Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Σε κρίσιμη καμπή το ουκρανικό ζήτημα – Ανελέητο σφυροκόπημα στα ουκρανικά εδάφη

Published

on

1755869533 oukrania.jpg

Σκληραίνει τη στάση του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να φέρει στο ίδιο τραπέζι τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Πούτιν φέρεται να έχει θέσει τρεις βασικούς απαράβατους όρους πριν την συνάντηση, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του REUTERS, τους οποίους δύσκολα θα αποδεχόταν ο Ζελένσκι. Ο Ντόναλντ Τραμπ αλλάζει την τακτική του προς τη Μόσχα σε ανάρτησή του στο Truth Social γράφοντας ότι δεν κερδίζει κανείς έναν πόλεμο αν δεν επιτεθεί στη χώρα που τον ξεκίνησε.

Η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα ουκρανικά εδάφη και εντείνει την αβεβαιότητα για την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης. Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τρεις ρωσικές πηγές, αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν απαιτεί από την Ουκρανία, μεταξύ άλλων, να αποσυρθεί πλήρως από τα τμήματα του Ντονμπάς που εξακολουθεί να ελέγχει, να αποκηρύξει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δέσμευση του ΝΑΤΟ για μη επέκταση προς ανατολάς, αλλά και να κρατήσει εκτός χώρας τα δυτικά στρατεύματα. Σε αντάλλαγμα, η Μόσχα θα παγώσει τις γραμμές του μετώπου στη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα.

Ταυτόχρονα, ξένη παρέμβαση χαρακτηρίζει τα περί ανάπτυξης δυτικών στρατευμάτων ως μέρος των εγγυήσεων ασφάλειας στην Ουκρανία ο Σεργκέι Λαβρόφ, αμφισβητεί εκ νέου την νομιμότητα του Ζελένσκι ως προέδρου της Ουκρανίας και υπογραμμίζει ότι η Ρωσία θα συζητούσε μόνο την πρόταση που είχε κάνει στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης το 2022, αφορούσε εγγυήσεις ασφαλείας που θα προέρχονται από τη Μόσχα και το Πεκίνο παράλληλα με τους Ευρωπαίους.

Και ενώ η Μόσχα φαίνεται να θέτει υπό αμφισβήτηση την προοπτική ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του εξαπολύει και πάλι πυρά κατά του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο έκανε λάθος στην επιλογή της άμυνας αντί της επίθεσης στον πόλεμο.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διεργασίες για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία από τη Δύση. Στην Ουάσιγκτον, οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν τις προτάσεις τους, τις οποίες κατόπιν συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών με Ευρωπαίους ομολόγους του.

Advertisement

Επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Ρωσία

Συνεχίζονται οι εκατέρωθεν πολεμικές επιχειρήσεις, όπως και τα πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις Ουκρανίας και Ρωσίας. Μία ρωσική πετρελαϊκή εγκατάσταση χτυπήθηκε από την Ουκρανία, η οποία ανέλαβε και την ευθύνη.
Το περιστατικό προκαλεί νέους φόβους για διακοπές στην τροφοδοσία πετρελαίου προς ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ο αγωγός της Ρωσίας, από όπου μεταφέρεται μέσω Λευκορωσίας και Ουκρανίας πετρέλαιο σε Σλοβακία και Ουγγαρία, όπως επίσης μεταφέρεται από τον ίδιο αγωγό μέσω Καζακστάν πετρέλαιο στη Γερμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι μπορεί να μείνουν και χωρίς τροφοδοσία για 5 μέρες.

Αν και η Γερμανία δεν επηρεάστηκε άμεσα, ζητά εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών τους.

Ταυτόχρονα η Ουγγαρία και η Σλοβακία είναι χώρες με στενότερη σχέση με τη Ρωσία και δεν επιθυμούν να αντιτάσσονται στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σταδιακή αποκοπή και τελικά πλήρη αποκοπή από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κάνει τα πάντα για να σταματήσει και να αποτρέψει τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ότι η Μόσχα πρέπει να πληγεί εκ νέου με κυρώσεις εάν δεν δείξει την πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο, ενώ όσον αφορά τις αποφάσεις ασφαλείας, λέει ότι και η Τουρκία πρέπει να είναι μέρος του μηχανισμού ασφαλείας με αρμοδιότητα τη θαλάσσια ασφάλεια. Από την πλευρά του, ο κ. Ρούτε επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας θα είναι ένα δεύτερο επίπεδο ασφάλειας που θα στηρίζονται στη βάση τους θα έχουν έναν ισχυρό ουκρανικό στρατό.

Advertisement

Παρά τη συνεχιζόμενη διπλωματική κινητικότητα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη πρόοδος. Μάλιστα σε συνέντευξη του στο NBC, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ δήλωσε ότι για να γίνει αυτή η συνάντηση σε επίπεδο ηγετών, πρέπει να είναι έτοιμη και τελειωμένη η ατζέντα, κάτι που δεν ισχύει αυτή τη στιγμή ενώ κατηγορεί τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι σε όποια πρόταση και αν έχει γίνει, εκείνος την απορρίπτει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο