Connect with us
banner epikhirisis

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Πλατφόρμα διασταύρωσης για τη χρήση τους με «κρυφές μισθώσεις» – Δήλωση θα κληθούν να κάνουν 7 εκατ. ιδιοκτήτες

Published

on

Λεπτομερή ηλεκτρονική δήλωση για τη χρήση των ακινήτων τους θα κληθούν το επόμενο διάστημα να κάνουν επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΕΡΤnews, προκειμένου να συμπληρωθεί το Μητρώο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που θα περιλαμβάνει την ακίνητη περιουσία όλων των πολιτών.

Διαμερίσματα προκύπτει ότι νοικιάζονται για 20-30 ευρώ τον μήνα. Άλλα δηλώνονται ως κλειστά αλλά στην πραγματικότητα διατίθενται για μίσθωση. Αγροτεμάχια εμφανίζονται και εξαφανίζονται από το Ε9 προκειμένου να εισπραχθούν παράνομα επιδοτήσεις. Με τόσες ενδείξεις για σωρεία παραβάσεων, η ΑΑΔΕ οργανώνει την μεγαλύτερη εκστρατεία ηλεκτρονικών διασταυρώσεων επί της ακίνητης περιουσίας.

Όπως δήλωσε ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών: «Είναι θέμα ολίγων εβδομάδων να τεθεί σε εφαρμογή. Εμείς θέλουμε στις αρχές του έτους ουσιαστικά να θέσουμε σε λειτουργία αυτό το Μητρώο Ιδιοκτησίας Ακινήτων το οποίο τι θα κάνει στην ουσία, θα ενοποιήσει όλα τα πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου».

Για την ολοκλήρωση του Μητρώου θα κληθούν να κάνουν ηλεκτρονικές δηλώσεις τα περισσότερα από επτά εκατομμύρια των ιδιοκτητών. Για πρώτη φορά η ΑΑΔΕ θα ζητήσει να μάθει πώς χρησιμοποιείται το κάθε ακίνητο. Δηλαδή, θα δηλώνουμε αν χρησιμοποιείται ως η πρώτη κατοικία μας, αν είναι δευτερεύουσα ή εξοχική, αν διαθέτουμε το ακίνητο για δωρεάν παραχώρηση ή μίσθωση ή αν απλά το διαμέρισμα παραμένει κλειστό.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσάπαλος, είπε πως: «Έχουμε ενδείξεις, όχι αποδείξεις ότι ενώ χιλιάδες ακίνητα έχουν δηλωθεί ως κλειστά και στην ΑΑΔΕ και σε άλλα μητρώα του δημοσίου, την ίδια στιγμή ηλεκτροδοτούνται άρα εδώ μάλλον υπάρχουν αδήλωτα ενοίκια. Άρα θα κάνουμε κατά προτεραιότητα ελέγχους».

Advertisement

«Ηλεκτρονική απόχη» για τα «μαϊμού» κλειστά ακίνητα

Για παράδειγμα διαμέρισμα 100 τ.μ δηλώνεται «κλειστό» στο Ε2 της εφορίας. Ο ΔΕΔΔΗΕ καταγράφει ετήσια κατανάλωση ρεύματος 5000 KWh και στέλνει την πληροφορία στην ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ συντάσσει φύλλο ελέγχου για τον ιδιοκτήτη καθώς δεν νοείται κλειστό ακίνητο να εμφανίζει κατανάλωση ρεύματος Στόχος του ελέγχου η αναζήτηση «κρυφής μίσθωσης».

Εκτός από τη χρήση του ακινήτου, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να ταιριάξουν τα στοιχεία των που εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ με τα αντίστοιχα του Εθνικού Κτηματολογίου. Για την υποβολή των δηλώσεων, θα δοθεί χρονικό περιθώριο τουλάχιστον τριών μηνών.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο