ΜΑΓΝΗΣΙΑ
570 καταγγελίες στο «My Coast» σε παραλίες στο Ν. Πήλιο και Βόλο

Τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει στις παραλίες της Μαγνησίας και οδήγησε μέχρι και σε λουκέτα σε τουριστικές επιχειρήσεις, παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία με τον αριθμό των καταγγελιών, που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα «My Coast» σε εφαρμογή του «Νόμου της Μυκόνου». Η Μαγνησία είναι ο έκτος νομός σε αριθμό καταγγελιών για τις παραλίες, όπως αποτυπώνεται στον χάρτη του «My Coast», με τις μεγαλύτερες μάχες να δίνονται στα παράλια των Δήμων Βόλου και Νοτίου Πηλίου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, 11.500 καταγγελίες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανώνυμες, έχουν γίνει συνολικά στο «My Coast», από 15 Μαΐου έως και 18 Αυγούστου. «Πρωταθλήτρια» εμφανίζεται η Χαλκιδική με 2.443 καταγγελίες και ακολουθούν η Ανατολική Αττική με 1.046, οι Κυκλάδες με 817, τα Δωδεκάνησα με 793, η Καβάλα.
Η Μαγνησία βρίσκεται στην έκτη θέση, με 570 καταγγελίες, όπως καταγράφεται στον χάρτη των καταγγελιών για τις παραλίες, που παρουσίασε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Σύμφωνα μάλιστα με τα ίδια στοιχεία, ο μεγαλύτερος αριθμός καταγγελιών έχει γίνει για παραλίες που ανήκουν διοικητικά στον Δήμο Νοτίου Πηλίου (256) και στον Δήμο Βόλου (150). Διψήφιος αριθμός καταγγελιών έχει υποβληθεί για περιπτώσεις παραλιών στον Δήμο Αλμυρού και μονοψήφιος στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου.
Οι καταγγελίες των πολιτών αφορούν σε οκτώ βασικές κατηγορίες: Αλλοίωση της μορφολογίας της ακτής, απουσία ναυαγοσώστη, αυθαίρετη κατάληψη έκτασης, ελλιπή καθαριότητα, ελλιπείς υποδομές, μη ανάρτηση πινακίδων, παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, παρακώλυση πρόσβασης σε ΑμεΑ.
Στη Μαγνησία «πρωταθλητής» σε επίπεδο καταγγελιών είναι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. Οι περισσότερες καταγγελίες, συνολικά 176 αφορούν σε αυθαίρετη κατάληψη παραλίας, ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός των καταγγελιών, συνο9λικά 74 για παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης και 62 καταγγελίες για αλλοίωση της μορφολογίας της παραλίας.
Και στον Δήμο Βόλου η πλειονότητα των καταγγελιών, συνολικά 59 αφορά σε αυθαίρετη κατάληψη. Εχουν υποβληθεί επίσης 33 καταγγελίες για παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, 24 για παρακώλυση πρόσβασης ΑμεΑ, 22 για αλλοίωση μορφολογίας της ακτής, επτά για ελλιπή καθαριότητα και τέσσερις για ελλιπείς υποδομές.
Και στους Δήμους Αλμυρού και Ζαγοράς – Μουρεσίου, η πλειονότητα των καταγγελιών αφορά σε αυθαίρετες καταλήψεις στις ακτές, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί, να καταγράψουν παραβάσεις και να επιβάλλουν πρόστιμα.
Συνολικά στη Μαγνησία έχουν υποβληθεί 62 καταγγελίες για αλλοίωση μορφολογίας της παραλίας, 20 για έλλειψη ναυαγοσώστη, 176 για αυθαίρετες καταλήψεις, 29 για ελλιπή καθαριότητα, 22 για ελλιπείς υποδομές, 23 για μη ανάρτηση πινακίδας, 74 για παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης και 48 για παρακώλυση πρόσβασης ΑμεΑ.
Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί έως τώρα στην χώρα, ξεπερνούν συνολικά το 1.150.000 ευρώ. Σημειώνεται για παράδειγμα ότι η παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, στον αιγιαλό και στην παραλία επισύρει πρόστιμα από 2.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ, ενώ η παρεμπόδιση του ελεγκτικού έργου οποιουδήποτε φορέα 10.000 ευρώ.
9 στις 10 ανώνυμες
Οι εννέα στις δέκα καταγγελίες είναι ανώνυμες, με επαγγελματίες της Μαγνησίας που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ελεγκτικών μηχανισμών να καταγγέλλουν «συναδελφικά καρφώματα» από ανταγωνιστές τους.
Υπενθυμίζεται ότι επαγγελματίες, όπως κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις για να αποκαλυφθούν οι καταγγέλλοντες, εξαιτίας των οποίων ενεργοποιήθηκαν ελεγκτικά κλιμάκια και επιχειρήσεις που, εξαιτίας των διοικητικών κυρώσεων του Νόμου της Μυκόνου, δεν μπόρεσαν να εκδώσουν άδειες, βρέθηκαν αντιμέτωπες με νέα πιο τσουχτερά πρόστιμα και λουκέτα.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
foto arxeioy

-
ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago
Νεκρός 56χρονος που τραυματίστηκε θανάσιμα στην προσπάθειά του να ποτίσει τα χωράφια με νερό από το ποτάμι
-
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες ago
Νεκρός μέσα στο σπίτι του εντοπίστηκε ένας 37χρονος
-
ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες ago
Νεκρός 75χρονος, το αυτοκίνητό του έπεσε σε κολώνα φωτισμού και “δίπλωσε”
-
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες ago
Σε θανάτωση οδηγήθηκαν 100.000 ζώα εξαιτίας της ευλογιάς αιγοπροβάτων
-
ΕΛΛΑΔΑ13 ώρες ago
Χαλκιδική: Αγνοούνται ένα παιδί 12 ετών και 20χρονος που βρίσκονταν στο Παλιούρι για ψαροντούφεκο
-
ΣΤΟΙΧΗΜΑ12 ώρες ago
Από τα τοπικά φεστιβάλ μέχρι τα online τζάκποτ – Πώς οι ελληνικές παραδόσεις διαμορφώνουν τις συνήθειες των τυχερών παιχνιδιών
-
ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες ago
Επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο
-
ΣΤΟΙΧΗΜΑ12 ώρες ago
Από τα τοπικά φεστιβάλ μέχρι τα online τζάκποτ – Πώς οι ελληνικές γιορτές εμπνέουν τα θέματα καζίνο