ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου αποτελεί το πιο παραγωγικό σχήμα στην περιοχή

Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του, τόνισε ότι συζητήθηκαν οι περιφερειακές προκλήσεις και οι «αναταράξεις» που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε την αξία της τριμερούς συνεργασίας
«Συναντηθήκαμε σήμερα στo Κάιρο με τους φίλους προέδρους στο πλαίσιο της 10ης τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας Αιγύπτου Κύπρου, ενός ανθεκτικού και εξαιρετικά παραγωγικού, όπως αποδεικνύεται, σχήματος συνεργασίας το οποίο αποτελεί το πιο προωθημένο σχήμα στην ευρύτερη περιοχή εν μέσω μάλιστα πολλών πολλαπλών κρίσεων σε περιφερειακό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Εδώ στο Κάιρο επιβεβαιώνουμε για ακόμα μία φορά ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας και έχοντας ως μόνιμο γνώμονα των κινήσεών μας την ευημερία την ασφάλεια αλλά κυρίως τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στιγμιότυπο από τις κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της τριμερούς συνόδου Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.
«Στρατηγική συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα»
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Επαναλάβαμε την δέσμευση των τριών κρατών μας να ενισχυθεί η στρατηγική μας συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα προς όφελος των εθνικών αλλά και των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων, κάτι που δίνει έμφαση στην ενέργεια και στην ασφάλεια στην αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών πηγών ενέργειας αλλά και την μεγάλη σημασία στην οποία αποδίδουμε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις».
Για το Κυπριακό και τη Συρία
Για τις περιφερειακές εξελίξεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Στο ζήτημα του Κυπριακού επιβεβαιώσαμε και πάλι την πλήρη στήριξή μας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο πάντα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πιστεύω ότι έχει ξεχωριστή σημασία να τονίσουμε ότι μία τέτοια επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργούσε πρωτοφανή συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ευμάρειας σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σ’ αυτή την ταραγμένη εποχή.
(…) Συζητήσαμε εκτενώς την συζήτηση για τη Συρία. (…) Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση και την αφοσίωσή μας σε μία συμπεριληπτική διαδικασία με συμμετοχή όλων των Σύρων και είναι αυτονόητο ότι η ηγεσία της χώρας πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, ότι προστατεύει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων, των Χριστιανών, των υπολοίπων θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων, ότι θωρακίζει την πλούσια απαράμιλλη πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας.
Επισημάναμε ακόμη τον κίνδυνο αναζωπύρωσης συγκρούσεων στο εσωτερικό της Συρίας που μεταξύ άλλων ενδέχεται να παρεμποδίσει και την εθελοντική επιστροφή και ασφαλή επιστροφή προσφύγων».
Για τη Γάζα, τον Λίβανο και τη Λιβύη
«Συζητήσαμε για τον κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας στη Γάζα. Αναγκαίο είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ να ανακουφιστούν οι άμαχοι, να απελευθερωθούν οι όμηροι και αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να εκκινήσει μία πολιτική διαδικασία, (…) με στόχο την λύση των δύο κρατών», την μοναδική – πιστεύουμε – λύση που μπορεί να διατηρήσει την ειρήνη, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Συζητήσαμε για τον Λίβανο. Τη στήριξή μας στην εκεχειρία, την ευχή μας να εκλεγεί καινούργιος πρόεδρος στην χώρα αυτή.
Συζητήσαμε τις εξελίξεις στη Λιβύη και κρίναμε ως επιτακτική την ανάγκη να αναβιώσει με κάποιο τρόπο αυτή η παγωμένη ειρηνευτική διαδικασία και κυρίως να σταματήσουν οι παρεμβάσεις, να αποχωρήσουν οι δυνάμεις τρίτων είτε είναι τακτικές είτε είναι μισθοφορικές, να αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία και στη συνέχεια ο λιβυκός λαός ελεύθερος να αποφασίσει για το μέλλον του με ελεύθερες εκλογές».

-
LIFESTYLE24 ώρες ago
Ανθή Βούλγαρη: Η κυτταρίτιδα και οι ραγάδες μετά την εγκυμοσύνη είναι το παράσημο μου
-
LIFESTYLE16 ώρες ago
Ο Γιάννης Μπέζος ξεκαθαρίζει μετά τις δηλώσεις Παύλου Χαϊκάλη: “Είναι λίγο κλισέ αυτά, το θέατρο δεν είναι ένα μεγάλο κρεβάτι”
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ17 ώρες ago
Γ. Καραμέρος για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Το Μαξίμου ζει τις τελευταίες μέρες της Πομπηΐας»
-
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες ago
Πατέρας συνελήφθη για τον άγριο ξυλοδαρμό των παιδιών του με βέργα
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ώρες ago
Κυρ. Βελόπουλος για ΟΠΕΚΕΠΕ: Μονόδρομος η παραίτηση του πρωθυπουργού
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ22 ώρες ago
Γ. Λοβέρδος στο ΕΡΤΝews: Oι περισσότεροι παραιτηθέντες λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ, αν όχι όλοι, δεν έχουν άμεσα πολιτική εμπλοκή
-
LIFESTYLE23 ώρες ago
Γιώργος Μαζωνάκης: Διέκοψε στην Λευκωσία την συναυλία του, μετά από επεισόδιο, μεταξύ θεατών και ξέσπασε – Να σας πω ρε ξεφτ@λες, δεν σέβεστε τους ανθρώπους που είναι εδώ;”
-
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες ago
Ζωή σε 6 ανθρώπους έδωσε ο οικοδόμος που έπεσε από σκαλωσιά