Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Διαχρονικά τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 50 χρόνια μετά

Published

on

Διαχρονικά είναι και σήμερα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου 50 χρόνια μετά την εξέγερση, τα νιάτα της χώρας εξεγέρθηκαν απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς, διεκδίκησαν βελτίωση της δημοκρατικότητας και των συνθηκών διαβίωσης, το πέτυχαν και όλοι σήμερα απολαμβάνουμε τον κόπο και τη θυσία των ανθρώπων εκείνης της περιόδου, επισημάνθηκε στην κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων, στην παραλία του Βόλου.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το Πολυτεχνείο επετειακά και ήρθε η στιγμή να είμαστε ειλικρινείς, γιατί όλο και πληθαίνουν οι φωνές στην κοινωνία και οι θεσμικές φωνές, που προσπαθούν να διαγράψουν από τη συλλογική μνήμη τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Υπάρχουν φωνές που λένε ότι δεν έγινε ποτέ η εξέγερση και πολλοί άνθρωποι που είναι νοσταλγοί του δικτατορικού καθεστώτος.
«Απέναντι σ’ αυτό τον κόσμο, οφείλουμε να υπενθυμίζουμε διαρκώς και κυρίως στους νέους αυτής της χώρας, ότι το Πολυτεχνείο είναι:
Το σύμβολο του αγώνα της νεολαίας και του Ελληνικού λαού ενάντια στην αδικία, στο αυταρχικό καθεστώς και την καταπίεση.
Η ενσάρκωση της τόλμης και της πίστης της νεολαίας της Ελλάδας στην ελευθερία και σε μια καλύτερη ζωή.
Η διαρκής υπενθύμιση ότι τίποτα δεν κατακτιέται αν είσαι επαναπαυμένος ή αν απουσιάζεις», τόνισε.
Ο βουλευτής τόνισε ότι εκείνη την εποχή τα νιάτα της χώρας εξεγέρθηκαν απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς, διεκδίκησαν βελτίωση της δημοκρατικότητας και των συνθηκών διαβίωσης, το πέτυχαν και όλοι σήμερα απολαμβάνουμε τον κόπο και τη θυσία των ανθρώπων εκείνης της περιόδου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Απόστολος Μούσιος είπε ότι 50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η 17 Νοεμβρίου 1973 σηματοδότησε την αφετηρία μιας νέας πολιτικής εποχής. Πενήντα χρόνια μετά τα συνθήματα και τα οράματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα, εξακολουθούν και εμπνέουν τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες γα Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία. Το Πολυτεχνείο είναι ένας συνεχής αγώνας για ένα σχολείο ανοιχτό, σύγχρονο, που θα καλλιεργεί όσα ενώνουν και όχι όσα χωρίζουν ανθρώπους.

Ο γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου Δημήτρης Βασιλείου τόνισε ότι 50 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα βήματα που έγιναν από τους αγωνιστές έχουν ανταπόκριση, τα μηνύματά τους είναι επίκαιρα, περνούν και τα αναγνωρίζει η Ελληνική κοινωνία και όλα αυτά που έχασαν, σκοτώθηκαν και μάτωσαν, αποδεικνύουν ότι ο αγώνας τους δεν ήταν μάταιος.

Τέλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Θάλεια Στάχτου ανέφερε ότι ενώ η Πολιτεία και οι επίσημοι θεσμοί γιόρτασαν όπως έπρεπε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, δυστυχώς δεν βλέπουμε το αντίστοιχο για τα 50 χρόνια από το Πολυτεχνείο. Αυτό δείχνει ότι το Πολυτεχνείο ζει και γι’ αυτό ενοχλεί.

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή