Connect with us
banner epikhirisis

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Τσιγαμάκι”, ήτοι 25 μικροδιηγήματα γύρω από ένα τσιγάρο, του Παύλου Μεθενίτη (audio)

Published

on

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Εύμαρος το «Τσιγαμάκι», η πρώτη συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα, δημοσιογράφου και ραδιοφωνικού παραγωγού, Παύλου Μεθενίτη. Εικοσιπέντε σύντομες ιστορίες, εικοσιπέντε εικόνες από τη ζωή του συγγραφέα, στις οποίες υπάρχει τουλάχιστον ένα τσιγάρο – αναμμένο, όχι διακοσμητικό.

Το «Τσιγαμάκι» είναι ένα βιβλίο σαν απολογισμός, κατά κάποιον τρόπο, μιας ευδοκίμου καπνιστικής σταδιοδρομίας, που άρχισε στα δεκάξι του, συνεχίστηκε για τέσσερις, σχεδόν, δεκαετίες και έληξε ούτε ενδόξως, ούτε αδόξως, αλλά αποτόμως και οριστικώς πριν από έντεκα χρόνια.

Στη διακοπή αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο το «τσιγαμάκι», από το τσιγά –ρο και το καλα-μάκι, αυτοσχέδια πατέντα που μπορείς να κρατάς στα χέρια σου νομίζοντας ότι καπνίζεις ενώ απλά κάνεις ένα λογοπαίγνιο.

Για το το χιούμορ, τη λεξιλαγνεία, τα αγαπημένα του λογοπαίγνια και φυσικά, για την πρώτη του συλλογή διηγημάτων, ο Παύλος Μεθενίτης μίλησε στην πολιτιστική εκπομπή “Αποτύπωμα” της Φωνής της Ελλάδας με τη Φούλη Ζαβιτσάνου. Ακούστε εδώ τη συνέντευξη.

“Τσιγαμάκι”, ήτοι 25 μικροδιηγήματα γύρω από ένα τσιγάρο, του Παύλου Μεθενίτη (audio)

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

«Εικοσιπέντε διηγηματάκια. Κάποιες μικρές ιστορίες, που θα μπορούσαν να είναι και αυτοβιογραφικές, εάν δεν επενέβαινε η φαντασία μου για να τις αλλάξει κατά το δοκούν, όπου, όσο και όπως γουστάρει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα, ούτε και σε μένα. Όλες όμως αρθρωμένες γύρω από το τσιγάρο.

Advertisement

Εικοσιπέντε πακέτα, που περιέχουν τουλάχιστον ένα τσιγάρο, και τις εμπειρίες, πραγματικές και μη, που συνδέθηκαν μαζί του στο σχολείο, το στρατό, τη δουλειά, τον έρωτα, την καθημερινή ζωή.

Εικοσιπέντε κείμενα που άρχισα να γράφω όταν το έκοψα μαχαίρι, στις 8 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 8.30 το πρωί, μετά από 36 συναπτά έτη καπνίσματος. Άκαπνος έκτοτε, παραμένω ωστόσο ένας επίτιμος καπνιστής – εγώ γενίτσαρος δεν γίνομαι».

“Τσιγαμάκι”, ήτοι 25 μικροδιηγήματα γύρω από ένα τσιγάρο, του Παύλου Μεθενίτη (audio)“Τσιγαμάκι”, ήτοι 25 μικροδιηγήματα γύρω από ένα τσιγάρο, του Παύλου Μεθενίτη (audio)

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Παύλος Μεθενίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962.

Από το 1990 συνεργάζεται με περιοδικά, εφημερίδες, ιστοσελίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ως αρθρογράφος, ελεύθερος ρεπόρτερ, κινηματογραφικός και τηλεοπτικός συντάκτης, κειμενογράφος, ερευνητής και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Από το 2019 αρθογραφεί στην Εφημερίδα των Συντακτών, και από το 2024 υπογράφει το εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό χρονογράφημα «Ραδιογράφημα», καθώς και τα «Σφηνάκια», τα καθημερινά ένθετα ετυμολογικής φαντασίας, στον Αθήνα 9.84.

Advertisement

Το 2012 κέρδισε, μαζί με τον σκηνοθέτη, το Βραβείο Σεναρίου στις «Νύχτες Πρεμιέρας» για την ταινία μικρού μήκους «Παγόβουνο».

Ένα διήγημά του έχει λάβει το Πρώτο Βραβείο στο διαγωνισμό «Αντώνης Σαμαράκης». Το 2019 έλαβε τιμητικό έπαινο σε λογοτεχνικό διαγωνισμό της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη έχουν εκδοθεί τέσσερα μυθιστορήματά του: «Η Συνέντευξη», «Η Μαμά», «Aμανίτα Μουσκάρια» και «Ο Άλλος». Το «Αμανίτα Μουσκάρια» έχει εκδοθεί και ως γκράφικ νόβελ, με σχέδια του Θανάση Πέτρου, από τις εκδόσεις Γνώση.Το τελευταίο του μυθιστόρημα, το «Άδειο Άλογο», κυκλοφόρησε το 2020 από τις εκδόσεις Εύμαρος, ενώ ο ίδιος οίκος εξέδωσε φέτος τη συλλογή διηγημάτων «Τσιγαμάκι».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο