ΕΛΛΑΔΑ
Στα πορτοκαλί η Βουλή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Έμφυλη βία κατά των Γυναικών (Εικόνες & Βίντεο)
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, τα καταγεγραμμένα περιστατικά Έμφυλης βίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη συνεχίζουν να αυξάνονται δραματικά. Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Π.Ο.Υ., σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες (περίπου 840 εκατ. παγκοσμίως), έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.
Πρόκειται για αριθμούς ιδιαίτερα ανησυχητικούς, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι, ακόμη και εν έτει 2025, πολλές γυναίκες εξακολουθούν να διστάζουν να καταγγείλουν τη βία που υφίστανται, είτε λόγω φόβου και κοινωνικών πιέσεων είτε λόγω ελλιπούς εμπιστοσύνης στους θεσμικούς μηχανισμούς.
Για αυτόν τον λόγο, η συνεχής εκπαίδευση των αρμόδιων υπηρεσιών και η ενίσχυση των δομών υποστήριξης αποτελούν κρίσιμες προτεραιότητες για τον περιορισμό έως και την οριστική εξάλειψη του φαινομένου.
Το ελληνικό Κοινοβούλιο με αφορμή την σημερινή ημέρα, δεσμεύεται να κρατήσει ζωντανή την υπενθύμιση ότι καμία γυναίκα δεν είναι μόνη και να σταθεί αρωγός στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο κάθε θύμα θα αισθάνεται ασφαλής να μιλήσει και να ζητήσει βοήθεια.
Η βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία και πρέπει να καταδικάζεται σε κάθε μορφή της.
Στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν συγκέντρωση και πορεία για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Πλήθος διαδηλωτών – γυναικών και ανδρών – φεμινιστικών οργανώσεων και συλλόγων φώναξαν δυνατά «καμία μόνη». Η κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ.
Πλήθος κόσμου, φεμινιστικές οργανώσεις, σωματεία, συλλογικότητες και φοιτητές έδωσαν δυναμικό «παρών», στέλνοντας μήνυμα αντίστασης ενάντια στην πατριαρχία και τις γυναικοκτονίες.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία η οποία κατευθύνθηκε προς τη Βουλή, καταλήγοντας τελικά στα Προπύλαια.
“Δεν είμαστε όλες, λείπουν οι δολοφονημένες”
Τα συνθήματα που κυριάρχησαν κατήγγειλαν την κρατική αδιαφορία και τη συστημική βία. Κυρίαρχο σύνθημα στα χείλη των διαδηλωτών, όπως καταγράφηκε και στα πλάνα της πορείας, ήταν το συγκλονιστικό: «Δεν είμαστε όλες, λείπουν οι δολοφονημένες», υπενθυμίζοντας τα θύματα των γυναικοκτονιών στη χώρα μας. Παράλληλα, ακούστηκε δυνατά το σύνθημα «Κράτος, βία, γυναικοκτονίες, είναι της κυβέρνησης οι δολοφονίες», στοχεύοντας άμεσα τις πολιτικές ευθύνες.
Σύμφωνα με το κάλεσμα της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη και άλλων συλλογικοτήτων, η φετινή 25η Νοέμβρη δεν ήταν απλώς μια ημέρα μνήμης αλλά αγώνα. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές: «Στις 25 Νοέμβρη, στη διεθνή μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, διαδηλώνουμε για να τελειώνουμε με το σύστημα της σεξιστικής βίας».
Οι διαδηλωτές συνδέουν την έμφυλη βία με τις ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, τονίζοντας πως «ο καπιταλισμός σε παγκόσμια κρίση γεννά γενοκτονικούς πολέμους, ρατσισμό, σεξισμό, φτώχεια και καταστροφή», ενώ επεσήμαναν ότι «ο σεξισμός χρησιμοποιείται σαν όπλο καταπίεσης και μεγαλύτερης εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης αλλά και διαίρεσής της».
Ειδική αναφορά έγινε στην υποβάθμιση των κοινωνικών δομών, καθώς «οι υποστελεχωμένες δομές των δήμων, η συρρίκνωση της δημόσιας Παιδείας, οι χαμηλοί μισθοί και η ακρίβεια, χειροτερεύουν τη θέση των γυναικών κάνοντάς τις ευάλωτες στη βία».
Η πορεία ολοκληρώθηκε ειρηνικά στα Προπύλαια, ενώ άλλα μπλοκ κινήθηκαν προς την οδό Γλάδστωνος, όπου είχε δολοφονηθεί ο Ζακ Κωστόπουλος.
-
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες ago58χρονος επιχειρηματίας έβαλε τέλος στη ζωή του
-
VIDEO10 ώρες agoΘρίαμβος Σκλιά στη Νέα Δημοκρατία – Απόλυτος κυρίαρχος στις εσωκομματικές εκλογές
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ23 ώρες agoΧ. Δούκας στο ΕΡΤnews: Η καθυστέρηση στην ανάπλαση στη Βασιλίσσης Όλγας οφείλεται σε πολιτικού λόγους – Θα φέρει μείωση 20% στο κυκλοφοριακό
-
ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες agoΚαιρός: Νέα κακοκαιρία προ των πυλών – Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο επίκεντρο
-
VIDEO12 ώρες agoΑνησυχητικό φαινόμενο: Συχνά τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων
-
ΚΟΣΜΟΣ20 ώρες agoΟΗΕ: Κάθε 10 λεπτά μια γυναίκα δολοφονείται από οικείο της πρόσωπο – Το σπίτι παραμένει ο πιο επικίνδυνος χώρος
-
ΚΟΣΜΟΣ6 ώρες agoΗΠΑ: Ο εντοπισμός παιδιών από την Ουκρανία που απήχθησαν από τη Ρωσία κατέστη δυνατός χάρη σε δορυφορικές εικόνες
-
ΒΟΛΟΣ4 ώρες ago23 και 27 ετών μπήκαν στην αυλή σπιτιού στη Νέα Ιωνία και «άνοιξαν» φορτηγό




