Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Έτοιμοι να σκληρύνουν τη στάση τους οι αγρότες – «Θα δούμε εικόνες που θυμίζουν Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία»

Published

on

agrotes1 1.jpg

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μέχρι τέλους την ικανοποίηση των αιτημάτων τους εμφανίζονται οι αγρότες που δίνουν ραντεβού στην πανελλαδική σύσκεψη, παρουσία εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα, την Τρίτη το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νίκαια της Λάρισας.  Με χιλιάδες τρακτέρ να βρίσκονται παρατεταγμένα στα μπλόκα σε όλη τη χώρα και να ζεσταίνουν τις μηχανές του τα πρώτα δείγματα που καταφθάνουν δείχνουν προετοιμασίες για μαχητικότερες κινητοποιήσεις όπως μια μαζική κάθοδο στην Αθήνα και πολύωρους αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αρτηριών.

Στην αντίπερα όχθη η κυβέρνηση αποκλείει κάθε ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα υπέρ των αγροτών με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει πως «είναι απαγορευτικά για τον προϋπολογισμό», δείχνοντας ότι δεν θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των αγροτών με τα μέτρα-ψίχουλα που εξήγγειλε τις προηγούμενες μέρες.

Για το εάν υπάρχει περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συναντηθεί με τους αγρότες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως τέτοιες πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται.

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Λάρισα

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων δίνει τον τόνο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά το πέρας της σύσκεψης στον Πλατύκαμπο, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Advertisement

Παρατεταγμένα τα τρακτέρ εν αναμονή αποφάσεων

«Αύριο θα απευθύνουμε προσκλητήριο για αλλαγή του αγώνα μας, ώστε να πιέσουμε την Πολιτεία να αλλάξει αποφάσεις» ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος. Όταν πιέστηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος υποστήριξε πως «η ανάγκη μας οδηγεί να δούμε και εδώ εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας».

Κάθοδος στην Αθήνα και αποκλεισμούς στην Εθνική Οδό αποφασίζουν οι αγρότες

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, υπήρξε περισσότερο συγκεκριμένος για τις προθέσεις των αγροτών.

«Θα προταθεί η κλιμάκωση, με την έξοδο των τρακτέρ στην Εθνική Οδό, είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να διαμαρτυηθούμε για την επιβίωσή μας. Θα προχωρήσουμε σε δράσεις μέσα στις πόλεις, θα δούμε για συλλαλητήριο στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, μαζί με πολύωρους και πιο έντονους αποκλεισμούς στην Εθνική Οδό, ώστε να ασκήσουμε πιο αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση», δήλωσε το απόγευμα.

Νωρίτερα, σήμερα, δήλωνε (OPEN TV) ότι η πρόταση θα είναι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, καθώς «δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Επέστρεψε το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση που υποστηρίζει πως «οι πόροι που έχουμε στην διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι γι’ αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα» λέγοντας  ότι λεφτά υπάρχουν και είναι θέμα πολιτικής βούλησης αν θα δοθούν ή όχι στον πρωτογενή τομέα.

Advertisement

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η κυβέρνηση

Για το Μαξίμου, όπως γράφει το in, ξεκινά άλλη μία εβδομάδα πολιτικής πίεσης από μια επαγγελματική ομάδα που αποτελεί προνομιακό ακροατήριό της. Με στρατηγική χαμηλής έντασης υιοθετεί πλέον προς τους διαμαρτυρόμενους ρητορική «ναι μεν αλλά…» και ο πρωθυπουργός τονίζει πως η κυβέρνηση του «διατήρησε στη χώρα μας τους ίδιους πόρους για την ΚΑΠ όταν στις άλλες χώρες μειώθηκαν». Έδωσε επίσης τα εύσημα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που «έβαλε φραγμούς στις υπερβολικές απαιτήσεις Σοσιαλιστών και Πρασίνων».

Με τη σειρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστήριξε πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη» όταν ρωτήθηκε σχετικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και υπογράμμισε πως «το αγροτικό ζήτημα άπτεται πολλών διαφορετικών υπουργείων».

«Tο αγροτικό ζήτημα άπτεται πολλών διαφορετικών υπουργείων», λέει ο Παύλος Μαρινάκης

Ο Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε πως «δεν υπάρχει καμία λογική σύγκρουσης με τους αγρότες, όπως το έκανε σαφές και ο πρωθυπουργός και η προσπάθεια θα συνεχιστεί». Υπενθύμισε ότι «οι παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών δεν ξεκίνησαν με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις», δικαιολόγησε την αυξημένη ανησυχία των αγροτών στην περιφέρεια της Θεσσαλίας και είπε πως «ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει με πράξεις ότι είναι δίπλα σε κοινωνικές ομάδες, μιλάει ακούει, απαντάει στα αιτήματα, πάντα με ρεαλισμό».

Μπλόκα παντού

Εν αναμονή των αυριανών αποφάσεων, σήμερα, το μπλόκο της αστυνομίας σταμάτησε το κομβόι των αγροτών στο ύψος του Λακκώματος και τη προσπάθεια να φτάσουν στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Advertisement

Οι αγρότες αρχικώς ζήτησαν από τους επικεφαλής της αστυνομίας να τους αφήσουν να περάσουν για να κινηθούν προς το ΥΜΑΘ ώστε να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματά τους. Η αστυνομία επεσήμανε ότι τα τρακτέρ δε θα περάσουν, παρά μόνο αν θέλουν οι αγρότες να περάσουν κάποια αγροτικά, κάτι που τους βρήκε αντίθετους.

Μπλόκο στους αγρότες της Χαλκιδικής που κατευθύνονται στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης

Μερικοί αγρότες, στην προσπάθειά τους να παρακάμψουν το μπλόκο της αστυνομίας, μπήκαν με τα τρακτέρ τους από τα χωράφια για να βγουν σε παρακειμένους δρόμους καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις δε τους άφηναν να περάσουν τη Μουδανιών.

Οι αγρότες απειλούν με «κλείσιμο» των συνόρων για τα φορτηγά από τη Βόρεια Μακεδονία

Στο μεθοριακό σταθμό Νίκης στην Φλώρινα, παρέταξαν τα τρακτέρ τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Σύμφωνα με τον Θωμά Μόσχο, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς και μέλος της άτυπης συντονιστικής επιτροπής που έχουν συστήσει οι αγρότες, απώτερος στόχος της κινητοποίησης είναι από την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου να αποκλειστεί η διέλευση μόνο των φορτηγών αυτοκινήτων από και προς την Βόρεια Μακεδονία ενώ η κίνηση των ΙΧ αυτοκινήτων θα γίνεται κανονικά.

Advertisement

Καθημερινά από το τελωνείο της Νίκης, διέρχονται εκατοντάδες φορτηγά από την Βόρεια Μακεδονία με προορισμό δύο ιδιωτικά ορυχεία λιγνίτη, στο Προσήλιο Κοζάνης και την Αχλάδα Φλώρινας, μεταφέροντας λιγνίτη για τις ανάγκες λειτουργίας των τριών μονάδων του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού που λειτουργεί μόλις 15 χλμ από την γραμμή των συνόρων στο Μοναστήρι (Μπίτολα).

Στη «μάχη» της διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους βρέθηκαν και σήμερα Δευτέρα (05/02) οι αγρότες των Τρικάλων. διοργανώνοντας τη μεγαλύτερη αγροτική κινητοποίηση των τελευταίων ετών στην περιοχή.

Διαμαρτυρία αγροτών του νομού Τρικάλων με παράταξη τρακτέρ σε κόμβο της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Λάρισας

Ένα από τα πιο δυναμικά μπλόκα βρίσκεται στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στον κόμβο της Σκάλας Αταλάντης, με τους αγρότες της Λοκρίδας να είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Στις 2 περίπου το μεσημέρι της Δευτέρας (05/01) οι αγρότες του μπλόκου της Αταλάντης, μετέβησαν και πάλι στην εθνική οδό κλείνοντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Οι αγρότες του Νομού Σερρών γύρω στη 1 το μεσημέρι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού στο ύψος του κόμβου του Στρυμονικού.

Advertisement

Και οι αγρότες της Κρήτης βγήκαν στους δρόμους και προχώρησαν σε συμβολικές –σε πρώτη φάση- κινητοποιήσεις, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ειδικότερα, μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων οι αγρότες προχώρησαν σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου στην περιοχή Μεγάλα Χωράφια.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
Advertisement web banner kotsiras 300x250
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο