Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Η καταγγελία Λαβρόφ για ουκρανική επίθεση στην εξοχική κατοικία του Πούτιν και οι επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις

Published

on

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι στη Φλόριντα η οποία ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατήγγειλε ότι οι Ουκρανοί προσπάθησαν να πλήξουν με 91 drones την εξοχική προεδρική κατοικία στην περιοχή του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Νόβγκοροντ.

Αυτό, κατά τον κ. Λαβρόφ, σημαίνει ότι η Μόσχα θα αλλάξει τη διαπραγματευτική της στάση.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Από αντίποινα με μαζικές επιθέσεις σε κυβερνητικά κτήρια στο Κίεβο, μέχρι και μία τελείως διαφορετική συμπεριφορά, αρνητική, στο θέμα των διαπραγματεύσεων.

Οι Ρώσοι πάντως λένε ότι κατάφεραν να αποκρούσουν την ουκρανική επίθεση.

Advertisement

Από την πλευρά της η Ουκρανία το διαψεύδει. Ο πρόεδρος Ζελένσκι ευθέως έκανε λόγο για ψεύδη τα οποία έχουν ως στόχο την υπονόμευση της αμερικανό-ουκρανικής ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης.

Καλεί τον πρόεδρο Τραμπ να αναλάβει μέτρα, όπως όμως έγινε γνωστό πριν από λίγο από το Λευκό Οίκο, έγινε το τηλεφώνημα Τραμπ – Πούτιν και μάλιστα ο στενός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Ουσάκοφ, είπε ότι πέραν των τεχνικών σημείων που συζητήθηκαν σε σχέση με τα εδαφικά και με την πρόοδο της διαδικασίας, ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση στο σπίτι του και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει «συγκλονισμένος».

Μέχρι στιγμής δεν έχει διασταυρωθεί αν η επίθεση έχει όντως συμβεί. Ωστόσο, αυτό που είναι γνωστό, είναι ότι αποτελεί στρατηγική του Ρώσου προέδρου, κάθε φορά που φαίνεται μια προσέγγιση Κιέβου – Ουάσιγκτον να γίνεται μια κίνηση ανατροπής.

Το είχαμε δει λίγο πριν δώσει ο Τραμπ τους πυραύλους Τόμαχοκ στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τελευταία στιγμή υπήρξε μια τηλεφωνική επικοινωνία που ανέτρεψε τη διαδικασία αυτή.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Advertisement

Παραμένουν τα «αγκάθια» του εδαφικού και των εγγυήσεων ασφαλείας

Χωρίς απτά αποτελέσματα και χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα για την ειρήνη ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένκσι στο Μαρ-α-Λάγκο.

Οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για πρόοδο στο ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας.

«Λοιπόν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πρόοδος κατά 95%, αλλά δεν μου αρέσει να μιλάω για ποσοστά. Νομίζω ότι πάμε πολύ καλά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο παραμένει άλυτο το ακανθώδες ζήτημα του εδαφικού. «Κάποια από αυτά τα εδάφη έχουν χαθεί. Κάποια από αυτά τα εδάφη ίσως είναι διεκδικήσιμα, αλλά μπορεί να καταληφθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Και ίσως δεν είναι καλύτερα να γίνει μία συμφωνία τώρα;», αναρωτήθηκε ο Τραμπ.

Advertisement

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε πως η απόφαση για το ζήτημα των εδαφών είναι θέμα του Ουκρανικού λαού.

«Γνωρίζετε τη θέση μας, θέλω να πω πρέπει να σεβαστούμε τη νομοθεσία μας και το λαό μας, να σεβαστούμε τα εδάφη που ελέγχουμε και φυσικά η στάση μας είναι ξεκάθαρη», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας φαίνεται πως υπήρξε κάποια πρόοδος με τον πρόεδρο Τράμπ ωστόσο να μην αναλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις και να επιμένει στη μεγάλη συμβολή των Ευρωπαίων.

«Η Ευρώπη θα αναλάβει μεγάλο μέρος από αυτό, όπως φαντάζεστε. Γνωρίζετε ότι αυτοί βρίσκονται εκεί. Αλλά θα βοηθήσουμε την Ευρώπη 100%. Όπως θα μας βοηθούσαν και αυτοί», δήλωσε ο Τραμπ.

Όπως αποκάλυψε αργότερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον αμερικανό πρόεδρο εγγυήσεις ασφαλείας για μεγαλύτερο διάστημα, πέραν των 15 ετών που προβλέπει το προσχέδιο ειρήνης.

Advertisement

«Του είπα ότι θα θέλαμε πολύ να εξετάσει την πιθανότητα για 30, 40 ή 50 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Το Κρεμλίνο, αμετακίνητο στις πάγιες θέσεις του, ξεκαθαρίζει ότι η Ουκρανία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ντονμπάς ως προϋπόθεση για την ειρήνη. 

«Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να τερματίσει την στρατιωτική σύγκρουση στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όσο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν φρόντισε πριν την αναμενόμενη επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τράμπ να υπενθυμίσει ότι η Ρωσία προελαύνει στο Ουκρανικό μέτωπο.

«Τα στρατεύματα προελαύνουν με αυτοπεποίθηση διαπερνώντας τις άμυνες του εχθρού. Οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας υποχωρούν παντού, σε όλη τη γραμμή μάχης», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Advertisement

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο