιτική «γνώση» που έχουν και να δώσουμε ουσιαστικές απαντήσεις για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα δώσει αριστερή προοδευτική διέξοδο στην κοινωνίας».

Advertisement

Ερωτηθείς εάν εξαιτίας της συζήτησης για τα εσωκομματικά αδικείται το κοινοβουλευτικό έργο απάντησε πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παράγουμε πολιτική. Επισκεφτήκαμε την Εισαγγελέα Αρείου Πάγου με τον πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη για τις υποκλοπές, παρεμβαίνουμε στη Βουλή αλλά και πραγματοποιούμε συναντήσεις με φορείς».

Αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση με τον τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, Ανδρέα Στοϊμενίδη, και εκπροσώπους των εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ. «Προχθές πήραμε μία πρωτοβουλία για τα θέματα των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών με τον αντίστοιχο σύλλογο εργαζομένων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο όμως «πραγματικότητα είναι ότι ο πολιτικός βηματισμός «χάνεται» σε μεγάλο βαθμό λόγω της εσωκομματικής συζήτησης χωρίς να υποτιμώ την πολιτική σημασία της εσωκομματικής συζήτησης για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πρέπει να υπενθυμίσω βέβαια στους συντρόφους και στις συντρόφισσες ότι το σύστημα εξουσίας εκμεταλλεύεται την εσωκομματική συζήτηση για να «κρύψει» το κοινοβουλευτικό και πολιτικό μας έργο και άρα τις κυβερνητικές πολιτικές».

«Επί των πολιτικών προτάσεων είναι που πρέπει να συζητάμε ακόμη και να διαφωνούμε»

Ο Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε στη συνέχεια ότι πρέπει να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τέτοιο κόμμα ώστε να είμαστε περήφανοι και περήφανες. «Η απάντηση, η λύση που πρέπει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κοινωνία δεν σταματά στην εκλογή νέου προέδρου. Μαζί αποφασίσαμε να προχωρήσουμε πρώτα στην εκλογή προέδρου και μετά σε Συνέδριο. Γιατί χρειάζεται νέο κόμμα και νέα πολιτική πρόταση που αυτό θα γίνει στον προσυνεδριακό διάλογο και θα αποφασιστεί στο Συνέδριο», είπε.

Ο Σωκράτης Φάμελλος ανάεφερε πως «επί των πολιτικών προτάσεων είναι που πρέπει να συζητάμε ακόμη και να διαφωνούμε. Και προφανώς θα ζητήσουμε και από τον Πρόεδρο τη δική του πολιτική πρόταση, τη δική του συμβολή στη διαδικασία προς το Συνέδριο, όπως θα κληθώ να καταθέσω και εγώ πρόταση όπως και όλοι και όλες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε αυτά τα θέματα πρέπει να επικεντρωθούμε».

Advertisement

«Το σύστημα εξουσίας εκμεταλλεύεται την εσωκομματική συζήτηση για να «κρύψει» το κοινοβουλευτικό και πολιτικό μας έργο»

Τι είπε ο Σωκράτης Φάμελλος για τα κείμενα Σταθάκη και Δραγασάκη

Απαντώντας για τα κείμενα των Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Δραγασάκη αναγνώρισε την πολύ σημαντική συμβολή τους στη συλλογική υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη στενή συνεργασία που είχε και με τους δύο. Επανέλαβε όμως ότι κάθε παρέμβαση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να συμβάλλει στην κατεύθυνση της συλλογικότητας, της σύνθεσης, με ψυχραιμία σε όλα τα επίπεδα. «Όλα τα επιχειρήματα, όλη η κριτική πρέπει να γίνουν συμβολή στην ΚΕ».

Πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα έπρεπε να γίνει μέσα στα όργανα, πρέπει να εξαντληθεί πρώτα η δυνατότητα συζήτησης στα όργανα πριν τις δημόσιες παρεμβάσεις με άρθρα. Η ενότητα, η συλλογικότητα, η σύνθεση και η ψυχραιμία πρέπει να εκφράζονται από όλες και όλους και πρώτα από όλα από την ηγεσία που πρέπει να δίνει και το παράδειγμα προς τα «κάτω». Στις οργανώσεις μελών και στα μέλη».

Ξεκαθάρισε, δε, σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν υπάρχουν ούτε πλειοψηφίες και μειοψηφίες, ούτε δεξιοί και αριστεροί επειδή όλα διατυπώνονται από την αρχή. «Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε στην “αφετηρία” μας, όπως προέκυψε από την προγραμματική συνδιάσκεψη και είναι η ταυτότητά μας μέχρι και σήμερα. Νομίζω ακόμη ότι συμφωνούμε και ιδεολογικά πως αποτελούμε έναν αριστερό χώρο που περιλαμβάνει το χώρο από το προοδευτικό κέντρο μέχρι τη ριζοσπαστική αριστερά. Κοινή αφετηρία άρα υπάρχει, στόχος κοινός υπάρχει και η επανεκκίνηση είναι κοινή επιθυμία οπότε, πρέπει όλοι μαζί να συζητήσουμε για την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την επόμενη μέρα», υπογράμμισε.

Advertisement

Φάμελλος για τις διαγραφές: Πρέπει η Επιτροπή Δεοντολογίας να καταθέσει εισήγηση

Για την παραπομπή στελεχών στην Επιτροπή Δεοντολογίας και ενδεχόμενες διαγραφές τους ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι «υπάρχει ένα σοβαρό θέμα παραβίασης αρχών του καταστατικού το οποίο και θα κρίνει η Επιτροπή Δεοντολογίας. Η όλη διαδικασία περιγράφεται με σαφή τρόπο στο καταστατικό. Το σημαντικό είναι να μην υπάρχουν περιστατικά που οδηγούν σε παραπομπές συντρόφων στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Από εκεί με μετά δεν υπάρχουν απειλές και ρεβανσισμοί στην αριστερά, δεν ζητάει αυτό από εμάς η κοινωνία».

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «πρέπει λοιπόν η Επιτροπή Δεοντολογίας να καταθέσει εισήγηση. Δεν πιστεύω και δεν γνωρίζω αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και αν αυτό θα γίνει στην ΚΕ αυτό το Σαββατοκύριακο. Η ΚΕ έχει άλλωστε να κάνει δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Να αξιολογήσει το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και να καθορίσει την πορεία προς το Συνέδριο».

Σχετικά με τα αίτια της ήττας επικεντρώθηκε στην έλλειψη μεταρρυθμιστικού λόγου και προτάσεων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στον περιορισμό, όπως είπε, είτε σε «αριστερές» ιδεολογικές αναζητήσεις είτε σε στενά «αντιπολιτευτικό» και στείρο λόγο. «Είδαμε πρόσφατα στις αυτοδιοικητικές εκλογές ότι με το που εμφανίστηκε μία «χαραμάδα» εναλλακτικής πρότασης και λύσης οι πολίτες την αξιοποίησαν. Ο κόσμος, με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, μάς επέπληξε και μάς ζήτησε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν πρόκειται για νίκη όμως του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ», κατέληξε.

«Δεν πιστεύω και δεν γνωρίζω αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Επιτροπή Δεοντολογίας»

ΣΥΡΙΖΑ: 1.300 μέλη συνυπογράφουν κείμενο με τίτλο «Διέξοδος Αριστερά»

Υπενθυμίζεται πως κείμενο για τον προσανατολισμό και την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνυπογράφουν περίπου 1.300 στελέχη του κόμματος, που πρόσκεινται στην Αριστερή τάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Advertisement

Υπό τον τίτλο «Διέξοδος Αριστερά», στο κείμενο επισημαίνεται ότι «ο μύθος του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη σε μια μονομαχία είναι ή αυταπάτη ή καθαρή απάτη», με ξεκάθαρη βολή προς τον Στέφανο Κασσελάκη.

Προσθέτουν πως «είμαστε όλοι/ες εμείς που τον ιδρύσαμε, τον πιστέψαμε, τον αναδείξαμε διεκδικητή της κυβέρνησης, καταφυγή των πολλών, των «από κάτω», αντίπαλο του ακροδεξιού λαϊκισμού που καιροφυλακτεί».

Στο κείμενο υπογραμμίζεται πως «πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς»

Μεταξύ άλλων το κείμενο υπογράφουν οι Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Κώστας Αθανασίου, Νίκος Βούτσης, Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Μαρία Γκατσούκα.

Πλησιάζει η ώρα του ξεκαθαρίσματος στην Κεντρική Επιτροπή

Στις 12:00 το Σάββατο, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Advertisement

Η έναρξη θα γίνει με ομιλία του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Η διαδικασία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, εν πολλοίς θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να πορεύεται ενωμένος.

Οι διαγραφές των τεσσάρων στελεχών (Βίτσα, Σκουρλέτη, Φίλη και Τζουμάκα) αλλά και η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι τα σημεία τριβής μεταξύ των στελεχών της «Ομπρέλας» και πλησίον αυτών και των ανθρώπων κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή