ΥΓΕΙΑ
Οι τηγανητές πατάτες συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2

Η συχνή κατανάλωση τηγανητής πατάτας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ τα δημητριακά ολικής άλεσης φαίνεται να έχουν προστατευτικό ρόλο, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό The BMJ.
«Η έρευνά μας παρέχει πιο ολοκληρωμένα στοιχεία, καθώς εξετάζει διαφορετικά είδη πατάτας, παρακολουθεί διατροφικές συνήθειες επί δεκαετίες και μελετά τι συμβαίνει όταν οι πατάτες αντικαθίστανται από άλλα τρόφιμα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Seyed Mohammad Mousaviί, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ.
«Αντί να αναρωτιόμαστε αν η πατάτα είναι καλή ή κακή, μετατοπίζουμε τη συζήτηση σε ένα πιο ουσιαστικό ερώτημα: πώς την προετοιμάζουμε και με τι μπορούμε να την αντικαταστήσουμε στη διατροφή μας;» επεσήμανε.
Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από περισσότερους από 205.000 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν σε τρεις μεγάλες διαχρονικές έρευνες στις ΗΠΑ, με παρακολούθηση που διήρκεσε πάνω από 30 χρόνια. Σ’ αυτό το διάστημα, καταγράφηκαν πάνω από 22.000 νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2.
Επίσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν και μετα-ανάλυση δεδομένων από παλαιότερες μελέτες, με πάνω από 500.000 συμμετέχοντες και 43.000 περιστατικά διαβήτη από τέσσερις ηπείρους. Τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης επιβεβαίωσαν τη σύνδεση μεταξύ του τρόπου κατανάλωσης πατάτας και κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.
Ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με τις εβδομαδιαίες μερίδες.
Για πάνω από 30 χρόνια, οι συμμετέχοντες απαντούσαν τακτικά σε ερωτηματολόγια διατροφής, αναφέροντας λεπτομερώς τη συχνότητα με την οποία κατανάλωναν ορισμένα τρόφιμα, όπως πατάτες τηγανητές, ψητές, βραστές ή πουρέ, καθώς και δημητριακά ολικής άλεσης. Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση τηγανητής πατάτας τρεις φορές την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 20%. Οι ψητές και οι βραστές πατάτες ή ο πουρές δεν φάνηκε να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Παράλληλα, η αντικατάσταση οποιασδήποτε μορφής πατάτας με δημητριακά ολικής άλεσης –όπως ζυμαρικά και ψωμί ολικής άλεσης, συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 έως και 4%. Η αντικατάσταση της τηγανητής πατάτας με δημητριακά ολικής άλεσης μείωσε τον κίνδυνο κατά 19%. Ακόμη και η αντικατάσταση με επεξεργασμένους υδατάνθρακες (λευκό ψωμί και λευκά ζυμαρικά) εμφάνιζε κάποια προστατευτική επίδραση.

-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ21 ώρες ago
Στο νοσοκομείο Βόλου 18χρονος – Καρφώθηκε το πόδι του σε μπετόβεργα ενώ τον κυνηγούσαν
-
LIFESTYLE12 ώρες ago
Αλεξάνδρα Νίκα: Το φωτογραφικό album του γάμου της με τον Κωνσταντίνο Αργυρό – “Μια σελίδα που θα μείνει για πάντα στην καρδιά μου”
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ15 ώρες ago
Πριν ακόμη προλάβει να μπει στο σπίτι που είχε νοικιάσει για θερινές διακοπές, έπεσε λιπόθυμος στην αυλή και πέθανε
-
ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες ago
Γυναίκα ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από τη θάλασσα μπροστά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
-
LIFESTYLE10 ώρες ago
Στην Πάρο οικογενειακώς ο Χάρης Βαρθακούρης: Η φωτογραφία με τα αδέλφια του και τις κόρες του
-
LIFESTYLE18 ώρες ago
Τόνια Σωτηροπούλου & Κωστής Μαραβέγιας: Ταξίδεψαν στη Σικελία – Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσίευσαν στο Instagram (Εικόνες)
-
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες ago
Τέσσερα εναέρια μέσα και δασοκομάντος επιχειρούν σε περιοχή κοντά στη Μονή Πανορμίτη
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ12 ώρες ago
Αλ. Τσίπρας στη Le Monde: «Επτά χρόνια μετά την Ιθάκη της ελληνικής κρίσης ήρθε η ώρα να πω την αλήθεια μου»