Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική πατάτα: Είδος προς εξαφάνιση σε πολλές περιοχές

Published

on

jan antonin kolar YNP2p8bAflo unsplash 620x350.jpg

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές στην πατάτα αλλά και γενικώς στα οπωροκηπευτικά, την ώρα που παραγωγοί – πωλητές της Κρήτης προσπαθούν να τις κρατήσουν σταθερές παρά τις γενικότερες αυξήσεις που επικρατούν λόγω του διαρκώς υψηλότερου κόστους παραγωγής και της συνεπακόλουθης μείωσής της.

Ειδικά η ελληνική πατάτα φαίνεται να τείνει προς εξαφάνιση σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς οι καιρικές συνθήκες και ειδικά η ανομβρία έχουν πλήξει την παραγωγή, με αποτέλεσμα η τιμή της στα ράφια να σημειώνει συνολική αύξηση 40% την τελευταία τετραετία, φτάνοντας σε ορισμένες ποικιλίες ακόμα και τα 1,6 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το neakriti.gr, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα στην Κρήτη σε σχέση με την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των διατιθέμενων στην αγορά προϊόντων και δη της πατάτας:

«Ήδη κάνει την εμφάνισή της στην τοπική αγορά μια ικανοποιητική ποσότητα μεσαρίτικης πατάτας, με την τιμή χονδρικής να κυμαίνεται στα 0,80 λεπτά το κιλό», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου των παραγωγών λαϊκών αγορών «Η Δήμητρα», Παντελής Παπαδάκης.

Όμως, οι καιρικές συνθήκες και η έλλειψη βροχοπτώσεων προκαλούν ανησυχία στους παραγωγούς όσον αφορά στην επαρκή διάθεση προϊόντων. «Αυτή τη στιγμή πουλάμε την πατάτα στην τοπική αγορά περίπου στο 1 ευρώ κατά μέσο όρο το κιλό», σημειώνει ο κ. Παπαδάκης.

Advertisement

Ωστόσο, στην αγορά ο καταναλωτής διαπιστώνει αυξομειώσεις από μαγαζί σε μαγαζί στις τιμές τόσο της πατάτας όσο και στα υπόλοιπα οπωροκηπευτικά, γεγονός που οφείλεται στην ποσότητα, στην ποιότητα και στον τόπο προέλευσης των προϊόντων.

Οι καιρικές συνθήκες και η έλλειψη βροχοπτώσεων προκαλούν ανησυχία στους παραγωγούς

Οι καιρικές συνθήκες και ειδικά η ανομβρία έχουν πλήξει την παραγωγή εκτοξεύοντας τις τιμές

Σοβαρές ελλείψεις

Όπως αναφέρουν παραγωγοί και πωλητές της Κρήτης, οι καταναλωτές προμηθεύονται πλέον μικρότερες ποσότητες, δηλαδή αντί για δέκα κιλά πατάτες, τώρα παίρνουν πέντε κιλά ή αντί για τρία κιλά ντομάτες, τώρα παίρνουν το πολύ ένα κιλό.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα ελλείψεων στην πατάτα, καθώς παρόλο που οι περισσότεροι παραγωγοί διατήρησαν τις ίδιες εκτάσεις για την καλλιέργειά της, οι καιρικές συνθήκες, η έλλειψη βροχοπτώσεων, όπως και διάφορες ασθένειες που έκαναν το προϊόν ευάλωτο, οδήγησαν σε μείωση των αποδόσεων.

Ενδεικτικά στην Πελοπόννησο η απόδοση ανά στρέμμα κανονικά ξεπερνούσε ακόμα και τους τρεις τόνους, ενώ φέτος έχει πέσει στον ένα τόνο.

Advertisement

Αύξηση κατά 15,4% στη χονδρική

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), αυτή τη στιγμή η χονδρική τιμή της εγχώριας πατάτας είναι αυξημένη κατά 15,4%, στα 0,75 ευρώ το κιλό, όταν την ίδια περίοδο τα τρία προηγούμενα χρόνια (2021, 2022 και 2023) ήταν σταθερή στα 0,65 ευρώ το κιλό.

Ωστόσο, στα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές, η τιμή της πατάτας έχει αυξηθεί κατά 39,5% σε σχέση με το 2021, καθώς από τα 0,86 λεπτά το κιλό έχει εκτιναχθεί στα 1,20 ευρώ. Μάλιστα, η πατάτα Νάξου, που έχει χαρακτηριστεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) αγγίζει στα ράφια τα 1,60 ευρώ το κιλό.

Να σημειωθεί ότι η πατάτα Νάξου βγαίνει δύο φορές τον χρόνο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, η παραγωγή δεν πήγε καλά, καθώς από τη μία ήταν μειωμένος ο πατατόσπορος από τους 180 τόνους στους 140, και από την άλλη μεγάλο ρόλο έπαιξε η ανομβρία.

Με την ελληνική παραγωγή να μην επαρκεί για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες, εισάγονται αθρόα μεγάλες ποσότητες πατάτας από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων-Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, μόνο το πρώτο δίμηνο του 2024 εισήχθησαν στην Ελλάδα 63.467 τόνοι πατάτες, έναντι 53.644 τόνων το ίδιο διάστημα του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 18,31%.

Advertisement

Οι ποσότητες αυτές προέρχονται κατά βάση από την Αίγυπτο και έπειτα από την Κύπρο και τη Γαλλία.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή