

ΚΟΣΜΟΣ
Γάζα: 80χρονος Παλαιστίνιος χρησιμοποιήθηκε ως ανθρώπινη ασπίδα – Μετά τον σκότωσαν
Ένας 80χρονος Παλαιστίνιος χρησιμοποιήθηκε ως ανθρώπινη ασπίδα με ζώνη εκρηκτικών δεμένη γύρω από το λαιμό του. Τον πυροβόλησαν 8 ώρες αργότερα. Ένας ανώτερος αξιωματικός της ταξιαρχίας Ναχάλ έδεσε έναν εκρηκτικό ιμάντα στο λαιμό ενός ηλικιωμένου άνδρα από τη Γάζα, ο οποίος αναγκάστηκε να καθαρίζει σπίτια στη γειτονιά Ζεϊτούν.
Υπηρέτησε ως ανθρώπινη ασπίδα για ώρες, μέχρι που οι στρατιώτες διέταξαν αυτόν και τη σύζυγό του να φύγουν από τη γειτονιά. Λίγα λεπτά αργότερα, πυροβολήθηκαν και οι δύο νεκροί σύμφωνα με αποκλειστικό από το ισραηλινό ανεξάρτητο μέσο «το Πιο Καυτό Μέρος της Κόλασης».
Τον Παλαιστίνιο, 80 ετών, τον ανάγκασαν να χρησιμεύσει ως ανθρώπινη ασπίδα, απειλώντας να ανατινάξουν το κεφάλι του. Το ασυνήθιστο περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης του τάγματος στη γειτονιά Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας τον Μάιο, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το The Hottest Place in Hell .
Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης της Μεραρχίας 99 στην περιοχή της πόλης της Γάζας, στην οποία μια δύναμη της Ταξιαρχίας Ναχάλ επιχειρούσε με την Ταξιαρχία Καρμέλι και την πολυδιάστατη μονάδα (πεζικό, τανκ, μηχανικό σε μια μονάδα) στη γειτονιά Ζεϊτούν.
This is may be the first case of human shields by the Israeli military, among countless others, in which those involved have been identified.
I am exposing the individuals responsible for this horrific war crime. All from the Latak Team of the Meesayaet Company, 435 battalion. https://t.co/xbCkFI4rVz pic.twitter.com/qgfchdarpw
— Younis Tirawi | يونس (@ytirawi) October 29, 2024
Τους βρήκαν γιατί ήταν άρρωστοι και δεν μπορούσαν να διαφύγουν
Μαχητές που βρίσκονταν με τη δύναμη την ώρα του περιστατικού μίλησαν στο The Hottest Place in Hell και δήλωσαν ότι σε ένα από τα σπίτια της γειτονιάς που εκκαθάρισε η δύναμη, βρισκόταν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Παλαιστινίων ηλικίας 80 ετών. «Είπαν ότι δεν είχαν πουθενά να τρέξουν και ότι δεν μπορούσαν να εκκενώσουν προς το Χαν Γιουνίς. Ο άνδρας περπατούσε με μπαστούνι και είπαν ότι απλά δεν θα μπορούσαν να περπατήσουν μέχρι εκεί», εξηγεί ένας από αυτούς.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δύο μίλησαν με αρκετούς αραβόφωνους μαχητές και τους εξήγησαν ότι τα παιδιά τους είχαν φύγει ή είχαν διαφύγει και δεν είχαν άλλη επιλογή από το να μείνουν στο σπίτι.
«Σε εκείνο το σημείο», λέει ένας άλλος μαχητής, «η διοίκηση αποφάσισε να τους χρησιμοποιήσει ως «κουνούπια»». Το παρατσούκλι «κουνούπια», σύμφωνα με το CNN, προέρχεται από την ονομασία «Διαδικασία των κουνουπιών».
Όπως αναφέρθηκε στο Haaretz και στο The Hottest Place in Hell, σύμφωνα με τη διαδικασία, οι στρατιώτες του Ισραήλ αναγκάζουν Παλαιστίνιους πολίτες στη ζώνη μάχης να χρησιμεύουν ως ανθρώπινες ασπίδες υπό την απειλή όπλων.
Όταν οι Παλαιστίνιοι στην Γάζα λογίζονται από το Ισραήλ ως… κουνούπια
Σύμφωνα με τους μαχητές, αυτή τη φορά η χρήση της «διαδικασίας Κουνούπι» ήταν «διαφορετική από τη συνηθισμένη». Οι διοικητές αποφάσισαν να αφήσουν τη γυναίκα στο σπίτι υπό την επίβλεψη πολλών στρατιωτών, ενώ ο άνδρας περπατούσε με το μπαστούνι του στην κεφαλή της δύναμης, μπροστά από τους στρατιώτες.
«Μπήκε σε κάθε ένα από τα σπίτια πριν από εμάς, έτσι ώστε αν υπήρχαν εκρηκτικά ή κάποιος τρομοκράτης σε αυτό, θα χτυπούσαν αυτόν και όχι εμάς. Η γυναίκα δεν κατάλαβε πραγματικά τι συνέβαινε. Της είπαν ότι τον έπαιρναν για μια επίθεση και στη συνέχεια τον επέστρεφαν».
Πριν αρχίσουν να κινούνται μεταξύ των σπιτιών, λέει ένας από τους μαχητές, ο αξιωματικός πήρε ένα πυροδοτικό φυτίλι (ένα φυτίλι που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση φορτίων και εκρηκτικών), το συνέδεσε με έναν πυροκροτητή εκκίνησης και το έδεσε γύρω από το λαιμό του ηλικιωμένου άνδρα ως λουρί «για να μην το σκάσει», είπε ένας από τους μαχητές, «παρόλο που περπατάει με μπαστούνι».
Του εξήγησαν ότι αν έκανε κάτι λάθος ή όχι όπως θέλαμε, το άτομο πίσω του θα τραβούσε το σχοινί και το κεφάλι του θα αποκόπτονταν από το σώμα του. Περπατούσε μαζί μας έτσι για οκτώ ώρες, παρόλο που ήταν ένας 80χρονος άνδρας και παρόλο που δεν μπορούσε να μας ξεφύγει. Και αυτό με τη γνώση ότι πίσω του υπήρχε ένας στρατιώτης που θα μπορούσε να τραβήξει το σχοινί ανά πάσα στιγμή και θα ήταν νεκρός.


To Ισραήλ έχει μακρά ιστορία δεκαετιών στην χρήση πολιτών ως ανθρώπινες ασπίδες. Το καρέ είναι του 2024.
Τον χρησιμοποίησαν και τους έστειλαν στον θάνατο
Μετά από πολύωρη δραστηριότητα, οι μαχητές επέστρεψαν τον ηλικιωμένο άνδρα στο σπίτι του και διέταξαν το ηλικιωμένο ζευγάρι να απομακρυνθεί με τα πόδια προς τα νότια, προς την ανθρωπιστική ζώνη. Η μαρτυρία δείχνει ότι οι στρατιώτες δεν ενημέρωσαν τις δυνάμεις του κοντινού τομέα ότι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι επρόκειτο να διασχίσει τη ζώνη με τα πόδια.
«Μετά από εκατό μέτρα, το δεύτερο τάγμα τους είδε και τους πυροβόλησε επί τόπου. Πέθαναν έτσι, στο δρόμο». Όπως προκύπτει και από άλλες μαρτυρίες που έφτασαν στο Hottest Place in Hell, οι διαδικασίες έναρξης πυρών του ισραηλινού στρατού για τη Λωρίδα της Γάζας προβλέπουν, με έναν ιδιαίτερα ασυνήθιστο τρόπο, ότι κάθε άτομο που κινείται στη ζώνη μετά τη λήξη της προθεσμίας εκκένωσης για μια συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται τρομοκράτης.
Ακόμη και όταν πρόκειται για ένα ηλικιωμένο ζευγάρι άνω των 80 ετών.
Ha’aretz’s article about the use of Palestinian human shields in Gaza as standard practice, now in English as well. Here’s an archived version with no paywall:https://t.co/HvgrLtBul6 https://t.co/10LfMBYsAo pic.twitter.com/9DgZ6ZPPCi
— B.M. (@ireallyhateyou) August 13, 2024
Ο ισραηλινός στρατός αρνείται τα πάντα – Η διαδικασία έχει διασταυρωθεί
Τον περασμένο μήνα, αποκαλύψαμε μια άλλη περίπτωση χρήσης της διαδικασίας του κουνουπιού, η οποία συνέβη επίσης στην ταξιαρχία Ναχάλ. Σύμφωνα με την έκθεση του Revital Hovel, ένας Παλαιστίνιος που «υπηρετούσε» (ευφημισμός για τον εξαναγκασμό ως «ανθρώπινη ασπίδα») στο Τάγμα 931 και είχε λάβει άδεια να μείνει με τους στρατιώτες στο κτίριο, πυροβολήθηκε από έναν διοικητή που δεν είχε ενημερωθεί σχετικά.
Σε απάντηση του δημοσιεύματος, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί και ότι «αντλήθηκαν διδάγματα». Η χρήση της εκρηκτικής λωρίδας ως μέρος της «διαδικασίας Κουνούπι», την οποία περιέγραψε ο μαχητής, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη.
Ο ισραηλινός στρατός αρνείται σθεναρά τη συνήθη χρήση της «διαδικασίας Κουνούπι» σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες που έφτασαν στο σύστημα «Hottest Place», αυτό δεν ισχύει.«Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει γίνει συνήθης πρακτική στο στρατό».
Η χρήση της ζώνης εκρηκτικών ως μέρος της «διαδικασίας Κουνούπι», για την οποία μίλησε ο μαχητής, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη.


Ακόμα μια χρήση ανθρώπινης ασπίδας από ισραηλινούς στρατιώτες.
Το Ισραήλ αρνείται την (καταγεγραμμένη) κατάχρηση πολιτών ως «ανθρώπινη ασπίδα»
Ο στρατός του Ισραήλ αρνείται τη συνήθη χρήση της «διαδικασίας Κουνούπι» στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες που έφτασαν στο «Hottest Place», αυτό δεν ισχύει. «Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει γίνει συνήθης πρακτική στο στρατό», λένε με σθένος οι μαχητές με τους οποίους μιλήσαμε.
Όσον αφορά τη ζώνη με τα εκρηκτικά, οι μαχητές λένε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο γεγονός. «Μπορεί να το έχουν κάνει και σε άλλα μέρη, αλλά αυτή ήταν μια ακραία περίπτωση».
Σε απάντηση σε έρευνα της Haaretz τον Αύγουστο που αποκάλυψε το φαινόμενο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι «οι οδηγίες και οι διαταγές των IDF απαγορεύουν τη χρήση πολιτών της Γάζας που συλλαμβάνονται στο πεδίο της μάχης για στρατιωτικές αποστολές που θέτουν σκόπιμα σε κίνδυνο τη ζωή τους. Οι οδηγίες και οι διαταγές των IDF για το θέμα αυτό έχουν διευκρινιστεί στις δυνάμεις».
Φαίνεται ότι η ίδια νοοτροπία επικρατεί και στην πράξη στο πεδίο, με τον στρατό να κάνει τα στραβά μάτια, αποποιούμενος την ευθύνη και να ρίχνουν όλο το βάρος στους στρατιώτες. Η διαδικασία των κουνουπιών ρυθμίζεται πλήρως και είναι μια πολύ γκρίζα ζώνη εντός του στρατού», εξηγεί ένας από τους μαχητές της ταξιαρχίας.


O ίδιος πολίτης με την πάνω φωτογραφία από άλλο πλάνο.
Αν τους πιάσουν, τότε «οι στρατιώτες έδρασαν μόνοι τους»
«Είναι κάτι από το επίπεδο του διοικητή του τάγματος και κάτω. Κατεβαίνει ως κανονική διαταγή και κάπου στο επίπεδο του διοικητή ταξιαρχίας το αρνούνται εντελώς. Όταν αρχίζουν να δημιουργούνται προβλήματα, μεταθέτουν την ευθύνη προς τα κάτω και λένε να μην το κάνουμε», λέει και συνεχίζει περιγράφοντας τον μηχανισμό συγκάλυψης του στρατού.
«Κάποιοι λένε ότι δεν το έκαναν και ότι τους ανάγκασαν να το κάνουν, αλλά τότε ο IDF από την πλευρά του λέει: «Δεν το αναγκάσαμε, είπαμε να κάνετε ό,τι θέλετε»». Παράλληλα με τη συγκάλυψη, ο ισραηλινός στρατός ταυτόχρονα κατηγορεί τους στρατιώτες και τους εκθέτει σε νομικές διαδικασίες στο εξωτερικό, καθώς αυτή είναι μια διαδικασία που απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.
Η χρήση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες είχε επίσης απαγορευτεί από το Ανώτατο Δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δεύτερης ιντιφάντα στην εκδοχή του ως μια διαδικασία που όντως υπήρχε.
Πρόκειται για ανεπίσημη διαταγή του ισραηλινού στρατού λένε οι στρατιώτες
«Ως στρατιώτης, απλά δεν έχεις τη δυνατότητα να επηρεάσεις ή να αλλάξεις την κατάσταση και τότε είσαι ένοχος επειδή το έκανες. Ακόμα και όταν βγήκαν οι έρευνες, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να παραδεχτεί ο ισραηλινός στρατός ότι αυτή είναι η κανονική διαταγή, αλλά αν πάτε σε οποιονδήποτε μαχητή που πολέμησε στη Γάζα, δεν υπάρχει κανείς που θα σας πει ότι δεν συμβαίνει».
«Δεν υπάρχει κανένα τάγμα που να μπορεί να σας πει, τουλάχιστον ένα τακτικό, που να μπορεί να σας πει ότι δεν χρησιμοποιήσαμε αυτό το πράγμα». Το Γραφείο του Εκπροσώπου Τύπου του ισραηλινού στρατού δήλωσε: «Η έρευνα που διεξήχθη με βάση τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν στο αίτημα δείχνει ότι η υπόθεση δεν είναι γνωστή. Καθώς λαμβάνονται πρόσθετες λεπτομέρειες, θα διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα».

-
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες ago
Βόρεια Μακεδονία: Έφτασαν στο νοσοκομείο Παπανικολάου τα τρία ασθενοφόρα με τους εγκαυματίες
-
ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες ago
Βίντεο ντοκουμέντο από το σοκαριστικό τροχαίο στο Περιστέρι – Νεκρός οδηγός ταξί, τρεις νεαροί τραυματίες
-
ΕΛΛΑΔΑ13 ώρες ago
Περιστέρι: Τρεις φορές πάνω από το όριο το αλκοόλ στην 22χρονη που προκάλεσε το δυστύχημα – Δεν είδε καν το φανάρι
-
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες ago
Σεισμός στην Αμοργό |
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ10 ώρες ago
Παραίτηση Δοξιάδη: Τα 50 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και η εμπλοκή σε καρτέλ πριν ο «άριστος» Αρίστος υπουργοποιηθεί
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago
Γιορτή Κούκλας: Πλημμύρισε με χρώμα και χαρά η παραλία της Αγριάς
-
LIFESTYLE2 ώρες ago
Άγγελος Διονυσίου: «Ο πατέρας μας δεν πρόσεχε πολύ την υγεία του, δεν ήθελε νοσοκομεία»
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ23 ώρες ago
ΚΑΠ: Μη ελκυστικά για τους αγρότες τα οικολογικά σχήματα – Τι έδειξε έκθεση