ΚΟΣΜΟΣ
Μήνυμα Νετανιάχου στην Τουρκία: «Ούτε να το σκεφτείτε»
Ως την «πιο ουσιαστική», χαρακτήρισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, τη συνάντηση που είχαν οι τρεις ηγέτες τη Δευτέρα (22/12), στις δηλώσεις του μετά το τέλος της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Σχετική είδηση: Κ. Μητσοτάκης: Η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ενισχύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία σημειώνοντας ότι «όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να επαναφέρουν την αυτοκρατορία τους στις χώρες μας, τους λέμε ότι αυτό δεν θα συμβεί, ούτε να το σκεφτείτε».
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ άρχισε την ομιλία του σημειώνοντας: «Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε ήταν λίγο μετά τις επιθέσεις του Οκτώβρη. Η σταθερότητα στην περιοχή μας αποδεικνύεται ότι ποτέ δεν είναι δεδομένη και η συνεργασία δεν είναι επιλογή, είναι απαραίτητη. Η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος δοκιμάζονται από επιθέσεις, τρομοκρατία και αστάθεια. Η σύμπραξη μας εξασφαλίζει συνεργασία, διαφάνεια που θα επικρατήσουν έναντι του χάους και παρέχει νέες ευκαιρίες ευημερίας.»
Για τις συζητήσεις που είχε με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Χριστοδουλίδη, ανέφερε ότι «συζητήσαμε λεπτομερώς τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, στην ενέργεια, την τεχνολογία, τη συνδεσιμότητα και επίσης την ασφάλεια που τα εξασφαλίζει όλα τα παραπάνω.
Θα προχωρήσουμε το IMEC, τη συνεργασία με την Ινδία, είναι μια ιδέα που είχε προταθεί, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει πραγματικότητα.
Είναι ένας αγωγός από την Ασία και που θα περνά από την Κύπρο και την Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας βλέπουμε τον θαλάσσιο αγωγό που θα δώσει τη δυνατότητα της συνδεσιμότητας και συνεργασίας στην ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ των χωρών μας και βεβαίως με την Ασία.
Είναι ένα τεράστιο έργο και με πολλούς τρόπους αποτελεί τη σπονδυλική στήλη του Διαδρόμου Συνεργασίας IMEC.»
Επίσης, σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία στην κυβερνοασφάλεια, την τεχνητή νοημοσύνη. Το Ισραήλ είναι ηγέτης στην τεχνολογία και μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα θα διαμορφώσουμε το μέλλον σε προηγμένες τεχνολογίες αιχμής. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν παρουσία στην Ελλάδα και στην Κύπρο, προάγουν τον ανταγωνισμό.»
Στη συνέχεια ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «επαναλάβαμε τις δεσμεύσεις μας για τις συμφωνίες του Αβραάμ με το Ισραήλ και τις άλλες χώρες, εκφράσαμε τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου και συμφωνήσαμε σήμερα να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στην ασφάλεια και στην άμυνα.
Οι απειλές που αντιμετωπίζουμε είναι πραγματικές και μαζί προστατεύουμε όχι μόνο τα έθνη μας, αλλά και τις απαραίτητες υποδομές από τις οποίες εξαρτώνται οι οικονομίες μας.»
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε και πάλι την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς ενώ έκανε λόγο για «αγώνα που δίνουμε για το μέλλον».
«Θα πρέπει να αδράξουμε αυτές τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις που θέλουν να μας γυρίσουν στον Μεσαίωνα. Αυτό δεν έχει σχέση με τον εκσυγχρονισμό. Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι τρεις μεγάλοι πολιτισμοί. Είμαστε τρεις χώρες οι οποίες είναι υπερήφανες για την ιστορία τους.
Τώρα είναι γεγονός ότι οι χώρες μας έχουν ένα ένδοξο παρελθόν, αλλά μέσα από θυσίες καταφέραμε να επιτευχθεί η ανεξαρτησία μας. Διακόσια χρόνια για την Ελλάδα, 65 χρόνια για την Κύπρο.
Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να επαναφέρουν την αυτοκρατορία τους και την κυριαρχία τους στις χώρες μας, τους λέμε ότι αυτό δεν θα συμβεί, ούτε να το σκεφτείτε. Έχουμε δεσμευτεί, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας.
Και είμαστε τρεις δημοκρατίες στην Ανατολική Μεσόγειο που προάγουν την ελευθερία, την ευημερία και την ασφάλεια. Μαζί θέλουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον για τα έθνη μας και όλη την περιοχή.
Μαζί θα επαναφέρουμε τη σταθερότητα μέσω της ισχύος μας, την ευημερία μέσω της ισχύος και ακόμη πιο σημαντικό, την ειρήνη μέσω της ισχύος», κατέληξε ο Μπ. Νετανιάχου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
-
ΕΛΛΑΔΑ24 ώρες agoΔύο σεισμοί 2,9 και 2,7 Ρίχτερ στη Ραφήνα
-
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες agoΓνωστός επιχειρηματίας αυτοπυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες agoΜε διάταξη του εισαγγελέα δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες agoΟδηγός εγκατέλειψε το όχημά του σε στάση λεωφορείου όταν είδε μπλόκο
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες agoΈξαλλοι οι αγρότες με την κυβέρνηση, ποια αιτήματα μένουν στον αέρα και τι προειδοποιούν για τα μπλόκα
-
ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες agoΒροχή τα πρόστιμα και γερανοί στους δρόμους
-
ΕΛΛΑΔΑ24 ώρες agoΑλλάζει το σκηνικό από αύριο σε Αττική και νησιά
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες agoΔέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του με εισαγγελική εντολή (Βίντεο)







