Connect with us
banner epikhirisis

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναλαμβάνει καθήκοντα η Kίμπερλι Γκίλφοϊλ – Η πρώτη της «αποστολή»

Published

on

giolfoil eurok scaled.jpg

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ανέλαβε καθήκοντα ως η 25η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα και είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που αναλαμβάνει τη θέση αυτή.

Η άφιξή της στην Αθήνα σηματοδοτεί την έναρξη της επίσημης θητείας της, με τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ να κυριαρχεί στην ατζέντα της.

«Γειά σας, Ελλάδα» ήταν η πρώτη ανάρτηση από την Αθήνα της νέας πρέσβεως στα ελληνικά που παράλληλα υπογράμμισε ότι για την ίδια είναι «εκπληκτική τιμή» που ήρθε στην Ελλάδα. «Είναι η πρώτη ημέρα επίσημης υπηρεσίας ως Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελληνική Δημοκρατία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα μοιράζονται άρρηκτους δεσμούς. Μαζί ενισχύουμε τη συμμαχία και αναβαθμίζουμε την εταιρική μας σχέση σε νέο, υψηλότερο επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Η νέα πρέσβης σε άλλη ανάρτηση της αναφέρει πως έχει την ιδιαίτερη τιμή να βρίσκεται στην Ελλάδα ως πρέσβης και ως προσωπική εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Εκφράζει την ειλικρινή της ευγνωμοσύνη προς την κυβέρνηση της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή και αναφέρεται στη σχέση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, που, όπως σημειώνει, εδράζεται στη φιλία, στον αμοιβαίο σεβασμό και στη σταθερή σχέση και στη σταθερή δέσμευση για την προώθηση ενός πιο ειρηνικού και ευημερούντες κόσμου, όπως σημειώνει.

Advertisement

Η κυρία Γκίλφοϊλ έκανε το Σάββατο την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στην Αθήνα στην εκδήλωση της πρεσβείας για το Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τη νέα πρέσβη και να της ευχηθούν καλή επιτυχία στα καθήκοντά της.

Οι πρώτες κινήσεις της Γκίλφοϊλ

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης την Τρίτη (4/11) αναμένεται να δώσει τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ εντός της εβδομάδας θα έχει επίσημες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Η ενέργεια και οι προοπτικές στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να βρεθούν στην κορυφή των προτεραιοτήτων της, ενώ θα υποδεχτεί και τους υπουργούς Ενέργειας και Εσωτερικών των ΗΠΑ, ενόψει του συνεδρίου P- TEC, που θα συνδιοργανωθεί στις 6 και 7 Νοεμβρίου από Αθήνα και Ουάσιγκτον, με στόχο την προώθηση ενεργειακών έργων και την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Η ίδια δήλωσε: «Ως πρέσβης ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους Έλληνες συμμάχους μας για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Advertisement

Η κ. Γκιλφόιλ κατέχει πτυχίο Νομικής, έχει εργαστεί ως εισαγγελέας και παρουσιάστρια στον FOX, και όπως ο προκάτοχός της, δεν προέρχεται από το διπλωματικό σώμα. Δεν ανήκει στην ελληνική ομογένεια, αλλά θεωρείται ότι διαθέτει απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Κατά την ακρόασή της στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού της, τη συνεχάρησαν γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι.

Στις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις της, η κ. Γκίλφοϊλ συμμετείχε σε εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας για το Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών, όπου τόνισε τον σημαντικό ρόλο τους και την αφοσίωσή τους στην προστασία της χώρας. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, πολιτικοί και επιχειρηματίες, καθώς και οι Έλληνες υπουργοί Νίκος Δένδιας, Βασίλης Κικίλιας και Χάρης Θεοχάρης.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασής της στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού της, τη συνεχάρησαν γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα και Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ενώ έδειξε πλήρως ενημερωμένη για τα ελληνικά ζητήματα.

Τι σηματοδοτεί η άφιξη της Γκίλφοϊλ στην Ελλάδα

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής Παντείου, Κώστας Λάβδας μιλώντας στο ΕΡΤnews υπογράμμισε ότι η εμπειρία και η θέση της πρέσβεως μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους σε θέματα ενεργειακής συνεργασίας, ασφάλειας και περιφερειακής σταθερότητας, ειδικά σε μια στιγμή που η Ελλάδα και η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκονται σε καίρια γεωπολιτική καμπή.

Advertisement
Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ρεπορτάζ: Φάνης Παπαθανασίου

Σχετικές ειδήσεις

«Γεια σας Ελλάδα!», έγραψε στα ελληνικά η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ μετά την άφιξή της

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο