ΚΟΣΜΟΣ
Πλημμύρες από ιστορικά ύψη βροχής στο Ντουμπάι – Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους
Η κατάσταση στο Ντουμπάι παραμένει δύσκολη, με συνεχόμενες, έντονες βροχές να προκαλούν νέες πλημμύρες, προβλήματα στις μετακινήσεις και καθυστερήσεις σε πτήσεις, παρότι τα χειρότερα ύψη βροχής των τελευταίων ημερών έχουν περάσει. Οι αρχές καλούν τον κόσμο να περιορίσει τις άσκοπες μετακινήσεις και να αποφεύγει πλημμυρισμένους δρόμους, ενώ οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και η τροχαία επιχειρούν αντλήσεις υδάτων και ρύθμιση της κυκλοφορίας.
Προβλήματα στις μετακινήσεις και αργή επιστροφή στην κανονικότητα
Το Ντουμπάι και άλλες περιοχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δοκιμάζονται ξανά από ισχυρές βροχοπτώσεις, που έχουν μετατρέψει βασικούς οδικούς άξονες σε ποτάμια και επηρεάζουν την κίνηση στο διεθνές αεροδρόμιο, λίγους μήνες μετά τις ιστορικές πλημμύρες με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής των τελευταίων 75 ετών. Οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, με μηνύματα προς τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες πολιτικής προστασίας.
Flooding in Dubai, UAE early this morning. pic.twitter.com/P1ctovuz88
— Weather Monitor (@WeatherMonitors) December 19, 2025
Πώς είναι η κατάσταση σήμερα
Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, έντονη βροχόπτωση καταγράφεται ξανά σε πολλές περιοχές της πόλης, με αποτέλεσμα πλημμυρισμένους δρόμους, ακινητοποιημένα οχήματα και σημαντική επιβράδυνση στην κυκλοφορία. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν διακοπεί ή περιοριστεί διαδημοτικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, ενώ οι οδηγοί προειδοποιούνται να μη διασχίζουν σημεία με λιμνάζοντα ύδατα.
Το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο, συνεχίζει να αντιμετωπίζει καθυστερήσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων, με ακυρώσεις και εκτροπές πτήσεων τις ώρες κορύφωσης των φαινομένων. Οι αεροπορικές εταιρείες καλούν τους επιβάτες να ελέγχουν την κατάσταση της πτήσης τους πριν μεταβούν στο αεροδρόμιο, καθώς και την προσβασιμότητα των γύρω δρόμων.



Ιστορικά ύψη βροχής και ευάλωτες υποδομές
Nωρίτερα μέσα στο έτος, σε μία ένα μόνο 24ωρο, το Ντουμπάι κατέγραψε ποσότητα βροχής που αντιστοιχεί σε ενάμιση έως δύο χρόνια «κανονικών» υετών για την πόλη, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες σε σπίτια, εμπορικά κέντρα και αυτοκινητόδρομους. Η έλλειψη επαρκών συστημάτων αποχέτευσης ομβρίων, λόγω του ότι η περιοχή συνήθως έχει ελάχιστες βροχές, θεωρείται βασικός παράγοντας που επιδεινώνει τις πλημμύρες ακόμη και όταν η βροχή διαρκεί σχετικά λίγες ώρες.
Εκτιμήσεις ασφαλιστικών και αναλυτικών εταιρειών κάνουν λόγο για οικονομικό κόστος που φτάνει ή και ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια για τις πρόσφατες μεγάλες πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή, περιλαμβάνοντας ζημιές σε υποδομές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Παράλληλα, ειδικοί συνδέουν την αυξημένη συχνότητα και ένταση των έντονων καταιγίδων στον Κόλπο με την κλιματική αλλαγή, προειδοποιώντας ότι τέτοια «ακραία επεισόδια» θα γίνονται ολοένα πιο συχνά.
Ras Al Khaimah, United Arab Emirates today 🌪️pic.twitter.com/80YXQqQihP
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) December 18, 2025
Μέτρα των αρχών και οδηγίες προς τους κατοίκους
Οι αρχές στα ΗΑΕ έχουν εκδώσει αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις για τις πληγείσες περιοχές, καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητες και να μένουν μακριά από παραλίες, κοιλάδες και σημεία όπου συγκεντρώνονται όγκοι νερού. Σε αρκετές περιπτώσεις σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν με τηλεργασία ή τηλεκπαίδευση, ενώ ειδικά συνεργεία με αντλητικά μηχανήματα επιχειρούν σε σημεία με σημαντικό ύψος νερού.
Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για την ανάγκη αναβάθμισης των αστικών υποδομών, με έμφαση σε αποχετευτικά δίκτυα, αντιπλημμυρικά έργα και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε το εμιράτο να είναι καλύτερα προετοιμασμένο απέναντι σε μελλοντικά επεισόδια ακραίων βροχοπτώσεων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες agoΔιακοπές νερού σε Αιγάλεω, Γλυφάδα και άλλες περιοχές της Αττικής την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου
-
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες agoΣύλληψη τράπερ για διακίνηση ναρκωτικών: Τα κέρδη & το τραγούδι “σημάδι”
-
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες agoΠάνω από 800 κιλά ελαιόλαδο και 35 κιλά μέλη έκλεψαν 48χρονος και συνεργός
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 ώρες agoΤ. Χατζηβασιλείου για Συμφωνία των Πρεσπών: Ο Ζάεφ αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία» αλλά ο Τσίπρας σιωπά
-
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες agoΈνας τραυματίας με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (Βίντεο)
-
ΒΟΛΟΣ18 ώρες agoΠοινή κάθειρξης 5 ετών και 4 μηνών σε 75χρονο Βολιώτη για φωτιά σε διαμέρισμα τρίτου ορόφου πολυκατοικίας στον Βόλο
-
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες agoΔράση για την δωρεά μυελού των οστών την Κυριακή στο Μετρό Συντάγματος
-
ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες agoΜεσολόγγι: Εγκατέλειψαν κουτάβια δίπλα από αυλάκι







