ΚΟΣΜΟΣ
Έριδες στο περιβάλλον του Ερντογάν στον απόηχο του «ανοικτού μικροφώνου» και της απόλυσης του Τούρκου δημοσιογράφου

Με την ανάρτηση, στην οποία γνωστοποιεί ότι έγινε πατέρας, απενεργοποίησε τον λογαριασμό του στο Twitter ο δημοσιογράφος Χουσείν Γκιουνάι που απολύθηκε από το τουρκικό δίκτυο NTV για τον σάλο που προκάλεσαν off the record σχόλια μαζί με συνάδελφό του έξω από τον Λευκό Οίκο.
NTV, ABD Temsilcisi Hüseyin Günay’ın işine son verdi. Hüseyin Günay dün baba olmuştu ve aynı gün işten çıkarıldı.
Kendisini uzun sürdir tanıyorum, bu ülke şartlarında olayları manipüle etmeden, olduğu gibi aktarmaya çalışan sınırlı sayıda muhabirlerden biriydi. pic.twitter.com/ym7EGwr7cH
— ibrahim Haskoloğlu (@haskologlu) October 1, 2025
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το NTV για την απόφασή του να διακόψει τη συνεργασία του με τον Γκιουνάι, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σύμφωνα με την πολιτική μετάδοσης και τις επαγγελματικές αρχές του οργανισμού μας, καθώς και σύμφωνα με τις προσδοκίες του κοινού, η σύμβαση εργασίας του Χουσεΐν Γκιουνάι έχει καταγγελθεί».
Πιέσεις κατά Φιντάν
Με ανοικτό μικρόφωνο, ο μέχρι χθες ανταποκριτής του NTV στην Ουάσινγκτον, ακούστηκε να λέει σε συνάδελφό του ότι στην Άγκυρα ήδη πιέζουν ιδιαίτερα τον Χακάν Φιντάν. Τώρα που με τη δήλωση του τού ξέφυγε η πληροφορία για τους κινητήρες των αεροσκαφών, είπε ο Γκιουνάι, αναφορικά με τη δήλωση Φιντάν ότι «περιμένουμε τους κινητήρες ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή των KAAN», προκαλώντας εσωτερικές τριβές καθώς η δήλωση ακυρώνει το κυβερνητικό αφήγημα περί «εγχώριου και εθνικού» αεροσκάφους.
Hüseyin Günay ne yaptın, koltuk gitti . pic.twitter.com/JR57k2UcO8
— Ayhan Dadaloğlu (@AyhanDadaloglu) September 30, 2025
Ο άνθρωπος έριξε ξαφνικά μια βόμβα. Το έκανε εσκεμμένα. Παίζει με τον Αλμπαϊράκ, τον γαμπρό του Ερντογάν. Εκεί μέσα υπάρχει μεγάλος καβγάς μεταξύ του Φιντάν, του γαμπρού και τους Μπιλάλ (σ.σ. γιος του Ερντογάν). Αυτές οι τρεις ομάδες σκοτώνονται, είναι τα λόγια του Χουσείν Γκιουνάι που προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερο σάλο στην Τουρκία.
Μια συγκινητική ανάρτηση, στην οποία έκανε γνωστό πως είχε γίνει πατέρας, ήταν η τελευταία του Τούρκου δημοσιογράφου Χουσεΐν Γκιουνάι στο Twitter, πριν απενεργοποιήσει τον λογαριασμό του μετά την απόλυσή του από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV για τον σάλο που προκάλεσαν τα σχόλια ότι ο Ερντογάν δεν πήρε τίποτα, κατά τη συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η τουρκική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα και σχόλια στα μέσα ενημέρωσης και τα social media, σύμφωνα με τα οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είτε δεν είχε ενημερωθεί σωστά είτε είχε λάβει εσφαλμένες πληροφορίες για την πρόοδο του προγράμματος του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους KAAN.
Οι αντιδράσεις στον τουρκικό Τύπο
Ο διευθυντής της Milliyet, Οζάι Σεντίρ, προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις, σημειώνοντας πως «η χρήση ξένων κινητήρων στα πρώτα πρωτότυπα πολεμικών αεροσκαφών είναι διεθνής πρακτική». Ωστόσο, η αποκάλυψη του off camera διαλόγου με τους υπαινιγμούς για διαδοχή του Ερντογάν φούντωσε τα σενάρια για ρήγμα στην κορυφή της τουρκικής εξουσίας.
Η φιλοκυβερνητική Milliyet σχολίασε ότι «μακάρι ο Φιντάν να μην είχε φέρει ποτέ το ζήτημα στην επικαιρότητα», ενώ ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας Χαλούκ Γκιουργκιούν έσπευσε να διαβεβαιώσει πως «το μέλλον του KAAN δεν εξαρτάται από κινητήρα μιας μόνο χώρας». Αντίθετα, ο δημοσιογράφος της Cumhuriyet, Μπαρίς Τέρκογλου, υποστήριξε ότι η τοποθέτηση Φιντάν «ήταν αλήθεια, αλλά θεωρείται γκάφα» και ότι η θύελλα που ξέσπασε αντικατοπτρίζει ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις εξουσίας.
Παράλληλα, ο γνωστός σχολιαστής Τζεμ Κιουτσούκ του TGRT ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος ο Ερντογάν έχει λάβει «λανθασμένες πληροφορίες» για το πρόγραμμα, πιστεύοντας ότι τα πρώτα 45 μαχητικά θα έφεραν ήδη «εγχώριους κινητήρες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα έχει κλείσει συμφωνία για 90 αμερικανικούς κινητήρες F110 που χρησιμοποιούνται στα F-16.
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

-
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες ago
Κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί την Πέμπτη λόγω της κακοκαιρίας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ16 ώρες ago
Ταξιδεύουμε με τη SEAJETS από το Μαντούδι και τον Οκτώβριο στις Σποράδες και τον Βόλο
-
ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες ago
Ήχησαν σειρήνες συναγερμού σε όλη τη χώρα (Βίντεο)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 ώρες ago
Αλμυρός- Νεκρός ο 53χρονος που είχε εγκλωβιστεί σε σπηλιά και έψαχνε λίρες
-
ΚΟΣΜΟΣ13 ώρες ago
Ρωσικό δεξαμενόπλοιο φέρεται να έπλεε κατά τη διάρκεια υπερπτήσεων drones
-
ΚΟΣΜΟΣ9 ώρες ago
Reuters: O ισραηλινός στρατός αναχαίτισε τον στόλο για τη Γάζα, Global Sumud Flotilla – Υπό κράτηση ακτιβιστές
-
LIFESTYLE10 ώρες ago
Δανάη Παππά: Αποκαλύπτει την απόφαση που πήρε για την ζωή της – “Τώρα πια βάζω όρια και λέω αντίο στους τοξικούς”
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 ώρες ago
Τ. Θεοδωρικάκος: «Απλοποιούμε την υποδοχή και τη στήριξη των παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα»