Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τίμησε τον ανανεωτή της ελληνικής κωμωδίας Νίκο Περάκη

Published

on

thumbnail 4B9A6358 1024x683

Τον Νίκο Περάκη, τον ανανεωτή της σύγχρονης ελληνικής κωμωδίας και μία από τις πιο τολμηρές φωνές του εγχώριου κινηματογράφου τίμησε απόψε (7/11) με τον Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε στο έργο του Έλληνα σκηνοθέτη λέγοντας ότι “ο Νίκος Περάκης είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τη σύγχρονη ελληνική κωμωδία”. “Ο Νίκος Περάκης από τη δεκαετία του ’80 και με εμβληματικές ταινίες, όπως το “‘Αρπα Colla”, η “Λούφα και παραλλαγή” και αυτή που θα δούμε στη συνέχεια, σχολιάζει τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα με έναν ανελέητο τρόπο”, τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  τίμησε τον ανανεωτή της ελληνικής κωμωδίας Νίκο Περάκη
@Νikos Arampatzis

Υπογράμμισε βέβαια ότι πριν από το ’80, ο κ. Περάκης ήταν ένας πάρα πολύ σημαντικός σκηνογράφος που έκανε σκηνικά σε εμβληματικές ταινίες -κυρίως του γερμανικού κινηματογράφου- μία εκ των οποίων, το «Ταμπούρλο», κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 1979, και το βραβείο Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

“Χαίρομαι πολύ για την τιμή που μου κάνετε και κυρίως για το ότι έγινε όσο είμαι ακόμα ζωντανός”, είπε ο Νίκος Περάκης με το γνωστό του χιούμορ, ενώ το κοινό τον χειροκροτούσε όρθιο. Στη συνέχεια ευχαρίστησε πολλά από τα αγαπημένα του πρόσωπα και τους συνεργάτες του, που βρίσκονταν στην αίθουσα, αλλά και τους θεατές που τον τίμησαν.

Αστειεύτηκε δε, με το χαρακτηριστικό του χιούμορ, λέγοντας πως περπατούσε στην παραλία της Θεσσαλονίκης όταν είδε ένα τεράστιο πλοίο, ένα “θηρίο” και σκόνταψε χάνοντας την ισορροπία του, γεγονός που θα μπορούσε να τον κάνει να μην είναι απόψε στην εκδήλωση.

Το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  τίμησε τον ανανεωτή της ελληνικής κωμωδίας Νίκο ΠεράκηΤο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  τίμησε τον ανανεωτή της ελληνικής κωμωδίας Νίκο Περάκη

Μαζί με τον Νίκο Περάκη στη σκηνή του Ολύμπιον, βρέθηκε ο βραβευμένος με Όσκαρ, Γερμανός δημιουργός Φόλκερ Σλέντορφ που θυμήθηκε στιγμές από την επί σειρά ετών συνεργασία τους.

Ήταν η εποχή που ο Ν. Περάκης εργαζόταν ως σκηνογράφος και οι δυο τους συνεργάστηκαν στο βραβευμένο με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και Χρυσό Φοίνικα Ταμπούρλο, που προβλήθηκε νωρίτερα σήμερα στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Advertisement

Είπε επίσης πως η πρώτη συνεργασία του με τον Νίκο Περάκη ήταν ακόμη παλιότερα, στα γυρίσματα της ταινίας «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ», που έκανε μαζί με τη σύντροφό του Μαργκαρέτε φον Τρότα το 1972.

“Επειδή όμως καθυστερούσαμε να βρούμε την πρωταγωνίστρια, μας είπε “ξέρετε, πρέπει να φύγω, πρέπει να γυρίσω την πρώτη μου μεγάλου μήκους στην Ελλάδα””, ανέφερε ο κ. Σλέντορφ, λέγοντας πως έως τότε δεν είχε ιδέα κανένας από την ομάδα ότι όραμα του Περάκη ήταν να γίνει σκηνοθέτης. “Βέβαια τα σκηνικά που είχε αφήσει πριν φύγει, ήταν μία πραγματική αποκάλυψη. Η δράση της ταινίας λάμβανε κυρίως χώρα σε ένα αστυνομικό τμήμα, που όλοι ξέρουμε πως είναι ό,τι πιο βαρετό σε σκηνικό. Αλλά ο Νίκος είχε την ιδέα να κάνει κάποιους τοίχους μετακινούμενους, κυλιόμενους. Οπότε θα άνοιγαν σιγά σιγά κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της ταινίας ώστε να συμπεριλαμβάνουν το υπόλοιπο καστ και να ανοίξουν το σκηνικό” εξήγησε, λέγοντας ότι την ίδια τεχνική ακολούθησαν εκ των υστέρων πολλοί δημιουργοί, όπως ο Κεν Άνταμ στην ταινία «S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, και αποτελεί μία καινοτομία για την οποία δεν έχει αποδοθεί το credit που θα άξιζε ο Νίκος Περάκης.

Το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  τίμησε τον ανανεωτή της ελληνικής κωμωδίας Νίκο ΠεράκηΤο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  τίμησε τον ανανεωτή της ελληνικής κωμωδίας Νίκο Περάκη
@Nikos Arampatzis

“Η συνεισφορά του στον γερμανικό κινηματογράφο ήταν το χιούμορ του, η ευφυΐα και η αισθητική του. Η προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο ήταν ότι μίλησε για την ευθύνη των πολιτών στην κοινωνία, μέσα από τη σάτιρα και την κωμωδία”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Φόλκερ Σλέντορφ.

Ο Νίκος Περάκης ξεκίνησε την πορεία του στο σινεμά στη δεκαετία του ’60, σπουδάζοντας σκηνογραφία και ενδυματολογία στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου. Μετά τη στρατιωτική του θητεία στην Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων, ο Νίκος Περάκης επέστρεψε στη Γερμανία, όπου άρχισε να εργάζεται ως σκηνογράφος και σχεδιαστής παραγωγής στο σινεμά, στο θέατρο και στην τηλεόραση, κάνοντας παράλληλα και τα πρώτα του σκηνοθετικά βήματα στις αρχές της δεκαετίας του ’70, στις απαρχές της έκρηξης του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου.

Παράλληλα με τη σκηνοθετική του πορεία, ο  Νίκος Περάκης συνέχισε τη συναρπαστική του διαδρομή ως production designer, συνεργαζόμενος με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού και γερμανικού κινηματογράφου: από τον Φόλκερ Σλέντορφ, μέχρι τον Γιώργο Πανουσόπουλο και τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο μέσα από ορισμένες από τις πιο αγαπημένες ελληνικές ταινίες.

Το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  τίμησε τον ανανεωτή της ελληνικής κωμωδίας Νίκο ΠεράκηΤο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  τίμησε τον ανανεωτή της ελληνικής κωμωδίας Νίκο Περάκη
“Βίος και Πολιτεία” του Νίκου Περάκη

Μετά την τιμητική εκδήλωση στο Ολύμπιον προβλήθηκε η ταινία του Νίκου Περάκη “Βίος και Πολιτεία” (1987).

Το Φεστιβάλ τιμά τον σκηνοθέτη με ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει πέντε ταινίες που αναδεικνύουν το σπουδαίο του έργο τόσο ως σκηνοθέτη όσο και ως production designer.

Advertisement

Διαβάστε περισσότερα για το αφιέρωμα εδώ.

Η ταινία προβλήθηκε με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους θεατές, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος του Φεστιβάλ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή