Connect with us
banner epikhirisis
AP18134032426970 768x463 1.jpg AP18134032426970 768x463 1.jpg

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Περίπου 30 κολοσσοί του φαρμακευτικού κλάδου προειδοποιούν τις Βρυξέλλες εν μέσω εμπορικών εντάσεων

Published

on

Οι πρόεδροι περίπου 30 μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών απέστειλαν προειδοποιητική επιστολή στις Βρυξέλλες, ζητώντας ορισμένες προϋποθέσεις για να αποτραπεί η “έξοδος” των επενδυτών του κλάδου προς τις ΗΠΑ σε ένα κλίμα εμπορικού πολέμου.

Σε επιστολή που απηύθυναν την 11η Απριλίου στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι επικεφαλής 32 φαρμακευτικών εταιριών, μεγάλων και μεσαίου μεγέθους, υπόσχονται να “αυξήσουν” το μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς — που αντιπροσωπεύει σήμερα το 22,7% στις παγκόσμιες πωλήσεις — υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν “τολμηρά μέτρα”.

Χωρίς αυτά, “σε τρείς μήνες από σήμερα, προγραμματισμένες επενδύσεις 16,5 δισεκ. ευρώ θα μπορούσαν να μεταφερθούν εκτός Ευρώπης”, προειδοποιούν οι πρόεδροι των Novo Nordisk, Pfizer, Eli Lilly, Roche, Sanofi, Merck, GSK και Servier στην επιστολή αυτή που δημοσιοποίησαν αρκετά μέσα ενημέρωσης και η οποία περιήλθε σήμερα σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι εταιρίες ζητούν μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά “που προσελκύει, αξιολογεί ορθά και ανταμείβει την καινοτομία”, εκτιμώντας ότι “η συνέχιση των εμπορικών εντάσεων θα επιταχύνει περαιτέρω τη μείωση των επενδύσεων στην Έρευνα και Ανάπτυξη και την παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Όπως δηλώνουν, αυτό πρέπει να γίνει με αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής των φαρμάκων στην Ευρώπη, η οποία είναι λιγότερο ευνοϊκή από αυτήν που εφαρμόζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, και αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου.

Advertisement

Πρέπει “να συντομεύσει η διαδικασία για τις κλινικές δοκιμές που διεξάγονται σε αρκετές χώρες” και να αυξηθούν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ώστε να καθίσταται δυνατή η έγκριση καινοτόμων θεραπειών, σύμφωνα με τους υπογράφοντες.

Ζητούν επίσης από τις Βρυξέλλες να “αναστείλουν και να επανεξετάσουν την εφαρμογή” της οδηγίας που αποσκοπεί στη βελτίωση της επεξεργασίας των λυμάτων πριν από την απόρριψή τους στο περιβάλλον, “προκειμένου να αποτραπούν δυσανάλογες επιβαρύνσεις” για τον τομέα.

Τα φαρμακευτικά προϊόντα απαλλάσσονται επί του παρόντος από τους τελωνειακούς δασμούς που επέβαλε η Ουάσινγκτον. Ωστόσο, αρκετοί φαρμακευτικοί όμιλοι ανακοίνωσαν πρόσφατα επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες: 27 δισεκατομμύρια δολάρια από την Eli Lilly, 55 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη 4ετία από την Johnson & Johnson. Η Merck εγκαινίασε εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων στη Βόρεια Καρολίνα, ένα έργο ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ο ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός Novartis ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα επενδύσει 23 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες για πέντε χρόνια ώστε να παράγει εκεί τα βασικά φάρμακα που προορίζονται για Αμερικανούς ασθενείς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Advertisement
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο